Jak skladovat solené sádlo doma

Jeho vůně, chuť a trvanlivost závisí na podmínkách udržení tuku v bytě nebo domě. Aby se zajistilo, že produkt neztrácí své vlastnosti, doporučuje se milovníkům vepřového masa, aby si prostudovali pravidla výběru a recepty na vaření. Zvláštní pozornost je třeba věnovat umístění tuhých živočišných tuků, protože ovlivňuje také dobu skladování.

Jak si vybrat sádlo pro moření

Než uskladníte solené sádlo doma, musíte zvolit správný výrobek. Pro realizaci solení se doporučuje věnovat pozornost jeho vzhledu. Hovor, který má následující vlastnosti, nebude fungovat:

  • zvětralý;
  • zažloutlé, to znamená, že je u starého zvířete;
  • s přítomností různých skvrn, nečistot a krve;
  • s nepříjemným zápachem.

Doporučuje se, aby se tuk odstranil ze stran nebo z zadní strany jatečně upraveného těla. Nicméně, mnoho preferuje tuk z peritoneum, jak to má malou vrstvu masa.

Důležité!

Tloušťka této vrstvy by neměla překročit 5% celkové hmotnosti.vybraný kus.

Výrobek by měl mít světle růžovou nebo bílou barvu, stejně jako jemnou a tenkou pokožku. To lze zkontrolovat propíchnutím nebo řezáním nožem. Pokud provedení akce nezpůsobí velké obtíže, pak má zboží dobrou kvalitu.

Obecná doporučení

Představme některá pravidla, která je třeba dodržovat:

  1. Maximální teplota by neměla překročit 5 - 7 C.
  2. Místo musí být skryto před přístupem ultrafialového záření (přímé sluneční světlo).
  3. Při skladování tuku ve sklepě sledují dobrou cirkulaci vzduchu a zabraňují nadměrné vlhkosti.
  4. Dlouhodobé skladování sádla je možné pouze po jeho předběžném zpracování (moření, kouření, vypouštění tuku). Je možné v něm udržet čerstvý čerstvý čas při nízké teplotě (lednička, mraznička).
  5. Nenechávejte v okolí produkty se silnou vůní, protože tuk je absorbuje. To změní jeho chuť a vůni.
  6. Před odesláním tuku v chladničce musí být kus důkladně vysušen.

Obsahuje tuhý živočišný tuk ve sklenicích, plastových nádobách nebo dřevěných bednách. V posledních dvou verzích se doporučuje předbalit fólii nebo papír.

Místo pro skladování

Při umísťování výrobku je třeba vzít v úvahu ukazatele vlhkosti a teploty, protože na něm závisí zachování původních vlastností.

V místnosti

Pro skladování tuku bez chladničky zvolte tmavý achladné místo, které bude dobře větrané. Pro tuto vhodnou spíž. Kousky slaniny (5 až 5 cm) se umístí do čisté a suché skleněné nádoby, jejíž stěny jsou pečlivě promíchány česnekem. Jeho dno, každá vrstva tuku a mezery mezi kusy musí být naplněny solí.

Můžete také použít metodu umístění v plastové nádobě, ale životnost je výrazně snížena. Předsolení. Každý kus je pak zabalen do pergamenu a složen do kontejneru.

V chladničce

Existují 2 způsoby:

  1. V bankách. Nejprve je třeba připravit solanku (1 litr vody 1 lžíce soli). Když se kapalina vaří, dají slaninu do ní po dobu 5-10 minut. Nádoba se sterilizuje a tuk se do ní vloží ve vrstvách a zanechá malé mezery. Přidejte 4 bobkové listy, 5 černých hrášků, 2-3 stroužky česneku a nalijte solanku. Sklenice se válí a po chvíli se vloží do chladničky.
  2. Na plátně nebo pergamenovém papíru. Výrobek je nakrájen na kousky o tloušťce 5 cm, do kterých se vmíchají malé otvory a nasype se do nich hrubě nasekaný česnek. Smíchejte sůl s mletým černým pepřem (pro 1 kg produktu 3 lžíce směsi) a poté vepřový tuk dobře posypte výslednou hmotou. Jsou vloženy do smaltované pánve a ponechány na soli na tmavém místě po dobu 5 dnů. Po uplynutí této doby je každý kus zabalen do papíru a tuk je umístěn v chladničce.

V mrazáku

Je vhodnější používat kameru se suchým mrazemvysoká vlhkost nepřispívá k dlouhodobému skladování. Velikost kusu by měla odpovídat části, kterou můžete konzumovat najednou. Časté odmrazování negativně ovlivní kvalitu slaniny.

U skladování v mrazničce se kousky předem nasolují a poté zabalí do lepicí fólie nebo pergamenu. Pak mohou být složeny na sebe nebo umístěny do kontejneru.

Jak ušetřit tuk na silnici bez chladničky

Máte-li dlouhou cestu a chcete takový výrobek jíst každý den, musíte dodržovat následující doporučení:

  • předem nasolené nebo uzené salo, v teple se může rychle zhoršit;
  • Připravený výrobek zabalte do potravinového papíru a přeložte do chladícího sáčku;
  • tuk můžete zmrazit a následně ho zabalit pergamenem.

