Jaký je lepší multicooker nebo parník: jaký je rozdíl a vlastnosti

Je těžké si představit, naše kuchyně bez různých domácích spotřebičů. Mezi populární zařízení patří multicookers a parníky, které přitahují jednoduchost vaření potravin. Úloha je jednoduchá: vyberte režim, vařte produkty, vložte je do nádobí a zapněte přístroj. Zbývá jen čekat na hotový pokrm a začít jíst.

Ale otázky zůstávají ... Jaký je rozdíl mezi pomalým vařičem a dvojitým kotlem, co bych měl dávat přednost mému domu, jaké parametry bych měl věnovat při nákupu?

Vlastnosti vícekolového a parníku

Oba kuchyňské spotřebiče mají společný úkol: vařit chutné pokrmy. Rozdíly:

  • ve funkčním;
  • v technologii vaření;
  • během vaření;
  • v počtu vařených jídel;
  • v ceně.

Parník je pyramida ve tvaru 2-3 nádob pro potraviny. Hlavní prvky dvojitého kotle:

  • pouzdro s ohřívačem a nádrží na plnění vody;
  • nádoba na odvod kondenzátu;
  • podnosy (koše) s perforací na dně;
  • horní kryt.

Vany jsou umístěny na skříni v patrech, nahořeuzavřené víkem. Voda se nalije do speciální nádoby, když se zahřívá, vzniká pára. Vzhledem k této dvojice nádobí jsou připraveny.

Viz také

Kávovar a kávovar: jaký je rozdíl, co je lepší pro domácnost

Použití manuálních metod výroby kávy za pomoci Turků nebo rozpustných prášků se rychle stává nudným. Pak ...

Rozdíl mezi modely různých výrobců: z hlediska výkonu, počtu palet, zásobníků a typů režimů.

Vícekanálové zařízení je složitější, protože zařízení má vestavěný mikroprocesor. Hlavní prvky:

  • pouzdro s ohřívačem;
  • parní ventil;
  • mísa na vaření;
  • kryt;
  • přídavná kapacita pro vaření páry.

Zahrnuje: manuál a kuchařku. Poskytuje detailní popis pokrmů pro vaření, proporce, doporučení a užitečné tipy.

66) Způsob přípravy

Hlavní rozdíl mezi zařízeními: způsob vaření. S pomalým vařičem je snadné vařit různé pokrmy v různých režimech:

  • smažení;
  • kalení;
  • vaření;
  • pečení;
  • vaření v páře;
  • konvekční trouba;
  • pražení.

Vzhledem k velkému počtu režimů s minimálním vynaloženým úsilím získáte různé pokrmy.

U dvojitého kotle dochází k tepelnému ošetření pouze na úkor páry, takže není třeba hovořit o rozmanitosti vařených potravin.

Funkčnost

Jaký je rozdílfunkční spotřebiče? Je určen firmwarem. Pokud je však u dvojitého kotle pouze jeden režim vaření na pár, pak je rozsah programů a režimů druhé jednotky rozsáhlejší.

Režimy vaření, například vaření, smažení, pečení, stejně jako programy pro přípravu konkrétního pokrmu, jsou zabudovány do multicolor. Výběr a nastavení specifické funkce, po určité době dostanete drobivý pilaf, lahodný jogurt nebo bohatou polévku.

Některé modely obsahují nádobu na vaření. Je vhodné vařit vařená vejce, dietní jídlo, ohřívat jídlo.

Mezi dodatečnými programy:

  • jazyk (režim nízké teploty);
  • jogurt (v závislosti na startéru, jogurtu, kefíru, tvarohu);
  • těstoviny (pro těstoviny);
  • těsto (kyprící těsto na pečení kvasnic);
  • smažené (pro koblihy, křoviny, brambory, hranolky, paštičky).

V populárních modelech se počet programů liší od 6 do 18-20, ale existují i ​​programy, jejichž počet dosahuje 80-100. Multivarki s velkým počtem programů jsou dražší.

Poznámka!

Doporučuje se kupovat modely se základními programy. Jsou neustále používány, takže zařízení nebude nečinné.

Jsou režimy rizota, halvy, fondue, popcornu, sote nutné? Pokud plány nezahrnují přípravu těchto pokrmů, pak bude dostačující multicooker se standardní sadou funkcí.

Kapacita parníků je kromě toho skromnějšírežim vaření páry, obvykle ve funkčním programu zahrnuje rozmrazování a ohřívání potravin. Jednotka zároveň připravuje několik pokrmů, množství závisí na počtu nádob. Jsou stanoveny v úrovních (nejčastěji v sadě tří kopií), umístěny pod výrobky, které vyžadují více tepla a času k vaření, výše - ty, které vyžadují minimální tepelné zpracování.

