Káva pro kávová zrna: která z nich je lepší, nejlepší hodnocení

Hlavní otázkou pro začínajícího milovníka kávy je: jakou kávu si vybrat? Odpověď na tuto otázku závisí na způsobu vaření, osobních prioritách, parametrech vybavení nebo nádobí, které používáte. Při výběru kávy existují dva hlavní parametry: kvalita surovin a broušení. Pokud je druhé kritérium upraveno především metodou vaření, závisí hlavní aromatické tóny a vlastnosti nápoje na zrnech. Chápeme, co jsou kávová zrna lepší pro kávovary.

Jak si vybrat kávová zrna

Ve starobylých kavárnách se nápoj vaří ze směsi Arabica a Robusta. První je zodpovědný za vůni a chuť a druhý dává hořkost. Robusta se nejčastěji používá ke snížení nákladů. Ale Robusta má výhody: je to tento druh kávy, který vytváří kávu crema. Mnoho lidí mylně nazývá arabiku odrůdou, ale není tomu tak - je to spíše druh, který může mít mnoho variací. V kavárnách nového typu, kde je kladen důraz na výklenkové varianty, komplexní směsi, jedinečné odstíny v nápoji, se nejčastěji používají druhy Arabica, které se od sebe liší.geografie, kompozice a samozřejmě způsob, jakým se cítí v jazyce. Hlavní oblasti, kde se nakupuje surová káva:

  • Keňa, Etiopie, Mexiko - odrůdy s kyselostí;
  • Jamajka - s mírně kyselou, relativně mírnou chutí;
  • Brazílie - s vůní ořechů, čokolády, kakaa;
  • Kuba, Dominicana - nejnekyselější odrůda.

Samozřejmě, vlastnosti jsou poměrně obecné - konečné poznámky závisí na počátečních vlastnostech (výška, při které bobule rostou, velikost, podmínky, podnebí) a stupeň pražení.

Důležité!​​

Pokud jste začátečník v oblasti kávy, je lepší se poradit s baristou nebo si zajít na ochutnávku. Odborníci budou hovořit o příchutích, regionech produkce a pak poradit, co chcete ve svém šálku kávy cítit.

Výběr stupně pražení

Je téměř nemožné vybrat obilnou kávu poprvé. Je nutné vyzkoušet, experimentovat, vyhledávat. Věnujte pozornost nejen odrůdě, ale také pražení - výrazně ovlivňuje kyselost a hořkost nápoje. Pro kávovary, bude pražení vyhovovat každému, takže volba závisí pouze na vašich preferencích. Podle stupně pražení lze rozdělit na lehké, střední, tmavé. Existuje mnoho podkategorií, odrůd, jmen, ale pro začátečníky stačí jít na tři hlavní.

Světlo

V Rusku to není příliš často - vše kvůli kyselosti, která je zachována. Zrnka se smaží při teplotě 195-210 ° C, mírně chutnánasládlé, můžete slyšet vůně bylin nebo velké množství aromatických složek. Tento druh přípravy obilí je označován jako slabý a postoj k surovinám je velmi opatrný, což ocení milovníci šetrnosti k životnímu prostředí a přirozenosti. Zrna samy o sobě ztrácejí 10 až 13% své hmoty, přičemž uvnitř je velké množství oleje, zatímco povrch zůstává suchý.

Druhy lehkého opékání:skořice, světlo.

Průměr

Střední pražení zahrnuje takovou úroveň přípravy zrna, při které se stává příjemným čokoládovým odstínem. To už chutná smažení, káva chutná silněji. Připraví se při teplotě od 210 do 230 ° C. Při této teplotě se stává kyselá, voňavá, mírně hořká. Zrna jsou buď suchá nebo mírně mastná, v závislosti na stupni zahřívání. Vydává se více oleje, takže chuť a vůně zbohatnou. Je lepší začít s tímto druhem: je nejvyváženější. Po tom je jasnější, co chce více - slabší, nebo naopak silnější.

Druhy lehkého opékání:Americká, městská, vídeňská.

Tmavý

Existuje několik stupňů tohoto typu pražení, teplota stoupá z 230 stupňů na 250 °. V nejsilnějším stádiu je obilí téměř spáleno, což má za následek, že nápoj se stává velmi ostrým, kyselá voda mizí - tento typ se nazývá francouzština nebo italština. Přirozená vůně kávy je přerušena vůní smažení a vrchní plášť zrna zvyšuje vylučováníkyselina je spálena - tak tento druh lépe vstřebává tělo. Chuť kyselek se stává hořkou a zrna jsou velmi mastná.

Druhy tmavé pečeně:Italština, francouzština a španělština.

Čím silnější je obilné zrno, tím méně kofeinu a charakteristická kyselost v něm, takže lehké druhy pražení se vyznačují velkou rozmanitostí aromatických a aromatických odstínů, ale silnější se lépe vstřebávají.

Co jiného ovlivňuje chuť?

Pražení, složení, odrůda - tři hlavní parametry, které určují chuť kávy, ale stále existuje několik drobností, které ovlivňují konečné vlastnosti hotového nápoje. Znáte-li tyto parametry, můžete nastavit sílu, kyselinu a sytost i v rámci stejného balení zrna. Ovlivňuje chuť:

  • čerstvost obilí;
  • broušení;
  • pevnost;
  • objem.

