Česnek skladujeme správně, aby nedošlo k vysušení osvědčených metod

Česnek je základní složkou pro vaření různých jídel. Při pravidelném používání zelenina nahrazuje i léky z domácí lékárničky. Každá hosteska se snaží udržet zdravý produkt až do jara. Nicméně, bez dodržení skladovacích podmínek, česnek hnije, vysychá nebo klade peří do růstu. Chcete-li ušetřit až do příští sklizně, měli byste vědět, kde a jak udržet zeleninu doma.

Podmínky skladování

Doba skladováníčesnek závisí na důležitých faktorech:

  • kultivar;
  • dodržování teplotních režimů;
  • vlhkost vzduchu;
  • dodržování podmínek čištění.

Závislost na typu česneku

Aby bylo možné přesně zjistit, jak dlouho bude česnek skladován, je nezbytné určit, který kultivar patří. Koneckonců, každý druh zeleniny má různou trvanlivost:

  • španělský česnekový rokajl - 6-7 měsíců;
  • šipka zima - 9-10 měsíců;
  • fialově pruhované se ztuhlým krkem - 8-9 měsíců;
  • česnek-turban 2-4 měsíce;
  • bílé a fialové kreolské - 12-13 měsíců;
  • bílé stříbro - 9-10 měsíců.

Závislost na vlhkosti vzduchu

Vysoká vlhkost vyvolává vývoj onemocnění česneku, proto by jeho parametry neměly překročit 80%. A s obsahem vlhkosti nižším než 45% vysychá zelenina. Při dodržení potřebné vlhkosti při skladování česneku zůstává zelenina do jednoho roku, její ztráty nepřesahují 10%.

Závislost na teplotních režimech

Optimální teplota pro skladování zeleniny je od nuly do minus tří stupňů. V případě zvýšení teploty v zásobnících je nutné současně snížit vlhkost. Pouze takový režim zabrání tomu, aby česnek probudil růst peří a infekce.

Závislost na době sklizně

Česnek, který se sklízí včas, bude trvat nejdéle, čímž se zamezí zhroucení hlavy a kontroluje okamžik sušení vrcholů rostliny.Horní šupiny zkaženého česneku zmizí a zelenina je špatně uložena.

Závislost na rostlinných patogenech a škůdcích

Bezpečnost česneku závisí také na stupni jeho zdraví až do okamžiku sklizně. Velmi často vrcholy rostliny žlutě a předčasně suší. Důvodem je útok na kulturu cibulových mušek nebo porážku Fusarium. V případě opožděné léčby česnekových plantáží léky z parazitů je zelenina ovlivněna larvami a spóry. Dlouhou dobu nebude takováto plodina fungovat.

Důležité

Aby bylo možné přesně určit, že česnek je připraven k kopání, při odřezávání květinových šípů, ponechte jeden. Pozorování levého stopky, kontrola vzhledu vzduchové baňky. Jakmile jsou dětské prsty pokryty jemným měřítkem, musí být česnek odstraněn.

Příprava zeleniny pro dlouhodobé zimní skladování

\ t

Organizace česneku pro zimní skladování v obchodě začíná ihned na pozemcích. Po vykopání zeleniny se kořenový systém protřepe ze země, uloží se do širokých nádob a nechá se zrát na slunci. Pod vlivem ultrafialových patogenních mikroorganismů a klíšťat zahynou. Nicméně byste měli zeleninu chránit před spálením.

Datum sklizně závisí na druhu zeleniny, která se stane:

  • jaro, přistání brzy na jaře. Zelenina je vykopána v srpnu až září v závislosti na složení listí;
  • zima, která je zasazena na podzim v první dekádě října a odstraněnapočátkem července po zažloutnutí peří.

Při inspekci vykopané zeleniny a přípravě na zimní skladování by měly být žárovky zamítnuty:

  • s dutými zuby;
  • s mechanickým poškozením;
  • Nemocný nebo poškozený škůdci.

Skladování doma

Po vysušení a vyřazení česneku je nezbytné určit místo skladování výrobků. Uchovávejte česnek v zásobnících, chladničkách a upravených nádobách, přičemž dodržujte podmínky nezbytné pro uložení.

Ve sklepě

Sklepní místnost, která odpovídá teplotě + 1 + 2 stupně a relativní vlhkosti 70% - 80%, je ideálním místem pro konzervaci česneku, kde může ležet až 12 měsíců. Vytvářením dobré ventilace v suterénu, vyhýbáním se těsné blízkosti česneku k jiné zelenině, si produkty zachovají všechny své vlastnosti až do příští sklizně.

Na Seině

Dodržujte potřebné parametry teploty a vlhkosti pro úspěšné skladování česneku, můžete je umístit do kartonových krabic seno. Koneckonců organický materiál zabrání odpařování vlhkosti ze zeleniny, což poskytuje volný přístup vzduchu. Uvedení česneku do sena tak, aby žárovky nebyly ve vzájemném kontaktu, určete kapacitu pro skladování v místnosti s teplotou nula až +16 ° C.

V zemi

Zachránit zeleninu v zimě v půdě, vybrat středně velké cibule, vložte do plastového sáčku,udělejte v něm díry. Po vykopání 50-60 cm hluboké díry na ploše v ní položte česnek, přikryjte ho několika vrstvami tlustého papíru shora, zakryjte půdou. Skladování zeleniny tímto způsobem pomůže zachovat všechny její vlastnosti až do příští sezóny výsadby.

Je to důležité

Při skladování česneku v zemi označte místo, kde byl pohřben. Když nastanou stálé mrazy, je nutné pokrýt uloženou zeleninu vrstvou slámy, sena nebo jehel nejméně 25 cm vysokou.

Na balkóně

Česnek můžete zachránit až do jara na vyhřívané lodžii nebo balkonu. Umístěte žárovky do dřevěných beden, zakryjte kontejnery starými novinami, identifikujte je na místě, které nesvítí slunce. V případě nástupu stabilních mrazů by měly být krabice zakryty starými přikrývkami nebo matracemi.

Ve skladech

Je možné umístit zeleninu pro skladování v bytě v nylonových punčochách ve skladech. Pro tuto metodu naplňte punčocháče žárovkami, zavěste ve spíži co nejvýše ke stropu. Tento způsob skladování nezabírá mnoho místa, ale díky dobré cirkulaci vzduchu nebude česnek vystaven chorobám a zachrání jeho vlastnosti po dobu 4-7 měsíců.

V sáčcích

Způsob skladování česneku v lněných pytlích je vhodný pro skladování uvnitř. K tomu namočte připravené látkové koaly v roztoku soli a sody v poměru: 1 litr vody na 1 lžičku soli a 1 lžičku jedlé sody. Sáčky po opláchnutí nevyplachujtečesnek až do poloviny visí v místnosti. Impregnace tkáně roztokem solného roztoku bude chránit žárovky před hnilobou a zachovat nutriční vlastnosti česneku po dobu 4-5 měsíců.

V chladničce

Ideální volbou pro dlouhodobé skladování zeleniny je jejich uchování v chladničce. Aby se zabránilo vypařování vlhkosti z žárovek, měla by být každá hlava zabalena do přilnavé fólie, veškerá zelenina by měla být složena v těsném plastovém sáčku, který je určen na spodní polici jednotky. V takových podmínkách trvá konzervace česneku bez ztráty chuti 5-6 měsíců.

Ve sklenici soli

Žárovky uspořádané ve skleněných nádobách ve společnosti běžných solí zůstanou 4-7 měsíců i při pokojové teplotě. Pro tento způsob skladování česneku, perelozhit ve třílitrové nádobě: množství zeleniny a tloušťky 7-8 cm Po umístění výrobků dejte nádobu na tmavé místo. Sůl vytáhne přebytečnou vlhkost z cibulí a zabrání hnilobám česneku.

