Jak čistit a jíst pomelo doma

Pomelo, nebo jak to je jinak nazýváno sheddok, vyniká mezi citrusovými plody nejen velikostí, ale také množstvím užitečných látek. Nicméně, vzhledem k poměrně exotický vzhled, mnozí nevědí, jak si vybrat, používat a čistit tyto zámořské ovoce.

Vlastnosti pomelo

Toto ovoce obsahuje mnoho požadovaných vlastností a prvků, jako je draslík, hořčík, mangan, železo, měď, zinek, vápník, kyselina askorbová, pektin, glykosid, vitamíny B1, B2, B6, B9 a B12, jakož i základní látky. oleje, sacharidy. 100 g ovoce obsahuje asi 36 kcal.

Užitečné vlastnosti

Košťata ve srovnání s jinými citrusovými plody vedou v těle k důležitým látkám, kterými jsou:

  1. Posílit imunitní systém, minimalizovat nedostatek vitamínů.
  2. Zabraňte předčasnému stárnutí kůže.
  3. Zvyšuje krevní oběh, funkce srdce, metabolismus, zrak, zažívací procesy.
  4. Má protizánětlivé vlastnosti.
  5. Zabraňuje bolestem hlavy, ateroskleróze, krevnímu tlaku, hypertenzi, anémii.
  6. Snižuje váhu, ideální pro dietní potraviny.
  7. Odstraňuje cukr z krve.
  8. Bojuje s astmatem, pneumonií, bronchitidou, závislostí na kouření, Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou, nespavostí, únavou.
  9. Zlepšuje funkci mozku.

Důležité!​​

Aby se vyčistilo tělo toxinů, měla by po snídani jíst trochu koště.

Kontraindikace

I přes působivý seznam dávek při konzumaci tohoto ovoce byste měli nejprve zvážit několik kontraindikací, abyste se nepoškodili:

  • se nedoporučuje užívat vředy, nefritidy, kolitidy, hepatitidy, zvýšené kyselosti žaludku, urolitiázy, gastritidy, onemocnění jater a ledvin.
  • by neměli jíst, pokud jste na to alergičtí, protože hrdlo může nabobtnat;
  • Během kojení se nedoporučuje jíst.

Jak si vybrat pomelo

Abychom mohli vybrat správný sheddok, je to velmi důležité, protože pouze zralé ovoce bude mít všechny potřebné vlastnosti. Je schopen tolerovat přepravu z jiných zemí díky své husté kůži a volné bílé vrstvě pod ní.

Druhy pomelo

Stejně jako mnoho jiných citrusových plodů má několik druhů, které pomáhají snadno určit jeho obsah bez řezání pomelo:

  1. Červená - jsou prezentovány ve tvaru oválu, zelené. Má červené maso, kyselou chuť s hořkostí.
  2. Bílá - připomíná hrušku, ale pouze větší. Uvnitř je bílá a sladká.
  3. Růžová je velmi šťavnatá a sladká. Vypadá to jako plochý míč. Chutí sladce.

Pravidla výběru

Aby se po koupi ovoce neukázalo, že je bez chuti nebo zkažené, musíte při výběru zvolit několik doporučení:

  1. Není-li barva slupky pevná, s tmavými místy, kaštanovými skvrnami a lézemi, není vhodné kupovat takové ovoce.
  2. Nezralé pomelo se vyznačuje svou tvrdostí.
  3. Zralé plody budou poměrně těžké, s hladkou kůží, jedinečnou vůní, střední velikostí a malým tlakem při stisknutí.
  4. Zkažený sheddok má nepříjemný zápach.
  5. Zůstane-li po stlačení zubu, tělo již neobsahuje žádné užitné látky.

Jak čistit

Pro čištění sheddoku jsou 2 způsoby - spirála a vertikální. Před začátkem čištění je lepší ho opařit vroucí vodou, aby se zcela zbavili všech škodlivých bakterií, nebo opláchněte pod teplou vodou. Pomůže také zjemnit pokožku, což zjednoduší proces čištění.

Vertikální metoda

Nejdříve se oba vrchy odříznou z obou stran a potom se podél celého řezu vytvoří podélné řezy. Pak se odstraní všechny vyříznuté části, počínaje shora. Sheddok vypadá jako velká mandarinka se stejnými kousky. Jsou zabaleny v tlusté membráně, která bude také muset být odstraněna. K tomu odřízněte úzkou část laločů pomocí nože a pak ji vyčistěte společně s bílou vrstvou zdola.

Metoda spirály

Při této metodě je třeba provést řez ve tvaru spirály kolem celého ovoce shora dolů. PakOdtrhněte kůži zespodu a zcela odtrhněte. Stejný postup se provádí stejně jako u vertikální metody. Nicméně, vzhledem k poměrně silné slupce, v každém případě, je třeba určité úsilí.

Zajímavé!

Výsledkem křížení pomerančů a pomelů byl grapefruit.

Jak je

Aby bylo možné plně vychutnat skvělou chuť, je vhodné jíst pouze loupanou dužinu. Kůže, film, semena, semena, je lepší odstranit a zlikvidovat. Lze použít jak v čerstvém vzhledu, tak v kombinaci s různými pokrmy. Neměli byste míchat pomelo s cukrem, protože sám má spíše sladkou chuť a jeho přidání jen zhorší kvalitu.

Skladování pomelo

Pokud je plod udržován ve špatných podmínkách, může ztratit všechny své vlastnosti a užitečné látky. To je důvod, proč, aby se to nestalo, je důležité jej správně uložit:

  1. Nedoporučuje se ponechat ovoce v hermetickém obalu.
  2. Pokud dáte pomelo do blízkosti jiných plodů, je schopna absorbovat celou vůni a kořist.
  3. Neskladujte na místě, kde dopadají sluneční paprsky.
  4. Při stálém přísunu čerstvého vzduchu trvá mnohem déle i při 20 stupních tepla.
  5. Je vhodnější zabalit loupané citrusy do potravinářské fólie nebo plastové nádoby.
  6. Po zmrazení může dojít ke ztrátě veškeré chuti a struktury.

Pokud pomelo zůstane neustále v chladničce nebo v chladné místnosti,pak se doba prodlouží na 5 měsíců, avšak čím nižší je teplota, tím dříve se bude sušit. Proto je nejlepší režim od 0 do +9 stupňů.

Tipy

Některá doporučení týkající se výběru, čištění a používání pomela pomohou při odkupu peněz neodhazovat:

  1. Když žijete ve znečištěném prostředí, doporučuje se pravidelně jíst sheddok.
  2. V oblasti kosmetologie se toto ovoce používá ve složení masek, křoviny a slupek.
  3. Pomelo slupka obsahuje esenciální oleje, které zlepšují trávicí systém. Můžete sušit, marmeládu nebo tinkturu.
  4. Během čištění netlačte na klín tak, aby veškerá šťáva nevytekla.
  5. Chcete-li ho uchovat po delší dobu, doporučuje se po otření rostlinným olejem zabalit do papíru.
  6. Po vyčištění ovoce může zůstat celý a čerstvý po dobu dvou dnů.
  7. Je vhodnější čistit v hlubokých nádobách tak, aby šťáva, která odtékala, mohla být dále použita.

Pomelo je jedinečné ovoce s jedinečnou chutí. Obsahuje obrovské množství živin, které mohou snadno léčit celé tělo, aniž by způsobovaly nepříjemné následky. Nicméně, s nesprávnou volbou, špatným čištěním a negramotným použitím, můžete nejen získat žádný užitek, ale také ublížit.