Jak ukládat jablka na zimu v bytě

Pozdní, zimní odrůdy jablek se chystají dozrát, pokud je chcete udržet co nejdéle doma, prvním krokem bude správná sklizeň. Proces skladování je více než jednoduchý, ale výběr, příprava ovoce a vytvoření nezbytných podmínek v místnosti, kde budou ležet, hrají velmi důležitou roli.

Popisujeme skladovací metody vhodné jak pro majitele soukromých domů, tak pro majitele městských bytů.

Výběr odrůdy

Pokud jde o zrání, jsou všechny odrůdy jablek rozděleny do 3 typů: léto, podzim a zima. První z nich jsou skladovány po dobu asi 3 - 4 týdnů, druhé leží dobře od 2 do 3 měsíců a třetí, s výhradou pravidel skladování, až do příštího léta. Je těžké říci, které odrůdy zimních jablek jsou lepší a které z nich jsou horší, vše záleží na vaší chuti. Všimli jsme si však, že všichni mají možnost dozrávat během skladování, ale vyžadují jinou teplotu v místnosti.

Pozor!

Nelze očekávat, že během skladování bude chuť jablek stejná jako chuť těch, které byly sebrány. Během zrání jsou zachovány všechny životní procesy plodu. Kvůli nedostatku potravy ze stromu se spotřebovávají náhradní látky - škrob, kyseliny, cukr, což vede k mírnému poškození.chuť.

Jablka s hustou kůží mají nejlepší kvalitu. Samozřejmě, obvykle si nemusíte vybírat, to, co roste v zahradě, trvá. Pokud chcete pěstovat jablka pro další skladování, podívejte se na tyto odrůdy:

  • Din Art;
  • Dobré zprávy;
  • baňské zlato;
  • Kubánský karmín;
  • Zhigulevskoe;
  • Lobo;
  • Darunak;
  • Starkrimson;
  • Jonathan;
  • Mac;
  • Sportovec;
  • Melba;
  • Starking;
  • Severní synapse a Orlovský;
  • Simirenko.

Pokud doporučená teplota klesá, jablka nezrají, získávají hrubou konzistenci, ztmavnou, ztrácejí chuť a chuť. S mírným omrznutím ovoce, okamžitě zvýšit teplotu na 0 stupňů jako první. Pak se v průběhu 2 nebo 3 dnů místnost postupně zahřívá na 1–2 stupně. Obvykle za dva týdny jablka dostanou normální vzhled a chuť. Proveďte preventivní třídění, odstraňte poškozené kopie.

Sběr, příprava jablek a prostor

Ti, kteří se nikdy nesetkali se skladováním jablek doma, udělali chybu - celá plodina se umístí do jednoho kontejneru a okamžitě se odveze na připravené místo. Dokonce i plody nejrůznějších odrůd se začnou hníst v 10–15 dnech, v nejlepším případěMěly by být v polovině prosince. Při shromažďování věnujte pozornost detailům:

  • sbírat v jasném, ne mokrém počasí;
  • nedrcují ovoce;
  • odtrhněte jablka v období odnímatelné zralosti (mírně nezralé) a pouze společně s kmínem;
  • Nezmývejte matný květ z ovoce, netřete je rukama.
  • opatrně sbírejte sebrané ovoce v široké nádobě, aby nedošlo k jeho poškození.

Nejprve sejměte nižší jablka a postupně se přesuňte na vrchol koruny. Chcete-li zabránit tomu, aby ocas z ovoce zůstal na větvích, vezměte je zcela rukou, zvedněte je a jemně je otočte. Pokud je to možné, umístěte nádobu s ovocem na suchý chladný (od +2 do -2 stupňů) po dobu 2 týdnů, což pomůže uchovat užitečné látky po dlouhou dobu, stejně jako možné vady. Začínáme třídit:

  • odebrat jablka s jakýmkoli, i nejmenším poškozením, mohou být ponechána na jídlo nebo zpracována;
  • ovoce bez ocasu nelze skladovat, rychle se hnije;
  • Rozdělte plodinu podle odrůd a velikostí jablek, malých, středních a velkých skladů v samostatných nádobách.

Pozor!

Velké plody se chovají horší, malé často chřadnou a středně dlouhé leží na maximální dobu.

Někteří zahradníci doporučují zpracovat ovoce před jeho uskladněním, ale postup je poměrně složitý a ne vždy ekonomický. Jablka po „mokrém“ ošetření jsou důkladně vysušena. Popisujeme několik možností:

  • otřete jablka glycerinem;
  • ovoce několik minut ponořte do roztoku 200 g propolisu a litru vody;
  • namočte ovoce po dobu 40–60 sekund do 2% chloridu vápenatého;
  • sprej nebo ponoření ovoce do 5% roztoku kyseliny salicylové;
  • rozložte ovoce na stůl v jedné vrstvě, nahoře, ve vzdálenosti 150 cm od ovoce, nainstalujte baktericidní ultrafialovou lampu, ponechte 30 minut. Po ozáření otočte jablka a postup opakujte.

Vnitřní stěny, pokud je to možné, vápno se síranem měďnatým (1, 5 kg a 150 gramů) na kbelíku s vodou. Podlaha se hojně nastříká roztokem železného vitriolu - 250 gramů na 5 litrů vody. Dobře větrejte místnost, zajistěte spolehlivé větrání. Udržujte vlhkost 80 - 90%, teplota - 0 - +4 stupňů. Vyčistěte všechny použité nádoby od nečistot a sucha.

