Je možné zachránit meloun před novým rokem doma a jak?

V sezóně čerstvé zeleniny a ovoce, hostesky se snaží, aby maximální množství zásob na zimu. Prioritou je bezesporu sklizeň čerstvých, ne konzervovaných produktů. Meloun lze uložit až do nového roku. Aby však tato léčba potěšila vás a vaše hosty na prázdninovém stole, musíte dodržovat některá pravidla a doporučení.

Příprava a výběr výrobku

Je možné zachránit čerstvé melouny různými způsoby před novým rokem, ale ať si vyberete cokoliv, můžete určitě začít správným výběrem ovoce. Z toho, co bude, závisí na skladovatelnosti.

Pro dlouhodobé skladování se doporučuje zakoupit meloun:

  • o hmotnosti přibližně 3-5 kg;
  • s plochou hustou kůží bez poškození;
  • pozdní odrůdy;
  • mírně nezralá.

To je zajímavé!Prodejci tykve sdílejí ovoce do "chlapců" a "dívek". Ujišťují, že "dámy" jsou šťavnatější a sladší. Vyzkoušejte to a vy. Meloun "dívka" má kulatý, lehce zploštělý tvar, má mnohem méně kostí.

Podmínky skladování

Pro skladování vodních melounů musí být vytvořeny zvláštní podmínky.Místnost by měla být:

  • tmavá. Pokud se jedná o sklep nebo sklad, vodní melouny by měly být odstraněny co nejdále od zdroje světla, zejména denního světla;
  • větráno. Stagnace vzduchu může vést k hnilobě ovoce;
  • chladný. Optimální teplota je + 5-8 stupňů. Zvýšené dávky mohou způsobit poškození a způsobit nadměrné zrání ovoce;
  • mírně vlhké. Ukazatele by měly být udržovány od 60 do 80%. V suchém vzduchu bude meloun usychat, maso ztratí šťavnatost. Nadměrná vlhkost pro ovoce je však destruktivní.

Věnujte pozornost!Pro měření vlhkosti vzduchu není nutné nakupovat speciální zařízení. Dost obyčejné sklenice vody. Měla by být vložena do chladničky na několik hodin, aby se voda ochladila na teplotu asi 3-5 stupňů. Po sklenici dát do místnosti, kde je třeba změřit úroveň vlhkosti. Pokud bylo sklo pokryto kondenzátem a sušeno během 5-10 minut, znamená to, že vlhkost je velmi nízká. Pokud se kondenzát změní na kapičky, znamená to, že se zvýší, a pokud se kondenzát nezmění na kapky, ale nezmizí rychle, pak průměr.

Metody skladování

Podmínky v místnosti, kde budou vodní melouny skladovány, jsou velmi důležité. Ale jejich vytváření nestačí. Je nutné zvolit nejvhodnější způsob skladování ovoce.

Pro prodloužení trvanlivosti berry můžete použít následující možnosti:

  • zavěšení. Tento způsob skladování je vhodný jak pro byt, tak pro soukromý dům. Za tímto účelem musí být ovoce těsnézabalte do středně silné, přírodní tkaniny, pak vložte do „sovětského“ sáčku a zavěste ho na háček. Hlavní věc, kterou se nedotýkal zdi, polic a jiných povrchů;
  • sláma. Tento přírodní vrh pomůže prodloužit životnost melounů. Ale musí to být načechrané a tlusté. Slaďte linii dna zásuvky nebo police, stejně jako přepážky mezi nimi. Mělo by úplně obalit ovoce a nedovolit, aby se dostalo do kontaktu s ostatními;
  • písek. Způsob je podobný použití slámy. Písek se také nalije do tlusté vrstvy na dně zásuvky nebo na polici. Meloun je položen z horní části stonku a pokrytý pískem až na vrchol;

Poznámka!Použití písku má nevýhody. Za prvé, potřebuje docela dost, takže pokud není k dispozici, nákup značně zasáhne rodinný rozpočet, a za druhé, dokonce úplně suchý, je schopen rychle akumulovat vlhkost, což je škodlivé pro vodní melouny.

  • voda. Docela originální způsob skladování, ale opravdu to funguje. Hlavní je, že voda je studená a ovoce zcela pokrývá. Pro tento kohoutek je nežádoucí. Optimální, aby se dobře nebo na jaře. Pokud však není na výběr, voda by měla být alespoň bráněna;

  • popel ze dřeva. Antibakteriální a antifungální schopnosti spalovacích zbytků pomáhají chránit vodní melouny. V krabici musíte položit vrstvu popela, umístit na ni ovoce, aby se nedotýkaly. Nahoře zcela naplněné popelem a pevně zavřete víko.Nespornou výhodou popela je jeho schopnost absorbovat vlhkost;
  • jíl. Tento způsob skladování používaný našimi předky. Je vhodný pro vodní melouny. Je třeba několikrát namazat bobulí vrstvou jílu, nechte předchozí sušit. Hotová vrstva by měla být asi půl centimetru. Je třeba skladovat takový „jílový“ meloun buď zavěšený na háčku, nebo jej umístit na tlustou vrstvu pilin;
  • parafin nebo vosk. Použití je podobné použití hlíny, pouze vrstva bude jedna, a její tloušťka by měla být alespoň centimetr. Parafínový meloun by měl být také uložen nebo na vrstvě pilin.

