Jak správně skladovat oloupané vlašské ořechy

Vlašský ořech je rozmarný produkt ve skladu. Důvodem rychlého zhoršení je vysoký obsah tuků v jádrech. Olej, který proniká jádrem, je příznivým prostředkem pro reprodukci škodlivých mikroorganismů, což způsobuje jeho rozklad a v důsledku toho i žluklé plody.

Za určitých podmínek však může být sklizeň nebo nakoupená populace ořechů zachována po dobu několika měsíců bez ztráty příznivých vlastností a chuti.

Sběr a příprava surovin

Pro dlouhodobé skladování jsou vhodné pouze zralé ořechy. Jádra mladých plodů rychle ztrácejí vlhkost, v důsledku čehož jádro vysychá a scvrkává se a stává se nevhodným pro potraviny. Kromě toho, pokud oříšky spadly z větví před časem, strom pravděpodobně neměl dostatek živin pro pěstování plodin, proto se jádro pod skořápkou nevyvíjí. Zralé, připravené ke sklizni ovoce se při protřepání snadno oddělují od větve.

Poradenství!

Můžete použít zelené ořechy jako dezert, zalití medu nebo z nich.

Sklizeň ovoce by měla být prováděna za suchého počasí. Pokud to není možné, musí být plodina vysušena, jinak se forma vytvoří pod skořápkou. Plody by měly být rozptýleny v jedné místnosti na papír nebo ložní prádlo v suché místnosti a uchovávány po dobu nejméně 6-7 dnů. Zelená slupka (ve zralém ovoci se stává černou a. \ Tsuché) je žádoucí odstranit před sušením, ale pokud je skořápka špatně oddělena, suché zbytky se po ní snadno vyčistí.

Před uskladněním ořechů je nutné zkontrolovat a pokud možno odstranit, odstranit plody prasklinami ve skořápce, příliš lehké nebo při otřesech vydávat zvuk (uvnitř je vysoká pravděpodobnost, že jádro bude vysušeno).

Jádra by měla mít světlou, jednotnou hnědou nebo zlatavou barvu, bez plísní nebo známky hnilob. Jádro je šedé nebo černé barvy, bílé květy, skvrny, se zaschlými plochami nejsou vhodné pro skladování. Dužina by neměla mít nepříjemný zápach ani hořkost v chuti.

Skladování ve skořápce

Ve ​​vhodných podmínkách mohou být ořechy vlašské ořechy dobré a chutné asi 1-2 roky.

Před sklizní se doporučuje vypálit ovoce v troubě, aby se zničil hmyz a jeho larvy, které mohou být skryty pod skořápkou. Tepelné ošetření stimuluje uvolňování olejů z jádra, což urychluje žluknutí jader, takže ořechy by měly být zahřívány na minimální teplotu ne déle než hodinu.

Skladovací nádrže by měly být vyrobeny z přírodních materiálů, které umožňují průchod vzduchu. Můžete použít papírové sáčky, kartonové krabice, plátěné tašky. Pro velké objemy surovin vhodné sáčky, sudy, dřevěné bedny. Maximální podíl ořechů pro uchovávání v jedné nádobě je 50 kg.

Optimální skladovací podmínky:

  1. Vlhkost vzduchu není vyšší než 60%. Invlhké podmínky mohou způsobit plíseň na jádrech, což činí výrobek nevhodným pro lidskou spotřebu. Plášť se dobře vstřebává a udržuje vlhkost, takže i při krátkém vystavení vlhkosti je třeba nádobu otevřít a rozptýlit její obsah, aby zaschl.
  2. Teplota v rozsahu -3 ... + 5 ° C. Vyšší teploty jsou u ořechů kontraindikovány, protože přispívají ke zchlazení olejů v nich obsažených. Skladování při 15 ° C je přijatelné, ale takové podmínky zkracují životnost plodů na 2 až 6 měsíců. Důležitá je také stabilita teplotního režimu, náhlé kapky jsou nepřijatelné.
  3. Nízké světlo. Je lepší zvolit tmavé místo pro ukládání ořechů, ale bude to dost, pokud přímé paprsky slunce nespadnou na nádobu se surovinami. Pod jejich vlivem, stejně jako v případě vysoké teploty, se v jádrech urychlují procesy způsobující žluknutí.

