Jak skladovat mletou kávu doma

Když jsou zrna rozemleta v domácím mlýnu na kávu ve větším objemu, než je potřeba pro přípravu jednoho nápoje, nebo když je vakuové balení otevřeno, po chvíli vyprší a nápoj částečně ztrácí své chuťové vlastnosti. Pro uskladnění mleté ​​kávy doma a produkt neztratil své počáteční vlastnosti, je nutné zajistit správné podmínky a najít vhodnou nádobu.

Co se stane s kávou při nesprávném skladování

Nesprávně uložená káva doma a nápoj z ní ne vždy splňuje očekávání. V kávových zrnkách je mnoho ropných frakcí, které jsou zdrojem specifického aroma a zvláštní chuti. Tyto frakce, stejně jako ostatní přírodní éterické oleje, jsou schopny vydechovat a odpařovat se. Proto dojde k následujícím změnám u kávy, která není během skladování zachována:

  1. Zrna, pokud jsou kontaktována s velkým objemem vzduchu, oxidují a ztrácejí svou specifickou chuť. Většina tohoto procesu podléhá oleji přítomnému v zrnech.
  2. Vůně oslabuje a po dvou dnech mimo hermeticky uzavřený kontejner může zmizet. Důvodem je skutečnost, že aromatické sloučeniny se vyznačují vysokou těkavostí.
  3. Zrna se zhutňují na svém povrchunestabilní tenký film s nepříjemným kyselým zápachem.
  4. Výrobek absorbuje vlhkost - snižuje chuť a podporuje tvorbu plísní.
  5. Kombinace oxidačních procesů s absorpcí vlhkosti vede k postupnému rozkladu struktury zrna.
  6. Káva absorbuje okolní pachy, které se přidávají do původní chuti a zkazí.
Varování!

Aby se předešlo těmto jevům, je nezbytné zajistit správné podmínky, za kterých půda nebo celá kávová zrna neztratí své původní vlastnosti. Místo skladování musí být chráněno před slunečním zářením, teplotními otřesy, vlhkostí a průvanem.

Vhodné podmínky skladování

Mleté boby by měly být skladovány v těsně uzavřené a suché nádobě. Nesmí být transparentní, zabraňuje kontaktu kávy s přímým slunečním zářením a elektrickými žárovkami. Doporučuje se udržovat nádobu v dostatečné vzdálenosti od dřezů a sporáku, aby horká pára nebo vysoké teploty neovlivňovaly výrobek. Kávu řádně skladujte při pokojové teplotě nebo v podmínkách, kdy je značka teploměru poněkud nižší než ve zbytku místnosti. Tabulka ukazuje přípustnou dobu skladování mletého zrna za různých podmínek.

\ t \ t
Druh obalu+ 13 ... + 16 ̊С -20… .0 ̊С + 25 ... + 35 ̊С
Čerstvě mletá v otevřené nádobě Až 2 dny Zakázáno Až 16 hodin
Hermeticky uzavřené nádobyDo 1 roku Do 3 let Až 6 měsíců

Nejvhodnější teplotní režim pro mletá kávová zrna je v rozmezí + 8 ... + 23 ° C. Vlhkost vzduchu v místnosti by neměla být nižší než 50%. Ale zároveň nemůže překročit 60%. Pokud je místnost neustále horká, pak musíte mít nádobu s mletými kávovými zrny na spodní straně police dveří chladničky. V tomto případě však musí mít banka vzduchotěsné víko a musí být neprůhledné, protože chladnička se neustále otevírá.

Volba místa skladování

Je lepší uchovávat kávu ve vzduchotěsném obalu nebo v těsně přiléhající plechovce. Tuto roli však hraje místo, kde leží tato kapacita. Když se zrna skladují v průhledné nádobě na „obecném pohledu“, připravený nápoj pravděpodobně ztratí nejen svou specifickou chuť, ale také svou charakteristickou barvu. Tyto účinky jsou vlivem světla na zrno. Aby si káva zachovala své vlastnosti, je pro ni nutné zvolit správné místo:

  1. Otevřený výklenek nebo polička není velmi dobrá volba, je obzvláště nešťastné, když je káva uložena v sáčku nebo v netěsné nádobě. V tomto případě je kávový prášek nebo zrno okamžitě vystaveno světlu, vlhkosti, kolísání vzduchu a teploty.
  2. Kuchyňská skříňka s dveřmi - pokud u kávy neexistují jiné produkty s intenzivním aroma (koření, kadidlo, éterické oleje, aromatické svíčky, sušené bylinky atd.).
  3. Chladnička - v ní je vhodná teplota, aby se zachovaly původní vlastnosti výrobku, ale káva musí být v hermeticky uzavřeném obalu,aby se zabránilo oxidačním procesům.
  4. Mraznička - je dovoleno skladovat výrobek v takových podmínkách. Po jednom odběru kávy z mrazničky je však již zakázáno jej vracet. Takové rychlé teplotní skoky zničí přirozenou strukturu produktu.
Pro informaci!

