Jaké pokrmy jsou potřebné pro indukční vařiče: co se liší od obvyklých, jak určit, jak si vybrat

Nákup indukčního vařiče je spojen se změnou všech nádob. Požadavky na pánve a pánve jsou z technologického hlediska odůvodněné: pouze použití takových výrobků může dosáhnout maximální úspory energie, zkrátit dobu vaření, rovnoměrné vytápění. Vzhledem k tomu, že cena je znatelně vyšší ve srovnání s běžným náčiním většiny značek, je důležité vědět, na co se zaměřit. Hodnocení nejoblíbenějších značek pomůže při výběru.

Proč stojí za to koupit

Práce s indukcí, její kontury - základ působení těchto desek. Hrnce, pánve se nezahřívají z vyhřívaných kovových disků, jako jsou elektrická kamna, ne z otevřeného ohně, jako je plyn . Uvnitř spotřebiče pro domácnost je skrytá běžná cívka, magnet. Vytvářejí magnetické pole, které uzavírá pouze spodní část speciální kompozice. Ohřívá se v důsledku povrchu, který byl položen na kamna. To umožňuje, aby sklokeramický povlak zůstal studený. Proto je vyžadován nákup nádobí s příslušným označením.

Poznámka!

Bezpečnost indukčních desek je volána mezi sebouhlavní výhody. Jsou bezpečné pro děti, zvířata, starší osoby.

Standardní výrobky nebudou na těchto sporácích vůbec zahřívat. Kov musí obsahovat feromagnetické částice. Je známa jednoduchá metoda, jak nezávisle určit, zda je model vhodný: pokud je magnet přitahován ke dnu, bude také fungovat indukce.

Pro indukční keramickou varnou desku existují adaptéry. Jedná se však spíše o dočasnou náhradu. Disky jsou nestabilní, jejich použití je nebezpečné. Účinnost indukce zůstává nízká. Část elektřiny je ztracena, úspory jsou méně zřejmé.

Správné materiály

Feromagnetické částice se přidávají jak do standardních kovových slitin, tak do modernější keramiky, dokonce i do klasické litiny. V otázce, jak si vybrat pokrmy pro indukční vařič, odborníci věnují zvláštní pozornost nalezení optimálního materiálu.

Ocel

Při výrobě se používá nerezová ocel, nemá žádné magnetické vlastnosti, neinteraguje s indukčním polem. Ale výrobci se naučili vyrábět přísady do základního kovu bez výrazného zhodnocení. Tyto pokrmy jsou dobré s následujícími vlastnostmi:

  • neoxiduje;
  • nemění chuť a vůni potravin během dlouhodobého skladování;
  • toleruje teplotní extrémy;
  • se nebojí pádů a slabých úderů.

Jaké nádobí je vhodné pro indukční vařiče? Pouze těžké sklo lépe sedí na povrchu sklokeramiky a je proto lepší.interaguje s polem. Vhodná může být i pánev nebo pánev, konečné rozhodnutí závisí na individuálních požadavcích a rozpočtu.

Různé nerezové nádobí a nevýhody. Nelze aplikovat na kov antiadhezivní povlak, proto se nádoba při přehřátí spálí. Dno a stěny jsou pokryty malou sítí škrábanců, což jen zvyšuje efekt hoření, ztěžuje čištění.

Poznámka!
Nerezová ocel může být matná nebo lesklá, její vlastnosti nezávisí na typu dekorativního designu.

Klasická litina

Litinové hrnce a pánve jsou obzvláště milovníky těch, kteří často vaří podle složitých národních receptů a volí pomalé hašení. Varianty tohoto materiálu se vyznačují rovnoměrným ohřevem a dlouhou dobou ochlazování, takže nádobí v nich se „vyjde“ po vyjmutí ze sporáku, což jim dává neobvyklou chuť a vůni. Při rozhodování o tom, jaký druh nádobí je pro indukční vařiče potřebný, lze tuto možnost také zvážit, protože nádobí tohoto typu má několik výhod:

  • životnost delší než 15 let;
  • nelepivé vlastnosti;
  • chemická inertnost.

