Při vaření jídla se často stává, že hoří. Výsledkem je nejen chuť a vůně pokrmu, ale i samotná jídla. Čištění černého slámy doma a spálených zbytků potravin uvnitř i vně pánví pomůže lidovým lékům a chemikáliím v domácnosti. Při jejich použití je třeba vzít v úvahu vlastnosti materiálu, ze kterého je nádoba vyrobena.
Vyčistěte smaltovaný plech
Před než praním vypálené pánve smaltovaným nátěrem je třeba vzít v úvahu následující vlastnosti:
- Čištění začneme co nejdříve, jinak může povrch smaltu žloutnout.
- V žádném případě nevylévejte studenou vodu do vyhřívané nádoby. Prudký pokles teploty způsobí praskání povlaku.
- Nepoužívejte tvrdé a kovové kartáče, mohou poškrábat povrch.

Pokud je smaltovaná pánev spálena, nespěchejte ji, abyste ji vyhodili. Vzpomeňte si na babičku Fedor z pohádky Chukovského, ...
Využíváme následujících metod čištění zbytků spálených potravin:
- Soda. Pro odstranění malých nečistot nasypte prášeka jemně je otřete houbou. Pokud je pánev velmi spálená - odstraníme silné saze s následujícím roztokem: nalijte vodu do nádoby (1 l), vylijte sodu (1 polévková lžíce). Směs se vaří asi 30 minut, vypne se a počkejte, až vychladne. Během vaření doporučujeme místnost dobře větrat. Vyčistěte houbu houbou a důkladně omyjte.
Poznámka!
Aby bylo možné vyrovnat se s velmi vážným znečištěním, před vařením roztoku sody přidejte k němu oct (20 ml) nebo strouhané mýdlo (1/2 bar).
- Sůl. Nádobu posypte zevnitř, zalijeme malým množstvím vody a necháme 2 hodiny, nádobu nahradíme horkým proudem a uhlíkem vydrhneme houbou. Pokud to nebylo možné zcela opláchnout - nalijte vodu do nádoby (1 l) a přidejte sůl (5-6 lžiček), dejte ji na oheň, počkejte na var, ohřejte na médium a vařte asi 40 minut. Chcete-li odstranit vypálené stopy na vnější straně misky - vložte ji do velké nádoby a podobně vařte ve fyziologickém roztoku.
- Ocet. Do misek nalijeme ocet a necháme 2 hodiny stranou, poté nádobu omyjte obvyklým saponátem a zbytky čisticích prostředků důkladně opláchneme.
- Aktivní uhlí. K čištění vypálené pánve ze zbytků mléka použijte uhlí. Rozdrcte hrst prášků a zalijte výsledný saze. Čekáme 30 minut, nalijeme do nádoby teplou vodu, necháme po dobu dalších 1,5 hodiny a omyjeme mycím prostředkem.
- Syrovátka. Naplňte nádobí tak, aby látkaspálené oblasti zcela zakryjte, nechte 12 hodin a opláchněte čistícím prostředkem.
- Bělost. Co dělat, když je nátěr stmíván a jsou na něm skvrny ze seškrabané tyče? Smíchejte kyselinu citrónovou (3 sáčky) a sodu (3 lžíce), přidejte bělost (100 ml) a vodu (1 l). Směs se převede do varu a vaří se 30 minut. Vypněte, počkejte na ochlazení, vypusťte roztok a nádobu důkladně omyjte. Pak ji naplňte čistou vodou a znovu vařte. Nezapomeňte dobře větrat místnost, použijte rukavice a masku.
- Mýdlo na prádlo. Do misky nalijte vodu (1 l) a nalijte strouhané mýdlo (1/2 kusu), vařte po dobu 30 minut a proč je třeba sazí očistit houbou a důkladně omyjte.
Vyčistěte hliníkovou misku
Hořená hliníková nádoba je očištěna od uhlíku těmito způsoby:
- Sůl se sodou. Smícháme je v poměru 1: 1, naplníme problémové oblasti, přidáme vodu, dokud se nezíská kašovitá směs a necháme působit po dobu 24 hodin, roztok vyjměte, nalijte vodu do misek a vařte 30 minut. Poté důkladně omyjte.
Poradenství!
