Jak skladovat raky doma: živé, vařené

Vařený rak není jen chutný, ale také užitečný produkt obsahující vitamíny, minerály a bílkoviny. Pokud je však nesprávně připravena, jsou všechny cenné vlastnosti této pochoutky ztraceny. I jeden mrtvý jedinec, který spadl do pánve, může způsobit těžkou otravu. Kromě toho se kreví maso rychle kazí. Proto byste měli dodržovat pravidla přepravy, metody a doby skladování korýšů. Hlavní podmínkou je jejich včasné dodání. Jak skladovat živé a vařené raky doma?

Správná přeprava členovců

Raci by měli být vařeni pouze živí. Mrtvý jedinec začíná uvolňovat toxiny. I po vaření je takové maso nebezpečné. Proto by měl být úlovek přiveden domů co nejdříve. Aby se předešlo vzájemnému napadení korýšů, musí jim být poskytnuta potrava. Vhodné vrcholy hrášku, nasekané kopřivy, bramborových kousků nebo mrkve. Arthropods ve vodě, kde rychle zhubnou, se doporučuje dát kousky syrového masa, červů nebo malých ryb. Voda by se měla měnit častěji, protože je znečištěný zbytky potravin.

Zapnutopoznámka!

Při nakupování raků se nejprve podívejte na břicho. Ocas by měl být pevně přitlačen k tělu. Není nutné brát jedince s porostem a poraněním. Delikatesa se považuje za členovec o hmotnosti asi 100 g a délce 15-20 cm.

Pro přepravu živých raků bude vyhovovat jeden z následujících způsobů:

  1. Plastové obaly. V hlubokých nádobách nalijte říční vodu a spusťte rak. Pak je obal zakryt víkem s otvory pro cirkulaci vzduchu. Za těchto podmínek mohou korýši trvat až 4 hodiny.
  2. Dřevěné pouzdro nebo krabička. Nahoře by měly být větrací otvory. Na dno položte vlhký hadřík nebo trávu. Členovci jsou volně složeni v krabici. Jinak budou oslabení jedinci zemřít. Doba přepravy je 2 hodiny. Rakoviny by měly být pravidelně stříkány spreji.
  3. Kovové pletivo. V místě odlovu je vhodné obsahovat korýše. Uzavřená síťovina je uzavřena a ponořena do rybníka. Tímto způsobem jsou uloženy ne déle než 6 hodin.
  4. Plátěná taška. Je hojně postříkána říční vodou a naplněna úlovkem. Na sáčku by neměly dostat sluneční paprsky.
  5. Termoska s vodou - nádoba, ve které je dlouhodobě udržována optimální teplota. Lze jej zakoupit v rybářském obchodě. V termosce umístil velký počet živých jedinců. Pokud je cesta dlouhá, voda by měla být změněna 2-3 krát. Doba použitelnosti členovců není delší než 12 hodin.
  6. Rakoviny zakoupené na trhu nebo v obchodě stačí umístit do plastového sáčku s vodou.

Jak skladovat živé členovce

\ t

Dlouhodobě se skladují pouze neporušené aktivní členovce. Sedavý jedinci musí být okamžitě vařeni. Mrtvé rakoviny břicha ploché. Jsou okamžitě vyhozeni. Domovy živých raků jsou uloženy následujícími způsoby:

  • v prostorné nádrži naplněné vodou;
  • na chladném a vlhkém místě;
  • v chladničce.
Důležité!

Nepoužívejte hliníkové nádoby pro skladování členovců. Kov je oxidován a kazí vodu, otravuje živé obyvatele. V takové nádobě zemřou za pouhých 30 minut. Korýši mohou být umístěni ve smaltované nádobě, keramické, skleněné nebo nerezové nádobě.

Imitace obvyklého stanoviště

Pokud jsou umístěni v akváriu a vytvořili podmínky blízké přírodním podmínkám, budou žít několik dní. Nádrž se doporučuje plnit vodou z řeky, ale dobře, pitné nebo oddělené vody bude vhodné. Mělo by se denně měnit nebo okysličovat speciálním čerpadlem a kompresorem. Na dně kamenů naléváme řasy. Akvárium je umístěno na stinném místě. Trvanlivost korýšů tímto způsobem je 4-5 dnů.

Místo akvária můžete použít koupelnu nebo jinou velkou nádobu. Aby udrželi raky naživu tak dlouho, jak je to možné, krmí se jednou denně. V tomto případě nebudou bojovat, zůstanou nezraněny a porostou. Nemůžete udržet členovce ve vodě z vodovodu, protože obsahuje kovové nečistoty a bělidlo. Potřebujíčasto kontrolují a okamžitě získávají mrtvé jedince.

