Jak rychle oloupat ořech tak, aby zůstal celý

Vlašské ořechy jsou chutné, zdravé a výživné potraviny. To je jedna z nejoblíbenějších přísad, které se používají pro výrobu pečiva. Hlavním problémem je však rozdělení. Proto vynalezl mnoho způsobů, které nepomohou zkazit jádro a vytáhnout matici.

Použití a poškození výrobku

Zvláštnost ořechů v jejich jedinečném složení. Mají vysoké procento celkového rostlinného proteinu, obsahují vitamíny A, E, C, P, K, B, aminokyseliny, sacharidy, provitamin A, zinek, měď, železo, jód, vápník, draslík, kobalt, fosfor.

Dávky ovoce

Výhody ořechů jsou důležité pro lidské tělo a sestávají z následujících parametrů:

  1. Při správném použití stimulují mozkovou činnost, neurochemické procesy, neumožňují tvorbu rakovinných buněk.
  2. Aplikujte se sklonem kvýživy.
  3. Má protizánětlivé prvky.
  4. Zvyšuje mužské libido, testosteron.
  5. Stabilizuje metabolismus, neumožňuje zažívací potíže, průjem a snižuje strusky v těle.
  6. Normalizuje krevní tlak, kardiovaskulární práci, zabraňuje tvorbě cholesterolu, zvyšuje sílu cév.
  7. Posiluje imunitní systém.
  8. tinktura z vlašských ořechů pomáhá zmírnit bolest zubů.
  9. Léčí anémii, problémy se štítnou žlázou.
  10. Má uklidňující účinek, zvyšuje odolnost vůči stresu, zmírňuje stres po pracovním dni.
  11. Posiluje kosti.
  12. Snižuje hladinu cukru v krvi.
  13. Zabraňuje křečovým žilám.

Poškození matic

Vlašské ořechy mohou poškodit i zdravého člověka, pokud je konzumován ve velkém množství. Existují kontraindikace pro muže i ženy:

  1. Nepřidávejte je do potravin pro osoby s alergií na ně, s tendencí k alergiím na bílkoviny.
  2. Přejídání ořechů může vést ke komplikacím, anafylaktickému šoku.
  3. Vzhledem k vysokému kalorickému obsahu se lidem s obezitou 2-4 stupně nedoporučuje jíst.
  4. Se zvýšeným srážením krve.
  5. Mohou vyvolat vyrážku, svědění, pokud je onemocnění epidermis.
  6. S exacerbací onemocnění gastrointestinálního traktu.
  7. Nejezte je s podrážděním sliznic úst,mandle mandlové.

Denní příjem ořechů denně

Lékaři doporučují dodržovat denní příjem tak, aby tento výrobek nezranil tělo:

  • pro dospělého, který nemá žádné kontraindikace, je vhodné jíst asi 10 z nich;
  • těhotná - asi 11-13;
  • děti - 4-6 plodů denně.

Důležité!

Doporučuje se zahrnout tyto plody do stravy na podzim, kdy začíná beriberi.

Jak vybrat výrobek

Kvalitu vlašských ořechů lze určit ihned po nákupu, přičemž je třeba věnovat pozornost některým nuancím:

  1. Pro dlouhodobé skladování musí být ořechy sklízeny neloupané.
  2. V dobrém ovoci bude povrch vyražen s vráskami, bez třísek, bez trhlin.
  3. Při nákupu musíte věnovat pozornost barvě, hmotnosti. Je lepší brát s jednotnou barvou a těžké.
  4. Povrch by také neměl vyzařovat olej.
  5. Není nutné získávat nakrájené vlašské ořechy, protože mohou již obsahovat bakterie.
  6. Zralé ovoce si můžete vyzvednout na začátku října. Definovat zralost možné odhalení slupky.
  7. Pro určení čerstvosti lze matici protřepat, pokud jsou slyšena uvnitř válců, pak je takové ovoce již usušeno uvnitř.
  8. Při nákupu již vyčištěného ovoce je vezměte s lehkou kůží jádra a bez charakteristického nepříjemného zápachu.
  9. Neměli by ochutnat slanou a žluklou.
  10. Pokud si koupíte již zabalené, věnujte pozornost datu výroby. Baleníby také neměly být zcela transparentní.

Jak šetřit vlašské ořechy

Pro dlouhodobé uchování ovoce by mělo být dodrženo několik doporučení:

  • je nutné udržovat v neosvětleném chladném místě - mrazničku, sklep, chladničku;
  • vyčištěné mohou zachovat své vlastnosti po dobu asi 2 měsíců, pokud jsou ve skořápce - 12 měsíců;
  • pro prodloužení trvanlivosti, mohou být sušeny v troubě, držet je tam asi 1 hodinu, aby se zbavili vlhkosti;
  • vhodné pro skladovací kontejnery jako plast, celofánový pakt, hermeticky uzavřený kontejner, látkový sáček.

Příprava k čištění výrobku

Příprava ořechů pro čištění by měla být v případě tvrdého malého a velkého ovoce, stejně jako u značně velkých objemů, aby se zvýšila rychlost jejich čištění. K tomu existuje několik možností:

  • opláchněte vroucí vodou a nechte působit 8 minut;
  • sušené na slunci;
  • namočte ve vodě se solí na půl hodiny;
  • zahřejte ořechy v troubě na 200 ° C po dobu 10 minut;
  • Pokud by se plody odebíraly, měly by být před rozdělením ponechány 6 týdnů schnout.

Jak čistit a jak: pravidla pro čištění

Pro lehké rozdělení ořechu existují různé možnosti, jak rychlé, tak i ty, které vyžadují více času.

S pomocí nože

K tomu vezměte malý nůž. Je třeba propíchnoutmezi polovinami uprostřed.

  1. Umístěte špičku nože do středu.
  2. Pak pomalu otáčejte proti směru hodinových ručiček.
  3. Po rozdělení matice je nutné ji očistit a jádro vytáhnout.

Nevýhodou je, že vlašské ořechy nemohou být rozděleny na dvě části.

S pomocí kladiva

Nejjednodušší způsob, jak rozdrtit ořech, je použít běžné kladivo. To bude vyžadovat:

  • položte noviny na povrch a připravte pokrmy;
  • na stojan položte matici;
  • přidržující kladivo k plášti.

V tomto případě to však bude dost hlučné, hrozí nebezpečí, že se dotknete prstů, objeví se spousta úlomků skořápek, se silným úderem se může objevit z přepážek, jader, skořápek kaše.

Důležité!

Když držíte matici s nechráněnou rukou během štípání, je možné zranit třísky.

u dveří

Nejznámějším způsobem je rozdělit ořech dveřmi.

  1. Aby to bylo na počátku, trochu se otevřelo, ovoce se vloží do trhliny mezi dveřmi a obložením a ovoce se zavře.
  2. Po prasknutí matice by měla být vytažena a vyčištěna.

Použití této metody může poškodit obložení dveří. Proto by měl být použit v extrémních případech.

Orekhokolom

Nejpohodlnějším, nejjednodušším a nejbezpečnějším způsobem je použití kuželové matice. Za tímto účelembude vyžadovat umístění ovoce do speciální pohár, který je umístěn na zařízení, a pak zmáčknout. S touto možností můžete sekat asi 15 kg po dobu 1,5 hodiny bez jakýchkoliv nečistot a hluku.

Kleště

Pokud není k dispozici žádné speciální zařízení pro dělení vlašských ořechů, lze použít kleště, kleště, lis na česnek a klíč na plyn. Princip bude stejný jako při použití ořechu. Tato zařízení však nejsou určena k prikládání matic. Proto budou velmi nebezpečné a některé se mohou v procesu rozpadnout, nebudou schopny odolat zátěži.

Změkčení vodou

Některé druhy ovoce nelze rozdělit, aby se zachoval celek jádra, aniž by se změkčily. K tomu může být vhodná varná voda:

  • všechna ovoce by měla být vložena do vroucí vody po dobu 40 minut;
  • Poté mohou být ořechy jakýmkoliv způsobem rozděleny. Doporučuje se použít nůž, protože dušená skořápka se rozdělí na 2 části bez jakýchkoliv potíží.

Pokud vařící voda nebyla na ruce, můžete použít speciální kyselou okurku:

  • pro přípravu solanky pro rozpuštění v 1 litru vody 1,5 lžíce soli;
  • nalijou všechny ořechy a nechají půl hodiny;
  • a poté se položí na papírový ručník. Rozdělit nožem.

Změkčení pomocí trouby, pánev

Můžete také změkčit plášť s vysokými teplotami:

  1. V peci předehřáté na 200 stupňů následujerozložte všechny plody a nechte 15-20 minut.
  2. Po ochlazení jemně udeřte kladivem.

Podobným způsobem je sušení na pánvi. Musí být předehřáté a musí na něm dát všechny plody. Po dobu 25 minut by se měly pravidelně míchat, aby se teplo rovnoměrně rozdělilo. Poté je nechte vychladnout.

Zajímavé!

Při předběžném zpracování ovoce v troubě se skořepiny stanou pružnějšími a hluk při štípání se výrazně sníží.

Matice na trhliny na láhvi

Tato metoda je dostupná všem. S obvyklou lahví můžete získat celá jádra ořechů. Za tímto účelem položte základnu ovoce na krk a nakrájejte. Pokud byla síla při nárazu rozložena správně, pak jádro zůstane nedotčeno. Je třeba mít na paměti, že u velkých plodů je láhev vhodná pro šampaňské, pro malé ovoce - z vody, v obvyklé velikosti - od piva.

Rada

Chcete-li si správně vybrat, správně skladovat a ne zneužívat vlašské ořechy, měli byste dodržovat několik tipů:

  1. Vhodné pro sportovce k obnovení energetické bilance. Může být přidán do proteinových koktejlů.
  2. Při pobytu ve znečištěném prostředí se doporučuje jíst vlašské ořechy denně.
  3. Ženy během těhotenství by se měly poradit s lékařem o denním příjmu tohoto přípravku.
  4. Aby bylo vhodnější plout ovocepoužít improvizovaný stojan, například spojku.
  5. Když se rozdělí, dveře by neměly táhnout příliš horlivě.
  6. Orekhokol by měl být vybrán s možností plného matice. To přispěje k menší síle při dělení.

Vlašské ořechy jsou známé svou schopností vyléčit různá onemocnění, posílit imunitní systém a zlepšit činnost mozku. Aby tělo získalo všechny potřebné vlastnosti, vitamíny, mikroelementy z těchto plodů, je nutné dodržovat denní normu jejich použití.