Jak se starat o litinovou pánev

Litina - trvanlivý, ekologicky šetrný a spolehlivý materiál, pánev, vyrobená z ní, je delší keramika, teflon nebo hliník. Proto je cena výrobků z této slitiny mnohem vyšší než ostatní. Chcete-li zachovat vlastnosti litiny na několik desetiletí, musíte se řádně připravit na používání nových jídel a nezapomeňte na důležitá pravidla provozu: jak umýt a starat se o litinové pánvi.

Klady a zápory litinových nádobí

Zvláštním rysem slitiny (čisté železo s vysokým obsahem uhlíku) je to, že výrobky z ní vyrobené jsou postupně ohřívány po celé rovině, nejprve podél dna, poté podél stěn a víka. V hliníkových nádobách se nejprve zahřívá centrální část dna, kde se ohřívá, pouze pak boční části, zatímco střed vždy zůstává teplejší. V litinové pánvi, jídlo je vařeno rovnoměrně, v hliníku, jídlo často hoří ve středu a není smažené na okrajích.

Pozor!

Litinové nádobí je vhodné pro všechny typy sporáků. Pokud je pánev nebo pánev na grilování vyrobena z tepelně odolného materiálu nebo odstraněna, může být použita k pečení v peci nebo na otevřeném ohni.

litinová pánev vhodná propoužití na indukčních sporácích. Ale pouze pokud má tlusté dno (od 5 mm do centimetru) s feromagnetickou nebo kovovou vrstvou, bez které se pánev na sklokeramické peci nezahřívá. Spodní povrch by měl být rovný a hladký, bez kapek, ohybů, třísek, škrábanců a jiných škod.

Mnoho jídel lze vařit v litině, ale slitina má porézní strukturu, která absorbuje a udržuje si vůni. Je nemožné ponechat jídlo na pánvi po dlouhou dobu a je lepší držet některé pro různé účely na skladě, zvlášť pro ryby, zeleninu a maso. Litina udržuje teplotu dobře, kamna mohou být vypnuta krátce před připravením pokrmu. Materiál je těžký, navíc je poněkud křehký, snadno se zlomí při nárazu.

Jak se připravit na použití nového litinového nádobí

Výrobci z důvodu zvláštní struktury litiny zpracovávají s technickým olejem nebo voskem. Výrobní tuk chrání před korozí a pomáhá zachovat prezentaci. K odstranění látek škodlivých pro tělo z povrchu pánve se důkladně umyje v tekoucí horké vodě s měkkou houbou a saponátem a otře se do sucha. Nyní se musíte ujistit, že se jídlo během vaření nelepí a nelepí.

Vnitřní stěny a dno jsou potřeny malou vrstvou margarínu nebo sádla. Tavení, tuk tvoří hladkou a dokonce nelepivou vrstvu. Můžete si vzít obvyklý slunečnicový olej bez příchutí, ale v extrémních případech, protože je příliš tekutýtohoto cíle. Poslední fáze přípravy bude kalcinace, může být provedena několika způsoby:

  1. Trouba se zahřeje na 200 stupňů, z ní se odstraní zbytečné, pouze průměrná úroveň grilu. Pánev na pečení tuku se umístí na plech, umístí do trouby a nechá se asi 1, 5–3 hodiny. V procesu hoření z trouby bude modrý kouř, jakmile zmizí, postup je dokončen. Umyjte nádobí teplou tekoucí vodou a osušte.
  2. Umístěte tukovou pánev na silný oheň, nalijte do ní sůl tak, aby stěny byly zakryty. Sůl se smísí s dřevěnou špachtlí, nová se naplní a směs se míchá jednu hodinu. Jakmile sůl dostane nahnědlý odstín - vše je připraveno. Po ochlazení pánve se promyje tekoucí vodou, otře se. Postup může být opakován dvakrát nebo třikrát.
  3. Mazaný tuk může být zpracován na otevřeném ohni, je to nejvhodnější na grilu s roštem. Položili nádobí na mřížku, černý kouř z něj odejde a povrch začne měnit barvu, jakmile všechny tmavé skvrny zmizí, pánev se vyjme z ohně a nechá se vychladnout. Saze se odstraní lehkým mýdlovým roztokem, poté se nádobí promyje čistou vodou a zbývající ručník se odstraní suchým ručníkem.
Poznámka!

Po kalcinaci bude litina tmavě hnědá, časem ztmavne, stane se černou, lesklou.

Nezkušené hostesky ignorují fázi kalcinace, prostě ji dobře umyjí a okamžitě ji použijí.Postup nemusí být nutný, ale bez nepřilnavé vrstvy bude vaření téměř nemožné. Kalcinace výrazně prodlužuje životnost litinových výrobků, zlepšuje vlastnosti materiálu. Čím častěji se pánev používá, tím déle zůstanou nelepivé vlastnosti, ale pouze v případě, že během mytí nepoužíváte kovové nebo příliš tvrdé houby.

