Co ortodoxní jedí v Lentu?

Lent time se stává testem vůle vůle a dokonce kulinářské dovednosti. Významná omezení ve výživě budou přínosem pouze tehdy, pokud si vyberete ty správné ingredience, připravte si menu. Dlouhé místo je obvykle rozděleno do období, z nichž každé se vyznačuje pravidly týkajícími se výživy. Zástupci církve také připomínají, že v této době byste se měli omezovat nejen v menu, ale i v duchovních aspektech, věnovat více času rodině, rozvoji a očištění duše. Aby však toto vše zůstalo časem a úsilím, je důležité uvažovat o nutričním plánu.

Obecná pravidla

Pravidla krmení během dlouhého půstu jsou podmíněně rozdělena na světské a přísné, klášterní. Jedná se o neformální gradaci, která vznikla díky tomu, že s aktivním životním stylem není strava bez živočišných složek pro každého. Obecná pravidla jsou však stejná a není to tak obtížné, jak se zdá, že chápou, co by nemělo být Postavení v roce 2019. Podle zákazu je vše, co má živočišný původ. Nejen maso, ale také mořské plody, mléko a všechny jeho deriváty, vejce, smetanový tuk. Jakékoli výrobky na bázi těchto složek budou zakázány. Proto je nutné upustit od nákupu polotovarů, používání majonézy a omáček na bázi vajec, mléčných výrobků a \ tdokonce i hotové jogurty.

Poznámka!

Méně přísná charta předpokládá jídlo z mořských plodů, avšak podle klášterních pokynů je také zakázáno.

Kalendář potravin stanoví několik období, včetně úplného odmítnutí potravy a potravinové chuti. Z těchto důvodů se nedoporučuje dodržovat pravidla pro děti, osoby s chronickým onemocněním trávicího systému. Začátečník může pociťovat silné zhoršení zdraví, poruchy. Často je na počátku půstu zaznamenán pokles tlaku na patologické ukazatele, závratě, bolesti hlavy a dokonce i nespavost. K překonání tohoto všeho pomůže správná příprava. Do dvou týdnů začnou postupně snižovat množství krmiva pro zvířata, přecházejí na libové drůbeží maso, pak pouze na ryby, a to až na dvě porce týdně. Zvýšení spotřeby čisté vody, vstřikování frakčních jídel až šestkrát denně.

V roce 2019 začíná Lent 11. března a končí 27. dubna, protože Velikonoce v kalendáři spadají na 28. dubna. To je těžké období pro tělo, protože nyní koncentrace vitamínů je minimální po celý rok. Je důležité vyplnit dietu rostlinnými oleji s vysokým obsahem aminokyselin, přidat sójové produkty, zvýšit spotřebu čerstvé zeleniny. Stanovení toho, co lze jíst, je nutné dát přednost pokrmům s minimálním tepelným zpracováním, výdatným porubům a různým obilovinám. Půst je čas pro kulinářské experimenty a rozšiřování hranic chuti.

Kromě omezení týkajících se potravin zvířeteexistují jiné zákazy. Například se doporučuje složité recepty opustit na jinou dobu. Během ortodoxního půstu, ortodoxních svátků, je zvláštní pozornost věnována umírněnosti a skromnosti, úplnému odmítnutí zbytečné domýšlivosti. Doporučujeme zcela odstranit cukr, med. Předpokládá se, že tyto produkty vyvolávají sexuální energii a jsou pokušením, proto je lepší je zcela vyloučit.

Výkonový kalendář

Pro ty, kteří se chtějí řídit takzvanými „klášterními“ nebo prvotními pravidly půstu, bude užitečné vědět, že ne všechny dny jsou stejné. Především přidělte víkend, a to sobotu a neděli. Jsou vyhrazeny pro zdlouhavé bohoslužby, jsou vlastně považovány za svátky, a proto je dovoleno přidávat do potravin rostlinný olej. Zvláště výrazný a takzvaný týden, tedy první a minulý týden. To je věřil, že toto je doba obzvláště silného soužení, proto oni jedí jen studená zelenina, bez obvazů, malé množství kazet vařených výhradně na mléce je přípustné. Současně, první den Velkého půstu, stejně jako Velký pátek, který bude 26. dubna, jsou poznamenány úplným zdržením se jídla, někteří dobrovolně uvalí omezení na sebe a na použití vody.

Poznámka!

Lékaři identifikovali blahodárné účinky denního suchého půstu na tělo: jedná se o druh odpočinku pro všechny orgány, vynikající pomoc v boji proti otoku a zánětlivým procesům. Taková omezení jsou však těhotným a kojícím osobám zakázánamatek.

