Jak suché šípky doma

V zimě přinášejí vitamíny a užitečné mikroprvky více výhod, jsou dobře vstřebávány, musí být získávány z produktů a rostlin. Jedním z nejlepších zdrojů vitamínu C je dogrose, ale aby se zachovala veškerá jeho užitečnost, je důležité správně sklízet a skladovat.

Bujóny, čaje, kompoty, džemy, želé, ovocné nápoje, rosoly, marmeláda, sirupy, tinktury z tohoto bobulu napomáhají udržovat dobré zdraví a regulovat metabolické procesy v době, kdy nejsou žádné čerstvé plody a ovoce. Pro ty, kteří se rozhodnou, že akcie sami, bude užitečné naučit se všechny nuance, aby nedošlo ke zkazit cenný produkt, získat pouze výhody a chuť.

Přínosy divoké růže

Berry se používá pro kurděje, sklerózu, záněty, zvýšený cholesterol, křeče, alergie, cholecystitidu, hepatitidu, zánět močového systému, vnitřní krvácení, pneumonii, nachlazení. Oční onemocnění, trombóza, porucha metabolismu soli, nehojící se rány, slabé stěny cév, slizniční lézeústní skořápky, popáleniny, chudokrevnost, nedostatek vitamínů - pro všechny tyto nemoci lékaři doporučují jej používat jako podpůrný prostředek.

Příznivé vlastnosti divoké růže jsou důležité pro regeneraci tkání, posilování cév, redox procesy, syntézu hormonů. Má pozitivní vliv na oběhový systém, normalizuje krevní tlak, reguluje srážení krve a krevní sraženiny. Velmi užitečné pro normální fungování jater, žaludku, srdce. Těhotná a ztrácí váha pomáhá udržovat hladinu vitamínů, stopových prvků v normě a při ošetřovatelství zvyšuje množství produkovaného mléka. Samozřejmě posiluje tělo v období masivních epidemií chřipky, virových infekcí. Kromě kyseliny askorbové, kyseliny pantothenové, obsahuje také vitamíny B, flavonoidy, pektin, mangan, vápník, fosfor, hořčík.

Zajímavé!

Má nejen léčivé účinky, ale je také úspěšně používán pro kosmetické účely ve formě oleje, který je vhodný pro zralou a poškozenou pokožku. Odstraňuje suchost, pigmentaci, deskvamaci, zlepšuje turgor, zabraňuje tvorbě jizev na poškozených místech. Mladí lidé s mastnou nebo problémovou kůží by se neměli používat. Podporuje hojení prasklin bradavky při kojení.

Jak si vybrat šípky pro sušení

Obvykle se rozlišují dvě skupiny - s velkými dužnatými plody as malými podlouhlými plody. Z těch, které jsou větší, si marmeládu, máslo, kompoty. Jsou také lepší.Vhodné pro sběr semen. A ty malé častěji suší, připravují nálevky, čaje, dekory. Pokud mluvíme o odrůdách, pak pocházejí ze 4 hlavních růží - Dahurian, šedá, vrásčitá a skořice.

Pro sušení zvolte:

  1. Ložisko.
  2. Kapitán.
  3. Titan.
  4. Vitamin VNIVI.
  5. Vorontsovsky.
  6. Spiny.
  7. Ruby.
Velké ovoce lze také sušit, ale je důležité si uvědomit, že bude vyžadovat více času nebo jiných podmínek.

Kdy a jak vyzvednout šípky

Sběr ovoce začíná v polovině srpna a pokračuje až do prvního mrazu. K tomu jsou vhodné suché slunečné dny tak, aby se sklizeň skladovala déle a nebyla zkažená. Není nutné čekat na úplné zrání, je lepší vyzvednout lehce tvrdé bobule. Obvykle se shromažďují společně s pedicely, které se po sušení oddělují. Při sběru je třeba dbát na to, aby se do společného kontejneru nedostaly škodlivé nebo shnilé plody. Neměli byste si vybírat keře v blízkosti dálnic, farem, skládek nebo chemických závodů. Na některých keřech jsou velké hřbety, aby nedošlo k jejich zranění, měli byste nosit gumové nebo tkané ochranné rukavice.

Poznámka!

Kromě ovoce mají lístky květenství (sklizené v červnu) a listy užitečné vlastnosti. Sušené kořeny shromážděné na jaře před kvetením nebo v říjnu až listopadu se také používají k léčbě.

Jak připravit dogrose na sušení

Je třeba třídit bobule. Korodované, zbarvené, nemocné aovoce hmyzu by mělo být odstraněno. Stopka nemusí být odlomena, takže při sklizni zůstane šťáva uvnitř a neprochází zlomem. Po hrubé síle se bobule umývají, házejí zpět do cedníku. I když jsou odtrženy na osobním pozemku mimo město, mohou zůstat stopy srážek a prachu. K sušení bylo rychlejší, můžete namočit ovoce v horké vodě po dobu 15-20 minut. Některé ženy v domácnosti přidávají cukr do této vody, takže nakonec se růže psa stane trochu sladší. Po namočení nechte působit v suchém tmavém místě po dobu 50-60 minut, předem potřete papírovým ručníkem.

