Jak ukládat švestky: tipy a triky

Sušené švestky nebo sušené švestky - užitečný produkt, který obsahuje nezbytné tělesné látky a stopové prvky. Koupit to je snadné, ale často vyvstává otázka, jak správně skladovat švestky, takže je chutná a zachovává si své blahodárné vlastnosti v maximálním množství.

Tajemství úspěšného uchování švestek

Aby si sladký výrobek zachoval svou chuť a vzhled, je třeba dodržovat jednoduchá pravidla:

  • používejte dřevěné nádoby (přepravky), pokud je velký objem;
  • použít zipové sáčky;
  • nákup nebo šití textilních sáčků;
  • pro dávkové skladování používejte papírové sáčky.

Je také možné použít skleněné nádoby (sklenice různých objemů, nádoby s víčky), uzavřené plastové nádoby. Pokud plánujete používat výrobek po dobu 5-7 dnů, pak ho můžete skladovat při normální pokojové teplotě, ale ne nad +25 ° C, bez vzduchotěsného víka. Ve speciální nádobě, těsně uzavřené - do šesti měsíců. V případě, že se předpokládá dlouhodobé skladování nebo je objem sušeného ovoce velký, je lepší umístit výrobek na chladné místo.

Důležité!Kovové nádoby se nejlépe nepoužívají pro skladování.Mohou se vyskytovat oxidační procesy, které jsou škodlivé jak pro produkt, tak i pro lidské tělo.

Skladování ve skleněných nebo keramických nádobách

Ve sterilních skleněných nebo keramických nádobách, které mají pevně přišroubované uzávěry, jsou sušené švestky dobře skladovány bez chladničky po dobu přibližně šesti měsíců. Je nutné umístit nádoby na tmavé místo, aby je sluneční paprsky neohřívaly. Vlastnosti, které je třeba zvážit:

  • ovoce musí být husté, celé, bez viditelného poškození;
  • skladování švestek naznačuje, že veškeré sušené ovoce bude před umístěním do nádob dobře omyto a vysušeno;
  • banky se doporučuje sterilizovat a sušit;
  • sušené švestky by měly být odloženy.

Aby se skladované ovoce mohlo jednat déle, je nutné vizuálně sledovat jejich stav jednou za 1-2 měsíce.

Tašky a papírové pytle

Pokud je otázka, jak skladovat švestky po dlouhou dobu doma, odpovědí tašky z přírodních tkanin nebo papírových sáčků, pak byste měli mít na paměti vlastnosti tohoto procesu. Je nutné, aby:

  • v místnosti nebyl žádný hmyz (mravenci, švábi);
  • tkanina pro výrobu sáčků by měla být čistá, přírodní;
  • papír na sáčky - pergamen nebo speciální (Kraft).

Pro uchování sušeného ovoce (a nejen sušených švestek) v textilních pytlích je třeba je nejprve připravit: namočteosolené vody, sušené, pak dal švestky a pevně kravatu.

Je důležité mít na paměti!Tkanina i papír poskytují dobré přirozené větrání, které dlouhodobě udržuje švestky bez ztráty užitečných vlastností a atraktivního vzhledu. Je však nutné chránit nádoby ze sousedství vonnými produkty: čaj, koření, kávu a domácí chemikálie.

Vlastnosti skladování v chladničce

Pokud je spousta švestek, nejlepší řešení by bylo uskladnění v chladničce. Tato metoda se doporučuje také pro místnosti s vysokou vlhkostí nebo vysokou teplotou. Základní pravidla:

  • sušené ovoce by mělo být celistvé, husté, bez promáčknutí a jiných škod;
  • skladování se provádí po částech (kolik nádob se použije, závisí na množství);
  • kontejnery jsou umístěny na spodních policích nebo ve dveřích chladničky.

Nejméně jednou týdně je nutné zkontrolovat nádoby s polotovary vizuálně na vlhkost. Pokud se objevil, je třeba ovoce omýt a osušit, sterilizovat nebo omýt nádobu před opětovným položením produktu.

Pravidla přípravy

Aby se sušené ovoce mohlo dlouho uchovávat, musí být pro tento proces řádně připraveno. V obchodech jsou sušené švestky ošetřeny speciálními látkami, které zabraňují adhezi a zachovávají atraktivní vzhled a vůni produktu. Dlouhodobé uchovávání je doma zajištěno vlastními silamipříprava ovoce.

Aby bylo možné zajistit nákup vysoce kvalitních švestek, které mohou být skladovány po delší dobu bez dodatečného tepelného zpracování nebo zvláštní konzervace, mělo by být vybráno pomocí speciální technologie. Plody by měly být:

  • suché;
  • neporušují ruce;
  • nezanechávají stopy na kůži.

Je-li nakoupeno balené ovoce, je nutné se podívat na datum expirace. Doporučuje se spotřebovat výrobek do 1 roku. V případě, že datum výroby není známo, je doba skladování zkrácena na 6-9 měsíců. Ideální - vlastní odběr švestek: švestka se suší na slunci (přirozené sušení) nebo v peci.

Podle pravidel a doporučení je tedy možné dlouhodobě udržovat švestky chutné a voňavé.