A ten nůž na co? Všechny typy nožů v jednom článku

Dnes existuje více než 200 druhů nožů. Ale teď to bude o těch nožech, které by měly být v kuchyni každé hostesky.

Jaké nože jsou vyrobeny z

Cena, pohodlí a četnost ostření a životnosti závisí na materiálu použitém k výrobě nože.

  • Nerezová ocel. Většina modelů nožů je vyrobena z tohoto materiálu, protože poptávka po něm je vyšší z důvodu dostupné ceny. Tyto nože vyžadují stálé broušení.

  • Uhlíková ocel. Na rozdíl od běžné oceli zůstávají nože z takového materiálu po dlouhou dobu ostré, ale za cenu jsou již poněkud dražší.
  • Keramika - tvrdá, lehká, hladce klouže po všem, co musí řezat. Čepel zůstane po dlouhou dobu ostrá.
Důležité!

Keramické nože necítí nic, nezanechávají pachy a snadno se čistí.

  • Damašková ocel. Jedná se o extrémně ostré nože s dlouhou životností. Takový kov prakticky nepotřebuje ostření, ale rychle se oxiduje, když přichází do styku s určitými typy výrobků, proto by se neměly používat nože z takového materiálu pro časté vaření.

  • Titan. Nože z tohoto materiálu lze nazvat nejodolnější a díky speciálnímu povlaku, kterým může být keramika, stříbro nebo diamant, také světlo.

Svolba nože hraje důležitou roli. Může být vyroben ze dřeva, kovu, plastu, PCB a elastronu. Dřevěné rukojeti trhliny v průběhu času, kov přidává váhu, což dělá nůž není příliš pohodlné použití.

Důležité!

Kvalita plastů je špatná. Proto je nejlepší volbou nůž s rukojetí z elastronu a PCB - jsou trvanlivé, pohodlné a levné.

Pozor! Při výběru nože hraje důležitou roli délka dříku, tj. Část, která je skryta v rukojeti, neměla by být krátká, takové nože nevydrží těžké zatížení.

Druhy kuchyňských nožů

  • Kuchařův nůž (šéfkuchař) - hlavní téma v kuchyni. Nůž má velkou pohodlnou rukojeť, širokou čepel a kuželové ostření, které se používá pro výrobky, které jsou vystaveny velkému zatížení. Je pro ně vhodné nejen krájet maso, ale také sekat zeleninu a zeleninu, rozdrtit česnek, porazit zadní stranu masa a díky širokému ostří převést nasekané výrobky.

  • Nůž na chléb. Pro chléb je lepší mít v kuchyni samostatný nůž, s rovnou a ostrou čepelí, ale nekončí bodem, ale hladce zaoblený.
Tip!

Je tedy dobré řezat chlebovou kůru, chléb není rozdrcený, maso není roztrhané, kousky jsou dokonalé a bez drobků.

  • Filetovací nůž. Takový kuchyňský spotřebič vám umožní jemně, snadno a rychle oddělit maso od kostí, to znamená, aby se svíčková. Nůž má prodloužený tvar čepele, s prodlouženým, rovnýmnebo mírně zakřivené nahoru. Vhodné pro maso a ryby.

  • Slashes. Díky velkému obdélníkovému ostří dokonale rozdrtí výrobky i s klouby. Ve vzhledu připomíná malou sekeru. Pro jeho výrobu se používá pouze ocel.

  • Vykosťovací nůž. Takový nůž má pružnou a velmi tenkou čepel, která opakuje všechny ohyby masa nebo rybího hřebene. Lepící nůž je dobré použít tam, kde se ostatní nože nedostanou.

  • Pro sýr. Přístroj má tvarovanou čepel, přes kterou můžete pečlivě vytvářet krájení sýrů. Takový nůž má zpravidla teflonový povlak, takže se sýr nelepí.

  • Pro čištění zeleniny. Má jednu nebo dvě čepele, ideální pro čištění zeleniny a řezání ovoce.

  • U ropy. Velmi pohodlný nůž pro šíření másla. Dnes existují různé typy těchto kuchyňských spotřebičů: klasické, figurální a dokonce i vyhřívané.

  • Santok. Jedná se o japonský nůž, který je vhodný pro řezání, drcení a míchání prakticky všech výrobků.
Důležité!

Na povrchu nože se nacházejí drážky, které zabraňují lepení kusů při řezání.

  • Univerzální nůž. Takové zařízení kombinuje mnoho vlastností výše uvedených typů a je vhodné pro širokou škálu úkolů, od čištění až po řezání a drcení.

Věnujte pozornost! Kromě těchto typů existují nožepro rajčata, pro houby, pro olupování. Tam jsou také vysoce specializovaná zařízení, která zahrnují: nože pro pizzu, ústřice, řezání kůru, atd. \ T

Jak vybrat správný nůž

Před nákupem nožů se musíte rozhodnout, jaké možnosti jsou pro vaši kuchyni potřebné. Doporučuje se mít nůž na řezání chleba, vaření a na čištění zeleniny, zbytek na přání.

Dnes jsou obchody s takovým zbožím jen ohromeny, ale většina z nich je čínská falešná. Nevěřte nápisy. Na dobrý nůž, a to na čepeli, je vždy přesné označení jako 8Cr13MoV nebo 95Х18 A. Pokud chcete koupit japonský nůž, musíte vědět, že cena takového zařízení začíná od 30 dolarů, vše, co je nižší, je falešné.

Ale poslední věc, kterou stojí za zmínku, je, že není třeba kupovat nože v sadách, zpravidla mají nízkou kvalitu, je lepší nakupovat výrobky kusem.