Není nutné sušit celé bobule, takže se rychle suší v troubě, můžete je snížit na polovinu. Pro ty, kteří chtějí experimentovat a vařit šípkový dort, můžete před zaschnutím odstranit semena a použít dužinu později pro plnění.

Potřebujete vědět!

Aby se zabránilo úbytku vitaminu C při sklizni a skladování, nesmí být bobule vystaveny přímému slunečnímu světlu nebo jasnému světlu. Je také důležité, že v místnosti není žádná nadměrná vlhkost.

Jak sušit šípky

Metoda závisí na podmínkách a dostupných zařízeních. Každý z nich ovlivňuje dobu vaření, nejdelší - pod širým nebem (pro to budete potřebovat 14 až 28 dní, v závislosti na počasí a teplotě). Další možnosti netrvá déle než 5 hodin. Každá metoda má své vlastní výhody. Máte-li na výběr, můžete zkusit několik různých, a pak použít nejvhodnější pro sebe.kvalita, čas, dostupnost.

V plynové peci

Pro sušení použijte plech nebo pekáč s plochým dnem. Hlavní věc je, že povrch by měl být suchý a čistý, bez zbytků jídla nebo oleje. Pokud máte v úmyslu se s přípravami zabývat po celou dobu - vyberte pro ně samostatný formulář, který nebudete používat pro ostatní pokrmy. Pokud není možné použít nový plech na pečení a stávající je obtížné vypít olej, můžete jej přikrýt fólií nebo pergamenovým papírem.

Bobule musí být suché a uspořádané tak, aby se vzájemně nedotýkaly, jinak bude obtížné je oddělit, pokud se smrští. V případě, že se vše na jeden list nevejde, je lepší provést několik návštěv, aby nedošlo k poškození celé zásoby. Nejprve je třeba dát ovoce do studené trouby, teprve pak zapněte. V žádném případě by se bobule neměly umisťovat do již vytápěné trouby, jinak rychle vytvoří suchou kůru, která „utěsní“ šťávu uvnitř. Za takových podmínek se plody budou hnit a budou v budoucnu špatně skladovány.

V době, kdy celý proces trvá až 7 hodin, bude v troubě rychlejší konvektor. Za předpokladu, že uvnitř není ventilace, můžete otevřít dvířka a vysušte je venkovním vzduchem nebo vedle nich umístit ventilátor. Každá technika má své vlastní vlastnosti, takže je těžké jasně poradit až do minut, po celou dobu, kdy je třeba dávat pozor na kontrolu připravenosti a občasného míchání, aby nedošlo k popálení. Teplota je lepší zvolit asi 60-65 °, můžete začítod 50 °, hlavní věc není zvětšit více než 70 °.

Poznámka!

Čím větší a hmotnější jsou plody, tím déle bude celý proces probíhat. U malých bobulí s tenkou kůží bude čas výrazně nižší.

V elektrické troubě

Stejně jako při přípravě nádobí a při sušení se elektrická trouba liší od běžného plynu a tyto vlastnosti je třeba vzít v úvahu. Aby nedošlo k usušení sušeného produktu na výstupu, musí být teplota nastavena nižší - do 40 °, nebude trvat déle než 7 hodin, ale přibližně 4 hodiny. Elektrická trouba se ohřívá mnohem rychleji a je uvnitř sušší, takže aby nedošlo k tomu, aby se uhlíky nebo sušené kousky zbavily jakýchkoli užitečných vlastností, musíte je neustále sledovat. Během ventilace bude teplota a čas minimální, pokud není konvektor, pak může být teplota postupně zvyšována na 60 ° a čas může být zvýšen na 5 hodin.

Některé ženy v domácnosti se nesnaží rychleji skončit, ale naopak celý proces protahují celý den. Současně by nemělo být více než 30 °. Čím pomaleji se bobule zahřívá, vonné a voňavé to dopadne. Náhlé poklesy teploty nepříznivě ovlivňují zachování příznivých vlastností.

Poznámka!

Používáte-li v čaji ovoce, můžete při sušení do plechu přidávat pikantní bylinky, skořici, zázvor, citron nebo pomerančové kůry, aby byly více vonné a přidaly do nápojů chuť.

V elektrické sušičce

Odvodňovač poskytuje několikúrovně, které jsou umístěny nad sebou. V tomto případě budou nižší palety připraveny o něco dříve a horní bude trvat déle. Plody se rovnoměrně rozprostírají v jedné vrstvě bez kontaktu. Aby se sušení provádělo rovnoměrněji, můžete pravidelně vyměňovat palety. Teplota se nastavuje v rozmezí 60-70 ° C a nechá se 12-14 hodin. Některé ženy v domácnosti doporučují propíchnout velmi velké bobule s hustými slupkami, takže rychleji vysychají.