Důležité!

Ořechy, které mají být použity jako osivo, by měly být skladovány při teplotě + 1 ... + 10 ° C (aby se zabránilo minusovým teplotám!) A vlhkosti do 70%. Jako kontejner vezměte sáčky, které je třeba zavěsit ze stropu tak, aby nedošlo ke kontaktu se stěnami a podlahou.

K uskladnění je vhodný sklep nebo sklad. Neměli byste udržovat plodiny na balkóně, pravděpodobnost poškození v důsledku vysoké vlhkosti je vysoká. Je důležité, aby v místnosti nebyly žádné látky, které by šířily ostré aroma, protože jádra ořechů dobře absorbují pachy, i když jsou ve skořápce. Vaky nebo krabice na ořechy mohou být nasazenypolice, ale musíte ponechat mezery mezi policemi a stěnami nejméně 70 cm

Ořechy by měly být pravidelně kontrolovány (nejméně jednou za 2 měsíce) a kontrolovány na plísně. Zkažené ovoce by mělo být vyhozeno.

Skladování přečištěných jader

Loupané ořechy musí být před uskladněním roztříděny, přičemž se odstraní zbytky skořápky, sušené a tmavé zrna. Nejen, že je zkažené maso šíří bakterie, skořápky kusů a překlady provokují vzhled hub. Celá jádra leží déle, takže je vhodné odstranit zbytky jádra a jíst je jako první.

Při nákupu ořechů je nutné je očistit od případné kontaminace a patogenní mikroflóry, opláchnout studenou vodou a žíhat v peci nebo pánvi s malým ohněm. Tepelné ošetření loupaných jader je zároveň nežádoucí, s výjimkou případů, kdy se provádí před konzumací ořechů. Z tohoto důvodu, nákup a skladování ořechů ve velkém množství je pouze v shellu.

Existují 3 způsoby ukládání jader bez shellu:

  1. Při teplotě místnosti. Vhodnost potravin a chuť ovoce zůstávají asi 2 týdny. V tomto případě jsou jádra uložena ve skříních umístěných co nejvíce z tepelných zdrojů, ve skleněných nádobách nebo cínových krabicích se zapečetěnýmivíčka. Kontejnery musí být suché, přípustná vlhkost nesmí překročit 70%.
  2. V chladničce. Plody zůstávají až 2-6 měsíců. Teplota nesmí překročit + 10 ° C. Jádra jsou umístěna ve skleněné, plastové nebo keramické nádobě s víkem. Vhodné pro skladování oloupaných fóliových matic. Nepoužívejte polyethylen - materiál je nepropustný pro vzduch, takže pravděpodobnost rozkladu surovin je vysoká. Uchovávejte nádoby s maticemi na polici a ne na dvířkách, aby se vyloučily teplotní rozdíly, ke kterým dochází při otevírání chladničky.
  3. V mrazáku. Zmrazení prodlužuje trvanlivost na 12 měsíců. Udržujte matice v plastovém sáčku nebo ve fólii. Je důležité zabránit rozmrazování produktu, takže jádra jsou rozmístěna v paketech po malých porcích, „najednou“.

Poznámka!

Zmrazování, pražení a vzduchotěsnost obalu jsou hlavními způsoby, jak chránit ořechy před poškozením škůdci, zejména mory. Prodloužený obsah v podmínkách nízké teploty však vede ke ztrátě výživné vlákniny některých živin.

Oloupané ořechy uložené ve skříni nebo v chladničce by měly být čas od času sbírány. Neměli byste se snažit znovu oživit jádro, které se objevilo jako plíseň, praní a pražení. Spotřeba plesnivých ořechů je nebezpečná pro zdraví.

V přítomnosti velkého množství vlašských ořechů bude nejspolehlivější metodou skladování skořápky. Doporučuje se vyčistit nebo koupit oloupané ořechy s malýmipo částech, počítá se tak, aby se produkt spotřeboval během 1-2 měsíců. Doporučuje se také rychlou konzumaci marmelády a jiných přípravků z ořechů - během 2-3 let po přípravě.