Jak čistit hliníkové nádobí doma

Moderní vybavení již dávno nahradilo veterány kuchyňských bitev post-sovětských časů, ale v každé kuchyni je pravděpodobně malá pánev z tohoto lehkého kovu mezi protipožárními nebo teflonovými protějšky. Současně, jak čistit hliníkové nádobí doma si nepamatujete všechno. Obchodníci pro čištění od sazí a nečistot nejsou pro starší osoby vhodné, proto je lepší používat „babičky“, šetřící způsoby, jak zajistit lesknou čistotu a lesk hliníkovému nádobí.

Využití dostupných nástrojů

Leštěný hliník, ze kterého je vyrobena oblíbená pánev, je velmi citlivý na abraziva a agresivní média - rychle stmavne, na stěnách a na dně se objeví nepříjemné skvrny a škrábance. Proto zkušené ženy v domácnosti preferují měkčí metody čištění:
Hořčičný prášek.

Pro příznivce organické chemie v každodenním životě je jen darem z nebes. Dokonale odmastí jakýkoliv povrch a je neškodný pro životní prostředí. Je nutné nalijte ½ lžičky na vlhkou houbu pro mytí nádobí. této levné lékárny a po použití otřete špinavou pánev.

Jednou týdněMůžete udělat namáčení s práškem ze semen rostliny, aby hliníkové nádobí nedotčené čistoty a lesk.

K tomu, mix ½ tsp. prášek a ½ lžičky. sůl jemně mletá 1 polévková lžíce. Já ocet 9%. Směs se aplikuje na předem umytou nádobu ze všech stran a ponechá se po dobu jedné hodiny (15 minut). Opláchněte tekoucí teplou vodou, otřete do sucha utěrkou.

Kyselé mléko a okurka okurky

"Miluje" hliníkové nádobí a podnosy kefíru nebo kyselého mléka. Kastról důkladně umyjte, na něj položte malé množství fermentovaného mléčného výrobku, můžete použít i syrovátku, která zůstala po vaření tvarohu. Omyjte po několika hodinách - pánev nebo pánev budou svítit jako nové, všechny šedé, „neochotné“ skvrny na leštěném povrchu zmizí.

Kefír můžete také nahradit nakládanou okurkou nebo rajskou okurkou: dejte hliníkové nádobí do umyvadla, naplňte nádobu roztokem tak, aby zakrýval pánev. Po několika hodinách opláchněte nádobí pod tekoucí vodou a osušte.

Co dělat, pokud se potraviny spalují v hliníkové pánvi

Člověk by neměl uchopit škrabku ani tvrdý drátěný žín - člověk se může jen těžko zbavit zbytků spáleného jídla, ale je snadné zničit pokrmy, které věrně sloužily mnoho let. Existuje mnoho způsobů, jak čistit hliníkové nádobí doma z popálenin.

S citronemkyseliny:

  1. Odstraňte lžící zbytky spáleného jídla.
  2. Nalijte běžnou vodu tak, aby hladina kapaliny byla několik centimetrů nad linií hoření. Pokud trpí pouze dno, stačí jeden litr.
  3. Přidá se kyselina citrónová do vody rychlostí 1 lžička. prášek na 1 litr kapaliny.
  4. Nasaďte vysoké teplo, přiveďte k varu.
  5. Jakmile je voda v pánvi nahoře, snižte požár na minimum.

Po 15 minutách vypněte oheň a nechte nádobí s horkým roztokem na stranu, dokud nevychladne.
Vypusťte nečistoty a misku umyjte pod kohoutkem.

S pomocí cibule:

Oloupanou cibuli nakrájejte na několik kusů, složte do spálené pánve.

  1. Nalijte vodu a zapálte.
  2. Jakmile hmota začne vařit, snižte plyn na minimum.
  3. Na sporáku držte půl hodiny pod víkem.
  4. Odložte, když je chladný odtok.
  5. Opláchněte pod horkou vodou a otřete je utěrkou.

Metoda Babushkin

Číslo metody 1

Velmi starý způsob, jak čistit hliníkové nádobí doma lepidlem:

  1. Připravte si velkou žáruvzdornou nádobu takové velikosti, aby do ní zapadly všechny hliníkové nádoby a pánve.
  2. Naplňte teplou vodou, přidejte 100 ml klerikálního lepidla (silikátu), míchejte, dokud se nerozpustí.
  3. Přidejte 100 g. jedlá soda, znovu promíchejte.
  4. Ponořte špinavé nádobí do výsledného roztoku a přiveďte k němuvařit.
  5. Přišroubujte plyn na minimum, obsah varte nejméně 40 minut.

Jakmile se obsah ochladí, důkladně opláchněte pod tekoucí vodou a otřete je utěrkou nebo papírovým ručníkem.

Číslo metody 2

Stejně účinné a rychlé, po jeho použití budou všechny hliníkové nádobí svítit jako nové:

  1. Nalijte teplou vodu do velké nádrže nebo pánve, rozpusťte 3 lžíce. Já kancelářské lepidlo (mělo by se brát pouze silikát).
  2. Prací mýdlo rozetřete bez barviv a parfémů na jemném struhadle a přidejte kapacitu k varu.
  3. Jakmile se všechny složky rozpustily, dejte špinavé nádobí do nádoby s roztokem a zapněte sporák.
  4. Vařte nejméně půl hodiny - přesný čas závisí na stupni znečištění hrnců a pánví.
  5. Vyjměte misky z ochlazeného roztoku, opláchněte pod kohoutkem.

Opláchněte ve studené vodě několika kapkami amoniaku, otřete do sucha. Nevkládejte do skříně mokré hliníkové pan - tmavé skvrny se objeví.

Video: