Co můžete dělat s mixérem: funkce, co vařit

Blendery se staly nepostradatelným pomocníkem v domácnosti v kuchyni. S jejich pomocí můžete potěšit rodinu lahodnými palačinkami, výživnými polévkami, originálními dezerty. Některé pokrmy bez zázračného stroje prostě nebudou fungovat! S mixérem je mnoho možností a čas se spotřebuje mnohem méně.

Moderní modely mají velký počet trysek. Výrazně rozšiřují možnosti zařízení. Co tedy lze připravit s mixérem, jaké funkce a trysky budou užitečné a žádané?

Druhy míchaček

Jednotky se liší konstrukcí a použitím. Směšovače v podobě rukojeti s dlouhou "nohou" a tryskami patří k ponornému typu,zařízení s kapacitou, instalovanou na povrchu - na stacionární.

Stacionární

Strukturálně se skládají z těchto prvků:

  1. Plastová nebo ocelová základna. Vybaven nohou, uvnitř je motor, který pohání vrtulník. Na stojan je obvykle umístěn ovládací panel s tlačítky.
  2. Snímatelná skleněná nebo plastová mísa se speciální bruskou.

Objem nádoby - od 400 ml do 2 litrů. Výhodnější jsou skleněné nádoby, protože plast může časem ztmavnout, absorbovat pachy. "Minus" sklo - snadno se rozbije s neopatrnou manipulací. Směšovače slavných značek používají pro mísu vysoce kvalitní plast, neztmaví a nejsou trvanlivé. Náklady na tato zařízení jsou však mnohem vyšší.

Nemocnice se používá k broušení, broušení, šlehání, míchání produktů a jejich složek.

Ponorná

Externě se jedná o prodlouženou páku s tenkou „nohou“ a tryskou. „Leg“ je spuštěn do nádrže, tedy název jednotky - ponorný typ.

Stavba:

  • Knoflík s tlačítky a spínači. Je vyroben z vysoce pevného plastu, nerezové oceli. Pro pohodlí jsou k dispozici gumové vložky. Vybaven kabelem pro připojení k síti. U některých modelů je baterie vložena do rukojeti.
  • Ponorná část je „nohou“ mísiče, která provádí hlavní práci. Je vyrobena z oceli, plastu, má západky pro připojení různých trysek.

Ocelová ponorná "noha" je spolehlivější než plast. Pro nože používaná chromovaná ocel.

Dodatečné trysky nejsou součástí standardního vybavení ponorných zařízení. Funkce je tedy pouze jedna - sekání (bylinky, zelenina, ovoce), stejně jako míchání.

Výhody a vlastnosti každého typu

Základní funkčnost těchto dvou typů je stejná. Rozdíly:

  • stavba;
  • vzhled;
  • technické parametry.

Každý typ mixéru má své výhody a nevýhody.

89) „Pros“ a „minusy“ ponorných zařízení

Mixér s rukojetí a "nohou" obvykle kupují majitelé malých kuchyní. Zařízení je kompaktní, nebere mnoho místa při skladování, snadno se nachází v zásuvkách. Tyto jednotky jsou často zavěšeny na zdi.

Mezi výhody patří:

  • malá velikost;
  • nízká hmotnost;
  • snadná obsluha;
  • možnost přípravy jídla v malých porcích (omáčky, jídla pro dítě);
  • snadná péče.

Model ponorného typu pracuje s jakýmikoli kontejnery, hlavní je dostatečná hloubka pro šlehání nebo míchání produktu. Pomocí ponorného mixéru je snadné připravit dětskou výživu (malé porce). Po vaření se trysky a noha opláchnou vodou a vysuší.

Z zjištěných nedostatků:

  • nízký výkon přístroje (nemocnice jsou obvykle silnější);
  • obtížnost broušení pevných výrobků.

Ponorný míchač nelze ponechat bez dozoru, není vhodný pro autonomní práci. Rukojeť jednotky je držena v ruce a řídí proces. Při nákupu věnujte pozornost počtu rychlostních režimů, výkonu.

Poznámka!

Je vhodnější použít mixéry s kapacitou 400-600 W s 4-6 polohami voliče rychlosti.

Funkčnost těchto modelů je menší než zařízení s miskou.

„Pros“ a „minusy“ stacionárních zařízení

Jednotky vypadají jako zpracovatelé potravin. Výhody zařízení:

  • možnost autonomní práce v daném režimu;
  • plnění velkého objemu komponent (přesné množství závisí na kapacitě nádoby a výkonu);
  • přítomnost víka na nádobě, která chrání proti uvolnění výrobků během šlehání, míchání nebo mletí;
  • přijatelná cena.