Podrobný kalendář půstu obsahuje doporučení pro každý týden, protože se liší. Oni jedí monotónní jídlo, proto, to je dokonale přijatelné vyměnit některé soubory nádobí, opakovat recepty. Hlavní je dodržovat předpisy týkající se nejdůležitějších svátků.

První týden půstu v roce 2019 je obzvláště přísný, takže pokyny ve stravě jsou následující:

. \ t
Datum Povolené výrobky Zvláštní zákazy
11.03 voda jakákoli potravina je zakázána
12.03 můžete přidat kvas zředěný vodou, celozrnný moučný chléb chléb a jiné výrobky s přidanými rostlinnými oleji
13.03 zeleninové saláty všechny druhy olejů
14.03 mohou přidávat ovoce, šťávy bez přidaného cukru
15.03 zelenina povolená k varu
16. března, 17. března, přidejte kaši na vodu, 100 ml suchého červeného vína, lžíci rostlinného oleje

Ve všech dnech, kdy neexistují žádné zvláštní zákazy, platí obecná pravidla pro omezování potravin v Lentu, a to v roce 2019, kdy na první týden nespadají žádné církevní svátky. Proto ti, kteří mají v úmyslu odolat takovým omezením, musí vydržet první nejtěžší 7 dní bez dalších přerušení.

Od druhého do šestého týdne platí obecná pravidla výživy, neexistují žádná další omezení, existuje však několik nejdůležitějších termínů ajmenovitě:

\ t
Datum Svátek Povolené výrobky
07.04 Zvěstování horké cereálie, červené víno v malých množstvích, dušené nebo dušené ryby
21. dubna Květná neděle malé množství červeného vína, zpracované ryby, kaviár jakéhokoli druhu
26.04 Velký pátek je povolena pouze voda

Poslední týden půstu je zvláště přísný. Jedná se o tzv. Podvýživu, tj. Produkty bez tepelného ošetření. V prvních dvou dnech je přípustná kaše nasáklá vodou. Takže můžete vařit ovesné vločky nebo pohanky. Polévky budou muset být zcela opuštěny. Poslední den rychle, tedy 27.04, sobota, měkčí, odstraňuje téměř všechna další omezení, půst dovolil přidat trochu oleje do potravin.

Nabídku můžete diverzifikovat každý den s výjimkou speciálních svátků přidáním ořechů, sójových výrobků a sýrů na stejném základě. Je důležité si uvědomit, že je přísně zakázáno péct nebo smažit nádobí, a to i bez másla. Parení je nejlepší léčba. Je těžké najít vhodné libové konzervované potraviny k prodeji, protože je nutné najít produkt bez přidání oleje.

Poznámka!

Tyto zeleninové konzervy mohou být připraveny předem. Je povoleno přidávat koření, například pro korejská jídla, ocet.

Recepty na postní jídla

Vzhledem k tomu, co lze konzumovatden, aby pravé menu je poměrně jednoduché. Ve skutečnosti je pro moderního člověka snazší pozorovat půst: výběr zeleniny, ovoce a bobulí není omezen ani v pozdní zimě a na jaře. Obrovská rozmanitost bylinných produktů, včetně sýrů a dokonce i sójových kotletek, vydrží tak dlouhou abstinenci. Věřící mohou zkusit a zcela nové obiloviny a luštěniny: užitečné quinoa, výživná cizrna, kuskus, mung fazole a mnoho dalšího, což obvykle není místo na denním stole. Zajímavá jídla mohou být připravena na základě pita chleba a speciálního ochuceného chleba bez přídavných přísad.

Polévky

Mohou se jíst ve dnech, kdy není předepsáno jíst nebo jíst studené, nezpracované potraviny. Výhodou polévek tohoto typu ve schopnosti zcela odstranit přidaný tuk, a to i bez rostlinného oleje, dostanou chutné a voňavé, a díky vývaru je také velmi výživné. Jedním z nejjednodušších receptů je tradiční libová polévka. Bude vyžadovat:

  • 100 g ječmene z ječmene;
  • 2 brambory;
  • 1 mrkev;
  • 1 cibule;
  • 200 g zelí bez přísad;
  • 1 litr vody;
  • petržel.

Nakrájejte cibuli na velké kostky, mrkev a brambory v malých kostkách. Zeleninu vložíme do vroucí vody, trochu osolíme, vaříme 5 minut. Přidejte krupice ječmene, počkejte na var. Opláchněte zelí pod tekoucí vodou, abyste odstranili přebytečnou sůl a rostlinný olej, přidejte do polévky. Všechnovaříme dalších 10 minut, ozdobíme zelení.