To znamená, že samotný materiál, i při vícedenním kalení, například při výrobě marmelády, okurek, nevstupuje do žádných reakcí se složkami potravin. Takže, a nemůže způsobit škodu.

Litina není nejlepším materiálem pro každodenní použití. Vzhledem k častým pádům, zejména na keramicedlaždice, nádobí může zlomit. Materiál postupně oxiduje a absorbuje pachy potravin, což není vždy příjemné. Standardní tipy pro vaření: Použijte litinu pro jeden druh potravin, jako jsou pečeně, palačinky, pilau.

„& smalt

Nej estetičtější je sklo se smaltovaným povrchem. To je snadné prát, může mít jiný design. Ale stojí za to připomenout, které nádobí je stále vhodné pro indukční kamna: s rovným a rovným dnem. Technologie výroby smaltovaných konstrukcí neumožňuje vždy získat rovinu: dno má zakřivení ve tvaru kupole. Část indukce je ztracena, jsou zde cizí a velmi nepříjemné zvuky. Výhody, kromě estetického vzhledu, smaltovaných nádobí nemají.

Pokud je pánev nebo pánev potažena běžným smaltem, účinek indukce může být snížen. Proto najít lepší model, na kterém je značka na povolení k provozu s tímto typem domácnosti předchází.

Poznámka!

Čím silnější je smalt na hrnci, tím lépe. Tyto výrobky jsou odolnější, rovnoměrně se zahřívají a dlouhodobě zadržují teplo.

Výběr velikostí

Standardní hořák může být několika velikostí, nejčastější jsou 210, 180, 145 milimetrů. Není jich tolik různých velikostí, nicméně, některé značky nabízejí varné plochy s možností zahrnutí dalších poloměrů. To umožňuje doslova nastavit velikost pracovního kruhu pro použité nádobí.

VelikostHrnce nebo pánve jsou velmi důležité z několika důvodů. Zaprvé, pole se musí zavřít při určité velikosti dna. Pokud k tomu nedojde, topení se nezapne, generování magnetických efektů se zastaví. Za druhé, s poklesem kontaktní plochy pouze o jednu třetinu se ztrácí až polovina účinnosti samotné varné plochy. Za třetí, některé studie ukázaly, že s velkou otevřenou plochou hořáku se magnetické pole doslova rozptýlí kolem místnosti. Výsledek takového trvalého dopadu na lidské zdraví zatím není přesně znám, nicméně lékaři naznačují, že to může být v budoucnu velmi nebezpečné.

Při volbě velikosti nádobí je lepší sledovat jednoduché korelace. Pro velký kroužek 210 milimetrů - spodní je 180, pro 180 mm - nádobí na 150. Pokud je třeba dát něco menšího na povrchu, můžete použít kovový disk.

Hodnocení výrobců

V roce 2018 bylo přibližně 25 procent všech prodaných varných desek indukcí. Každoročně roste poptávka po těchto zařízeních, značky zase aktivně zkoumají toto místo a nabízejí nové modely. Indukční vařič ve svém přístroji je o něco složitější než obyčejný elektrický. Proto je lepší zaměřit se na nákup stávajících ratingů a recenzí.

Rondell

Tento výrobce obdržel profesionální hodnocení 4,6 z 5 možných. Doporučené národní cechy přidávají do oficiálního seznamu také značkové výrobky.kuchařů z Německa, což již naznačuje vysokou úroveň kvality. Hlavní řada nádobí z nerezové oceli, nicméně, v roce 2018, značka zahájila limitovaná edice kolekce s emailem. Jednou z výhod je spolehlivost. Všechny prvky jsou upevněny speciálními kovovými nýty, sklo víka je kalené, rukojeti jsou vyrobeny z kombinované slitiny a potaženy speciálním polymerem, který zabraňuje klouzání.

