Jak sušit dekorativní dýně pro řemesla

Dekorativní dýně používané k vytváření řemesel nebo jako nezávislý pokoj dekor. Aby bylo možné realizovat jakýkoli kreativní nápad, musí být pomerančové ovoce předsušeno. Sušení umožňuje, aby se kůže tvrdá, což zajistí bezpečnost řemesel na dlouhou dobu.

Jak si vybrat dýně na sušení a tvořivost

Klíčem k dobrému výsledku je výběr správného ovoce. Ne každá odrůda je vhodná pro sušení a řemesla. Okrasné odrůdy mají zaoblený tvar a výrazné vyboulení. Povrch "nepoživatelné" dýně má hladkou oranžovou nebo hnědou barvu. Určit splatnost dekorativní dýně snadno. Řezané ovoce je nutné otřást - pokud je slyšet řev semen, znamená to, že sklizeň dozrála.

Poradenství!

Velikost zeleniny se volí na základě její tvůrčí myšlenky. Čím menší by měl být produkt, tím jemnější je ovoce. Je lepší odmítnout sušení obřího ovoce!

Bez ohledu na zvolenou jakost a velikost musí být povrch pevný, rovný, bez prohlubní, měkkých skvrn a znaků.hnijící Pouze ze zdravého ovoce získáte kompletní suchou sklizeň. Je důležité, aby dýně měla stonek. Pokud je ovoce nakrájeno nesprávně, šťáva během procesu sušení vyteče a vnitřky se začnou zhoršovat.

Populární odrůdy okrasné tykve:

  • Pomeranč (průměr 8-10 cm);
  • bradavice malá (10–16 cm v průměru);
  • Hruškovité (10–12 cm dlouhé);
  • Deset chvály (průměr 10-15 cm);
  • Turban o velkém rozměru (30-50 cm v průměru);
  • Lagenaria obyčejný ("láhev");
  • Baby boo (průměr 10 cm).

Co potřebujete k sušení dýně pro řemesla

K procesu sušení okrasné zeleniny je třeba přistupovat opatrně. Příprava k sušení:

  1. Nečistoty otřete měkkým hadříkem.
  2. Opláchněte povrch teplou tekoucí vodou.
  3. Otřete ručníkem.
  4. Nechte 60 minut v temné suché místnosti a poté znovu otřete suchým hadříkem.
  5. Ujistěte se, že je kůra zcela suchá.

Další sušení může probíhat ve vnitřních prostorách při pokojové teplotě (velké riziko, že se zelenina rozpadne). Proces můžete také urychlit pomocí různých nástrojů:

  • aerogrill;
  • sušička elektrických bobulí;
  • mikrovlnná trouba;
  • troubu.

Jak sušit dýně na vyšívání

Dekorační dýně lze sušit vcelku nebo po částech v závislosti na požadovaném výsledku. Existuje několik metod přípravy zeleniny pro kreativitu.

Celé sušení

Pro celekmezery, vyberte malé ovoce. Sušení může být prováděno v suché místnosti bez hmyzu. Bude to trvat minimálně 3 měsíce, během kterých se zelenina pravidelně otáčí, kontroluje se na hnilobu nebo plísni. Můžete také použít troubu.

V peci

Nejjednodušší a nejrychlejší způsob sušení. Algoritmus akcí:

  1. Předehřejte troubu na 60 stupňů a umístěte dýně na plech pečený pergamenem. Otevřete dveře.
  2. Každých 10-15 minut přeneste zeleninu a zkontrolujte.
  3. V závislosti na velikosti se suší po dobu 2-8 hodin.

Poradenství!

Tímto způsobem se suší jak dýňové řezy, tak celé ovoce.

Jak určit připravenost

Existuje několik náznaků, že ovoce je připraveno na další tvořivost:

  1. Suchá dýně má hnědou barvu vně i uvnitř.
  2. Kůra by měla být pevná a vnitřní suchá.
  3. Při vážení váží sušené ovoce výrazně méně čerstvě.
  4. Pokud bylo ovoce zcela třepáno, při zaslechnutí semena „zvonila“.

Skladování dýně a výrobků z ní

Dýňová výzdoba se doporučuje pokrýt čirým lakem. Můžete použít obvyklé - na nehty, nebo na nábytek. Skladujte celé dýně a řemesla z ní v suché, větrané místnosti s normální vlhkostí. Ideální teplota: 10-25 stupňů.

Je třeba se vyhnout náhlým změnám teploty. Dýně a řemesla chrání před vlhkostí a přímým slunečním zářením.

Jaká řemesla

Různé výrobky jsou vyrobeny z pomerančového ovoce:

  • desky;
  • vázy;
  • Halloween;
  • postavy kreslených postaviček a zvířat;
  • svícny;
  • skříňky;
  • interiérové ​​dekorace.

Taková řemesla budou zdobit jakýkoliv interiér, stejně jako vhodné pro rodinné výtvarné soutěže ve školce nebo ve škole.

Tipy

Aby bylo možné poprvé dosáhnout vynikajícího výsledku, měli byste se řídit některými doporučeními:

  1. Nepoužívat pro kreativitu velkých vzorků pěstovaných pro potraviny.
  2. Maso „cucurbit“ schne dvakrát rychleji než maso „lagenaria“.
  3. Čím nižší je teplota v místnosti, tím déle trvá sušení.
  4. Pokud se slupka odlupuje, je obroušena brusným papírem.
  5. Při přípravě zeleniny na Halloween by maso mělo zůstat mírně vlhké. Proto se zelenina začíná připravovat na 1,5 měsíce před stranou.

Závěr

Sušení dýně doma je snadné. Hlavní věcí je vybrat vhodné ovoce a přemýšlet nad finálními řemesly předem. Hotové výrobky potažené lakem potěší několik let.