Je nutné očistit feijoa před jídlem nebo můžete jíst s kůrou

Feijoa je subtropické bobule světle zelené barvy, ale poměrně často je označeno jako ovoce. Má další jména - ananasová tráva, akka, ananasový guava. Feijoa je dodávána do zemí zemí SNS z Krymu, Krasnodaru, Kavkazu, Turkmenistánu a Ázerbájdžánu. Rodištěm ovoce je slunná Jižní Amerika. Neznalost základních myšlenek o tom, jak čistit a připravovat exotické ovoce, zbavuje lidi možnosti plně si vychutnat svůj vkus.

Jak správně vybrat feijoa

Získávání feijoa, můžete čelit problému výběru mezi přezkoušenou a podřízenou možností. V tomto případě je lepší zvolit lehce nezralé bobule, protože dozrává, ale v přezrálých procesech kvašení, škodlivých pro lidské tělo, začíná. Následující znamení naznačují, že feijóle je pelejdzha:

  • měkkost;
  • ztmavnutí a poškození slupky;
  • hnědé maso.

Tato bobule by neměla být konzumována. Kvalitativní zralý nebo mírně nevyslovený feijoa bude:

  • světle zelená se světle zeleným odstínem;
  • bez vnějších vad;
  • má vůni jahod s ananasem;
  • chuť je podobná několika plodům současně - kiwi, jahody a banány, ale obecně je charakterizována jako kyselá;
  • bíláloupání na kůře;
  • s průhledným (zralým bobulím), žlutým (mírně zralé, ale stále jedlé ovoce) a bílým masem (v neúplném feijoa, v tomto případě stojí za to držet při pokojové teplotě několik dní);
  • s raženou tvrdou kůží, která se nedrží při stisknutí prstem;
  • slunečnicová semena - malá;
  • konzistence buničiny je želé.

Zajímavé!

Velikost a tvar feijoa připomíná prodloužené kuřecí vejce, ale při výběru ovoce byste měli věnovat pozornost těm, které jsou větší. Obvykle jsou chutnější a obsahují více šťávy.

Feijoa lze skladovat v chladničce až týden. Berry se postupně smršťují, začínají ztrácet chuť a vůni.

Když chcete vyčistit feijoa

Ovoce obsahuje mnoho jódu, vitamínu C, kyseliny listové, pektinů a vlákniny. Feijoa slupka je neuvěřitelně užitečná, obsahuje vzácné antioxidanty, které mají profylaktický protinádorový účinek. Chuť kůží bobulí však má svíravý účinek, který velmi zkazí dojem z ovoce.

Pokud tedy bude feijoa spotřebována v blízké budoucnosti, pak ji můžete jednoduše rozřezat na polovinu nebo na čtyři řezy a dužinu z kůry vyjmout dezertní lžící. V opačném případě se před použitím ovoce během vaření kůže z ní odřízne běžným kuchyňským nožem, například jablkem, a pak se použije buničina, která se vhodným způsobem rozemele.

Vyhození slupky však nestojí za to, doporučuje se sekat a sušit. PoFeijoa kůže lze přidávat do černých a zelených čajů nebo vařit odděleně. Zároveň se živiny ukládají a zcela uvolňují v horké vodě.

Pro ty, kteří chtějí jíst ovoce rychle, je zde rychlá cesta: odřízněte špičku a obsah ihned vtlačte do úst. Je pravda, že tato volba bude fungovat pouze se zralými feijoa.

Co je připraveno z feijoa

Převážně exotické bobule je zařazeno do seznamu složek pro:

  • pečení;
  • džemy;
  • zmrzlina;
  • džemy;
  • želé;
  • omáčky;
  • kompoty;
  • koktejly;
  • smoothies;
  • domácí jogurty;
  • ovocné saláty.

Můžete ho však jednoduše rozetřít cukrem v poměru 1: 1, umístit do skleněné nádoby a uložit do chladničky s tímto „živým“ džemem na čaj nebo kávu.

Gurmáni používají feijoa, jako ovoce pro plnění ryb nebo drůbeže, nahrazující jejich obvyklá jablka a švestky. Berry je dobře kompatibilní s přílohami z cukety, mrkve a růžičkových kapust.

Důležité!

Feijoa při zpracování při vysokých teplotách ztrácí svou integrální podobu, proto by měla být přidávána do nádob, které jsou rychle připraveny nebo zaváděny do konečných fází.

Tipy

Aby se zabránilo tomu, že se maso během vaření zčerná, přidejte do něj několik kapek citronové šťávy.

Feijoa obsahuje mnoho sacharózy, takže lidé trpící cukrovkou nebo obezitou, je lepší nepoužívat více než jedno ovoce za 3-4 dny.

Není třeba se zbavovat semen bobulízbavit se. Jsou jedlé a nekazí chuť.

Lidé s výrazným nedostatkem jódu mohou konzumovat 3-5 plodů denně. Ale s hyperfunkcí štítné žlázy by měly být plody zlikvidovány.

Může způsobit alergie. Aby se zajistilo, že nedojde k nepříjemným reakcím na exotické ovoce, otřete vnitřek lokte kouskem bobule. Pokud po půl hodině není zarudnutí nebo vyrážka, pak není alergie.

Jemné masky proti akné se získávají z buničiny feijoa. Stačí ho rozemlít do kašovitého stavu, přidejte 2-3 kapky oleje z tea tree, aplikujte na obličej, vyhněte se okolí očí, po dobu 10 minut opláchněte teplou vodou. Pokud nedochází k pocitu utažení kůže, není nutné po zákroku aplikovat hydratační krém.

Těhotná, která zároveň chce kiwi, ananasy, lesní plody a banány, by měla být zapsána do diety feijoa. Možná, že obsahuje požadovanou kombinaci prvků, kromě toho, že bobule obsahuje hodně kyseliny listové, nezbytné pro správný vývoj mozku dítěte.

Současné užívání feijoa a mléka může vést k podráždění střev a v důsledku toho nadýmání, nadýmání, průjem.

Popsaný plod může způsobit účinek předávkování. Pokud budete jíst příliš mnoho, teplota se zvýší, tep se zvýší, tlak skočí nebo klesne, možná depresivní nebo hysterický stav, exacerbace neurózy. Norma pro dospělého zdravého člověka je 2 plody denně,dítě může být dáno od poloviny do jedné celé bobule denně.

Feijoa je ovoce s vynikajícími chuťovými vlastnostmi a příjemnou vůní. Hlavním ukazatelem vhodnosti výrobku je barva kůže a buničiny. Berry je neuvěřitelně užitečný a toto prohlášení se plně vztahuje na jeho shell. Vzhledem ke specifickým chuťovým vlastnostem slupky se však doporučuje používat tyto šupky pouze ve vysušené formě. Feijoa buničina je použitelná v receptech a dezertech, horkých jídlech a nápojích, stejně jako v kosmetologii.