Jak ukládat sušené meruňky doma v bytě

Sušené meruňky jsou jedním z nejběžnějších sušených plodů, které vidíme denně na pultech obchodů. Dostupnost tohoto výrobku závisí nejen na teplotě a vlhkosti v místnosti, ale také na tom, jak správně je zvolena a co „leží“.

Při skladování sušených meruněk doma je třeba dodržovat základní pravidla a doporučení a také správně zvolit zdrojový materiál.

Výběr meruněk pro sušení

Pro sušení meruněk se doporučuje zvolit odrůdy, které produkují velké a masité plody s vysokým obsahem cukru. Nejvhodnější jsou:

  • „sovětský“;
  • „Kursadyk“;
  • Vimpel;
  • Subhani;
  • „jubilejní“;
  • Isfarak;
  • „Navoi“;
  • "Hurman."

Vysycháme pouze plody, které dosáhly stupně zralosti. Nesmí mít žádné poškození ani známky poškození nebo hniloby. Pečlivě je umyjte, rozdělte na polovinu, odstraňte kost a usušte.

Výběr sušeného ovoce určeného ke skladování

Sušené meruňky volíme ve stupních, dodržujeme následující pravidla a nuance:

  1. Vzhled a barva výrobku.Sušené meruňky, sušené bez použití chemikálií a barviv, by měly být neprůhledné, matné a hnědé nebo nažloutlé. Zářivě oranžová barva a "průsvitnost" ovoce indikují jeho chemické zpracování.
  2. Hustota produktu. Sušené ovoce by nemělo být při lisování lepivé a vylučovat šťávu.
  3. Vůně. Sušené meruňky mají příjemnou meruňkovou vůni, bez příměsí sazí a jiných cizích bankovek.
  4. Chuť sušeného ovoce je sladká a kyselá, bez chuti.
  5. Velikost. Velké vzorky jsou zpravidla sladší, mají bohatou chuť a obsahují více živin.

Poradenství!

Projdeme sušeným ovocem, na jehož povrchu jsou známky plísní.

Příprava skladování

Než si nakoupené sušené meruňky položíte na odkládací plochu, připravte je ke skladování:

  1. Vybereme mokré a měkké ovoce, položíme je na papír v jedné vrstvě a osušíme na tmavém místě.
  2. Zabránit plísním a škůdcům. Plody, které prošly fází dalšího sušení, se zahřívají v peci po dobu 1-1,5 hodiny při 60-80 ° C.
  3. Jak se zbavit barviv. Světlé plody, které byly ošetřeny barvivy, namočené ve studené vodě po dobu 2 hodin. Potom je osušte a zahřejte v troubě.

Taková opatření také umožňují prodloužit životnost zakoupeného výrobku.

Podmínky skladování sušených meruněk

\ t

Chcete-li udržet sušené meruňky co nejdéle, musíte je udržovat na správném místě a nádobě při dodržení teplot a vlhkosti:

Poloha a světlo

Doporučuje se skladovat sušené meruňky na tmavém a suchém místě mimo dosah slunečního záření, topení a topení. Mohlo by to být: komora, kuchyňská linka, mezipatro.

Skladování v chladničce a mrazáku je rovněž povoleno. Hlavní věc je správně zabalit výrobek.

Tara

Ideální možností pro skladování sušených meruněk je skleněná nádoba s víkem, která se dobře otáčí a je hermetickou plastovou nádobou. Pro zmrazení můžete použít tašky se sponou.

Teplota

Sušené ovoce nemůže odolávat teplu. Optimální teplota pro skladování v bytě se pohybuje mezi + 10-20 ° C.

Vlhkost

Nadměrná vlhkost vede k tvorbě plísní na výrobku. Proto jej skladujeme na místě, kde indikátor nepřesahuje 70%.

Ochrana proti hmyzu

K ochraně hmyzu před sušeným ovocem můžete použít následující metody:

  • mincovna. Rozkládáme se na dně nádrže, ve které uložíme sušení, jeho listy a pergamen;
  • Acetický roztok. Ředit ocet vodou v poměru 1: 2, opláchněte je a bankysuchý bez promytí roztoku;
  • citrusová kůra. Dejte ji na polici vedle kôry sušeného ovoce a aktualizujte ji měsíčně.

Doba použitelnosti

Doba trvání "lhaní" výrobku závisí na teplotě a místě skladování:

\ t
Doba použitelnostiUmístění úložiště
Do 30 dnů K tabulce
Až 6 měsíců Tmavé a chladné místo v bytě
Až 10 měsíců Lednice
Až 18 měsíců Mraznička

Poradenství!

Sušené ovoce skladujte v malých porcích, aby nedošlo k jejich rozsáhlému poškození v případě napadení plísní nebo hmyzem.

Chyby při skladování

Nesprávné skladování sušených meruněk může vést k časnému poškození výrobku. Proto je třeba se vyvarovat následujících chyb:

  1. Plastové sáčky. Obsah sušeného ovoce v takových baleních vede k zakysnutí a vzhledu plísně.
  2. Tašky na textil. Skladování v nich povede k rychlému vysychání produktu a vzhledu bílé barvy. Existuje také vysoká pravděpodobnost porážky sušených meruněk hmyzem
  3. Překročení přípustného teplotního prahu. To vede k tomu, že sušené meruňky začnou držet pohromadě a nakonec hnijí.

Tipy

Při skladování sušených meruněk zvažte následující body:

  1. Nedoporučuje se míchat s jinými sušenými plody. Například sušená jablka se skladují při jiné vlhkosti amíchání těchto plodů povede ke skutečnosti, že sušené meruňky se vzdávají vlhkosti jablek a schnou, ale naopak bobtnají a nakonec se zhoršují.
  2. Nádoby se sušeným ovocem pravidelně kontrolujeme na přítomnost ovoce podléhajícího rychlé zkáze a škodlivého hmyzu.

Správně vybrané a připravené sušené meruňky mají za všech podmínek skladování stálou kvalitu. Několik pravidel a tipů vám umožní vychutnat si chuť a vůni po celý rok.