Skladování různých druhů tuků

Doporučuje se udržovat živočišný tuk v solené, uzené nebo roztavené formě.

Čerstvé vepřové sádlo

Tento typ výrobku lze skladovat pouze v mrazničce nebo v chladničce. Je-li slanina poté nasolena, je nakrájena na kousky střední velikosti a zabalena do potravinového papíru. Při častém používání tuku by měl být nakrájen na malé kousky, z nichž každý je zabalen do pergamenu nebo přilepeného filmu.

Solená slanina

V tomto typu lze vepřové sádlo uchovávat v dřevěných nádobách (krabici, sudu), skleněných nádobách, plastových nádobách, smaltované pánvi.nebo zabalené do jedlého papíru.

Dřevěné kontejnery jsou sbírány s mírným sklonem dna, což zajišťuje odtok vody skrz otvory v něm vytvořené. Dno je lemováno vrstvou novin a pak pergamenem, na který se nalije velké množství soli.

Důležité!

Výrobek neabsorbuje více koření, než potřebuje, takže si nemůžete dělat starosti, že se změní na slanou.

Solená slanina dala kůži na dno. Sůl rovnoměrně usíná každou vrstvu slaniny, vyplňuje a mezery mezi nimi. Česnek, pepř, kmín a kopr jsou nahoře. Zavřete všechny pergameny a pod tlakem. V této formě je nádoba ponechána na tmavém chladném místě s dobrou ventilací.

Stejnou metodu lze použít pro solení ve smaltovaném hrnci a vložení do chladničky. Když skladujete ve skleněných nádobách, tuk se nalije solankou a nádoba se navine s víčkem a pak se ponechá ve skříni, sklepě nebo v chladničce.

Nejdelší životnost slané slaniny v mrazáku. Zároveň je každý kus zabalen do pergamenu.

Uzené sádlo

Je lepší ponechat takový výrobek ve sklepě nebo v chladničce, protože jeho umístění se v mrazáku zhoršuje.

Recept na kouření:

  • v 1 l vody přidejte mletou červenou papriku a 50 g želatiny, vše dobře promíchejte a získejte 30% roztok soli;
  • solanka se připraví přidáním 130 g soli, 1 lžička. cukr a 1/3 lžičky potravinářský ledek v 1 l vody;
  • vyhladit kus živočišného tuku a snížit hosolný roztok po dobu 2 hodin;
  • po uplynutí této doby se vyjme a vloží do dna smaltovaného papíru, do kterého se nalije solanka;
  • dejte kapacitu na 8 dní na chladném místě, kde teplota nepřesáhne 4 stupně;
  • pak se sádlo opět vloží do solného roztoku, zahřívá se na 65 ° C po dobu 30 minut;
  • poté se vyjme a nechá se uschnout;
  • kouří produkt při teplotě 20-22 ° C po dobu 24 hodin.

Přeložte připravené sádlo do textilních sáčků a zavěste ho na háčky. Může být také vložen do dřevěné krabice s popelem nebo pilinami. Teplotní podmínky by měly být na úrovni +3 - +8 stupňů. Když jsou umístěny v chladničce, kusy jsou zabaleny v pergamenu.

Důležité!

Zkontrolujte vlhkost. Pokud je vysoká, objeví se na výrobku patina a plíseň v krátkém čase.

Přehřáté sádlo

V této podobě je velmi jednoduché ji uložit . Po procesu tavení tuku produkt vychladne a potom se nalije do skleněné nádoby nebo plastové nádoby. Kapacita je odstraněna v chladničce nebo mrazničce.

Období skladování sádla

Tento ukazatel závisí na typu výrobku a jeho umístění.

Doba skladování slaniny.

\ t

Druh tuku

Chladnička

Mraznička

Sklep nebo sklad

Při pokojové teplotě

Čerstvé

3-5 dní

3-4 měsíce.

ne delší než 5-6 hodin.

Slaný

3 měsíce v pergamenu a 6 měsíců. v bance

1 g.

6 měsíců (v bance)

1-2 dny (pergamen)

Uzený

2 měsíce

1 g.

2-3 měsíce.

7-10 dní (v potravinovém papíru)

Pečený

1-2 g.

6-12 měsíců.

Tipy

Pro solení musíte zvolit dobrý výrobek, takže při nákupu zvažte jeho vzhled a vůni.

Za různých teplotních podmínek má tuk vlastní trvanlivost. Nejdelší doba je zaznamenána, když je umístěna v mrazáku. V tomto případě zabalte do pergamenu kousky, které můžete jíst za 1 p. Opakované zmrazení zhorší chuť slaniny.

Po otevření nádoby se doporučuje, aby všechny kusy byly zabaleny do speciálního papíru a složeny v chladničce.

Správné skladování je klíčem k tomu, abyste měli kdykoli na stole chutný výrobek. Pozorování jednoduchých doporučení, můžete uložit jeho vlastnosti v téměř jakékoliv formě na celý rok.