Takové míchačky však pro ně budou vyžadovat zvláštní místo v kuchyni. "Minus" - obtíž s mletím malých výrobků, které jsou rozdrcené heterogenně.

Funkčnost příslušenství

Pro zvýšení funkčnosti jednotek se používají speciální trysky. Některé z nich jsou dodávány s mixérem, jiné se prodávají samostatně. V případě potřeby lze v obchodě zakoupit všechny položky.

Trysky:

  • pro ponorná zařízení;
  • pro nemocnice (instalované v misce).

klasifikováno podle funkcedo skupin:

  • míchání;
  • pro šlehání;
  • řezání (brusné výrobky).

Jsou vyráběny speciální trysky (provádějí pouze zvláštní činnost) a univerzální.

Trysky pro ponorné míchačky

K „noze“ jsou připojena různá provedení:

  • hlavní brusku (ve formě lopatkových nožů);
  • perforované korunkové špičky (pro výrobu ovocných, zeleninových a masových pyré);
  • konstrukce vyztužená háčkem pro hnětení těsta husté konzistence, vhodná pouze pro zařízení s vysokým výkonem;
  • šlehače ve tvaru kruhu nebo rámu pro míchání;
  • vakuová tryska (kompletní se zásobníky).

Konvenční trysky s metly umožňují porazit lehké těsto, krémy a proteinovou hmotu do silné pěny. Vakuové trysky jsou instalovány v nádobách s produkty, odtud odtud vzduch. V důsledku toho se významně zvyšuje životnost potravin.

Trysky pro stacionární míchačky

V takovýchto jednotkách jsou trysky instalovány v misce. Sada obvykle obsahuje několik různých typů drtičů (základní sada), ale existují modely s rozšířenou sadou dalších prvků.

Dostupné trysky:

  • mřížky;
  • pro výrobu těsta různých konzistencí;
  • nože pro broušení potravin
  • \ t
  • krájecí kotouče;
  • pro stříhání na kostky;
  • odšťavňovač;
  • pro drcení ledu;
  • k vytvoření emulzí.

Řezné prvky jsou namontovány na tyči uvnitř nádrže, uváděné do pohybu motorem zařízení. Víko, které zakrývá nádobu, má otvor pro přidávání komponentů bez zastavení mísiče.

Pro broušení se používají nože pro nože. Vyrobeno z nerezové oceli, díky pevnosti, mletí a rozdrcení výrobků různých stupňů tvrdosti. Nože a zařízení pro tření se instalují do speciálních držáků disků. Používá se k řezání, přijímání zeleninových nebo ovocných hoblin, nudlí. Vzhledem k tomu, že řezné prvky jsou uspořádány ve fragmentech, někdy se manželské „klouže“ - velké kusy.

Trysky pro získávání kostek se skládají ze speciální síťoviny, přes kterou jsou výrobky lisovány, a nožů. Při vytlačování řezné prvky odříznou vytlačovanou část, čímž se získá kostka.

Pomocí lopatkové trysky se získají kostky ledu a ledové třísky a kužel se svislými žebry je vhodný pro výrobu čerstvě vylisované šťávy z citronů, pomerančů nebo mandarinek.

U všech typů míchaček existují typy trysek pro těsto. Počet zobrazení:

  • lopatková tryska - lehké těsto s nízkou viskozitou;
  • otočný hák - pro husté těsto.

V posledně zmíněných modelech míchaček je v soupravě obsažena spirálová tryska, která je určena pro výrobu homogenních kapalných emulzí. Při použití šlehače smíchat obě složky, vzhledem k pronikání vzduchu je obtížné dosáhnouthomogenitu. Vertikálně rotující spirála eliminuje takový dopad, kompozice jsou do sebe našroubovány a rovnoměrně rozloženy.

Mixér: Funkce péče

Zařízení se snadno používá a vyžaduje jednoduchou údržbu. Je dostačující dodržovat řadu pravidel, aby jednotka sloužila dlouhou dobu:

  1. Před připojením k síti zkontrolujte funkčnost a integritu všech prvků, svítidel, kabelů.
  2. Je nemožné přetížit zařízení (usnout v misce více než norma výrobků, pracovat po dlouhou dobu).
  3. Pro zařízení je vhodné zvolit další trysky stejné značky, s ohledem na výkon, design.
  4. Při práci začněte s režimy s nízkou rychlostí a postupně zvyšujte výkon. Ihned zapněte plný mixér nemůže.
  5. Nejprve nalijte tekutinu do nádoby a pak postupně přidávejte pevné potraviny: ovoce, led.
  6. Po operaci se trysky důkladně omyjí teplou vodou a saponátem a poté otřete do sucha.
  7. Všechny řezné prvky jsou odpojeny, po vysušení promyty v samostatných obalech. Neuchovávejte přílohy společně, protože vznikají škrábance a třísky.
  8. Složky míchače s přítomností koroze v práci nelze použít.

