Jak skladovat čerstvé zelí v chladničce a sklepě

Bílé zelí je cenným zdrojem vitamínů, takže tvoří lví podíl na zimní stravě. Zelenina může být koupena na trhu nebo v supermarketu, nicméně, jak praxe ukazuje, v zimě to je těžké dostat hlavu zelí, které by si uchovalo všechny užitečné vlastnosti. Pokud ale během sklizně připravíte zelí, zelenina si udrží nejen vzhled, ale i všechny cenné složky.

Bílé zelí je nejzajímavějším zdrojem živin pro zimní výživu.

Správná volba

Chcete-li si vybrat správné podmínky pro dlouhé zrání čerstvých hlav, musíte přesně vědět, v jaké době sklizeň šla. Pro tento účel je nejvhodnější ovoce získané na konci léta nebo na začátku podzimu. Stonek těchto hlav je poměrně pevný, zelenina samotná je elastická a hustá, což zaručuje dlouhodobé udržování ve správných podmínkách - až půl roku.

Zelenina sklizená ve výšce sezóny je poněkud horší. Jejich trvanlivost nepřekročí dva až tři měsíce. Zelí sklizené na konci jara se doporučuje konzumovat okamžitě čerstvé, protože nebude schopno dlouhodobě zachovat své příznivé vlastnosti.

Pro dlouhou dobu zrání by měly být upřednostňovány středně pozdní a pozdní dozrávání odrůd. Nákup zelí na trhu je velmiJe těžké určit dobu zrání a odrůdu. Zde budou přijata některá jednoduchá pravidla na podporu žen v domácnosti: zelí by mělo být kulaté a elastické, hlava zelí by měla být pevná, listy by měly být husté.

Vytvořit optimální podmínky

Je možné zachovat příznivé a výživové vlastnosti zeleniny po celou zimu, a to za několika podmínek:

Zelenina získaná za suchého počasí je vhodná pro dlouhodobé skladování. Je velmi důležité, aby na listech nebyla vlhkost - to povede k hnilobám;

Poškozené, popraskané hlavy zelí podléhají odmítnutí, protože nezůstávají po dlouhou dobu. Použijte je k pikantní, marinované svačinu. V této formě neztrácí zelenina své prospěšné vlastnosti.

1 - + 0,5 ° - to je optimální teplota, která pomůže zachovat zeleninu. Pokud se v místnosti, kde se má skladovat zásoby, teplota klesne pod - 2 stupně, hlavy zelí začnou mrznout.

Mnoho zahradníků tvrdí, že zmrazené horní listy nepoškozují zelí. Ano, taková zelenina je vhodná pro dušení, smažení a vaření. Pokud se však po zmrazení pokusíte uložit zelí při doporučené teplotě - neuspějete. Po rozmrazení jsou horní listy postiženy patogeny.

Po sklizni sklizně dachy

Pokud během nákupu můžete pečlivě vybrat zelí pro skladování, pak nechcete zeleninu zlikvidovat ve vlastní letní chatě. Udělejte to:

Při výběru pozdní zralé odrůdy je nutné pečlivě zkontrolovat, zda nedošlo k poškození. Zelí se důkladně suší, obarví nebotrhliny odříznuté nožem. Aby se zabránilo tomu, že se zelenina začne hnit, je třeba věnovat zvláštní pozornost dolním listům a stonku. Pokud jsou znečištěny nebo poškozeny, měla by být spodní část hlavy oříznuta o několik centimetrů.

Další zásada skladování závisí na několika faktorech:

  • odhadovaná doba skladování;
  • skladovací podmínky;
  • odrůda zelí.

Pamatujte na následující pravidla:

  1. Nemá smysl sklízet mladé zelí, protože množství vody v zelí se začíná hničit doslova po 5-7 dnech.
  2. Vzorky odebrané ve výšce sezóny také nelze dlouhodobě udržovat. Pro tento druh vhodného krátkodobého skladování v bytě.

Vědět, jakou teplotu lze zelí skladovat, nikdo nebude mít problémy se sklizní na zimu.

Vlastnosti skladování v chladničce

Chladírenský sklad má své vlastní vlastnosti:

  1. Před pokládkou je nutné držet svíčky ve vzduchu po dobu jednoho dne - to je nezbytné pro kvalitativní odstranění přebytečné vlhkosti.
  2. Každý kus před zabalením do chladničky zabalí fólii.
  3. Opakujte zábal 3krát, aby se co nejvíce eliminoval kontakt zelí se vzduchem - vydrží dlouho.
  4. Pokud zjistíte, že listy jsou tmavé nebo vlhké, používejte vidlice co nejrychleji.

Nemyslíme si, že používáte lednici pro skladování masivní zeleniny. S největší pravděpodobností jde o čerstvě nakoupenou hlavu zelí. Zabalte tonutně je schopen ležet několik dní, pokud ne, okamžitě jste ho nepoužil.

Skladování ve sklepě

Základní požadavky na úspěšné skladování ve sklepě jsou následující:

  1. Absence parazitů nebo plísní v úložišti;
  2. Stabilní teplota v rozmezí od -1 do + 1C;
  3. Vysoká vlhkost vzduchu v rozmezí 92-97%.
  4. Aby se zabránilo hnilobě, nedoporučuje se skladovat na špinavé podlaze. Je důležité správně vyložit zelí. Je třeba mít na paměti, že hnije začíná stonkem, proto je hlava položena s listy dolů a stonkem nahoru.

Existuje několik způsobů skladování zeleniny ve sklepě:

  • Dřevěné bedny. Kabiny jsou rozloženy, nahoru. Aby se zabránilo úpadku, je nutné umístit boxy na stupínek a zajistit plnou ventilaci;
  • Broušení. Písek chrání před nadměrnou vlhkostí a pomáhá udržovat čerstvost.
  • Balicí fólie. Zabalené kopie jsou umístěny na dřevěných palubách.
  • Visí. Pokud jsou ve stropě pod stropem dřevěné trámy, měli byste zelí zavěsit motouzem za pahýl a zavěsit. V této poloze lze zeleninu skladovat velmi dlouho.

V důsledku toho zůstane zelenina i po 4-5 měsících stejně užitečná a šťavnatá jako během sklizně. Vědět, jak ukládat zelí tak, že neztrácí cenné vlastnosti, každá hospodyně může poskytnout sedm vitamínů na zimu.

Zahrňte do své denní stravy zelné pokrmy - totoNekomplikovaný produkt je cenný nejen pro množství mikroprvků a vitamínů, ale také chrání před rozvojem nemocí - věří se, že zelí chrání před onkologií, srdečními chorobami a pomáhá střevům dobře. Postarejte se o sebe s pomocí chutné a cenově dostupné zeleniny.