Nádobí vařené v troubě dokonale demonstruje všechny dovednosti vaření hostesky. Ale po jídle chutné maso, dort nebo kastrol, musíte vyčistit troubu. Pro usnadnění tohoto úkolu mnoho výrobců vybavuje pece různými čistícími systémy. Někteří z nich zcela automatizují proces praní, jiní ho velmi usnadňují.
Čištění trouby katalýzou
Když je trouba vybavena systémem katalytického čištění, její stěny jsou na dotek drsné. Jsou potaženy speciálním porézním smaltem s částicemi mědi, manganu nebo oxidu ceričitého. Tyto materiály jsou katalyzátory a nacházejí se v mikroskopických pórech na sklovině. Tyto částice aktivují proces destrukce tuku ulpěného na povrchu a nečistot. Kontaminanty jsou rozděleny na uhlík, vodu a organické látky.
Důležité!Aby bylo možno vyčistit troubu s tukem a sazí, není nutné ohřívat spotřebič katalytickou metodou. Celý proces probíhá v teplotním rozsahu od 140 do 200 stupňů.
Ke kontaminaci katalyzátorem dochází nepozorovaně majitel trouby. Celý proces probíhá přímo při vaření jídla. Není nutný žádný speciální režim. Proto pro čistotu troubypo vaření jen otřete jeho stěny. Pro zlepšení kvality nádobí a prodloužení trouby se doporučuje instalovat filtr, který absorbuje tuk.
Pyrolytické odstraňování nečistot
Pyrolýza je rozklad organických látek nebo anorganických látek na plynnou látku a popel pod vlivem tepla. To znamená, že pyrolytické čištění je banální spalování jakýchkoli nečistot, které se vytvořily na stěnách zařízení.
Toto je nejlepší způsob čištění zařízení. Pece s touto funkcí jsou mnohem dražší než jiné. To je dáno tím, že pro výrobu takové skříně používající odolnější a odolnější materiály.
Většina nádobí v troubě se vaří při teplotě až +250 ° C. Spalování lepení na stěny znečištění potřebná teplota je mnohem vyšší. Jednoduché pece nejsou určeny pro takové teplo. Pyrolytická reakce se obvykle provádí při teplotě +500 ° C. U některých modelů se tento proces provádí při nižší teplotě. V druhém případě nelze vyloučení znečištění nazvat pyrolýzou ve své čisté formě. Toto je pouze část vícestupňového čištění.
Provoz zařízení v takovém teplotním režimu není možný bez dodatečné tepelné ochrany a izolace. V opačném případě jsou vnější stěny a dveře velmi horké. Navíc je aktivován blokovací režim, takže trouba nemůže být otevřena během probíhající pyrolytické reakce.
Ocet v boji s tukem v peci - kdo vyhraje?
Každá hosteska chce mít v bytě pořádek. Nejtěžší je obvykle udržet v kuchyni čisté. Bez ohledu na ...
Samotné očištění je nejjednodušší:
- Všechny palety, žlaby a mřížky jsou vyjmuty z trouby.
- Patří sem samočisticí zařízení.
- Po dokončení procesu vyčkejte chvíli, než trouba vychladne.
- Popel vytvářený spalováním.
- Otřete vnitřní stěny hadrem.
Hydrolýza za účelem čištění trouby
Jak je zřejmé z názvu metody, v tomto případě se praní trouby provádí za účasti vody. Reakce nastane, když je zařízení mírně zahřáté. Na spodní ploše trouby, která je vybavena systémem hydrolýzy, je speciální vybrání. Do ní se nalije trochu vody s ředidlem.
Přístroj se zapne na 30 minut, přičemž se teplota nastaví na +50 až +90 ° C. Uvnitř se tvoří pára, která spolu s detergentem působí na přilnavé nečistoty a změkčuje je. Když je reakce dokončena, namočené částice plaku se jednoduše setře hadrem.
Důležité!Čištění hydrolýzou nelze označit za plně automatické. Metoda umožňuje pouze změkčit lepkavé zbytky, ale hlavní práce při jejich odstraňování se provádí ručně. Tento způsob čištění parou dává dobrý výsledek pouze pro čerstvé znečištění.
