Jak zkontrolovat přírodní med, nebo ne doma: jednoduché způsoby

Přírodní med je jedním z nejcennějších a nepostradatelných produktů v léčbě, stimulaci imunitního systému nebo kosmetických procedurách. Ale určit na první pohled, to bylo získáno přirozeným způsobem a shromážděno z rostlin, nebo ne, na bližší zkoumání, nebo dokonce v chuti, pro nezasvěcené v jemnostech lidí - to je těžké. Existuje několik běžných způsobů, jak kontrolovat zakoupený výrobek doma. Pokud nesplňuje uvedené požadavky, můžete jej jednoduše použít při pečení nebo pití s ​​čajem, ale budete si muset koupit další k ošetření. A můžete se podívat několika způsoby - například jódem, vodou nebo octem.

Přírodní nebo ne: značky

Známky, kterými se člověk může orientovat při koupi na trhu nebo v supermarketu, přirozený med často splývá s příznaky umělého výrobku, a proto je v těchto věcech velmi snadné oklamat osobu, která je neschopná.

Zejména pokud je baleno v továrně, vypadá svůdně ve sklenici, která je opatřena krásným štítkem. Akvizice na trhu, na kterém lze pečlivě zvážit, ochutnat, cítit a definovat texturu - také neposkytuje 100% záruku.

Pozor! Pouze muž, který mnoho letnásledně chová včely, může podle vzhledu, vůně a hustoty určit skutečný produkt a různé druhy medu, protože nemusí ani vědět, jak kontrolovat. On je v jakýchkoli podmínkách, na trhu nebo domácí, dobře ví, přírodní produkt, nebo ne.

Některé jemnosti v jakémkoli povolání jsou k dispozici pouze odborníkům:

  • med ve voštinách nemůže být falešný, ale plástev není zárukou, že majitel včelín nekrmil své domácí mazlíčky se zředěným cukrem místo sběru nektaru;
  • věří se, že přírodní med by měl cítit jako květiny nebo jen být voňavý, ale akácie, shromážděné v určitém čase, navzdory všem svým užitečným vlastnostem, nemají téměř žádný zápach;
  • dobrý med by měl být snadno rozpuštěn a lehce hořký při spolknutí, ale řemeslníci se naučili aromatizovat a vařit včely z cukrového sirupu;
  • kapalina nebo hustota různých odrůd je různá - tekutý akátový med po dobu přibližně jednoho roku a slunečnice za měsíc zhustne;
  • Požadavky na jednotnost ve složení nebo barvě jsou relevantní při prodeji určité odrůdy, ale někdy se prodejci nacházející se v dešti odkazují na heterogenitu kvetení a nazývají se Med květen, červen atd.
  • poradenství nekupovat med, je-li tekuté a ne kandované, nefunguje vždy, protože májový květ zůstává po dlouhou dobu nezměněn;
  • Připouští se, že se uvažuje o těžkém medu, v němž nádoba o objemu jednoho litru váží téměř 1,5 kilogramu (toto však není hlavním kritériem pro určení, zda včely nebo nektar spotřebovaný cukrem).

Pro informaci! Med, který se prodává v supermarketu, podléhá průmyslovému zpracování, což znamená, že jeho hustota, barva, stejnoměrnost nebo aroma mohou být zlepšeny přidáním chemických sloučenin. To z něj dělá zbytečnou ochutnávku, dívá se na výrobek a studuje ho s chuťovými a čichovými receptory. Nejspolehlivější způsob stanovení - testování chemickými reakcemi.

Jak kontrolovat přirozenost medu doma

Po dokončení nákupu je testování medu trochu opožděné. Ale to neublíží, pokud potřebujete léčbu medem nebo kosmetickými procedurami pro terapeutické účely. Budeme muset hledat přírodní produkt, ale více. Existuje několik způsobů, jak zkontrolovat kvalitu včelařského produktu, vyvinutého na základě znalostí o tom, jak je to falešné.