V copánkách

Skladování zeleniny v copech je ideální pro malé byty. Koneckonců, tato metoda šetří dostupný prostor a dobrá ventilace žárovek zapletených do copánky pomáhá šetřit česnek po dobu 3-4 měsíců. Pro tuto metodu nepotřebujete tlusté motouzy nebo silnou nylonovou nit. Žárovky jsou tkané s neobřezanými stonky, upevněné na provázku, vázané ke stropu.

V oleji

Skladovatelnost zeleniny touto metodou šetří výrobek.při pokojové teplotě po dobu 3-4 měsíců bez ztráty užitečných vlastností. Olej je zároveň nasycen česnekovými phytoncidy a získává příjemnou chuť. Pro použití metody by měly být žárovky oloupané na zuby umístěny do sterilizované skleněné nádoby naplněné horkým olejem a uzavřené víčkem.

Je důležité

Při skladování česneku s olivovým olejem nebo rakytníkovým olejem, nasyceným fytoncidy, produkt získává léčivé účinky. Tento olej se používá při léčbě nachlazení, ran, popálenin.

V parafínu

Pomocí této metody konzervace zeleniny je možné udržet hlavy česneku při teplotě +1 až +20 ° C po dobu 5-6 měsíců. Zároveň žárovky neztrácejí vlhkost a je vyloučen vstup patogenů. Pro tuto metodu by měly být obvyklé svíčky při skladování roztaveny na pomalém plynu v nádobách. Ponořte hlavu do horkého roztoku a sušte na starých novinách. Po vysušení zeleninu vložte do nádob a uložte na tmavém místě.

Ve filmu o potravinách

Způsob skladování žárovek ve filmu umožní udržovat zeleninu i při pokojové teplotě po dobu 4-5 měsíců. Pro tuto metodu zabalte každou cibuli s 3-4 vrstvami potravinářského obalového materiálu, vložte ji do lepenkových krabic, naplňte ji jemnými pilinami, určete skladování na nejtmavším místě v místnosti.

V plastové nádobě

Skladování česneku ve speciálních plastových nádobáchzabraňuje smrštění, hnilobě a klíčení žárovek. Úspora zeleniny v polymerových nádobách by však měla probíhat pouze při teplotách vzduchu od -1 stupňů do + 5 stupňů.

V mouce

Použití obilné nebo žitné mouky k ochraně zeleniny brání hnilobám cibule a podporuje dobrou cirkulaci vzduchu. Tímto způsobem je možné česnek skladovat po dobu 2-4 měsíců bez ztráty chuti. K tomu vezměte kapacitu 3-6 litrů, položte vrstvy mouky a česneku a vyhněte se tak dotyku žárovek. Skladujte na chladném tmavém místě.

Ve vakuu

Česnek lze dlouhodobě skladovat pomocí evakuačního přístroje. Jednotka odvádí vzduch z nádrží nebo obalů. S pomocí přístroje bude chuť a vůně zeleniny trvat celý rok. Žárovky ušetřené bez kyslíku nepodléhají sušení a nemocí, česnek lze skladovat ve vakuovém vaku po dobu až 1,5 roku.

V mrazáku

Zmrazení zeleniny zabraňuje vysychání a hnití. Po vyčištění a rozdělení žárovky do zubů je vložte do plastového sáčku, určete v mrazáku. S dlouhodobými úsporami v mrazničce ztrácí zelenina své nutriční vlastnosti, proto by výrobek neměl být skladován zmrazený déle než tři měsíce.

V prašném stavu

Udržet zeleninu v již nasekané formě je dobrou volbou pro každou hostesku. Koneckonců, koření bude hned po ruce. Zachránit česnek ve formě hotovéhokoření by mělo být nasekané loupané cibule v mixéru nebo mlýnek na maso, rozetřené kaše na dřevěném nebo plechu, sušené. K rozkladu připraveného česnekového prášku na sterilizované nádoby skladujte po dobu 5-10 měsíců na tmavém suchém místě.

