Jak čistit různé druhy hub doma

Vyzvednutí hub je velkou omluvou, jak se ochladit, projít se lesem a odpočinout si od ruchu města. Jsou dokonale kombinovány s různými druhy masa, drůbeže a zeleniny a mohou také fungovat jako nezávislé jídlo. Poté, co byly houby shromážděny a všichni se vrátili domů, začíná další etapa - jejich čištění a zpracování. Chcete-li je správně a efektivně vyčistit, musíte znát základní pravidla a metody zpracování těchto produktů.

Základní pravidla pro čištění hub

Při čištění nečistot, odpadků a jiných materiálů z hub dodržujeme následující pravidla:

  1. Úklid začíná ihned po návratu domů. Tím se zabrání šíření červů z jedení hub na celé, stejně jako rozklad bílkovin a tuků v nich, což může vést k otravě. Začnou se zhoršovat do 6 hodin po odběru.
  2. Metody čištění hub závisí na jejich druhu, takže před zahájením práce je třídíme podle druhů. Neznámé a pochybné druhy - vyřazené.
  3. Sušené houby se snadněji čistí. Proto nemokré a nemytí je před čištěním. Kromě toho, většina zástupců říše hub, když jsou mokré, ztratí chuť.

Obecná doporučení pro čištění hub

\ t

Poté, co byly houby vyjmenovány a rozloženy podle druhů, přistoupí k jejich čištění. K tomu použijte tvrdé kartáče, houbu na nádobí, ručník z tlusté tkaniny a malý nůž na houby. Odstraňte nečistoty, tmavé části a oblasti snědené červy (pokud zasáhnou čepici houby, odhoďte ji). Dále je otřete vlhkým hadříkem nebo rychle opláchněte cedníkem a vysušte.

Poznámka!

Houby určené k sušení nejsou umyty.

Jak čistit různé druhy hub

S přihlédnutím ke zvláštnostem jednotlivých druhů hub je očistíme a myjeme různými způsoby, protože někteří zástupci říše hub by měli být lehce opláchnuti vodou, zatímco jiní vyžadují důkladné čištění od filmů, nečistot, nečistot a dalších.

Porcini

Při čištění bílých hub otřete víčko vlhkou houbou, odřízněte spodní okraj nohy, abyste odstranili zem a jiné nečistoty. Podíváme se také na řez - jsou nějaké známky červů. Nůž jemně odstraňte přilepenou zem. Umyjte cedník a vysušte.

Valui (bullheads)

Valui se v důsledku hořké šťávy označuje jako nejedlé houby. Poté, co se zbavili hořkosti, používají se k moření.a solení. Důkladně je umyjte a vyčistěte od nečistot, písku a nečistot. Zkontrolujte, zda nedošlo k poškození a přítomnosti škůdců, odstraníme pochybné oblasti. Silně postižené a staré houby vyhoďte. Dále je naplňte vodou a zakryjte je těžkým nákladem, aby byly zcela pokryty vodou, ale nedrží se. Namočíme 2-3 dny, výměnu vody 2x denně. Po všech těchto postupech mohou být solené nebo nakládané.

Hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná na stromech, takže na čištění nevyžadují mnoho času a úsilí. Dotkneme se jich a ponecháme pouze mladé zástupce s uzávěrem do průměru 10 cm, ve starých houbách je nejedlá noha a čepička bez chuti, proto je nepoužíváme k vaření a odkládáme. Oddělte se od sebe, odřízněte spodní část nohou a tmavé oblasti. Opláchněte vodou.

Mléko a houby

Pro umytí písku z hub a hub je namočte na 1 den do studené vody. Z nich také vyprchá hořkost.

Poznámka!

Nenechávejte houby ve vodě déle než 3 dny.

K čištění zbytků písku a nečistot použijte štětec, v případě potřeby použijte nůž. Poté důkladně opláchněte vodou.

Lišky

Díky látce, kterou vyrábí liška, v ní nejsou červi. Houby důkladně omyjte z písku a nečistot a nožem odřízněte 1/3 nohou.

Maslyats

Při čištění se doporučuje používat rukavice, protože jsou velmi špinavé. Špička nožeZvedněte film na okraji víčka a utáhněte jej. V opačném případě se během tepelného ošetření stane kluzkým, tvrdým a hořkým, což zkazí chuť pokrmu. Dále odstraňte zbývající nečistoty a nakrájejte na polovinu, zkontrolujte červy. Nenamáčíme houby, protože absorbují vlhkost a ztrácejí chuť.

Houby

Čisté houby poměrně jednoduše. Řez tvrdou část nohou, umyjte houby z písku a nečistot. Nohy sukně očistěte nožem a opláchněte vodou.

Aspen a hnědý hřib

Při čištění osikových hub a bolet, nejprve oddělíme stonek od víčka. Opatrně škrábněte horní vrstvu nohy nožem a opláchněte. Klobouky otřete vlhkou houbou, nakrájejte na polovinu a zkontrolujte červy. Rty se často odstraňují, protože je těžce stravitelné v našem těle a navíc se během vaření klouže.

Russula

Russulu čistíme z jehel a nečistot, namočíme 15 minut ve studené vodě, aby se umyl písek z desek. S nožem se odstraní kůže z čepic a štětcem myje zbývající nečistoty.

Důležité!

Červenohnědá mláďata mají nepříjemnou, hořkou pachuť. Chcete-li jej odstranit, vařte 20 minut, vypusťte vodu a teprve potom pokračujte v vaření.

Žampiony

Nedoporučuje se mokré žampiony navlhčit a opláchnout vodou. Nejprve odřízněte základnu nohy. Následně odstraníme z velkých kožek kůži. ProTo jsme ho zavěsili od hrany nožem a vyjeli do středu. Jemně odstraňte nečistoty nožem a odřízněte zvětralé části.

Tipy pro čištění hub

Pro rychlejší čištění hub je třeba vzít v úvahu některé nuance:

  1. Během sběru odstraňujeme lesní úlomky z hub, což zkrátí čas na úklid jejich domova.
  2. S olejem je mnohem pohodlnější odstranit film, pokud namazáte ruce, nůž a klobouky slunečnicovým olejem. Tak, to nebude trhat a velmi rychle odstranit.
  3. Houby získávají během zpracování hnědý odstín. Pokud tedy chcete zachovat svou původní barvu - během čištění a řezání, vložte houby do osolené nebo okyselené vody.

Dodržování základních pravidel, metod a tipů na čištění hub může výrazně urychlit jejich přípravu na vaření. Výsledkem bude potěšení nejen rodinných příslušníků, ale i hostů, kteří nebudou odolávat pokušení hodit se na lahodné, voňavé a chutné jídlo.