Jak sušit tomel doma - zajímavé nápady

Datum švestka-tomel je chutné a lehce koláče ovoce. Po vysušení ho můžete celý rok zregenerovat, na rozdíl od čerstvého tomel, který v určitých obdobích roku zmizí z polic. Neobvyklá pochoutka může být sušena doma pomocí trouby nebo domácí elektrické sušičky.

Výhody tomel

Léčitelé starověkého východu vždy používali pro léčbu většiny chorob švestku, protože ovoce má užitečné vlastnosti:

  • obnovuje střevní mikroflóru;
  • eliminuje záněty žaludeční sliznice v důsledku gastritidy, žaludečních vředů, parazitárních onemocnění gastrointestinálního traktu;
  • s pravidelným užíváním v potravinách zlepšuje chuť k jídlu;
  • eliminuje riziko křečových žilních plexů v konečníku a řiti, hemoroidech;
  • čistí všechny orgány a zcela tělo od toxinů a škodlivých látek;
  • rutin a kyselina askorbová jsou přítomny v buničině, což zvyšuje elasticitu cévní stěny, zlepšuje krevní oběh snížením krevního tlaku;
  • ovoce obsahuje velké množství draslíku, které udržuje optimální intracelulární tlak a zajišťuje jeho správnou funkcikontrakce vláken srdečního svalu, jakož i podpora tekuté kompozice uvnitř buněk;
  • díky přítomnosti triterpenoid-betulinové kyseliny v buničině má antivirovou, antimikrobiální, antioxidační kvalitu. Snižuje aktivitu vývoje kolagenázy, což přispívá k inhibici deformace tkáně;
  • je inhibitor růstu buněk lidského melanomu;
  • má antiseptický účinek a ovlivňuje rychlost hojení tkání u ran a popálenin na kůži, zabraňuje pronikání infekce a výskytu hnisání;
  • vzhledem k přítomnosti velkého množství aminokyseliny argininu v plodu vyvolává syntézu růstového hormonu, snižuje náchylnost k únavě, pomáhá tělu produkovat hemoglobin nezbytný pro buňky, což prodlužuje jeho mladost;
  • díky zvýšenému množství vitamínu C v těle ovoce má pozitivní vliv na nervový systém, stimuluje endokrinní žlázy, pomáhá udržovat tělo s diabetes mellitus, zlepšuje stav po infarktu a mrtvici;
  • vzhledem k přítomnosti karotenoidního zeaxanthinu v ovoci eliminuje únavu očí, aktivuje vizuální proces, zvyšuje viditelnost v noci, zabraňuje degradaci středu sítnice.

Důležité!

V žádném případě po jídle po jedné hodině nemůžete pít mléko. Taniny - taniny, které jsou v buničině, budou reagovat s bílkovinami obsaženými v mléce. Kvůli této akci budekolika a křeče ve střevech.

Nejlepší stupeň sušení

Dobře sušené produkty od data švestek se ukáže doma pouze v případě, že bude dodržena technologie a správně zvolená odrůda. K tomu stačí pouze husté ovoce, které nemá žádné poškození a přítomnost hniloby. Stonky by měly být dobře vysušené a přiléhající k základně ovoce. A barva tomel by neměla být nudná. Nelze použít pro sušení ovoce, které dozrálo, a jejich kůže je oddělena od buničiny. Připravená místnost, ve které bude probíhat proces sušení, musí být dezinfikována z parazitů hmyzu, které larvy ukládají do sušeného ovoce.

Nejlepší odrůdy pro získávání vysoce kvalitního sušeného ovoce jsou:

  1. Ukrajinština.
  2. Kinglet.
  3. Meader.
  4. Zenji-Maru.
  5. Satelit.
  6. Sharon.
  7. Čokoláda-326.
  8. Kostat.
  9. Býčí srdce.

Jak sušit

Existuje několik způsobů, jak získat sušený výrobek doma. Ovoce můžete pověsit na provázek nebo použít speciální jednotky pro sušení zeleniny a ovoce. Moderní sušičky ušetří čas a úsilí hostesky tím, že zajistí dobrou kvalitu sušených výrobků. S výhradou nezbytné technologie lze sušený tomel skladovat déle než tři roky.

Důležité!

Po obdržení hotového výrobku po vysušení nelze tomel skladovat v plastových pytlích. Sušené ovoce smí být skladováno pouze v dřevěných nebo lepenkových krabicích.při teplotách od +3 do +30 stupňů.

V peci

Při absenci elektrických sušiček můžete použít běžnou troubu. V tomto případě musí trouba nutně pracovat z elektřiny, protože podobný plyn se při práci s rovnoměrným rozložením teploty neliší.

Příprava

  • vybírat husté nedotčené ovoce, opláchnout ovoce pod tekoucí vodou, sušit na ručník;
  • řez na 2 cm silné plátky;
  • Pergamenový papír položte na připravený plech;
  • nakrájený výrobek položte na plech, posypte limetkou nebo citronovou šťávou, aby se zachovala sytá barva;
  • nastavte teplotu v peci přesně na 70 stupňů;
  • otáčení sušeného ovoce každých 30 minut, produkt udržujte v troubě po dobu 4 hodin;
  • když se na povrchu tomel objevuje hustá kůrka - vytáhněte a ochlaďte výrobky.

Celá

Po vysušení celého tomelu získá produkt bohatší chuť, buničina se stane želatinovou a na výrobku se vytvoří patina ovoce a práškového cukru.

Příprava:

  • vyberte husté, lehce nezralé plody, omyjte, otřete čistým hadříkem;
  • s nůžkami pro řezání listů u kmene, zanechávající ocas;
  • ostrým nožem jemně odloupněte ovoce tenkou vrstvou;
  • oloupané produkty přeložte do suché, čisté nádoby;
  • vytvořte smyčku z motouzu, který by měl být uvázán na ocas každého kamene;
  • na každé lano uloží 5-7 plodů a vytvoří tak věnec tak, aby vzdálenost mezi jednotlivými plody byla 8-10 cm;
  • přidejte 300 g cukru a vody na 6 až 8 l nádobu a přiveďte k varu;
  • ve vroucím sirupu, snižte výsledné svazky a ihned je vytáhněte;
  • poté, co vytáhl věnec z tomelu ze sirupu, zavěste ho na pevně napnutou nylonovou nit nebo drát;
  • suché vazy po dobu 3-6 týdnů před tvorbou ovocného prášku na sušené ovoce.

Důležité!

Při sušení tomel v celku je nutné zajistit dobré větrání v místnosti, kde se proces bude konat. A také se zbavit mouchy a můry, které mohou zkazit produkty.

Abcházie

K získání přirozeného abcházského sušeného švestky, která se suší venku na slunci, potrvá 3 až 7 týdnů. Po celou dobu, ovoce absorbovat ultrafialové světlo, uvnitř procesu zrání pokračuje. Díky této metodě sušení se kapalina z ovoce vypařuje, zatímco antioxidanty a vitamíny zůstávají zachovány a zachovávají si všechny své příznivé vlastnosti. Pro tuto metodu, nejvhodnější stupeň "Bull srdce", protože má hustou strukturu.

Příprava:

  • odebírají ovoce pro sušení v době neúplného zrání;
  • promývání, sušení, odřezávání kůže;
  • očištěný tomel složený na velkém podnose nebo dřevěném plechu se stranami, položený na slunci;
  • aby se zabránilo plísním a hnilobě ovoce, přiveďte ovoce v nociv suché místnosti a znovu ráno, aby vydržela slunce;
  • nechat ovoce schnout po dobu 3-4 týdnů, můžete jíst sušený produkt. Když je ovoce sušeno 5-8 týdnů, sušené ovoce může být použito při výrobě kompotů, čajů a jiných dezertních pokrmů.

V sušičce na zeleninu a ovoce

Pro sušení tomelů v elektrické sušičce bude k dispozici celá škála tohoto ovoce. Při použití této metody je v ovoci zachováno největší množství vitamínů a živin.

Příprava:

  • přidejte vodu a 1 lžičku jedlé sody do 5-6 litrové nádoby, přiveďte k varu;
  • nižší persimmon do varné kapaliny po dobu 30 sekund;
  • osušte blanší ovoce, nakrájejte na kostičky nebo kruhy;
  • nakrájené ovoce rozložené na paletě v jedné vrstvě rozřezané;
  • nastavte na sušiči nastavení teploty na 40-50 stupňů, zapněte na 3 hodiny provozu;
  • po přepnutí teploty na 60 stupňů, nechat elektrickou sušičku pracovat po dobu 7 hodin;
  • po ochlazení výrobku a výměně zásobníků na místě zapněte sušičku na 3 hodiny a nastavte teplotu na 75 ° C;
  • lisování na kaši, z níž by šťáva neměla vyčnívat, určuje stupeň připravenosti výrobku;
  • připravené sušené ovoce chladí na čerstvém vzduchu po dobu 2-4 hodin.

Důležité!

Jíst tomel ve velkém množství způsobuje nadýmání. Přípravek je proto nutné věnovat malým dětem a těhotným ženám.

Recenze

Domácnosti, které uplatnily jeden ze způsobů sušení tomelů, sdílejí své dojmy.

Inna St. Petersburg

V naší rodině je každý z nás velmi rád, protože z něj často dělám džem nebo džem. Četl jsem však na internetu, že v sušeném ovoci zůstávají všechny prospěšné látky. Po sušení 3 kg ovoce v sušárně při teplotě +70 ° C se ukázalo, že 1 kg sušeného ovoce připomíná chuť dat. Všichni členové rodiny si užívali neobvyklé sladkosti s čajem. A s nasáklým sušeným ovocem s vroucí vodou se ukázalo, že je to lahodná a neobvyklá náplň pro koláč.

Alina Jaroslavl

Po návštěvě své sestry v Arménii se svým manželem jsme ochutnali neobvyklou sladkost - sušený tomel, který se nám moc líbil. Když viděli, jak místní hostesky suší ovoce na provazech s girlandami, rozhodli se to udělat doma. Balíčky tomel sušené na balkóně po dobu 25 dnů. Po vyschnutí se samy oženili, ošetřili kamarády, kteří si také velmi oblíbili sladkost.

Bez ohledu na způsob sušení se řádně připravené sušené ovoce z rajčat skladují po dlouhou dobu, přičemž si zachovávají své příznivé vlastnosti a vlastnosti.