Není-li v kuchyni digestoř, musí být nádoba nebo obal po otevření udržován v průměrné výšce. To je způsobeno tím, že se na této úrovni vlhkost ve skutečnosti nemění s teplotou, ani se nezvyšuje ani nesnižuje.

Výběr banky

Důležitým bodem je výběr kontejnerů pro skladování kávy po otevření původního obalu. Nepozornost v této věci vede k rychlému zhoršení přírodního produktu - kávy, celého nebo mletého, zrno rychle ztrácí své charakteristické vlastnosti. K uskladnění produktu existuje několik běžných typů kontejnerů:

  • kov;
  • sklo;
  • plast;
  • keramika;
  • dřevěné.

Každý materiál má v případě kávy výhody a nevýhody. Cínové nádoby a nerezová ocel jsou lehké, spolehlivé, pohodlné. Mohou však přenášet svůj kovový zápach do obsahu. V plastech se nedoporučuje výrobek uchovávat, protože tento materiál také vyjadřuje svůj vlastní pach k obsahu a nezaručuje ochranu před vlhkostí a vzduchem.

Skleněná nádoba je dobrou nádobou na kávu. Tyto nádoby izolují obsah odnegativní vliv faktorů životního prostředí a samotný materiál je neutrální (nepřenáší ani neabsorbuje pachy). Keramika je dobrou volbou, ale je obtížné najít sklenici s těsným víkem. Dřevo je jedním z nejvhodnějších materiálů pro kávu. Tyto nádoby nechrání obsah před vlhkostí, vzduchem a pachy třetích stran. Zrna v dřevěných plechovkách a krabici jsou oxidovány po dobu 5-6 dnů a mletá káva bude nevhodná za 3-4 dny.

Je lepší zvolit kapacitu tak, aby její kapacita odpovídala objemu spotřebované kávy za jeden týden. Tvar nádoby může být libovolný a závisí pouze na preferencích. Je však třeba vzít v úvahu, že obdélníkové a čtvercové nádoby zabírají méně místa a na rozdíl od kulatých plechovek je jednodušší je umístit na police.

Tipy

Příprava aromatického nápoje z mletých kávových zrn má také svá tajemství. Hlavní pravidlo při přípravě kávy v Turku nebo při vaření v kávové konvici je použití vhodné vody v receptu. Pro vaření je lepší použít lahvovou nebo filtrovanou kapalinu - tato voda je měkčí, takže bude odhalovat více chuti. Milovníci kávy také doporučují následující standardy:

  1. Cukr na pití je lepší zvolit hnědý - to jen zdůrazní chuť nápoje. Samostatnou výhodou této volby je snížený obsah kalorií.
  2. Při přidávání koření při vaření kávy se doporučuje přidat malou špetku soli. Totominerální uhasit přebytečnou hořkost nad množství skořice nebo pepře.
  3. Je nutné připravit nápoj v malých, přísně odměřených množstvích, stejně jako v průběhu času zchlazená káva ztrácí svou vůni a chuť. Extrémně si vychutnat jeho vlastnosti může být asi 1 hodinu.
Pro informaci!

Namísto dlouhodobého skladování je vhodnější mletá zrna bezprostředně před přípravou nápoje.

Aby bylo možné odhalit vůni při vaření kávy podle norem, musí se nejprve rozemlety rozemletých bobů a pak se naplní studenou vodou. Je-li do nápoje vložen cukr, je vhodné ho přidat spolu s práškem do cezve - tímto způsobem se vůně a pěna na povrchu šálku uchová do maxima. Chcete-li nastavit sílu nápoje budete potřebovat dobu vaření na sporáku, a ne množství mletého zrna.

Závěr

Je-li nutné zachovat čerstvost mleté ​​přírodní kávy po dlouhou dobu - je vhodnější použít tuto možnost se zmrazením v malých porcích nebo utěsnit výrobek ve vakuovém balení. Za těchto podmínek si zachová většinu svých vlastních vlastností. Ale když vaříte malou porci, nemůžete dát mokrou lžičku do společné nádoby nebo ji nechat v mrazáku.