Jak sterilizovat prázdné plechovky v elektrické troubě

Když máte velkou sklizeň ovoce a zeleniny, není možné jíst všechno! Nemohou být dlouhodobě skladovány a je tam jen jedna cesta - na prázdniny. Ale ne každý ví, jak sterilizovat prázdné plechovky v elektrické troubě, a to je jeden z nejspolehlivějších a nejmodernějších způsobů. Mnoho bank jednoduše exploduje a umírá produkty. Cílem tohoto článku je odhalit tajemství domácího konzervování: říct, jak správně sterilizovat prázdné plechovky před konzervováním.

Proč je nutná sterilizace

Samozřejmě, mnozí se divili: proč si sousedé udržují své sochory po celou zimu a ještě déle a pro některé vybuchují poměrně rychle? Tajemství je jednoduché - banky s prázdnými místy explodují v důsledku nedodržování pravidel konzervování. Mnozí je zanedbávají (možná kvůli nedostatku času nebo prostě kvůli nevědomosti). A marně!

V přísném souladu s pravidly konzervování a je hlavním tajemstvím dlouhého skladování polotovarů. Zde jsou některé z nich:

  1. Konzolový stůl musí být dokonale čistý. Neměl by mít žádné drobky (ani malé), žádné další věci. Na brilantně vyčištěném stole by měly být jen čisté věcikonzervování. To poskytne sterilní prostředí a zamezí vstupu škodlivých bakterií.
  2. Banky by měly být sterilizovány po důkladném umytí detergentem a teplou vodou. To zajistí smrt škodlivých mikrobů. Jde zejména o příčinu kvašení konzervovaných potravin a následné tryskání plechovek.
Neztrácejte čas sterilizací prázdných plechovek. V opačném případě budete muset litovat zbytečných sil a přeložených produktů.

Metody sterilizace

Bylo řečeno, že sterilizace je důležitým faktorem při zajišťování dlouhého skladování konzervovaných potravin. Mnoho způsobů, jeden z hlavních - v elektrické troubě.

Zvažte všechny populární způsoby:

  1. Nad trajektem . To bude vyžadovat velký hrnec vody a sítko nebo cedník, kde budou plechovky umístěny. Víčka mohou být hozena přímo do hrnce, který se vaří na ohni. Vložte horní cedník nebo sítko, na které by měly být umístěny prázdné plechovky. Když jsou zakryty zevnitř kapkami, znamená to, že již můžete střílet. To se provádí opatrně čistým ručníkem nebo látkou. Nemůžete si ji vzít na krk, protože banka může sklouznout a spadnout. Zpracované prázdné plechovky položte na umytý stůl lícem dolů;
  2. Ve vodě.Pokud není cedník nebo síto, můžete nádobu vložit přímo do nádoby, zalijeme studenou vodou a dáme ji na oheň. Banky musí být zcela pokryty vodou. Po vroucí vodě je vařte pět minut, pak jemně natáhnětekleště nebo jiná zařízení, nikoli však rukou;
  3. V mikrovlnné troubě.V této metodě sterilizace prázdných plechovek je nutné nalít trochu vody do plechovek, jinak mohou prasknout. Teplota by měla být nastavena na průměr a zapnout na 3-5 minut;
  4. V myčce nádobí.I když teplota není 100 stupňů, jak by to mělo být pro sterilizaci, stále to dopadá dobře, napodiv;
  5. V manganistanu draselném.To je nejjednodušší způsob pro ty, kteří nemají vhodné podmínky pro sterilizaci. Nebo zabránit malým dětem. V tomto případě je po důkladném promytí nádob opláchněte v koncentrovaném roztoku manganistanu draselného;
  6. V elektrické troubě.To je výhodný způsob, protože na rozdíl od plynové trouby, která se dlouho ohřívá, elektrická okamžitě dosáhne požadované teploty. Jak sterilizovat sklenice v elektrické troubě bude podrobně popsáno níže. Můžete dodat, že to bude o prázdných bankách. Koneckonců, můžete stále zvládnout již zkroucené.

Sterilizace v elektrické troubě

​​

Výhody sterilizace v elektrické troubě

Ve srovnání s jinými metodami je to od té doby výhodnější zaprvé, okamžitě se nastaví požadovaná teplota, není třeba sledovat teplotu. Za druhé, v celém domě není vodní pára (jako při sterilizaci varem). Za třetí, banky nevyschnou a neprasknou, ale jsou dokonale vysušené. Navíc se snadněji odstraňují. Budou rovnoměrnésterilizován na všech stranách.

Před zahájením práce je nezbytné přezkoumat banky. Pokud jsou prasklé nebo štěpkované, je lepší tyto sklenice nepoužívat. Nesmí být žádné rezavé skvrny a gumové pásky.

Někteří argumentují, že nádoby by neměly být vypláchnuty před sterilizací zápachovými detergenty. Na skle zanechává vůni. To by mělo dbát a umýt banky s limonádou nebo mýdlem.

Doporučení

Dále bude nabídnuto podrobné pokyny o tom, jak sterilizovat prázdné plechovky v elektrické troubě. Je třeba poznamenat, že banky mohou být suché i mokré, nehraje zvláštní roli.

  1. Suché plechovky se položí na plech s krkem dolů. Vlhký krk. Také na plech můžete umístit kovové kryty. Nylon nelze sterilizovat do elektrické trouby. Nejlépe se ošetřují v horké vodě.
  2. Velké (3litrové) plechovky, které se nevejdou do elektrické trouby, pak musí být položeny na bok.
  3. Teplota trouby by měla být nastavena na 150 stupňů. Pro prázdné plechovky to bude optimální teplota, která zabije škodlivé mikroby.
  4. Doba zpracování velkých plechovek - 15 minut. Pro dost malý a deset minut.
  5. Při demontáži buďte opatrní. K tomu používejte pouze suché cvočky nebo ručníky. Pokud jsou vlhké, dojde k poklesu teploty. Z tohoto důvodu mohou banky prasknout.
  6. Lepší nespěchat a čekatnějaký čas vychladnout.
  7. Nemůžete si ho vzít na krk, může sklouznout a zlomit se.
  8. Po zpracování musí být banky na stole položeny krkem dolů! Takže průchod škodlivými bakteriemi bude uzavřen.
  9. Aby se zpomalil proces chlazení, měl by být obal zakryt ručníkem nebo přikrývkou.

Všechno, proces zpracování před spřádáním skončil. Je však třeba poznamenat, že po naplnění je lepší sterilizovat i banky. To je absolutní zárukou úspěchu a dlouhého skladování polotovarů.

Plněné nádoby mohou být také sterilizovány v elektrické troubě. Po uložení obsahu se nádoba bez víček vloží do trouby, teplota se nastaví na 100 stupňů. Pro malé dost 10 minut, pro tři litry bude trvat půl hodiny.

Když je zpracování prázdných plechovek v elektrické troubě ukončeno, jsou odstraněny, překryty víčky a zkrouceny. Po položení vzhůru nohama vychladněte.

Video: