Jak skladovat sušená rajčata doma

Po přípravě sušených rajčat se mnohé ženy v domácnosti ptají: jak a jakým způsobem jsou rajčata skladována doma, aby se nepokazily a nevydržely celou zimu? Při nesprávném skladování se obrobek rychle pokryje plísní a zhorší - může být vyhozen. Pokud podmínky skladování a nádobí byly vybrány správně, pak mohou být rajčata skladována až 2 roky. Zároveň je plně zachována chuť rajčat.

Jak se připravit

Poté, co je zelenina dobře setřena, musíte se ujistit, že je vlhkost opustila. Pokud zbývá přebytečná voda, bude se předlitek hnit a předlitek bude nepoužitelný. K tomu jsou sušená rajčata ohnutá na polovinu. Pokud jsou její části elastické, šťáva z nich nekape, to znamená, že rajčata byla dobře opotřebovaná. Samozřejmě je nejlepší udržet suchá rajčata - nemají v nich vodu, ale před přidáním do potravin by měly být namočené, protože chutnají dobře.

Sušená rajčata jsou postříkána kousnutím, které zabraňuje rozvoji patogenní mikroflóry a chrání zeleninu před hnilobou. 2 lžíce octu jablečného octa zředěného ve 100 ml vody a posypeme všechny plátky. Pak, aby se odpařila vlhkost, nechte plátky ležet na čerstvém vzduchu pro doslova 20-30 minut.

Jak ukládat

Výběr kontejnerůzávisí na požadované době použití obrobku. Takže, pokud je známo, že rajčata budou brzy potřebná a budou zcela snědena, pak se vloží do potravinového plastového kontejneru s uzavřeným víkem. Nádoba se dobře promyje jedlou sodu a vysuší. Aby se předešlo vlhkosti, roztáhnou ubrousky na dno nádoby. Shift rajčata a zavřete víko - takový blok bude tiše ležet 2-3 týdny.

Skleněné nádoby se používají pro více než dlouhodobé skladování. Obvykle se jedná o objem nádoby 0,2-1 litru, ne více. Chcete-li uzavřít banky, vyzvedněte si válcový nebo nylonový kryt. Čím pevněji je nádoba uzavřena, tím déle v ní leží rajčata. Nádoba se předem sterilizuje přes páru nebo kalcinuje v peci. Ve skle jsou rajčata skladována mnohem déle - od jednoho roku.

Důležité!Sterilizace se provádí v den přípravy obrobku.

Podmínky

Rajčata mohou být ponechána v bytě nebo uložena v suterénu nebo sklepě. Pokud se budete řídit následujícími pravidly, je nepravděpodobné, že vzniknou potíže se skladováním:

  1. Uvnitř by teplota neměla být vyšší než 22 stupňů. Nejdelší sušená rajčata jsou v chladných podmínkách, při teplotách od 8 do 16 stupňů. Při vysokých teplotách se bakterie aktivně množí a obrobek se rychleji zhoršuje.
  2. Vlhkost by měla být střední a pohybovala se v rozmezí od 15 do 70%. Příliš suchý vzduch přispívá k sušení buničiny a příliš vlhký způsobuje hnijící.
  3. Světlo by nemělo spadnout na sušená rajčata. Nejoptimálnějším místem pro uložení je tmavá skříňka, polička, zásuvka atd.
  4. Plechovka musí být utěsněna, aby do ní nemohl vniknout vzduch. V případě špatné těsnosti v kontejneru může být hmyz.
  5. Jako ochranu proti mouchám posypte rajčaty nakrájeným sušeným česnekem nebo zelenou cibulkou, což také zabraňuje tvorbě plísní.

Metody skladování

Skladování sochoru je několik způsobů: vše závisí na požadované době používání rajčat.

V chladničce

Při sklizni rajčat v chladničce připravte vhodnou nádobu, tj. Dobře ji opláchněte a sterilizujte. Potom se na dno nádoby naleje trochu soli. Slouží jako dobrý absorbér vlhkosti a nenechá rajčata pokazit.

Pak vložte rajský kruh do sklenice ve vrstvách a pevně jej přitlačte k sobě. Banka je naplněna nahoru. Nakonec položte snítku bazalky nebo česneku a znovu posypeme tenkou vrstvou soli.

Víko se válí a nádoba se položí na polici v chladničce. Je-li potřeba zelenina, nádoba se otevře, odebere se požadované množství a obal se pokryje nylonovým krytem.

Pozor!Po otevření se nádoba neuchovává déle než jeden měsíc.

Domy ve skříni

Nejrozšířenější způsob konzervování sušených rajčat v rostlinném oleji. V jar zásobník rajčatové řezy. Vrstvy pro aroma pokládají vonné bylinky - majoránka,bazalka, petržel. Můžete přidat trochu papriky nebo horké sušené papriky.

Když jsou všechna rajčata uložena v nádobě, nalije se obsah na obvyklý rostlinný nebo olivový olej. Kontejner je uzavřen víčkem a skladován pro skladování v tmavém rohu v domě.

Před použitím rajčat při vaření se vyjmou a nechají odtéct. Pak je ovoce namočeným přebytkem oleje ubrouskem a servírováno ke stolu.

Jak používat

Sušená rajčata pro různé účely. Zelenina má velkou všestrannost a je vhodná pro všechno. Zásobu lze uvést :

  • při vaření polévky:
  • při krájení masa;
  • na pizzu;
  • při pečení zeleninové přílohy.

Rajčata vypadají skvěle na stole jako nezávislé občerstvení. Před podáváním, pro větší chuť k jídlu, posypeme jemně nakrájenými čerstvými bylinkami. Ze stolu jsou na prvním místě zameteni a budou to podle chuti domácnosti a hostů.

Tipy

Je snadné sušit a skladovat rajčata, ale existuje několik odlišností, které zajistí, že sklizeň uspěje ve slávě. Ty jsou uvedeny níže:

  • u sušeného použití rajčata s hustou dužinou a kůží - nešíří se;
  • když je polotovar připraven, pouze po úplném vychladnutí je zabalen do plechovek a odstraněn pro skladování;
  • před ohřevem oleje v nádobě, trochu ho ohřejte a přidejte na něj lžíci octa - tím se prodlouží bezpečnost;
  • Víko nádoby s obrobkem je vždy uzavřeno.

SušenéRajčata jsou opravdovou pochoutkou pro gurmány a nejen pro ně. Tato svačina bude zahrnuta do obvyklého seznamu polotovarů, pokud to zkusíte alespoň jednou, a bude to mimo soutěž s ostatními okurkami na zimu. S chutí rajčat, s řádným skladováním, se nic neděje, stejně jako s léčivými vlastnostmi - po celý rok si můžete vychutnat zdravou zeleninu a jíst dávku vitamínů.