Jak ukládat květák v zimě

Květák je zelenina bohatá na vitamíny a živiny. Po dlouhou dobu, aby to čerstvé, a také aby v něm všechny užitečné látky, je to možné v podmínkách bytu. Existují různé možnosti skladování, ale hlavní je vybrat si čerstvou zeleninu bez poškození a známky znehodnocení a také ji správně připravit.

Jak si vybrat čerstvý květák

Při výběru zelí dbejte v prvé řadě na jeho vzhled:

  • nesmí být nečistoty, viditelné poškození, známky vadnutí a jiné známky poškození;
  • na listech a květenství by neměly být plaky, skvrny;
  • květenství by mělo mít odstín zdravé a čerstvé zeleniny: bílé nebo světle žluté. Zbarvení by mělo být jednotné;
  • hlava musí být elastická a hustá, spíše těžká, zejména pokud se jedná o velkou hlavu. V žádném případě nevybírejte velké a lehké zelí: to znamená, že se pěstuje pomocí chemikálií.

Poradenství!Vyberte si takové zelí, které je viditelné mezi listy pupenů. Tyto listy neumožňují květenství zaschnout, takže budoušťavnaté.

Květák by neměl být přezrálý: v tomto případě ztrácí svou chuť a šťavnatost. Skutečnost, že zelenina je přezrálá, říkají volně sousedící květenství. Nevybírejte ovoce se sušenými stonky a listy, které nedrží tvar, což naznačuje, že ovoce je pomalé a ne šťavnaté. Je důležité, aby byl čerstvý: ochablé listy, zažloutnutí, přítomnost skvrn a nerovnoměrné barvy hovoří o stálosti.

Když se rozhodnete, vůni vonte: pokud je vůně příliš silná a nepříjemná, pak je to znamení stale produktu. Je nezbytné, aby listy a květenství byly suché: vlhkost naznačuje, že procesy zhoršení začaly.

Podmínky a řádné skladování

Pozastavení je považováno za nejlepší způsob, protože je v této poloze, že květenství si zachovává svůj tvar a není poškozeno. Celé zůstávají mnohem déle než poškozené hlavy.

Správné skladování v podmínkách bytu je tmavé, chladné a dobře větrané. Je důležité, aby místnost neměla vysokou vlhkost, jinak to povede k časnému zhoršení hlavy.

Je nutné připravit dostatek prostoru tak, aby se zelí nedostalo do vzájemného kontaktu, jinak by mohlo dojít k předčasnému úpadku. Teplota je také velmi důležitá: zvolte místo pro čerstvou zeleninu, kde nebudou žádné změny teploty. Nenechávejte však zelí v zimě: začnou se zčernat, což nepříznivě ovlivní chuť.

Dobrým způsobem dlouhodobého skladování květáku je zmrazení. ​​je však nepřijatelné znovu zmrazit, protože jeho konzistencí se bude podobat kaši.

Konzervovaná zelenina se skladuje v plochých podmínkách na tmavém místě, například ve skříni.

Příprava pro skladování a výběr nádob

\ t

Zelenina by měla být umyta, poté sušena nebo vyčkat na přirozené sušení. Je velmi důležité udržet suché hlavy, jinak se začnou hnit. Pokud se chystáte zmrazit, musí být také předsušené.

Může být skladován bez listí, ale měl by být zabalen do papírových ručníků nebo papíru. To je, jak udržet ovoce v chladničce. Můžete je také zabalit do plastového obalu, ale ne do plastových sáčků.

Před zmrazením musí být květenství rozebráno. Pokud chcete zachovat bílou barvu květenství, můžete je předběžně zbarvit.

Je také možné udržet květenství ve skleněných nádobách: aby bylo možné je rozebrat, nalije se solí.

Termín a způsoby skladování

Doba trvání závisí na tom, kde je květák skladován. Je nezbytné zachovat celistvost plodů: jsou velmi šetrné a snadno poškozitelné, což rychle povede k jejich hnilobě. Nejlepší způsob - zavěšení, které bude udržovat zelí celé. Je důležité dodržovat podmínky: místo by mělo být chladné, tmavé a mokré. Takže zelenina může zůstat čerstvá po celé měsíce.