Zajímavé

Vytváření česnekového prášku, k zelenině přidejte kopr, koriandr, celer, rozmarýn. Všechny ingredience rozmělněte mixérem a osušte. Česnekový prášek získá jedinečnou chuť a vůni v blízkosti jiných koření.

V cibulkové slupce

Zeleninu lze udržovat po dobu 4-6 měsíců při teplotě vzduchu, která není vyšší než +17 ° C, s použitím cibulové slupky. Aby se sušené suroviny z cibule dostali do dřevěné nebo plastové nádoby, nahoře řádek česneku. Pak přikryjte vrstvou slupky, která zabrání vysychání hlav a zajistí dobrou cirkulaci vzduchu.

Ve dřevěném popelu

Používáním popela k úspoře zeleniny se může skladovat nejen po dobu 7-9 měsíců, ale také k prevenci nemocí žárovek. Protože popel je přírodní antiseptikum a alkálie, nedovolí patogenům vstoupit do hlavy česneku. Pro tyto dřevěné kovové nádoby naplněné popelem umístěte česnek dovnitř.

Obtíže při skladování

Když ukládáte zeleninu, můžete si často všimnout problémů, které jsou obvykle spojeny s:

  • smršťovací hlavy. K tomuto jevu dochází v důsledku nízké vlhkosti během skladování;
  • tvorbě plesnivých hub na cibulkách. Problém je způsoben zvýšenou vlhkostí nebo záložkami pro skladování žárovek s mechanickým poškozením. Prostřednictvím škrábanců a vpichů na hlavách infekce velmi rychle proniká do česneku, rychle se šíří v podmínkách vysoké vlhkosti;
  • klíčenky. K útoku dochází v důsledku špatného vysychání zeleninových dna před jeho uložením.

Je důležité

Aby se předešlo klíčení česneku během skladování, po vykopání půdy by měla být zelenina důkladně vysušena na slunci a poté kauterizována na dně cibulí hořákem nebo domácí pochodní.

Tipy

Dodržováním doporučení a doporučení žen v domácnosti, které si vyzkoušely jeden ze způsobů skladování česneku, můžete zeleninu uchovat do léta:

  1. Při ukládání česneku lze sestavit dvě metody. Žárovky jsou uloženy v popelnici, zabalené do potravinářského filmu a jsou uloženy déle. Koneckonců, film si udržuje vlhkost a popel zabíjí bakterie.
  2. Cibulová slupka během skladování zeleniny může být nahrazena jehličkami, které podporují dobrou cirkulaci vzduchu a zabraňují pronikání patogenů v důsledku přítomnosti éterických olejů.

Recenze

Hostesky, které se snažily skladovat česnek doma, sdílí své dojmy:

Ekaterina Krasnojarsk

Dlouho jsem kultivoval česnek. Nicméně, hodně této zeleninyNechci zasadit. Nemůžu ho zachránit až do jara. Je to škoda, ale většina sklizně musí být odhozena. Letos jsem se snažil udržet hlavu v parafínu. Metoda prostě potěšena. Žárovky jsou zachovány až do jara, ale až do léta.

Nina, Doněck, Rostovsko

Vždycky jsem přemýšlel, jak se mi můj zaměstnanec podařilo udržet pěstovaný česnek v perfektním stavu až do léta. Nechtěla si přiznat, jak zachránit, i když jsem o to moc žádala. Nedávno jsem četl o skladování zeleniny v popelu a rozhodl se zkusit. Až do jara byl vykopán česnek. Teď mám své vlastní tajemství!

Aby bylo možné pěstovat česnek od podzimu až do jara, mělo by být jednoduše umístěno na správném místě a musí být poskytnuty všechny nezbytné podmínky pro skladování.