Navzdory tomu, že někteří lidé jsou vyděšeni ušlechtilým modrým sýrem, je považován za skutečnou pochoutku a navíc drahý. Při častém používání takových lahůdek se výrazně sníží tloušťka peněženky. Jak však vědci zjistili, negativně plesnivý sýr ovlivňuje lidské zdraví.
Sýr s plísní - vlastnosti výrobku
V mnoha případech je výskyt plísní na výrobcích spojen s jejich nevhodností pro lidskou spotřebu. Některé druhy sýrů se však používají pouze v této formě. Plíseň je jejich nepostradatelná chuť.
Při výrobě ušlechtilých sýrů se používají houby rodu penicillium. Penicilin, známý penicilin, byl odvozen ze stejné skupiny. Není to tak dávno, co vědci z Cambridge provedli výzkum, který vedl odborníky k nejednoznačným závěrům o účinku plísňového sýra na tělo.
Poznámka!Samotný sýr je bezpečná potravina. Obsahuje dokonce mnohem výhodnější mikroelementy a vitamíny než běžné sýry. Vzhledem k účinkům plísní se v produktu tvoří látky jako vitamíny B, A, D, E, PP, vápník, sodík a fosfor.
Rafinovaná chuť a aroma amatérského jedince vzniká v důsledku rozpadu mléčných tuků. Pro žaludek a střeva lidí jsou bezpečné. To však není samotná forma. Ačkoli použité houby nejsoujsou zdrojem penicilinu, plísně stále obsahují látky, které ničí dobré bakterie v těle.
Jak nebezpečné jsou aristokrati sýrů
V zemích vyrábějících ušlechtilý sýr s plísní spotřebitelé hovoří pouze o jeho výhodách a neuvěřitelné chuti. Skutečnost, že plíseň může poškodit zdraví, si nikdo ani nepřemýšlí. Každý je zvyklý myslet si, že tento produkt je mistrovské dílo, které je 100% bezpečné. Nebezpečí z používání plísňových sýrů však stále existuje.
Hlavní vedlejší účinky ušlechtilého výrobku jsou:
- Dysbakterióza. Mikroflora gastrointestinálního traktu může být narušena po konzumaci více než 50 gramů sýra denně.
- Exacerbace chronických gastrointestinálních onemocnění.
- Alergie. Lidé trpící individuální intolerancí na penicilin, takový produkt přinese pouze vyrážky, podráždění a další alergické reakce.
Důležité!Během těhotenství a kojení není nutné u žen konzumovat ušlechtilé plesnivé sýry, protože existuje vysoké riziko infekčních chorob, které jsou vyvolávány listeriemi obsaženými v této skupině sýrů. Pokud pro samotnou ženu to může skončit pouze zvracením a horečkou, pak pro plod je to jistá smrt nebo vývoj závažných patologií.
Mnoho lidí se nemůže pochlubit láskou k ušlechtilému výrobku s plísní. Nejčastější úzké přátelství končí po první ochutnávce a některých strachechjen jeden druh této delikatesy. Chcete-li pochopit tuto zvláštní chuť, musíte důkladně ochutnat sýr. Tento produkt může mít příznivý vliv na lidský organismus pouze díky speciálnímu přístupu a dodržování dávkování.