Jak a kde uchovávat jablka doma

V městském bytě může být ovoce uloženo na proskleném balkónu, na lodžii nebo v nevytápěné komoře. V soukromých domech jsou jablka umístěna v suterénu, v podkroví, ve vestibulu, v šatně nebo v ekonomickém bloku. Při volbě místnosti vyhodnoťte možnost udržení doporučených teplotních ukazatelů, jakož i úroveň vlhkosti.

Čerstvá jablka

V případě, že jablka jsou malá a dlouhodobé skladování není plánováno, dejte ovoce do krabice v několika vrstvách, ale ne více než 3. Plody dají stonky nahoru, aby nedošlo k jejich poškození, větve rozřízněte na polovinu, ale neodtrhávejte je. Krabice může být pokryta novinami nebona připravené místo, jak to je.

Další jednoduchou možností uskladnění je dát jablka (ne více než 4 kilogramy) do sáčku, vytvořit v nich několik děr, svázat je a poslat do úložiště. Doporučuje se neukládat balíčky na podlahu. Pravidelně kontrolujte stav plodů v krabicích a pytlích, okamžitě odstraňte ovoce se známkami hnilob. Pokud je ovoce mnohem lepší použít jiné možnosti.

Papír

Vezměte si normální noviny, ubrousky nebo jiné, ne příliš tlusté papíry. Listy lesklých časopisů se nehodí, je nežádoucí používat papír s barevnými inkousty. Plně zabalte každé jablko do samostatných kusů papíru a rozložte je v několika vrstvách do krabic, přičemž stonky se budou dívat vzhůru. Mezi vrstvami jablek lze položit list lepenky. Je důležité, aby se papír nerozložil.

Piliny

Na dně nádoby nalijte malou vrstvu (až 3 cm) pilin, umístěte jablka v jednom směru tak, aby se vzájemně nedotýkaly, nalijte piliny, položte další vrstvu ovoce. Mezi každou vrstvou by měl být měkký polštář alespoň 3 cm.

Pozor!

Místo pilin můžete použít směs promytého písku s popelem, suchý, nasekaný mech, suché listí, cibulovou slupku, slupky ze semen, rašeliny, štěpky.

Pro každý způsob skladování vhodné dřevěné, plastové nebo papírové obaly. Ujistěte se, že se stěny krabic nedotýkají ovoce a nepoškozují je. Nedávejte krabice příliš těsně,mezery mezi stěnami a mezerami mezi vrstvami nejméně 2 cm.

Konzervovaná a suchá jablka

Pro sušení jsou vhodnější letní odrůdy. Ovoce důkladně opláchněte tekoucí vodou, vyjměte jádro, nakrájejte na 5 mm řezy. Sušení bude vyhovovat jakémukoli - pod širým nebem, v elektrické sušárně nebo v troubě. Složte vysoušecí papír nebo kartonové krabice, neohýbejte je, zajistěte optimální cirkulaci vzduchu.

Na fórech najdete spoustu receptů na konzervování sladkých a kyselých jablek. Ať si vyberete cokoliv, nezapomeňte sterilizovat sklenice a důkladně očistit ovoce od nečistot a poškození (hniloba, stopy škůdců). Polotovary můžete skladovat při pokojové teplotě na jakémkoliv vhodném místě.

Společné chyby, užitečné rady

Pokud se roční skladování jablek plánuje doma, postavte dřevěné regály se zásuvkami. Nevytvářejte pevné konstrukce a ujistěte se, že mezi bloky je vzdálenost 3-5 cm. Někdy, i po řádném sběru, pečlivé třídění a příprava místnosti, jablka začínají hnilobě nebo chuť zhoršuje během 1-2 měsíců. Může existovat několik důvodů:

  • neskladují podzim a zimujablka v jednom kontejneru, to nevyhnutelně povede k poškození celé plodiny;
  • nepřenášejí ovoce z teplé místnosti do chladného jednoho a zpět, velké, časté výkyvy teploty budou zkazit sklizeň;
  • vlhkost písku by neměla být vyšší než 5%;
  • nepřepínejte slámu na jablka, suroviny budou vydávat nepříjemný zápach;
  • plody sbírané z přerostlých stromů jsou špatně skladovány;
  • při dozrávání a sklizni jabloní nelze zavlažovat, významně zkrátí uchování jakosti ovoce;
  • kapka, i ty nejlepší exempláře nemohou být skladovány bez poškození, uvnitř ovoce mohou být housenky, pokazí celou tříděnou plodinu;
  • během skladování vypouštějí jablka ethylenový plyn, což přispívá k rychlému zrání jiné zeleniny. Toto vede k časnému zkáze mrkve, řepy a brambor, s jablky získávat nepříjemný “zemitý” vůně, ztrácí džus, stávat se prachovým;
  • česnek a cibule jsou uchovávány mimo jablka, zelenina kazí chuť a vůni.

A konečně, poskytneme ještě jednu radu - abychom nebyli zmateni v odrůdách, neztratili jablka, která by měla být konzumována dříve (velká i malá), připevněte na nádobu malé znaky odpovídajícími značkami. Vyberte si nejlepší metodu skladování pro sebe, naučte se všechny nuance a potěšte svou rodinu svým oblíbeným ovocem co nejdéle.