Při manipulaci s mixérem dodržujte bezpečnostní pravidla jako u jiných elektrických spotřebičů. Základna s motorem v nemocnicích chrání před vlhkostí. Totéž platí pro ponorná zařízení s rukojetí.

Poznámka!

Je to nemožnépoužívejte brusiva pro čištění nožů, drtičů, bičů.

Pro spotřebiče s miskou je vhodný všestranný a jednoduchý způsob praní. Do nádrže se nalije teplá voda, přidá se kapka saponátu na nádobí a zapne se při minimálním výkonu v režimu „broušení“. Pak se voda vypustí, vylije se čistý oplach a akce se opakuje. Mixér udržujte čistý a dobře vysušený.

Stacionární nebo ponorný míchač: co lze vařit

Obracíme se na nejdůležitější věc - výčet pokrmů, které lze připravit pomocí zázračného celku. Jejich rozmanitost závisí na konfiguraci a výkonu zařízení.

Koktejly a koktejly

Směšovač se nejčastěji používá k výrobě výživných koktejlů a lahodné koktejly. Díky tryskám jednotka nejen drtí produkty (ovoce, zeleninu), ale také je bičuje do svěží pěny.

Smoothie má silnou strukturu, je těžké dostat takový nápoj ručně. Mixér perfektně sedí. Ale pro mletí zeleniny s vláknitou strukturu nemůže ani mocné nástroje. Proto je žádoucí nejprve péct nebo vařit tuto zeleninu.

Zelení a led se přidávají na konci vaření. Neměli byste míchat více než pět ingrediencí v smoothie, jinak se ztrácí chuť nápoje. Smoothies jsou chutné, pokud mícháte banán s čokoládou, malinami, mlékem a meruňkami, kefírem. Populární recepty pro nízkokalorické nápoje doporučené pro fanouškyzdravé stravování a chtějí zhubnout. Zelení (petržel, kopr, celer) jsou rozdrceni v mísičce mixéru, promícháni a šlehani hmotou kefírem.

Můžete připravit míchací koktejly, jak měkké, tak s alkoholickými nápoji. Přidejte jako složky:

  • bobule;
  • ovoce;
  • mléko;
  • zelenina;
  • jogurty;
  • zmrzlina.

V míchačkách připravte razníky, svařené víno, jiné silné nápoje.

Brambory s bramborovou kaší

ale chutné a výživné. Díky mixéru je proces vaření velmi zjednodušený. Na krémovou polévku se zelenina vaří do měkka, vývar se nalije do oddělené mísy. Zelenina se mele v misce, postupně se přidává vývar, čímž se dosáhne požadované konzistence.

Poznámka!

Pro polévku z pyré se složky smíchají pouze v mixéru.

Krémová polévka se připravuje trochu jinak, i když první etapa je podobná. Zelenina by měla být vařena na sporáku nebo pečená v troubě. Pak se pokládají na broušení v mixéru. V procesu, v nádobě, kde je zelenina šleha, jemně zalijeme hustým silným krémem.

Konzistence tohoto pokrmu by měla být stejnoměrná, chuť - sametová, proto směs důkladně porazila. Místo smetany, mléka, omáček (bechamel), mouky-zesílené vývar jsou vhodné. Ke zelenině přidáme obiloviny, luštěniny, maso, drůbež.

Pasty a koláče pro občerstvení

různé těstoviny. Jsou dobré jako přísada do misky, na svačinu. Pasty se používají na sendvičích, v tartletech.

S takovými ingrediencemi můžete připravit občerstvení:

  • vařené maso;
  • vařené ryby;
  • solené ryby;
  • zelenina;
  • tvaroh;
  • vařené, nakládané houby;
  • mořské plody;
  • zelené;
  • koření.

Možnosti pro pasty, pashets jsou jiné, výrobky jsou přidávány do mixéru, jemně míchány, a pak se miska připravená vlastníma rukama rozprostře na chléb.