V pomalém vařiči se pokrmy vaří ve střídání, zároveň nefunguje pečení ryb a vaření polévky. Můžete to udělat: dejte polévku na sporák a ryby na pečení - do pomalého vařiče.

Doba vaření

Rychlost vaření je dána typem jídla, výkonem spotřebiče. V páracích nádobách se zelenina vaří rychleji než ryby nebo maso a obecně je dvojitý kotel rychlejší.

Čekání na hotový pokrm multicoleru bude muset být trpělivé. Proces je dlouhý, protože jídlo se vaří za normálního tlaku. Pokud ale dostanete model s vestavěnou funkcí tlakového hrnce, bude to díky vyššímu tlaku mnohem rychlejší.

Čtěte také
Jak čistit keramickou desku z uhlíku

Mnoho milenek zaznamenalo ergonomii a pohodlí sklokeramické desky. Tato technika vypadá skvěle ...

Množství připravených potravin

Hlavním prvkem multicolor je mísa, kde jsou přísady naloženy. Jeho objem se liší od 2 do 10 litrů. Při vaření, smažení, pečení, produkty zhubnout, takževýstup hotového pokrmu bude menší. Například u šestilitrové nádoby bude vařené jídlo 4-5 litrů.

U jedné osoby nebo páru je dostačující nástroj s kapacitou 2-3 litrů, pro velkou rodinu bude nutné zakoupit pomalý vařič s objemem nádoby přesahujícím 5 litrů. Vezměte v úvahu potřeby rodinných příslušníků, zvyky, životní styl.

Ve dvojitém kotli se díky specifikům technologie ztrácí objem výrobků na vaření. Ušetřeny jsou také všechny vitamíny a živiny. Množství a skutečnost, že se ve dvojitém kotli nachází několik kontejnerů (vaniček), je tak větší výtěžek hotových jídel.

Přínosy vařených potravin

Při srovnání agregátů podle tohoto kritéria náleží vítězství dvojitému kotli. Dušené pokrmy jsou co možná nejzdravější, pokud jde o zachování vitamínů, ačkoliv nejsou vždy seznámeny s chutí.

Tepelné zpracování výrobků parou se vyznačuje jemností, nízkými teplotami. Není nutné přidávat rostlinný olej nebo tuky pro smažení, karcinogeny nebezpečné pro lidské zdraví se nevytvářejí. Přirozená barva produktů, konzistence, je zachována, to znamená, že v hotových jídlech všechny ingredience vypadají přirozeně.

Viz také

Která kamna jsou lepší a hospodárnější: sklokeramická, elektrická nebo indukční

Obchodní síť zahrnuje sklokeramické, indukční (magnetické) panely a elektrické jednotky do kuchyně, ...

Multivarka z hlediska dávekhotové jídlo ztrácí, jídlo v procesu smažení nebo dlouhé vaření bude méně užitečné. Rescue vestavěné parní vaření, které je vybaveno mnoha modely multicookers.

Náklady na zařízení

Rozdíl mezi vícekanálovým a dvojitým kotlem je v jeho ceně. Záleží na technických ukazatelích, ale v každém případě budou vícekvalisté kvůli více funkcím stát více.

Náklady na vícekolokoky jsou určeny těmito parametry:

  • materiály (kovové, plastové);
  • objem a potažení misek;
  • počet funkcí, programů;
  • řízení;
  • design;
  • doplňkové příslušenství (lopaty, odměrky, šálky, kleště, cvočky).
  • výrobce.

Značka a země původu - důležitý faktor ovlivňující cenu zařízení, čínské montážní jednotky budou levnější než vícekvalifikátoři známých německých nebo amerických výrobců. Vysoké náklady však nejsou vždy ukazatelem spolehlivosti, což je třeba vzít v úvahu.

Kategorie rozpočtu: Redmond RMC-M25, Polaris PMC 0517AD, Úsměv MPC-1141 (ceny od 2 do 4,5 tisíce rublů).

Střední segment: Hitachi RZ-DMR18Y, Redmond RMC-M90 (ceny od 5 do 14 tis.).

Třída Premium: kukačka CMC-HE1055F, De'Longhi FH1394.W /BK (od 15 tisíc a více).

Cena parních kotlů závisí na následujících parametrech:

  • nezávislé nebo vestavěné zařízení;
  • počet funkcí;
  • materiály skříní a podnosů;
  • druh řízení;
  • přítomnost dalších režimů a programů (recepty, ukazatel času, zvukové ukazatele);
  • zařízení (mřížky, podnosy pro sběr kondenzátu, tácky, knihy s recepty, nádoby na vařící vejce a další).