Zvýšit popularitu pecíčištění hydrolýzou, výrobci vyrábějí speciální nástroje, které účinněji změkčují znečištění. Zlepšuje se také smalt, který pokrývá stěny zařízení. Nyní je hladký a rovnoměrný, se zvýšenou odolností vůči kyselinám. Molekulární struktura takové skloviny neumožňuje pronikání částic znečištění do jejích pórů.
Vlastnosti čištění
Pece pro domácnost v domácnosti před nákupem porovnávají specifikace, seznam dostupných funkcí, ceny a další. V neposlední řadě jsou v seznamu porovnání výhody a nevýhody metod čištění použitých v peci. Konečná cena zařízení závisí na nich.
Obvykle pece pečující hostesky umývají po každém použití. Nízko nákladové modely neposkytují vestavěné systémy. V těchto zařízeních se používá tradiční čištění, kdy se stěny umývají vlastními prostředky pomocí detergentů. Tato nepříjemnost je však kompenzována nízkou cenou.
Důležité!Pro samočinné mytí stěn zařízení výrobci nedoporučují používat agresivní čisticí prostředky a abrazivní prášky.
Charakteristika systémů čištění:
. . . . .Název systému čištění | Popis | Vlastnosti procesu |
Katalytický systém | Je to reakce štěpení částic nečistot na jednodušší sloučeniny pod vlivem katalyzátorů obsažených v pórech povlaku | K tomu se provádí očištěníčas během přípravy jídla. Po dokončení zbývá jen otřít stěny hadrem |
Systém hydrolýzy | Poloautomatická metoda je změkčování sedimentů parou | Do trouby je umístěn zásobník s vodným roztokem detergentu. Pod vlivem teploty se vytváří pára, změkčující desku na vnitřních stěnách zařízení. Pak se ručně odstraní hadříkem |
Pyrolytické čištění | Automatické vysoce účinné čištění je spalování všech nečistot před tvorbou popela | Proces se provádí po dokončení vaření. Uvnitř zařízení se vytváří velmi vysoká teplota, která spaluje všechny nečistoty. Po vyčištění je výsledný popel odstraněn |
Společně s troubou přichází speciální brožura s podrobnými pokyny popisujícími všechny funkce přístroje. Neříká však nic o výhodách či nevýhodách systému čištění, který se v něm používá. Znát všechny výhody a nevýhody stávajících metod čištění vám pomůže pochopit, jaký typ čištění trouby je lepší.
Výhody a nevýhody způsobů čištění:
. Nečistoty.Způsob čištění | Výhody | Nevýhody |
Hydrolytické čištění | snadné použití | změkčená ložiska musí být odstraněna ručně |
nízké náklady na troubu | metoda je účinná pouze pro čerstvé kontaminanty | |
nízká teplota během čištění; | musí být po každém použití přístroje zapnuto | |
není nebezpečný | ||
Katalytické čištění | čistí rychle a snadno | Doba trvání katalytických panelů nepřesahuje 5 let |
dostupná cena zařízení | na dně a na dvířkách spotřebiče není žádná speciální smaltovaná vrstva | |
čištění je bezpečné | musíte ručně vyčistit dvířka a dno přístroje | |
nepotřebují speciální čistící přípravky | odolné vůči nečistotám ihned nevyčistí | |
k dispozici pro elektrické a plynové modely | málokdy potřebují další purifikační metody | |
není třeba trávit více času | ||
Pyrolytické čištění | účinně zvládá i přetrvávající nečistoty | vysoké náklady na spotřebič |
zúčtování probíhá automaticky | dveře jsou velmi horké | |
nevyžaduje zvláštní čisticí prostředek | se vztahuje pouze na elektrické spotřebiče | |
není nutné odstranit pánev, gril nebo gril | v režimu čištění spotřebovává přístroj velké množství elektřiny |
Při výběru, které čištění trouby je lepší: katalytické nebo hydrolytické, zvažte, jak často se spotřebič používá. Je-li nádobí pečeno každý den, je vhodnější způsob hydrolýzy.
Závěr
V moderních modelech pecí platírůzných čisticích systémů. Po prostudování jejich vlastností si můžete vybrat zařízení, které je optimálně vhodné pro hostesky. Každá metoda může ušetřit čas, peníze nebo elektřinu. Proto musíte vybrat jednu věc.