Nedoporučujeme používat pro čištění hliníkových nádob pouze jednu sodu, protože je vysoká pravděpodobnost ztmavnutí jejího povrchu.
- Kyselina citrónová. Nalijte vodu do nádoby tak, aby pokryla všechny spálené oblasti, přidejte kyselinu (2 polévkové lžíce), vařte 15 minut, počkejte, až vychladne a omyjte obvyklým detergentem.
- Kyselé ovoce. Vypálenou hliníkovou pánev lze vyčistit kyselými jablky nebo citronem. Grate libovolnéz těchto plodů a zabalte výslednou hmotu gázou. Nádoby promažíme, počkáme 40 minut a pak je omyjeme tekutinou.
- Silikátové lepidlo. V kbelíku vroucí vody (10 l) se rozpustí lepidlo a sody (100 g každý). Položíme oheň, počkáme na var, vložíme hrnec do kbelíku a vaříme v roztoku po dobu asi 1 hodiny, poté celý povrch vyčistíme houbou. Nezapomeňte vzduch v místnosti a používat rukavice s maskou.
K odstranění uhlíku z povrchu hliníkových pánví můžete použít také aktivní uhlí nebo syrovátkový kartáč.
Vyčistěte nádobu z nerezové oceli
Je-li pánev z nerezové oceli spálena, může být vyčištěna tuhým kartáčem, zásadami, kyselinou a práškem. Z čisticích prostředků, které se používají k čištění smaltovaných a hliníkových nádob, které se připravují na základě:
- soli;
- soda;
- kyselina citrónová;
- ocet;
- mýdlo na prádlo;
- syrovátka;
- aktivní uhlí.
K čištění vypálené nádoby z nerezové oceli lze použít také následující nástroje:
- Směs PVA lepidla a pracího mýdla. Ve vodě (5 l) rozpusťte rozetřené mýdlo (1/3 bar) a lepidlo (1 polévková lžíce), nádobu spusťte do směsi a vařte po dobu 40 minut. Poté důkladně omyjte mycím prostředkem.
- Soda s bělostí a kyselinou citrónovou. Vypálené zbytky marmelády lze snadno vymyt ze směsi sodíku (50 g), kyseliny (5 g) a bělosti (100 ml) a vody (1 polévková lžíce). Roztok se naplní do nádoby a vaří se 20 minut. Byna konci této doby, umyjte nádobí studenou vodou.
- Chemikálie pro domácnost. Skladované čisticí prostředky můžete také vyčistit ze spalované pánve. Vezměte si například Amway nebo Schumann a sprej na dobře zahřátý kontejner. Čekáme 30 minut a pak omyjte a důkladně omyjte povrch houbou.
Tipy pro péči o pánve z nerezové oceli
Aby nerezové nádobí svítilo a vypadalo jako nové, doporučujeme použít následující triky:
- Surový brambor může vrátit svou dřívější lesk. Odřízněte malý kousek zeleniny a protáhněte je po celém povrchu misky.
- Ocet odstraní stopy vodních skvrn. Navlhčíme houbu a otřete ji pánví.
- Silně zbarvené skvrny odstraní amoniak. Smíchejte s zubním práškem (1: 1) a stěrkou otřete všechny stěny. Poté důkladně opláchněte teplou vodou.
Recenze
Mila
„Vyčistil jsem pánev z spálených zbytků džemu po dobu dvou hodin varu. Nalil jsem do něj horkou vodu, položil na pomalý oheň a přidal nasekané mýdlo na prádlo. Všechny hořáky se odlouply.
Olga
„Starší šňupací tabák dobře odstraňuje izraelské Unicum. Čistím je všechny hrnce a pánve. Problematické oblasti zpracovávám s řešením, zanechávám trochu „práce“ a pak je vypláchněte. Černota jde před očima. Mytí je radost. “
Alice
„Moje kaše je neustále hořící. Umyl jsem tokyselinu citrónovou v pánvi, přidejte tam trochu vody a položte na střední teplotu. Poté, co se voda vaří, se dokonale vzdaluje celý hořák. “
Při odstraňování černého uhlíku je třeba vzít v úvahu zvláštnosti povlaku a materiálu, z něhož jsou nádobí vyrobeny. A také si pamatujte na základní pravidla péče o ně a na naše doporučení týkající se použití čisticích prostředků.