Broušení keramických nožů: jak ostřit keramický nůž doma

Nejjemnější řezání pomáhá vytvořit keramický nůž. Ale stejně jako všechny kuchyňské spotřebiče, keramické výrobky mají tendenci být tupé, existuje několik způsobů, jak obnovit ostrost doma. Nostřete keramický nůž ručně, pomocí tyče, kamene, diamantové pasty, speciálních strojů.

Keramika nebo kov

Kuchaři jsou v neustálém sporu: které nože jsou lepší - kovové nebo keramické. Obě možnosti mají své výhody a nevýhody. Například výhody keramiky:

  • povrch neabsorbuje kuchyňské příchutě;
  • výrobky nebudou oxidovat z kontaktu s čepelí;
  • nehrozí nebezpečí koroze;
  • lze prát v jakékoliv chemii, nechránit před vroucí vodou;
  • schopnost řezat měkké potraviny velmi tenkými plátky;
  • snadné;
  • dlouho zachovává nedotčenou ostrost;
  • nepoškozuje, zachovává atraktivní vzhled.

Nedostatky:

  • čepel je křehká - nelze ji upustit, použít na kosti nebo na skleněnou desku;
  • v určitém bodě bude potřebovat ostřeníněkteré znalosti);
  • vysoká cena;
  • není všestrannost.

Kovové výrobky mají také své vlastní vlastnosti. Plusy:

  • pevnost;
  • všestrannost;
  • jsou přípustné pády a rázy;
  • nízké náklady;
  • možnost použití na jakékoli desce.

Nevýhody:

  • produkty jsou oxidovány kontaktem;
  • vyžaduje časté ruční nebo automatické ostření;
  • podstatná hmotnost;
  • Povrchová koroze je možná.

Vlastnosti a vlastnosti keramických nožů

Hlavním rysem je, že čepel je odolná, ale křehká. Proto bude vaření vyžadovat určité dovednosti a dimenze. Bez konvenčních nožů se stále nedaří, protože jim pomůže sekat pevné potraviny.

Typy keramických nožů:

    66) pro maso;
  • pro kořenovou zeleninu;
  • pro chléb.

Svítidla se liší velikostí, délkou rukojeti a čepelí. Čepel 12,5 cm je považována za univerzální, jsou zde i varianty s čepelemi ve tvaru písmene D, poklopy. Rukojeť může být vyrobena ze dřeva nebo plastu.

Informace!

Černé čepele jsou považovány za profesionální nástroj a jsou dražší než bílé.

Možnosti ostření keramických nožů doma

Někteří výrobci tvrdí, že keramické nože nepotřebují zvláštní údržbu. Nicméně, někdy, lopatky stanou se nudné. Existuje několik možností, jak znovu získat naléhavost doma.

Specializovaný nástroj

\ t

Zařízení používané při broušení se nazývá „musat“. Je to jako soubor s diamantovým povlakem, má kruhový průřez. Před zakoupením nástroje stojí za prozkoumání mechanismu akce, přečtěte si návod. Bez zkušeností může tato práce trvat dlouho.

Pohyby musí být prováděny přesně v jednom směru - od rukojeti až po špičku čepele.

Tyč a brusný kámen

Ostření na speciálním kameni nebo baru vyžaduje úsilí. Můžete také pracovat na smirkovém kole. Bar by měl být mokrý. Práce se provádí na několika vrstvách novin nebo na hustém kartonu. Čepel je nejlépe udržována pod úhlem.

Ruční ořezávátko

V ekonomických odděleních je velký výběr ručního nářadí, aby byly nože ostré. Ostření keramického nože na vrcholu vyžaduje dovednost, ale každý se může naučit. Hlavní je koupit kvalitní nástroj vhodný pro keramiku. Je třeba použít podle potřeby 1-2 krát ročně.

Elektrické ostření

Speciální zařízení pracující s bateriemi. 2 diamantové kotouče jsou poháněny motorem. Toto ošetření umožňuje, aby nůž vrátil původní ostrost. Použití elektrického nářadí je snazší než ostření nože na brusném papíru. Zvuk z práce může připomenout práci bulharštiny.

Diamantová pasta

Používá se pro dokončování čepele. Látka zlepšuje kvalitu ostření. Lepší použitídiamantová pasta s abrazivitou 5 mikronů. Na kus kůže se nanese několik kapek. Tento „nástroj“ leští řezný povrch.

Speciální stroj

Nejjednodušší způsob je kontaktovat odbornou pomoc v dílně. Ostření na elektrických strojích stojí přibližně 200-250 rublů. za kus. Jednou za pár let si tuto službu můžete dovolit. Mistr provede práci na stroji rychle se zárukou kvality. Ostření nože na ostrost břitvy jednou zachová účinek jen doma.

Tip!

Vliv skutečnosti, že mistr naostřel kuchyňský nástroj, by měl být viditelný po celý rok.

Vlastnosti péče

Výrobky z pečené keramiky nevyžadují zvláštní péči. Nejdůležitější je nepoužívat je pro tuhé výrobky (kosti, mražené maso atd.) A neupustit. Je třeba mít na paměti, že nože jsou jednostranné a oboustranné ostření. První možnost se používá v restauracích pro nejlepší řezání. A druhá - v každodenním životě v jednoduchých kuchyních.

Ořezávejte kuchyňské řezačky ručně. Myčka nádobí může poškodit povrch a další nádobí může zanechat třísky. Nože skladujte odděleně. Pokud je to možné, je to lepší v původním případě.

Keramiku lze zcela ostřit. Hlavní je použití profesionálního, vysoce kvalitního nástroje. Chcete-li získat nedotčenou ostrost, musíte strávit nějaký čas a snažit se.