Při nákupu můžete použít následující označení - pokud se zrna cítí při tření mezi prsty a místo zůstává lepkavé, neměli byste med nakupovat. Přírodní produkt má schopnost být absorbován do kůže bez zbytků. To je tato vlastnost, která pomáhá s kosmetologickými postupy.

Jod

Pro stanovení přítomnosti škrobu při nákupu se provádí testování jódem. Tato komponenta je přidána ke zvýšení hmotnosti a je určena pro ty naivní kupující, kteří jsou přesvědčeni, že při kontrole pravosti je hlavní věcí hmotnost litru plechovky. Pro hmotnostní hustotu v medupřidat nejen škrob, ale i písek a piliny. Jsou to však již nerozdělené věci, ale škrob je v rukou padělatelů zcela běžným nástrojem.

Neměli byste se zvláště spoléhat na závažnost, aroma nebo charakteristický zápach - často místo včelařského produktu si můžete koupit odpařený meloun nebo šťávu z melounu, hroznovou šťávu, zředěnou na polovinu melasou nebo cukerným sirupem (i bez zpracování včel), aby se odrazila od nepřirozené vůně.

Domácí nátěrové metody začínají rozpuštěním ve vodě, po čemž by na dně skla neměl být žádný sediment. Pokud se vytvoří suspenze, můžete kapku jódu upustit.

Skutečnost! Očekávaná modrá barva okamžitě signalizuje přítomnost škrobu nebo mouky, protože chemická látka bude reagovat s netypickými aditivy. S přirozeným produktem této interakce nedochází.

S vodou

Jedná se o jednoduchou a účinnou metodu, která je počáteční fází jódové metody. Ale nefunguje, pokud je med koupil od kvetoucí řepky, která je prakticky nerozpustná ve vodě. Všechny ostatní odrůdy v kapalině (pokud si vezmete v poměru 100 ml vody na 1 polévkovou lžíci), po promíchání disperze bez tvorby zákalu, vloček nebo mlhy. V případě potřeby může být na trhu zkontrolována voda.

Ocet

Testování s octem pomáhá odhalit přítomnost křídy, pokud po naředění ve vodě ve sklenici.přidat jednoduchý stolní ocet, a on bude syčet - znamená, že kyselina reagovala na přítomnost křídy. Testování s octem může být považováno za pozitivní pro přítomnost padělků v případě, že se na povrchu roztoku vytvoří pěna nebo film.

Zajímavé! Pro detekci padělků můžete použít čpavek. Přidá se do roztoku a důkladně protřepe. Změna barvy medového sirupu na nezvyklé nahnědlé nebo hnědé znamená, že šikmí podvodníci zlomili med škrobovým sirupem.

Jiné způsoby

K detekci přidaného cukru se doporučuje zapálit kus papíru s malým množstvím produktu. Cukrový produkt se rozsvítí a voní jako karamel, ten přirozený se začne tát při nízké rychlosti. Můžete také zkontrolovat pravost čajem, to bude trvat o něco déle.

Pokud na hodinu necháte šálek uvařeného nápoje s medem rozpuštěným ve stejném poměru, falešná směs tvoří na dně podezřelý sediment. Pokud je přidaný med zvlněný v horkém mléku, znamená to, že jeho barva a složení byly upraveny přidáním pečeného cukru.

Předpokládá se, že stale chléb není namočený v jeho přirozeném složení po dobu 10 minut. Pokud změnil své vlastnosti, pak přítomnost přísad je nepochybnou skutečností. Vlastnost zahušťování je však přirozeným rysem včelích produktů s množstvím květního pylu.

Je-li kandovaný, je starší než dva měsíce (s výjimkou několika odrůd), ale vlastnostiz toho se nezměnily. Pokud je však oblačno, velmi lehké, tekuté nebo se sedimentem, jsou to jisté známky toho, že by se neměly kupovat.