Péče o železné nádobí: 10 užitečných tipů

Keramické a teflonové výrobky jsou považovány za nejobtížnější provoz, výrobky z litiny jsou mnohem jednodušší. Hlavním úkolem je udržet nepřilnavou vrstvu co nejdéle, pokud je to nutné (když se potraviny začnou držet na povrchu) a vytvořit novou. Výrobek bez ochranného nátěru bude rzi. Základem péče je správné mytí, ale existují i ​​další stejně důležitá doporučení:

  1. Litinové nádobí se myje pouze měkkou stranou houby, nelze použít žádné tvrdé předměty určené k čištění.
  2. Jídla se umyjí ihned po vaření, horká litina se mnohem snadněji čistí.
  3. Promývací voda by měla být teplá. Mokrý nebo mycí prostředek je kontraindikován, je přípustné pouze ruční čištění.
  4. Ihned po vyčištění je výrobek opařen maximálně teplou vodou, setřen do sucha.
  5. Po umytí a vysušení se vnitřní povrch potře velmi tenkou vrstvou oleje nebo tuku, aby se leskl, ale nelepil. Přebytečný olej se odstraní papírovou utěrkou.
  6. Nádobí lze použít pouze k praní.tovární mazivo, pak aplikujte čistou vodu. V extrémních případech si mýdlo.
  7. Výrobky by měly být rozmístěny na již dobře zahřáté nebo vyhřívané pánvi.
  8. Vypálené zbytky potravin se odstraní suchou solí nebo dřevěnou špachtlí.
  9. Nádobu skladujte na suchém místě, aby byla chráněna před korozí, nejlepší volba - trouba. Během skladování se do nádobí vloží olejované papírové ručníky.
  10. Při provozu je pánev chráněna před otřesy a jinými mechanickými účinky.
Varování!

V železe není možné připravovat výrobky obsahující kyseliny a zásady, které reagují s kovem, ničí nepřilnavou vrstvu. Nepoužívejte kovové lopaty, nože, lžíce nebo vidličky.

Taková každodenní péče nebude trvat dlouho, ale jídlo nebude hořet, povrch pánve nebude pokryt korozí a vnějším květem. Když se police obchodů začaly zaplňovat světlem, teflonové pánve, těžké, litiny začaly zapomínat. Někteří je odhodili, jiní byli odvezeni na chalupu nebo ukryti ve skříni. Život teflonu ve srovnání se železem byl menší, tolik se začalo vracet do spolehlivějšího kontejneru. Pokud máte starou litinovou pánev, dokonce i se silnými sazí, může být obnovena.

Jak odstranit uhlík z litinové pánve

Výskyt sazí je nevyhnutelný, i když se řádně stará o litinové nádobí. Mnoho modelů moderních myček nebo pecí je vybavenoSamočistící funkce pomáhá vyrovnat se s těžkým znečištěním. Při čištění v troubě je možné dosáhnout žádoucího výsledku od prvního okamžiku, myčka nádobí se s tímto úkolem vyrovná alespoň ve dvou sezeních. Existují i ​​další možnosti, jak se zbavit sazí.

.
Metoda Popis

Chemikálie pro domácnost

Je možné použít gely pro mytí nádobí s odlišným spektrem účinku, od jemných po nejsilnější. Nářadí se aplikuje na pánev, vloží do plastového sáčku, pevně sváže a nechá se 10 až 12 hodin. Film se odstraní, nádobí se promyje teplou tekoucí vodou. Pokud se sazí používá mnoho čisticích prostředků, i vhodné pro mytí pecí a odstranění ucpání. Po dobu několika hodin vložte pánev do jakéhokoliv zvoleného prostředku a poté důkladně omyjte vodou. Rukavice musí pracovat

Při alergii na chemické látky používané v domácnostech

Na oheň se položí velká kovová mísa, do ní se nalije voda, kus pracího mýdla (otírá se na jemném struhadle), přidá se sóda sody a pár trubiček klerického lepidla. Voda se přivede do varu, umístí se na pánev, mírně se sníží a nechá se 2 hodiny. Potom se voda vypustí, nádoba se nechá vychladnout. Měkký uhlík se velmi opatrně odstraní tuhým kartáčem a pánev se promyje tekoucí vodou

Metoda eradikace

Ti, kteří mají v domě sporák, nechávají nádobí v horké troubě, ráno je trochu vyčistí od odpadního uhlíku a omyjí. Další možností je hodit pánev do vybledlého ohně,zbytky uhlíku po takovém postupu se vzdalují od stěn. Měli byste dávat pozor na nádobí, pravidelně vyjímat a kontrolovat stav, vysoké teploty mohou poškodit materiál

Staré, silně znečištěné nádobí lze čistit jiným způsobem. Na předehřátých kamenech je pánev umístěna vzhůru nohama, během kalcinace začnou odpadávat uhlíkové usazeniny. Místa, kde mohou být zbytky znečištění jemně očištěny nožem nebo tuhým kartáčem. Bez kvalitního ventilačního systému nebo možnosti otevírání oken v bytě je lepší tento postup neprovádět, to samé platí pro vaření pánve v mýdle na prádlo. Aby se obnovily nelepivé vlastnosti vyčištěné nebo staré pánve, je třeba provést pečení mazivem.

Poznámka!

Maso můžete pečit v litinové pánvi bez oleje.

Na první pohled se může starat o litinovou pánev. Ve skutečnosti je vše velmi jednoduché - omyjte vodou, osušte, namažte, vložte na suché místo. Tyto akce budou trvat jen několik minut, pokud nebudou ignorovány, kuchyňské nádobí vyrobené z litiny nebude mít datum vypršení platnosti, bude předáno z generace na generaci, hlavní věcí není být líný.