Pro skladování melounů optimálně používejte přírodní materiály. Pokud jsou umístěny na policích, pak na dřevěných nebo z dřevotřískových desek. Pokud se v krabicích, pak i v dřevěných, a dokonce i sudy, i když jsou naplněny vodou, a meloun se nedotýká jejich zdí, je také lepší si vybrat ze dřeva.

Poradenství!Pro dodatečnou ochranu proti zvýšené vlhkosti v místnosti můžete použít speciální granule, které absorbují vlhkost nebo mech. Tento přírodní materiál nejen kontroluje úroveň vlhkosti, ale také poskytuje ochranu před škodlivými mikroby a houbami.

Jak zachránit meloun do nového roku v bytě a soukromém domě

V bytě, aby meloun čerstvé několik měsíců těžší než v domě, ale stále je to možné.

ovoce můžete umístit ve spíži nebo na balkóně (za předpokladu, že je to možné)glazované), stejně jako v koupelně nebo na mezipatře.

Zvolené místo by mělo odpovídat doporučené tmě, teplotě a vlhkosti. Ale co je nejdůležitější, mělo by být dostatek volného prostoru, aby se vodní melouny nedotýkaly, stěny, příčky atd.

Dům má více prostoru, který lze přizpůsobit pro skladování vodních melounů. Skvěle vhodná komora, sklep, sklep, půdní vestavba, garáž, nevytápěné nádvoří, atd.

Důležité!Při výběru místnosti nezapomeňte, že teplota by neměla být nižší než +5 stupňů.

Je možné zmrazit meloun

Meloun lze zmrazit. Ale pouze v rozmrazené formě nebude čerstvý meloun, ale dužina, která je vhodná pro výrobu dezertů, džusů a pečení.

Zmrazení celého melounu není dobré. Mělo by být řezané, odstranit semena, řezané maso na porce a umístit na mrazák zásobníku. A pak dejte do speciálních pytlů nebo skladovacích kontejnerů.

Můžete si připravit pochoutky předem. K tomu, řez meloun maso na trojúhelníky, mírně zmrazit, vložte zmrzlinové tyčinky a ponořte do moučkového cukru nebo kokosové chipsy. Takový dezert bude v chladném období skutečným pocitem.

Odrůdy vhodné pro dlouhodobé skladování

\ t

Vytvoření optimálních podmínek pro skladování vodních melounů je samozřejmě velmi důležité a také výběr kvalitních plodů. Ale prioritou je stupeň. Pokud bude tento problémomylem, žádné úsilí nezachrání.

Pozdní odrůdy jsou vhodné pro skladování a především tyto:

  • vynikající černá. Meloun je skladován déle než dva měsíce bez zvláštních podmínek. Postupem času se chuťové charakteristiky zvyšují;
  • pláž. Obdržel jméno pro nenáročnost při skladování a schopnost přenášet i dlouhodobou dopravu bez jakýchkoliv problémů;
  • zemědělec. Skladuje se déle než tři měsíce i při pokojové teplotě. Hlavní věc je chránit ji před slunečním zářením;
  • chlazení. Vedoucí z hlediska doby skladování. Vodní melouny této odrůdy si zachovávají čerstvost 5 měsíců nebo více.

Důležité!Skladované vodní melouny by měly být pravidelně kontrolovány z hlediska poškození nebo poškození.

Tipy

Zachránit vodní melouny před novým rokem a ještě déle není vůbec složitá věda. Chcete-li se vyhnout běžným chybám pro začátečníky, postupujte podle těchto pokynů:

  • Uchovávejte plody normální hmotnosti. U obrů vážících více než 5 - 7 kg se s největší pravděpodobností používají další stimulanty, které vedou k časnému zhoršení produktu;
  • Volba by měla být zastavena na téměř zralých plodech. Po sběru melouny dozrávají maximálně 10%. Zelený obchod proto nemá smysl. Mohou, a budou ležet déle zralé, ale pouze chuť bude příliš daleko od přírodních;
  • neumožňují kontakt s jinými plody a povrchy;
  • Melounová rohož musí být načechraná adobře větrané;
  • je žádoucí, aby se ovoce alespoň jednou za 10-14 dnů;
  • skladovaný meloun musí být důkladně promyt a vysušen, i když se po něm aplikuje hlinka, popel nebo parafín;
  • skladování musí být odstraněno v polovině a na konci září.

Uchovejte kousek léta pro chladné zimní večery. Kromě chuti a vůně, meloun má velký přínos pro lidské tělo a je schopen poskytnout mu velkou podporu během chladného období a spolehlivou ochranu proti beriberi.