Jak skladovat olivový olej po otevření

Pokud pravidelně nakupujete olivový olej, pravděpodobně víte o jeho příznivých vlastnostech. Výrobek je nejen kulinářský, extrakt z oliv je vynikající kosmetický přípravek, můžete ho dokonce použít pro výrobu domácích mastí! V boji proti "špatnému" cholesterolu - to je první asistent, a saláty, ochucené s nimi, se vyznačují rafinovanou a delikátní chutí. Aby byly cenné vlastnosti výrobku odhaleny harmonicky, musíte vědět, jak správně skladovat olivové "zlato".

Máš námitku - dobře, co je tam vědět? Mělo by to být v kuchyni, vedle sporáku a to je vše. Na tom není nic, na čem by bylo moudré. Pod vlivem světla a tepla se však rychle zhoršuje. Nejenže se rychle stává žluklým, ale také ztrácí cenné vlastnosti. Aby se tomu zabránilo, poskytněte olivovému produktu optimální skladovací podmínky. A jak to udělat doma, řekni.

Nakupujeme správný výrobek

Olivový olej se prodává v různých obalech v různých objemech. K dispozici na prodej:

  1. plechovky.
  2. Skleněné láhve.
  3. Plastové nádoby.

Váš výběr často určuje rozpočet. Ale při nákupu oliv "zlato" nestojí za úsporu. Pokud nechcete trávit hodně, můžete si koupit slunečnice, nerafinované. To je produktpropuštění "levné a veselé." Výrobek má vysokou kvalitu, ale z hlediska užitných vlastností je v mnoha ohledech horší než cenný výlisek z oliv.

Když se tedy rozhodnete pro svou volbu, kupujte pouze skutečný, vysoce kvalitní výrobek, který je zabalen v nádobě z tmavého skla.

Pokud jste si koupili olej v plechovce, je lepší ho nalít do tmavého skla. Láhev musí být těsně uzavřena. Pokud nebyl nalezen tmavý skleněný obal, vezměte si pravidelnou světlou láhev a zabalte ji tmavou látkou nebo fólií.

Olivový olej dobré kvality se nikdy nalije do plastových nádob. V plechovkách prodával dobrý, ale ne elitní produkt.

Pohodlná teplota a místo

Po nákupu je velmi důležité zvolit správné místo. Nemá rád teplo, ani studené. Mnoho lidí se mylně domnívá, že ideálním místem pro produkt je lednice. Nicméně, v chladničce, olej podstoupí nějakou metamorphosis: bílá sraženina se objeví, připomínat vločky. Tento proces je přirozený, při nízkých teplotách tuk zesiluje.

Není nutné se toho obávat, protože po zahřátí na pokojovou teplotu bude olej opět homogenní, vločky se budou rozpouštět.

Optimální skladovací teplota by neměla překročit 25 stupňů. Chladnička pro skladování produktu z oliv není vhodná.

Výrobek s bílými vločkami nepoškozenými. Tento olej lze použít, ale občas ztrácí nutriční hodnotu.

Takže v lednici, olivovéskladování produktu se nedoporučuje. K tomu je nejvhodnější kuchyňská skříňka s neprůhlednými dveřmi.

O termínech

Pro správné určení data exspirace si nejdříve přečtěte datum výroby na štítku. Někteří výrobci uvádějí lhůtu pro provedení. Ale druhé datum znamená, že jste výrobek neudržovali otevřený a také nedovolili jeho kontakt s kyslíkem. A to je při použití nevyhnutelné. V tabulce určujeme správnou dobu skladování.

\ t \ t
Maximální trvanlivost a skladováníOptimální trvanlivost a skladování podle odborníků Doba použitelnosti a skladování po otevření obalu
2 roky 9 měsíců 3, maximum - 4 týdny

Uvedená doba použitelnosti nezávisí na obalu, ve kterém je výrobek zabalen. A v plechovce a ve skleněné láhvi lze olej skladovat tolik, kolik je uvedeno v tabulce. Je pravda, že v chladničce je nežádoucí.

Co nelze udělat

Existuje několik zákazů týkajících se olivového oleje.

  1. Výrobek nelze použít dvakrát! To znamená, že pokud jste na něm něco smažili, je lepší zničit zbytky. Sekundární zahřáté rostlinné oleje tvoří karcinogeny.
  2. Olivový olej nelze skladovat zmrazený. Úplně ztrácí nutriční hodnotu.
  3. Otevřený olej není uložen. Z interakce s kyslíkem se stává hořkou.

Odneste rozumně

Ale nesi myslí, že neustálé používání výrobku vám ušetří spoustu nemocí.

Pokud provádíme srovnávací charakteristiky, olivový olej může někdy ztratit svůj slunečnicový nebo lněný druh. Například cenné mastné kyseliny jsou hlavní výhodou lněného oleje a nezbytný vitamin E v běžném slunečnicovém oleji je obsažen ve větším množství než v produktu z oliv. Ano, chuťové preference jsou odlišné. Takže alternativní rostlinné oleje ve vaší kuchyni. To je správné.

Jezte také olivy. Ovoce také obsahuje mnoho živin. Není divu, že všechno, co nám dává olivovník, je součástí složení nejzdravější stravy - Středomoří. Lidé, kteří jej dodržují, nikdy netrpí aterosklerózou, vzácně pozorovali patologii srdce a cév. A nálada je vždy veselá a mezi nimi nejsou žádní tlustí lidé!