Vedoucí mohou být vedeni:

  • v suterénu, skladu nebo sklepě - skladovatelnost bude 2-3 měsíce;
  • v chladničce - ne déle než jeden měsíc;
  • v mrazáku - do 1 roku;
  • na izolovaném balkonu - do 1 měsíce.

Jak uchovávat květák v chladničce

Umyté a sušené zelí se umísťuje do lepicí fólie nebo papírových ručníků. Je důležité, aby se plody nedotýkaly, proto každou hlavu zvlášť zabalte. Mohou být také umístěny do skleněné nádoby a posypány hrubou solí.

Ve sklepě nebo suterénu

Při této metodě je velmi důležitá teplota a vlhkost: zelenina se skladuje při teplotě 0 ° C a přibližně 95%. Dřevěné bedny nebo krabice jsou vybrány pro skladování. Hlavy musí být očištěny od kořenů a listů, umístěny v krabicích, pokryté plastovým obalem. Takže mohou zůstat čerstvé 6-7 týdnů. Je však důležité třídit ovoce pravidelně, aby se identifikovaly hnijící procesy.

Je také možné držet hlavy v pozastaveném stavu: s výše uvedenými ukazateli budou čerstvé po dobu 3 týdnů.

Viz také

Jak správně skladovat cuketu v bytě

Squashové jsou právem oceňovány letními obyvateli. Péče o rostliny je jednoduchá, ovoce je chutné, velké, velmi cenné ve složení.

V mrazáku

Zmrazení je nejúčinnějším způsobem. Květenství lze uchovávat v mrazáku po dobu až jednoho roku. Čerstvé i blanší hlavy mohou být zmrazeny. Zelí lze také držet ve vroucí vodě po dobu 3 minut a pak rychle ochladit v tekoucí vodě: takto připravené, zůstane bílé i po zmrazení.

Před zmrazením by měla být hlava rozebrána, poté opláchnuta a dobře vysušena. Zeleninu uchovávejte v mrazničce v samostatném obalu. Ze sáčků musí být odstraněn veškerý vzduch: to zajistí dlouhodobé skladování.

Rada ! Pro zmrazení zvolte pouze čerstvé zelí: mělo by být elastické, bez poškození, skvrny.

Konzervování

Solení je nejlepší způsob, pokud používáte zeleninu pro vaření teplých jídel. Pro solení se používá stolní sůl a ocet 9%.

Zelí musí být nejprve blanšírováno: pro tento účel se rozebrané květenství vaří 2 minuty. Přidejte vodu do vody, můžete také přidat různé koření a květy: pepř, hřebíček, bobkový list. Po vroucí vodě přidáme ocet. Pak se zelenina rozloží na břehy a svinuje.

Konzervovaný květák se skladuje na tmavém místě. Solené nebo nakládané zelí je skladováno po velmi dlouhou dobu. Pokud není navinut, může být uchováván po dobu 1-2 měsíců v chladničce.

Je důležité ! Vidíte-li, že víčka jsou oteklá, pak se taková ochrana nemůže jíst.

Běžné chyby

Zelí je často zabaleno v novinách: nelze to udělat, protože inkoust pro tisk je zdraví škodlivý. Vyberte si papírové ručníky nebo pergamenový papír. Další chybou je skladování zeleniny ve vlhkém papíru: pokud si všimnete, že papír je mokrý, ihned jej nahraďte suchým papírem.

Ať jste kdekolidržel hlavy kabin, pravidelně kontrolovat jejich čerstvost: velkou chybou by bylo dlouhodobé skladování bez přepážky.

Závěr

Správné skladování květáku zachová jeho čerstvost a šťavnatost. Zeleninu můžete uchovávat v chladničce, ve sklepě, v mrazáku i v konzervách. Hlavní věc je vybrat správné květenství, stejně jako splnit podmínky skladování.