Skladování členovců ve vlhkém prostředí

Raci mohou žít dlouhou dobu bez vody, pokud jsou ponecháni na chladném, vlhkém místě. Na členovcích by nemělo být žádné sluneční světlo. Za těchto podmínek mohou být uchovávány po dobu 1-2 dnů. Metoda skladování korýšů bez vody zahrnuje následující kroky:

  1. Na dně dřevěné krabice je umístěn mokrý hadr, tráva nebo mech. Kapacita by měla být dostatečně prostorná.
  2. Obyvatelé řeky jsou umístěni v krabici a navrchu je umístěn vlhký hadřík.
  3. Kontejner je zakryt víkem a umístěn v chladném, větraném prostoru: suterén, garáž, koupelna nebo sklep. V zimě lze na větraný balkon umístit krabici s členovci.
  4. Během dne by se raky měly stříkat 3-4 krát čistou, nechlorovanou vodou. Během skladování musí být krmeny déle než 12 hodin.
Důležité!

„Suchou“ metodu korýšů lze skladovat pouze v místnosti, kde teplota není nižší než + 3 ° C.

Uchovávání živých členovců v chladničce

Nedoporučuje se zmrazovat živé raky. Protože členovci jedí mršinu, tělo se začne okamžitě po smrti rozkládat. V případě potřeby lze do chladničky umístit raky, pro které musíte provést následující manipulace:

  1. členovci se promyjí čistou vodou.
  2. Jsou vloženy do plastového sáčku nebo plastového kontejneru a poté pokryty vlhkým hadříkem. Korýši se nemohou ucpat, protože při nízké teplotězamrznou a neplazou pryč.
  3. Nádoba je umístěna v prostoru pro zeleninu, kde je teplota 0 ... + 1 ° C. Doba použitelnosti členovců je 3-5 dnů. Záleží na jejich původním stavu.
  4. Je nutné neustále sledovat raci, protože ne všichni jedinci dobře snášejí nízkou teplotu a křeče. Mrtví obyvatelé jsou odstraněni.

Metody skladování u vařených raků

Čerstvě vařené raky jsou chutné a zdravé jídlo. Často se podává jako svačina. Nedávejte spoustu koření, aby se nepokazilo aroma a chuť masa. Pokud jste však nemohli jíst celou dávku najednou, můžete použít jednoduché metody ukládání:

  • v chladničce, zanechávající členovce v bujónu;
  • v mrazáku s použitím zapečetěných nádob jako balení.

Skladování ve vývaru

Korýši se vaří ve velké pánvi a přidávají do solanky různé koření: černý pepř, kopr, bobkový list. Žijící jednotlivci se vkládají pouze do vroucí vody, pak se zakryjí víčkem a sníží oheň. U vařených raků se barva skořápky stává oranžovo-červenou. Po vyjmutí pánve z ohřevu vařená jídla vařte 10 minut. Zbývající raky s vývarem mohou být vloženy do ledničky, ale nejprve musí být chlazeny. Při teplotě + 5 ° C je tento výrobek skladován maximálně 5 dnů. Před podáváním musí být raky zahřívány.

Poznámka!

Aby byla členovci chutná, musí být voda dobře osolena. Je nutný 1 litr vroucí vodydát alespoň 1 polévková lžíce. sůl.

Jak zmrazit korýše

V případě dlouhodobého skladování vařených členovců lze umístit do mrazničky. Jsou rozmístěny v baleních po malých porcích. Pro úsporu místa v mrazáku se raky skladují nezmontované: krky a drápy se skládají odděleně. Záda jsou obvykle odhozeny, protože je v nich malé maso. Skladovatelnost zmrazených členovců je 30 dní. S takovým dlouhým pobytem v mrazáku však maso z garnátů ztrácí šťavnatost a chuť se stává houževnatou.

Vařené raky mohou být odesílány do skladu v mrazáku, poté, co byly předem vyčištěny z mušlí. Připravené kousky masa se umístí do vzduchotěsné nádoby. Po zmrazení se skladuje ne déle než 15 dnů. Pokud jsou korýši složeni do plastové nádoby a naplněni vývarem, doba použitelnosti může být prodloužena na 3 měsíce. Členovci nejsou rozmrazeni, ale okamžitě vloženi do horké vody.

Raky rychle umírají v nevhodných podmínkách a pro přípravu zdravého jídla jsou zapotřebí živí jedinci. Dlouhodobé udržování čerstvosti je snadné. Stačí dodržovat pravidla skladování během přepravy a doma. Zbývající vařené raky mohou být chlazeny nebo zmrazeny. Je důležité respektovat data expirace. Nezapomeňte však, že vepřové maso je šťavnaté a jemné po přípravě.