Oblíbené modely parních vařičů: Sinbo SFS 5703, Philips HD9124, Tefal VC 1301.

Při výběru se řídí cenou, ale nezapomeňte na kulinářské preference rodinných příslušníků.

Klady a zápory parníků a vícekokových zařízení

Multivarka nebo parník - což je lepší? Je těžké říci hned, protože každý kuchyňský spotřebič má své výhody a nevýhody.

Výhody multicoleru:

  • funkčnost;
  • chutné jídlo na cestě ven;
  • univerzálnost;
  • pokrmy na vaření bez lidského zásahu;
  • přítomnost funkce zpožděného spuštění;
  • bezpečnost používání.

U modelů s funkcí tlakového hrnce je přidána další pozitivní funkce - rychlost vaření.

Nevýhody multicooker:

  • vaření pouze jednoho pokrmu najednou;
  • nedostatečná rychlost vaření;
  • méně zdravých jídel na výstupu.

Hlavní výhodou dvojitého kotle: příprava zdravých zdravých potravin. Mezi výhody patří také:

  • schopnost současně vařit několik druhů potravin;
  • hotová jídla;
  • konzervace vitamínů.

Mezi nedostatky, které jsme zaznamenali:

  • doba vaření;
  • monotónnost hotových jídel;
  • specifická chuť (dušená, čerstvá).

"Nevýhody" pro každé zařízení není tolik. Počet výhod je jednoznačnýpřevažuje a důkazem je vysoká poptávka spotřebitelů po těchto kuchyňských spotřebičích.

Parník je nepostradatelný v rodinách, kde někdo potřebuje dietní stravu nebo má malé děti. Jednotka výrazně šetří čas při vaření zdravých potravin: zeleniny, ryb, dušeného kuřete. Také sterilizuje nádoby: lahve a bradavky pro miminka, sklenice pro zimní polotovary. Chcete získat různé pokrmy a minimálně se podílet na vaření, koupit pomalý sporák.

Provoz a údržba

Kuchyňské zařízení s „pokročilými“ funkcemi vyžaduje řádný provoz a údržbu. Hádka se zařízeními není tolik, že se těší hostitelka.

  1. Kontejnery a mísa z high-tech materiálů, snadno omyvatelné ručně nebo v myčce. Zásobníky parníků se jednoduše umyjí vodou, tlustší multivarki po každém vaření umyjí mikrovláknem nebo měkkými houbami.
  2. U multivarcs se pravidelně kontroluje výfukový ventil.
  3. Při vaření pokrmů v určitých programech (Pilaf, Pohanka, Jogurt) samotný multicookerový procesor určuje čas, takže není třeba víko otevírat.
  4. Nenechávejte potraviny a vařené potraviny po dlouhou dobu v misce nebo podnosech. Z toho pokazí jejich chuť.

Stačí dodržovat hlavní ustanovení pokynů pro spotřebiče, udržovat čisté inteligentní hrnce a domácí spotřebiče nebudou problémem.

Recenze

Anna, Kirov

Zpočátku jsem mělMultivena Mulineks, ale před několika lety se rozhodla nahradit ji Redmondem. Vybrala si velmi dlouhou dobu, protože existuje mnoho modelů. Koupeno v režimu tlakového hrnce s pohodlným dálkovým ovládáním. Pečení je úžasné a ráda v něm také vařím polévky. Vrhl všechny produkty, přinesl režim a všechno, bez potíží.

Irina, Tyumen

Parní vařič nám byl předložen na svatbu, několikrát vařili ryby, květák a všechno. Nelíbilo se to. A ležela v mé krabici v horní skříni. Ale zařízení jsem ocenil po narození dcery. To je místo, kde je to vhodné pro mámu! Položil jsem ho na vaření a šel do mého podniku, nemusím ho následovat, obrátit se, zasahovat. Teď vařím mnoho pokrmů. Zelenina je chutná, každá dušená ryba je vynikající. Nechceme vařit kus masa, za to si koupíme troubu. Ale její manžel má rád parní kotlety, a teď je snědí jen z dvojitého kotle. Myčku používám pro mytí zásobníků, protože je obtížné ručně vyčistit otvory ve spodní části.

Závěr

Dva užitečné spotřebiče v kuchyni - pomalý vařič a dvojitý kotel usnadňují život. S pomalým vařičem je snadné vařit různé pokrmy, dvojitý kotel - spolehlivý asistent při přípravě zdravých potravin. Pochopení rozdílu mezi jednotkami, to není tak těžké rozhodnout sami, zda takové domácí spotřebiče jsou potřebné v domě, a učinit volbu.