Jak udržet dýně v zimě v bytě

Fanoušci chutných a zdravých dýňových pokrmů čelí velkému problému - jak ukládat nakrájené dýně. Taková obrovská zelenina nemůže být vařena a jedena najednou, takže její kousky po vaření vždy zůstanou.

Skladujte nakrájenou zeleninu

Doma, při pokojové teplotě, skladování dýně, pokud je řez, snižuje na několik dní - až 4 dny. Ořízněte řez ubrouskem, zabalte jej do plátna a zakryjte jej na polici před slunečním zářením a teplem.

Můžete ji uchovávat v chladničce o něco déle - až jeden týden. Nejprve osušte ubrousek ubrouskem, přikryjte lepící fólií nebo odložte oloupané kousky do plastového sáčku. V chladničce, kde je minimální teplota plus - od 0 ° C do 2 ° C najdete polici nebo zásuvku.

Je-li nutné ponechat malé množství dýně v bytě na zimu, použijte mrazák - při nízké teplotě může trvat šest měsíců. Správně připravit dýně na zmrazení doma: řez ocas a tip, řez ovoce na polovinu. Každou polovinu ošetřujte v následujícím pořadí: očistěte jádro, odřízněte kus, opatrně odstraňte slupku. Zeleninu nakrájejte na plátky nebo hranaté kousky, zabalte je lepící fólií nebo je umístěte do speciálních mrazicích sáčků, plastových obalů, zasílejte k uskladněnímrazáku

A v zimě bude stačit, abyste vytáhli malý kus zeleniny, abyste pocítili šťavnaté aroma počátkem podzimu. Rozmrazování dýně doma může být několik metod:

  1. V chladničce - asi 10 hodin, takže kousky ztrácejí méně šťávy.
  2. V bytě při pokojové teplotě - až 5 hodin, ale buničina bude více suchá.
  3. V mikrovlnné troubě, troubě - nejrychlejší způsob.
  4. Ponořte pytel zmrazených kusů do horké vody.

Zachováváme celé ovoce

Skladování celých dýně v zimě doma vyžaduje pečlivou přípravu od podzimu. Odtrhnout ovoce ze zahrady pouze v suchých dnech, ujistěte se, že opustit stonek. Během přepravy se ho nepokoušejte uchopit, aby nedošlo k jeho roztržení: místo pod stonkem je nejzranitelnější a je to od něj, že se zelenina nejčastěji hnízdí ve sklepě, sklepě.

Skladování ovoce na zimu začíná opalováním, během něhož musí zelenina podléhat nadměrné vlhkosti - viníkem hnilob. Nechte dýně vyhřívat na slunci asi týden, obzvláště opatrně osušte slupku na náplast, kde se dýně dotkla země, když rostla v zahradě.

Když se na plodech vybraných pro skladování, kůra dostatečně ztvrdne, je čas dát dýně na suché a tmavé místo, kde bude uložena v zimě doma.

Vrásčité plody se silně poškozeným povrchem nelze dlouhodobě skladovat ve sklepě ani na balkóně. Pokud je však kůže trochu poškrábaná, utěsněte ji baktericidním prostředkemlepicí omítka, která spolehlivě chrání poškozené oblasti před hnilobnými bakteriemi.

Nejlepší je udržet dýně v zimě v suchém a dobře větraném sklepě, suterénu. Umístěte dýně na stojan s ocasem nahoru, pokuste se udržet plody v kontaktu se navzájem. Pokud jsou všechny regály ve sklepě obsazené, položte podlahu deskami a položte na ně zeleninu.

Správně připravené ovoce lze poslat do skladu a do tmavé spíže v bytě. Zvýrazněte tam nejtmavší roh a přeložte tam ovoce, udržujte teplotu ve skladu ne vyšší než 18 ° C, neustále ho větrejte.

Pokud není ve skříni žádný volný prostor nebo v bytě nikdo není, přiveďte dýně na balkon nebo lodžii. Zakryjte nedokončenou podlahu starou přikrývkou, položte stonky ovoce, přikryjte teplou přikrývkou a přikrývkou. Mezi plody nechte volný prostor nebo zeleninu posuďte silnou vrstvou papíru. Také se ujistěte, že sluneční paprsky nespadají na zeleninu. Ve špetce můžete dýně uložit do nejchladnější místnosti pod postelí.

Plody řádně připravené doma lze tedy zachovat i do jara ve sklepě i v bytě. Stačí dodržovat základní pravidla, čas od času kontrolovat zeleninu a odstraňovat shnilá místa. Pokud narazíte na postiženou oblast, neváhejte a okamžitě ji rozřízněte na zdravé tělo, řez zapálte plamenem svíčky nebo zapalovačem. Pokuste se použít takové dýně co nejrychleji nebo je rozřežte na plátky a zmrazte.

Dopřejte své rodině dýňová jídla v zimě a v létě!