Čerstvost je hlavním parametrem, pokud jde o chuť. V obchodech najdete balení se surovinami, které stálo několik měsíců nebo dokonce rok. Můžete pít tento druh kávy, ale jeho chuť je nepravděpodobné, že by dojem na vás s rozmanitostí. Odpočítávání není od doby mletí, ale od doby, kdy byla zrna pražena. V ideálním případě je lepší vzít kávu, která byla v poslední době pečená až před 3 týdny. Pokud nejste snob, pak pečení během měsíce bude dobré. Přípustná trvanlivost pražených zrn - až dva měsíce, můžete vypít ten, který byl vařen až před pěti měsíci. Dále, většina vlastností je ztracena a nápoj se změní na neutrální základ.

Dálevýznamný faktor - broušení. Je to jiné, každý stupeň je vhodný pro jeho způsob přípravy. Doporučené broušení je obvykle indikováno na kávovaru - nejčastěji je to střední a jemný typ mletí obilí. Čím menší je - tím silnější a aromatičtější je nápoj, tím krémovější je krém. Pokud nevíte, jaký druh broušení zvolit - experimentujte nebo vyberte nejmenší možné.

Důležité!

Čím tmavší jsou zrna pečená, tím je hrubší mletí doporučeno pro vaření. Nejčastěji se v pokročilých zařízeních doporučuje broušení v závislosti na odrůdě a typu.

Stupeň nasycení nápoje závisí také na množství vody, která prochází surovinou. Čím více z nich - tím více rozmazané hrany chuti, ale kofein a síla, naopak rostou. Malé množství kávy potěší aromatické aromatické vlastnosti, ale bude více kyselé. Konečně pevnost. Obvykle je tento parametr nastaven automaticky zařízením - zvolíte, jak silně chcete kávu připravit, a stroj vybere počet fazolí na jednu porci kávy. Samozřejmě, čím více z nich - tím silnější nápoj. Síla parametru nezávisí na objemu nápoje.

Hodnocení kávových zrn pro kávovary

Pokud nevíte, kde začít nebo nechcete experimentovat s odrůdami a pražírnami, které jsou prodávány do kaváren, věnujte pozornost připraveným variantám, které jsou mezi lidmi kávy poměrně populární. Káva v žebříčku se nachází v sestupném pořadí - od výborných po dobré.

Danesi, Itálie

Tato káva má bohatou bohatou chuť. Arabica různých odrůd tmavé pečeně, má poměrně mírnou chuť s náznaky smetany, kakaa, čokolády. Vyznačuje se úplným nedostatkem kyselosti, zanechává příjemnou pachuť.

LAVAZZA Qualita Oro

Další populární italská značka kávy, která má vyváženou rovnováhu vůně a síly. Jedná se o směs arabiky ze střední a jižní Ameriky. Spojuje sladkost, plnost a bohatost s příjemnou kyselinou, která doplňuje klasickou chuť.

Molinari Sinque Stelle

Premium italská káva, která kombinuje arabiku s 10% Robusta. Společnost má vlastní technologii pražení, takže jejich zrna se vyznačují zvláštní chutí a vůní, velmi bohatou a bohatou. Metoda pražení je tmavá, kyselost téměř chybí.

Bristot Speciale

Kombinace arabiky a robusty v poměru 90/10 dává vyváženou chuť a aromatickou chuť. V chuti můžete rozlišovat mezi odstíny citrusů, toastem a čokoládovou dochuťou. Toto kávové zrno je dobré k snídani.

La Semeuse Don Marco

Na rozdíl od předchozích žebříčků se tato káva vyrábí ve Švýcarsku ze směsi arabské, mexické a kolumbijské kávy Arabica s 20% příměsí robusta. Intenzivní vůně s nádechem kořenídřevité tóny, stejně jako silná, bohatá chuť s výraznou hořkostí. Pečení obilí se provádí ručně podle speciálního receptu.

Musetti L’Unico

Italská středně pražená káva se vyznačuje jemnou chutí a vůní. Kombinace Arabica a Robusta 90/10 dává bohatou chuť s ovocnými i čokoládovými odstíny a odolnou krémovou krémovou omáčkou. V dochuti můžete cítit odstíny whisky.

Pellini

Další italská směs v hodnocení je z vyvážené kombinace Arabů (90%) s Robustou. Vyznačuje se bohatou chutí, trvalým krémem crema. Tmavá pečeně dává lehkou příjemnou hořkost, tradiční aroma kávy. Tato káva je velmi oblíbená doma. Jeho hlavním rysem je velmi hladké pražení.

Illy

Platí také pro prémiové značky, má aroma čokolády, krémové odstíny na patře, bez ohledu na pražení. Chuť je poměrně měkká, hladká a stupeň hořkosti se liší od síly pečení zrna - linie značky je poměrně široká.

Důležité!

U kávovaru s kapslí je lepší koupit ten, který výrobce doporučuje. Nejčastěji jsou kapsle v rozsahu samotné značky.

Výběr kávových zrn pro kávovary je poměrně obtížný proces. Tento ochucený nápoj závisí na mnoha faktorech a parametrech, které ovlivňují to, co dostanete. Chuť kávy závisí na odrůdě, pečení, mletí, objemu a síle,změníte jeden z těchto faktorů, pokaždé dostanete nový nápoj ve stejném kávovaru. Nejlepší způsob, jak na to přijít, je experimentovat. Pouze tímto způsobem můžete najít přesně tu kombinaci, která se vám líbí.