Saláty

Trysky s nožem rychle řezané zeleniny, ryb, ovoce , maso pro různé saláty. Vzhledem k ostrým řezným hranám a vysokorychlostním režimům se výrobky nezmění na rmut, ale nařezají se na čisté řezy. To je užitečné při sklizni na podzim, kdy potřebujete řezat zeleninu ve velkých objemech.

Blender samozřejmě není kombajnem s dlouhou životností. Některé operace, které toto zařízení bude provádět úspěšně.

Vhodný stroj pro krájení zeleniny pro dušení, vaření dušeného masa a smažení v hlubokém tuku. Trysky pro drcení zvládnou řezání zelí a mrkve pro moření.

Omáčky, majonéza

Při přípravě omáček se hlavní stupeň mísí součástí. Mixér je pro tuto operaci vynikající, kombinuje různé produkty do homogenní směsi požadované konzistence.

Velké jsou omáčky s částicemi hustších složek (se zeleninou, se zelení,mořské plody, sýr).

Domácí omáčka z majonézy se připravuje na saláty v mixéru - chutné a bez konzervačních látek. Díky úpravám můžete připravit majonézu různých konzistencí - tekutinu pro oblékání vrstev v salátech nebo tlustou pro zdobení svačinky.

Kromě obvyklých obvazů je vhodné připravit sladké omáčky v misce mixéru - na ovocné saláty a dezertní pokrmy.

Palačinky, zrazy, hamburgery

Mnohé ženy v domácnosti používají mixér s tryskami k přípravě mletého masa. Seznam je velký:

  • karbanátky;
  • karbanátky;
  • Zrazy;
  • knedlíky;
  • palačinky.

V případě masové výplně vezměte maso, rybí filé, zeleninu. Současně s použitím různých trysek připravte nádivku určité konzistence. Fanoušci klasických masových kuliček používají trysky s noži pro řezání, krepování do palačinek nebo placiček, vhodnější je běžný vrtulník.

Palačinky a palačinky

Mixér pomůže při hnětení těsta. Obvykle je tato fáze pracná, ale pokud použijete speciální trysky, je vše zjednodušeno.

Konvenční šlehače lehké těsto (pro sladké palačinky, palačinky). Uvedení těsta na koláče nebo tvarohové koláče, aplikujte více "vážných" trysek - ve formě háčku. Míchají těsto na hustou konzistenci a zároveň eliminují přetížení a selhání zařízení.

V případě potřeby se do těsta přidávají přísady: zelenina, ovoce, rozinky. Přístroj rychle provede zadanou práci a připraví rovnoměrné těsto potřebné hustoty.

Dezerty

Je obtížné uvést všechny sladké pokrmy a dezerty připravené pomocí mixéru. Poměrně jednoduchá standardní tryska pro broušení potravin, míchání a šlehání.

Co můžete vařit:

  • pěny;
  • soufflé;
  • zmrzlina;
  • sladké omáčky;
  • směsi pro koláče a pečivo;
  • vzduchové krémy;
  • želé.

V létě pro děti můžete během několika minut připravit dezerty z čerstvých plodů a ovoce.

Marinované výrobky

Mírně neobvyklou funkcí mixéru je marinování masa (vepřové, hovězí), zvěřiny, drůbeže. To je však možné, pokud balení obsahuje speciální vakuovou trysku a nádoby.

Výrobky jsou umístěny ve vzduchotěsné nádobě naplněné marinádou, těsně uzavřené a vzduch je evakuován pomocí trysky.

Ve vakuovém prostoru proces solení, moření jde mnohem rychleji než za normálních podmínek. Malé množství masa bude připraveno k vaření kebabu během 30-40 minut. Zároveň si díky marinování zvláštností výrobek uchová všechny šťávy, ukáže se chutné a co nejužitečnější.

Zvláště vhodné je použití takových trysek pro marinování zvěře, králičího masa. Tyto výrobky vyžadují mnoho času na přípravu na smažení, pečení a pomocí mixéru je vše zjednodušeno.

Kojenecká výživa

Blender je určitě potřebný, aby pomohl mladým matkám. Když přijde čas představit dítěprikorm, pomocí jednoduchého zařízení je snadné připravit kaše maso a zeleninu, polévky, lahodné nápoje.

Mnoho hostesek, kteří jsou zpočátku skeptičtí k mixéru, zkusí toto zařízení v kuchyni a jsou potěšeni. Jednoduchý přístroj usnadňuje vaření, umožňuje vám diverzifikovat menu a připravit spoustu nových jednoduchých pokrmů.