"Gurmán"

Domácí výrobce obdržel nejlepší radu od profesionálních kuchařů díky promyšlenému designu a velkému množství modelů. "Gourmet" nabízí sypké pánve, malé stewpoty, ploché nádoby na dušení. Všechny modely používají výhradně nerezovou ocel, takže nádoby lze v případě potřeby jednoduše přemístit ze sporáku do trouby. Skóre je srovnatelné s body známější značky Zepter - 4.3. I přes vysokou kvalitu, cena zůstává poměrně cenově dostupné. Závod se poměrně nedávno dostal na nejvyšší seznam nejlepších výrobců, nicméně luxusní zboží bylo na trzích prezentováno od roku 1991.

Poznámka!

Hrnce a pánve od předních značek se vyrábějí odléváním. Upevňovací body rukojetí nejsou uvnitř viditelné, povrch je ideálně hladký, což usnadňuje čištění a zvyšuje životnost.

Kukmara

Hlavní rozdíl tohoto výrobce je jasný a neobvyklý design. Všechny modely mají silné dno,nepřilnavý povlak. Hlavním materiálem je hliník. V sérii pro indukční vařiče existuje speciální feromagnetický povlak. Všechny rukojeti jsou ergonomické, mají neobvyklý tvar, pokryté protiskluzovými látkami. To jsou pokrmy z rozpočtové třídy. S vysokou známkou od profesionálů je možné nakoupit zhruba 4,1 bodů závodu Kukmar 2-3 krát levněji než u německých značek. Tyto hrnce a pánve jsou ideální pro ty, kteří chtějí vařit bez přidání oleje.

Užitečné tipy

Nejlepší volbou by bylo nádobí s tlustým dnem. I když tento parametr nemá vliv na indukční práci, nádobí vydrží déle. Tenká vrstva kovu může být deformována během několika měsíců, není však viditelná vizuálně. Část magnetického ohřevu bude neustále ztracena. Ušetřit na to nestojí za to.

Kupující při výběru nádobí pro indukční vařič zkontrolují rovinnost dna. Ale pokud má malé čipy, trhliny, s největší pravděpodobností během provozu, budou muset poslouchat pískání a píšťalku. Proto by inspekce měla být pozorná a nákup zlevněných jídel se nedoporučuje.

Je třeba věnovat pozornost nejen nádobám na vaření. Lžíce, kovové sběrače s magnetickými přísadami je lepší nepoužívat. Pokud je necháte na pánvi i na krátkou dobu, je pravděpodobné, že se na horkém povrchu spálíte.

Rada pro video

Květináče a pánve pro indukční vařiče se prakticky neliší od obvyklých pro elektrické panely a sudyplynové hořáky. Praktická nápověda pro video vám pomůže vybrat nejvhodnější modely.

Recenze

Alexander

Spolu s kamny jsem okamžitě koupil Rondellovu sadu nádobí, vybral tři hrnce z nerezové oceli, jednu takovou pánev a další litinovou pánev, zejména pro lahodné palačinky. Velmi doporučuji litinu: ukáže se, že je mnohem chutnější než v kovu. Třetí rok, bez ohledu na to, jak jedna věc selhala. V režimu kamna "Turbo" voda vaří asi tři minuty ve velké pánvi.

Olga

Moc se mi líbily pánve vyrobené „Gourmetem“. Silné rukojeti se při vaření vůbec nezahřívají, i když jsem se velmi obával, že na nich bude fungovat i indukce. Žádné víko se ještě nerozbilo, i když je často dostávám. Fanoušci zdravých potravin doporučují koupit nízký, ale široký stewpan. Vše se vaří velmi rychle bez kapky oleje.

Nádobí pro indukční vařič musí splňovat různé požadavky: speciální materiál, dokonale ploché dno, vhodné rozměry. Úspora na pořízení sady základních kontejnerů proto nestojí za to. Vysoce kvalitní pokrmy vám umožní plně ocenit výhody a rozdíly indukčního vařiče.