V mikrovlnné troubě

Kromě známých varování o nebezpečích elektromagnetických vln je při výběru takové metody sušení nutné vědět, že mikrovlnná trouba není pro tyto účely určena. Jeho hlavní funkcí je rychlé zahřátí, ale není určen pro dlouhodobé přípravky. Pokud stále chcete experimentovat, pak je riziko vysoké jen proto, aby zkazilo produkt a utratilo další elektřinu. Vzhledem k vysokým teplotám v mikrovlnné troubě, kyčle rychle vyvíjí tvrdou, suchou kůru, zatímco uvnitř buničiny nemá čas sušit. Pokud přidáte čas, vnější kůže bude přehnaná a praskne a tělo nebude mít čas dosáhnout požadovaného stavu.

Alternativa!

Místo mikrovlnné trouby můžete použít aerogrill. V něm, umístění na mřížku a otevření víka při maximální rychlosti foukání a teplotě 55-65 °, bude celý proces trvat déle než 4-5 hodin.

Na slunci

V žádném případě nesmí být sušen za přímého slunečního světla! Bobule můžete rozšířit na rovný povrch a nasaditměl by být v dobře větraném prostoru a ve stínu. Podkroví, verandy, balkony, pokud slunce nespadá přímo na ovoce. Tato metoda má nevýhody - dlouhou dobu a snížení hodnoty vitaminu. To bude trvat nejméně 2 týdny, a během této doby ovoce výrazně ztratí své prospěšné vlastnosti. Kromě toho, pokud je počasí mokré, může doba trvat až 25-28 dnů, a obrobek bude zhoršovat.

Jak určit připravenost

Po vysušení získává šupková slupka tvrdost a pružnost a při stlačení se nerozpadá a nedrží se. Pokud jsou plody měkké na dotek a držet pohromadě, pak je nutné pokračovat v procesu. Nejčastěji se objeví mírně transparentní měď nebo vínový odstín, zatímco jas se neztratí. Z nich by neměla proudit šťáva. Po sušení, před dlouhým skladováním, by měly být sušené bobule uchovávány po dobu 2-3 dnů v kartonu nebo dřevěné krabici s víkem. Umístěna do něj až po úplném ochlazení. V tomto případě se snižuje riziko vzniku plísní a plísní. Během této doby, nadměrné vlhkost listy, pokud to ještě zůstane, a plody mohou být skladovány po dobu až 3 let.

Jak skladovat šípky

Pro dlouhodobé skladování by neměl být pevně zabalen. Potřebuje suché, tmavé a větrané místo. Pro tento účel nejsou vhodné skleněné nádoby. Nejlepší je složit do tkaného nebo papírového sáčku a kravatu s páskou. Pokud nejsou žádné tašky, můžete ve skleněné nádobě, ale zakryjte hadříkem nebo gázou. BlízkoLepší je skladovat výrobky se silným zápachem a vysokou vlhkostí.

Tipy

Při přípravě na zimu nepřetahujte nebo urychlete proces sušení. Po sbírání je lepší ihned zpracovat, aby se nezhoršoval. Nepoužívejte příliš vysoké teploty a nevypouštějte velké objemy na jeden povrch. Pokud tyto podmínky nedodržíte, je riziko znehodnocení sklizně dostatečně vysoké. V tomto případě se může ukázat, že plody budou vypadat jako obvykle, ale nepřinesou žádný užitek.

Zřídkakdy někdo používá k vaření piva mleté ​​ovoce, i když tato metoda umožňuje ještě užitečnější vlastnosti. Před použitím je lze řezat nožem nebo brousit v mlýnku na maso. V hotovém nápoji přidejte med, zázvor, meduňky. Je lepší filtrovat infuze tak, aby kousky plodů nedráždily gastrointestinální trakt.

Pozor!

Osoby s tromboflebitidou, trombózou, endokarditidou a oběhovými problémy by se měly poradit s lékařem, aby objasnily - mohou používat boky.

https://www.youtube.com/watch?v=A4B05QjScRE

Recenze

Alexey Sergeevich

A rozdělím sušení trouby na 2 dny - první den vysuším půdu na 2 hodiny, nechám ji v troubě na noc, zapněte ji na další 2 hodiny. A ukázalo se, že celý den se musíte otáčet kolem kamen tak, aby nic nespálilo. Osobně se cítím pohodlněji.

Lilia Garipova

Rád dělám čaj z divoké růže, jen ho okamžitě po sušení rozemelebyliny jako máta nebo meduňky v mlýnek na kávu. Pak ho vložte do krabice s čajem a vařte v konvici. Ukázalo se, že je to chutné a užitečné.

Jedná se o velmi užitečný výrobek, který lze nejen sušit, ale také zmrazit! K tomu jsou čerstvé ovoce rozdrceny a uloženy v mrazáku. Mohou být také použity pro odvary, kompoty, kissels.

Je-li možnost přípravy vitamínů na zimu na vlastní pěst, určitě to udělejte pro podporu těla a doplnění vitamíny. Nespoléhejte se na farmakologii a lékaře, vaše zdraví je ve vašich rukou!