Využití dostupných nástrojů
Leštěný hliník, ze kterého je vyrobena oblíbená pánev, je velmi citlivý na abraziva a agresivní média - rychle stmavne, na stěnách a na dně se objeví nepříjemné skvrny a škrábance. Proto zkušené ženy v domácnosti preferují měkčí metody čištění:
Hořčičný prášek.
Pro příznivce organické chemie v každodenním životě je jen darem z nebes. Dokonale odmastí jakýkoliv povrch a je neškodný pro životní prostředí. Je nutné nalijte ½ lžičky na vlhkou houbu pro mytí nádobí. této levné lékárny a po použití otřete špinavou pánev.
Jednou týdněMůžete udělat namáčení s práškem ze semen rostliny, aby hliníkové nádobí nedotčené čistoty a lesk.
K tomu, mix ½ tsp. prášek a ½ lžičky. sůl jemně mletá 1 polévková lžíce. Já ocet 9%. Směs se aplikuje na předem umytou nádobu ze všech stran a ponechá se po dobu jedné hodiny (15 minut). Opláchněte tekoucí teplou vodou, otřete do sucha utěrkou.
Kyselé mléko a okurka okurky
"Miluje" hliníkové nádobí a podnosy kefíru nebo kyselého mléka. Kastról důkladně umyjte, na něj položte malé množství fermentovaného mléčného výrobku, můžete použít i syrovátku, která zůstala po vaření tvarohu. Omyjte po několika hodinách - pánev nebo pánev budou svítit jako nové, všechny šedé, „neochotné“ skvrny na leštěném povrchu zmizí.
Kefír můžete také nahradit nakládanou okurkou nebo rajskou okurkou: dejte hliníkové nádobí do umyvadla, naplňte nádobu roztokem tak, aby zakrýval pánev. Po několika hodinách opláchněte nádobí pod tekoucí vodou a osušte.
Co dělat, pokud se potraviny spalují v hliníkové pánvi
Člověk by neměl uchopit škrabku ani tvrdý drátěný žín - člověk se může jen těžko zbavit zbytků spáleného jídla, ale je snadné zničit pokrmy, které věrně sloužily mnoho let. Existuje mnoho způsobů, jak čistit hliníkové nádobí doma z popálenin.
S citronemkyseliny:
- Odstraňte lžící zbytky spáleného jídla.
- Nalijte běžnou vodu tak, aby hladina kapaliny byla několik centimetrů nad linií hoření. Pokud trpí pouze dno, stačí jeden litr.
- Přidá se kyselina citrónová do vody rychlostí 1 lžička. prášek na 1 litr kapaliny.
- Nasaďte vysoké teplo, přiveďte k varu.
- Jakmile je voda v pánvi nahoře, snižte požár na minimum.
Po 15 minutách vypněte oheň a nechte nádobí s horkým roztokem na stranu, dokud nevychladne.
Vypusťte nečistoty a misku umyjte pod kohoutkem.
S pomocí cibule:
Oloupanou cibuli nakrájejte na několik kusů, složte do spálené pánve.
- Nalijte vodu a zapálte.
- Jakmile hmota začne vařit, snižte plyn na minimum.
- Na sporáku držte půl hodiny pod víkem.
- Odložte, když je chladný odtok.
- Opláchněte pod horkou vodou a otřete je utěrkou.
Metoda Babushkin
Číslo metody 1
Velmi starý způsob, jak čistit hliníkové nádobí doma lepidlem:
- Připravte si velkou žáruvzdornou nádobu takové velikosti, aby do ní zapadly všechny hliníkové nádoby a pánve.
- Naplňte teplou vodou, přidejte 100 ml klerikálního lepidla (silikátu), míchejte, dokud se nerozpustí.
- Přidejte 100 g. jedlá soda, znovu promíchejte.
- Ponořte špinavé nádobí do výsledného roztoku a přiveďte k němuvařit.
- Přišroubujte plyn na minimum, obsah varte nejméně 40 minut.
Jakmile se obsah ochladí, důkladně opláchněte pod tekoucí vodou a otřete je utěrkou nebo papírovým ručníkem.
Číslo metody 2
Stejně účinné a rychlé, po jeho použití budou všechny hliníkové nádobí svítit jako nové:
- Nalijte teplou vodu do velké nádrže nebo pánve, rozpusťte 3 lžíce. Já kancelářské lepidlo (mělo by se brát pouze silikát).
- Prací mýdlo rozetřete bez barviv a parfémů na jemném struhadle a přidejte kapacitu k varu.
- Jakmile se všechny složky rozpustily, dejte špinavé nádobí do nádoby s roztokem a zapněte sporák.
- Vařte nejméně půl hodiny - přesný čas závisí na stupni znečištění hrnců a pánví.
- Vyjměte misky z ochlazeného roztoku, opláchněte pod kohoutkem.
Opláchněte ve studené vodě několika kapkami amoniaku, otřete do sucha. Nevkládejte do skříně mokré hliníkové pan - tmavé skvrny se objeví.
Video: