Při skladování sušených meruněk doma je třeba dodržovat základní pravidla a doporučení a také správně zvolit zdrojový materiál.
Výběr meruněk pro sušení
Pro sušení meruněk se doporučuje zvolit odrůdy, které produkují velké a masité plody s vysokým obsahem cukru. Nejvhodnější jsou:
- „sovětský“;
- „Kursadyk“;
- Vimpel;
- Subhani;
- „jubilejní“;
- Isfarak;
- „Navoi“;
- "Hurman."
Vysycháme pouze plody, které dosáhly stupně zralosti. Nesmí mít žádné poškození ani známky poškození nebo hniloby. Pečlivě je umyjte, rozdělte na polovinu, odstraňte kost a usušte.
Výběr sušeného ovoce určeného ke skladování
Sušené meruňky volíme ve stupních, dodržujeme následující pravidla a nuance:
- Vzhled a barva výrobku.Sušené meruňky, sušené bez použití chemikálií a barviv, by měly být neprůhledné, matné a hnědé nebo nažloutlé. Zářivě oranžová barva a "průsvitnost" ovoce indikují jeho chemické zpracování.
- Hustota produktu. Sušené ovoce by nemělo být při lisování lepivé a vylučovat šťávu.
- Vůně. Sušené meruňky mají příjemnou meruňkovou vůni, bez příměsí sazí a jiných cizích bankovek.
- Chuť sušeného ovoce je sladká a kyselá, bez chuti.
- Velikost. Velké vzorky jsou zpravidla sladší, mají bohatou chuť a obsahují více živin.
Poradenství!
Projdeme sušeným ovocem, na jehož povrchu jsou známky plísní.
Příprava skladování
Než si nakoupené sušené meruňky položíte na odkládací plochu, připravte je ke skladování:
- Vybereme mokré a měkké ovoce, položíme je na papír v jedné vrstvě a osušíme na tmavém místě.
- Zabránit plísním a škůdcům. Plody, které prošly fází dalšího sušení, se zahřívají v peci po dobu 1-1,5 hodiny při 60-80 ° C.
- Jak se zbavit barviv. Světlé plody, které byly ošetřeny barvivy, namočené ve studené vodě po dobu 2 hodin. Potom je osušte a zahřejte v troubě.
Taková opatření také umožňují prodloužit životnost zakoupeného výrobku.
Podmínky skladování sušených meruněk
Chcete-li udržet sušené meruňky co nejdéle, musíte je udržovat na správném místě a nádobě při dodržení teplot a vlhkosti:
Poloha a světlo
Doporučuje se skladovat sušené meruňky na tmavém a suchém místě mimo dosah slunečního záření, topení a topení. Mohlo by to být: komora, kuchyňská linka, mezipatro.
Skladování v chladničce a mrazáku je rovněž povoleno. Hlavní věc je správně zabalit výrobek.
Tara
Ideální možností pro skladování sušených meruněk je skleněná nádoba s víkem, která se dobře otáčí a je hermetickou plastovou nádobou. Pro zmrazení můžete použít tašky se sponou.
Teplota
Sušené ovoce nemůže odolávat teplu. Optimální teplota pro skladování v bytě se pohybuje mezi + 10-20 ° C.
Vlhkost
Nadměrná vlhkost vede k tvorbě plísní na výrobku. Proto jej skladujeme na místě, kde indikátor nepřesahuje 70%.
Ochrana proti hmyzu
K ochraně hmyzu před sušeným ovocem můžete použít následující metody:
- mincovna. Rozkládáme se na dně nádrže, ve které uložíme sušení, jeho listy a pergamen;
- Acetický roztok. Ředit ocet vodou v poměru 1: 2, opláchněte je a bankysuchý bez promytí roztoku;
- citrusová kůra. Dejte ji na polici vedle kôry sušeného ovoce a aktualizujte ji měsíčně.
Doba použitelnosti
Doba trvání "lhaní" výrobku závisí na teplotě a místě skladování:
\ tDoba použitelnosti | Umístění úložiště |
Do 30 dnů | K tabulce |
Až 6 měsíců | Tmavé a chladné místo v bytě |
Až 10 měsíců | Lednice |
Až 18 měsíců | Mraznička |
Poradenství!
Sušené ovoce skladujte v malých porcích, aby nedošlo k jejich rozsáhlému poškození v případě napadení plísní nebo hmyzem.
Chyby při skladování
Nesprávné skladování sušených meruněk může vést k časnému poškození výrobku. Proto je třeba se vyvarovat následujících chyb:
- Plastové sáčky. Obsah sušeného ovoce v takových baleních vede k zakysnutí a vzhledu plísně.
- Tašky na textil. Skladování v nich povede k rychlému vysychání produktu a vzhledu bílé barvy. Existuje také vysoká pravděpodobnost porážky sušených meruněk hmyzem
- Překročení přípustného teplotního prahu. To vede k tomu, že sušené meruňky začnou držet pohromadě a nakonec hnijí.
Tipy
Při skladování sušených meruněk zvažte následující body:
- Nedoporučuje se míchat s jinými sušenými plody. Například sušená jablka se skladují při jiné vlhkosti amíchání těchto plodů povede ke skutečnosti, že sušené meruňky se vzdávají vlhkosti jablek a schnou, ale naopak bobtnají a nakonec se zhoršují.
- Nádoby se sušeným ovocem pravidelně kontrolujeme na přítomnost ovoce podléhajícího rychlé zkáze a škodlivého hmyzu.
Správně vybrané a připravené sušené meruňky mají za všech podmínek skladování stálou kvalitu. Několik pravidel a tipů vám umožní vychutnat si chuť a vůni po celý rok.