Štíhlá analogie boršče je velmi oblíbená nejen v období omezení potravin, ale i v horkém období, kdy chcete lehkou polévku. Vyžaduje:

  • 1 velká řepa;
  • 1 cibule;
  • 2 brambory;
  • 1 mrkev;
  • 1 citron;
  • 1 stroužek česneku;
  • bobkový list.

Vařit řepu až do poloviny vaření, nevylévejte vývar. Veškerá zelenina nakrájená na proužky, včetně vařené řepy. V zeleninové vývar přidat koření chuť, dobře se hodí petržel kořen a celer. Dejte mrkev do vařící vody, cibule za pár minut, pak zbývající zeleniny. Po 15 minutách vypněte polévku, přidejte bobkový list, šťávu z jednoho citronu, greeny podle chuti. V případě potřeby můžete smažit cibuli v rostlinném oleji, přidejte libové majonézy.

Poznámka!

Tento druh omáčky lze vyrobit doma sami, protože možnosti obchodu mají vysoké náklady. V základu - zeleninové vývary, škrob a dokonce i ořechy.

Obvyklou nabídku si můžete zpestřit přípravou krémových polévek s dýní, cuketou, pečeným lilkem nebo dokonce mražených hub. Nejjednodušší recept na dýňovou polévku osloví milovníky jasných barev a neobvyklých kombinací. Z produktů bude potřeba:

  • 300 g dýně;
  • 300 g cukety;
  • 1 cibule;
  • 1 jablko;
  • šafrán nebo kari.

Nakrájejte zeleninu na velké kostky, dejte do studené vody a zapálte. Po vaření, vařit, dokud dýně je připraven. Po 10 minutách nalévejte vroucí vodupřes sito, přidejte vodu do polévky. Pokud toto koření není v kuchyni, můžete přidat půl lžičky kari. Všechny kaše s mixérem. Pro chutnou chuť je přípustné přidávat 200 g kokosového krému. Tato polévka je dobrá jak horká, tak i studená.

Hlavní jídla

Jako přílohu během půstu můžete doslova servírovat vše, co lze vařit bez oleje. Drobná rýže, jakákoliv kaše na vodě bez přídavku mléka, všechny produkty z fazolí. Je to o něco těžší pro ty, kteří netolerují uniformitu a těžko odmítají maso. Zaměřit se na dny Lent v roce 2019, můžete jíst různé "náhražky" kotlety a zraz. Komplikované pokrmy s přídavkem sušeného ovoce a ořechů pomohou získat dostatek těch, kteří pracují fyzicky a vedou aktivní životní styl.

Jedním z nejvíce se plnících budou čočkové kotlety. Jsou vyrobeny z nejjednodušších ingrediencí:

  • 200 gramů červené čočky;
  • 1 mrkev;
  • 200 g rýže;
  • zemní koriandr;
  • černý pepř;
  • sůl.

Promyjte čočku, nalijte přes noc studenou vodou. V dopoledních hodinách, odtok, mixér do pyré do hladké. Vařte rýži až do poloviny vařené, roštu mrkev na jemné struhadlo. Ti, kteří nedodržují přísná pravidla, můžete smažit zeleninu v malém množství rostlinného oleje, zbytek přidat do misky v syrové formě. Smíchejte všechny ingredience, přidejte koření, vytvořte placičky. Mohou být také pečené nebo dušené.

Poznámka!156) Místo rýžeJe povoleno používat vločky Hercules. Zelený čočka je také vhodná pro tento recept, ale musíte ho ponořit trochu déle.

Lenten může být i složitý a mnoho oblíbených jídel, například lasagne. Aby to bylo nutné:

  • 1 balení listů pro lasagne;
  • 4 lilky;
  • 2 cibule;
  • 2 papriky;
  • 2 rajčata;
  • 2 stroužky česneku;
  • koření podle chuti.

Listy z lasagne se připravují pouze na bázi vody a mouky. Proto můžete příspěvek používat bez obav. Musí se mírně vařit po dobu 2-3 minut. Zelenina nakrájíme na velké kostky. V pánvi s malým množstvím oleje dejte cibuli nejprve, pak s intervalem pár minut lilku, paprik a rajčat. Udělejte omáčku v oddělené pánvi: nakrájejte a smažte 1 cibuli, přidejte lžíci mouky a třetí šálek studené vody. Přidejte sušenou bazalku, muškátový oříšek, černý pepř a sůl. Sestavte lasagne v následujícím pořadí: listy těsta, omáčka, nádivka, omáčka, listy znovu. Povrchová úprava omáčkou. Pečeme v troubě půl hodiny. Jako další vrstvu můžete použít rajský protlak, vařený bez oleje nebo rajčatovou kaší ve vlastní šťávě.

Při půstu se můžete také dopřát aromatickým pilafem připraveným podle tradičního štíhlého receptu. Není v něm žádné maso, ale ukazuje se, že není méně uspokojující na úkor velkého množství sušeného ovoce. Složky jsou snadno dostupné:

  • 250 gramů dušené rýže;
  • 100 g sušených meruněk;
  • 100 g tmavých hroznů;
  • 1 velké jablko;
  • 1 cibule;
  • 1 mrkev.

Mnoho pokrmů dodává tomuto pokrmu zvláštní chuť. Můžete přidat kurkuma, kmín, sušené ostružiny, mletý koriandr a červenou papriku. Pro klasický pilaf je přípustné použít hotovou směs bylin a koření. V předstihu je třeba omýt sušené ovoce, nalijeme teplou vodu a necháme stranou. Spice trochu otřete v třecí misce, nalijte pár lžíce oleje do pánve, pak přidejte koření. Cibule nakrájíme na půlkruhy, mrkev na tenké proužky. Smažte zeleninu na stejné pánvi. Po několika minutách přidejte všechny sušené ovoce bez vody, nakrájené jablko. Zakryjte a vařte 5-7 minut při nízkém teple. Můžete přidat trochu vody. Umytou rýži nasypeme na ovocnou a zeleninovou směs, nalijeme 1 litr zeleninového vývaru, zakryjeme a dusíme na mírném ohni na hodinu. 20 minut před připraveností přidejte sůl, trochu medu nebo cukru, jemně promíchejte.

Poznámka!

Dokonce i bez cukru se ukáže, že jídlo je voňavé a zářivě chutné. Můžete přidat nějaké vlašské ořechy.

Saláty

​​

Saláty tvoří základ stravy během půstu. Tradiční zeleninové směsi se však mohou nudit během sedmi týdnů potravinového omezení. Proto je lepší menu rozšířit o nové a neobvyklé pokrmy. Je to také dobrá volba pro občerstvení během dne. Každý takový salát může být zabalen do listu pita a vzít s sebou.

Jídlo v asijském stylu, bohatévitamíny a stopové prvky, mohou být připraveny z následujících složek:

  • avokádo;
  • Chuka mořské řasy;
  • okurka;
  • žlutá paprika;
  • sezam;
  • sojová omáčka.

Sesame trochu suché na pánvi bez oleje, mělo by být zlatohnědé. Řasy trochu namočené ve vodě, nakrájejte veškerou zeleninu na malé kostky. Složky jsou smíchány v misce, přidejte sójovou omáčku, můžete upustit rostlinný olej. Zvláštní chuť pokrmu dá lžíci citronové šťávy.

Během půstu tělo zažívá akutní nedostatek výživy, proto je důležité do denního menu přidat co nejvíce greenu a ovoce. Zajímavou možností by byl salát, který je dobrý nejen během těchto sedmi týdnů, ale i jako lehká večeře ve zbytku roku. Bude vyžadovat pomeranč, spoustu rukolou, vařenou řepu, hrst vlašských ořechů, olivový olej. Všechny ingredience rozemele vhodným způsobem, smíchejte v misce, nechte chvíli vařit.

Na základě konzervované zeleniny lze připravit výživný a rychlý salát. Fazole v rajčatové omáčce smíchané s rajčaty ve vlastní šťávě, nakládané okurky. Přidejte nějaké čerstvé zelené. Místo okurky můžete použít čerstvý celer. Takový salát může být plnohodnotným druhým kurzem, pokud ho zahřejete. Kromě toho není nutný olej, takže recept bude vhodný ve všech dnech půstu, s výjimkou období podvýživy.

Začíná kalendář půjčky na rok 2019vaše odpočítávání od 11. března. Poslední týden, stejně jako první, bude obzvláště přísný, ve zbývajících dnech jsou omezení o něco menší. Ale i v tomto těžkém období můžete vařit různé potraviny bohaté na rostlinné bílkoviny, vitamíny, mikroelementy. Saláty se zeleninou a ovocem, neobvyklé obvazy, dokonce i mořské řasy pomohou necítit hlad a experiment. Nahradit obyčejné kotlety čočkou, obvyklá polévka s jemnou a voňavou polévkou z červené řepy je dobrou volbou pro ty, kteří nejsou připraveni vzdát se svých oblíbených jídel. Taková dlouhá pozice bude pro tělo závažnou zátěží, takže je důležité rozumně přistupovat k výcviku, stanovit si realistické cíle pro sebe. Ale hlavní je nezapomenout, že půst je omezení, především ve způsobu života, myšlenek a ne ve stravě.