Kde a jak skladovat lískové ořechy ve skořápce a loupané

Ořechy, včetně lískových ořechů, se používají jako zdroj rostlinných bílkovin a tuků jako přísada do základní stravy nebo jako složka různých jídel. Měkká jemná oříšková nota doplňuje a zlepšuje jejich chuť, díky čemuž je originální a nezapomenutelná. Fanoušci užitečných plodů vědí, že jejich správná příprava a skladování nemají při zachování přirozené chuti malý význam. Kde a jak skladovat lískové oříšky doma, ať se slupka odlupuje, či nikoliv - to jsou momenty, které způsobují největší počet otázek.

Výběr surovin pro skladování

V jakékoli formě jsou ořechy skladovány (loupané nebo neloupané), v každém případě je prvním stupněm sklizeň surovin.

Jak si vybrat:

  • věnovat pozornost stavu shell - čisté, suché, bez poškození, skvrny a plísně;
  • pokud se při třepání ozve klepání, potom je plod starý a jádro vyschlo;
  • nepřítomnost cizích pachů z ořechů;
  • při nákupu v obchodě by doba skladování neměla být zpožděna;
  • zrna bez skořápky by měla být lehká, čistá, bez pachů a stop po přítomnosti hmyzu;
  • požádat o chuť produktu - přítomnost hořkosti naznačuje porušení podmínekskladování.

Pomoc!

Ukázalo se, že lískové ořechy mohou znít! Pokud se hrst neloupaných ořechů nalije na tvrdý povrch, bude to vyzváněcí tón čerstvý, když je čerstvý, a ten starý bude znít tupě.

Příprava surovin pro skladování

I s malým ořechovým keřem můžete sklízet dobrou úrodu, která bude stačit až do příštího roku, ale s řádným skladováním a také velmi důležitou, řádnou přípravou ovoce pro skladování.

Zrání lískových oříšků (srpen-září) uvádí hnědá barva skořápky a odlévání ovoce při třepání větví. Sběr by měl být prováděn co nejrychleji, protože léčení se těší ptákům a hlodavcům.

Sklizená plodina by měla být pečlivě zkontrolována, odpad a poškozené plody by měly být odstraněny a vysušeny tam, kde je suchý, lehký a přístup na čerstvý vzduch.

Další stupeň sušení po opakované inspekci se provádí na tmavém místě. Během této doby jádra získají typickou strukturu, chuť bude více nasycená a koncentrace užitečných látek dosáhne maxima.

Je možné zkontrolovat, zda je jádro zvukem zcela zralé - při opětovném naplnění skořápky zralé kvalitní matice se ozve zvonění a jádro nezaklapne dovnitř. Aby nedošlo ke ztrátě momentu úplného vysušení, je nutné pravidelně kontrolovat připravenost shellu a jádra, tzn. jen nakrájejte matici.

Skladování neloupaných lískových ořechů

Inshell Lískové ořechy jsou skladovány po dlouhou dobu, při zachování chuti a příznivých vlastnostíkteré jsou snadno udržovatelné.

Pravidla skladování:

  • konstantní teplota v rozmezí 3 ° až 12 ° C (při vyšších rychlostech jádro vysychá);
  • může být uložen v mrazáku;
  • nízká vlhkost (plody rostou páchnoucí ve vlhké místnosti);
  • nedostatek přímého slunečního světla a přítomnost řady produktů se silným zápachem (hořkost se objevuje ve světle jádra v chuti);
  • skladovací kontejnery - sáčky z přírodní tkaniny, skleněné nádoby a nádoby s otvory pro větrání (matice v koši z plastového sáčku, zakryté plísní);
  • není možné skladovat různé druhy ořechů dohromady.

Poznámka!

Při t = 3 ° -12 ° С ořechy jsou skladovány po dobu 3-4 let, v chladničce - až 1 rok.

Jak ušetřit loupané lískové ořechy

Možnosti uložení matic závisí na skutečných podmínkách a preferencích každého z nich. Je možné skladovat neloupané vlašské ořechy - dobře, není zde žádné místo, nebo už není čištěno - vytváříme podmínky pro dobrou konzervaci produktu.

K čištění lískových oříšků z mušlí doma můžete použít lis na česnek, kleště, látkový sáček a váleček (válečkem přes vrstvu ořechů v sáčku), matici matice. Pokud je skořápka příliš tvrdá, můžete vysílat matice do trouby (50 ° -60 °) po dobu 10 minut.

Šupka (hustá skořápka) na jádrech lehce hořká a mnoho se ji snaží před uskladněním odstranit. Za tímto účelem uchovávejte jádra asi 5 minut v horké pánvi nebo trvale žíhejte v troubě (180 °)míchání. V chlazené formě jsou válcovány v sáčku nebo mezi ručníky - slupky budou zaostávat. Sklizeň pražených ořechů je v malých dávkách - jsou skladovány po dlouhou dobu.

Podmínky skladování:

  • konstantní teplota (3 ° -10 ° C);
  • suchý vzduch (vlhkost 10-15%) a nedostatek slunečního světla;
  • nádoba ze skla, jílu, přírodních materiálů s pevným víkem.

Pomoc!

Při t = 3 ° - 10 ° se loupané lískové ořechy skladují po dobu 3 - 4 měsíců v chladničce - 3 měsíce v mrazáku - 6 měsíců.

Jak uchovávat oloupané ořechy v chladničce

Chladnička je velmi vhodná pro skladování malých porcí oloupaných ořechů - teplota a vlhkost jsou konstantní, není zde žádné světlo.

Před pokládkou čerstvých jader musí být tříděny, odstraněny všechny podezřelé, složeny v uzavřené nádobě a položeny na horní polici.

Je vhodné skladovat pražené oříšky v mrazáku, zabalit malé porce do fólie, zabalit potraviny - je vhodné vzít malé obaly a ihned je použít, aby nedošlo k jejich opětovnému zmrazení.

Recenze

Galina, Ivanovo

Na své dacha nerostu ořechy, ale každý rok nám příbuzní přinášejí spoustu lískových ořechů. Většina uložená ve skořápce ve skříni, složená v koši a sušená před tím, zbytek jsem vyčistil. Používám vyčištěné ty v nádobí, jíme je takhle, smažím část v troubě a uchovávám ji v chladničce. Zbytek, nepražený, používejte při vaření džem (dávají příjemnou chuť a aroma) nebomele a smíchejte s medem, uchovávejte v chladničce. Takže mám všechny matice v případě a nic se neztratí.

Svetlana Sergeevna, Gomel

V zemi pěstujeme jeden keř lískových oříšků, ale sklizeň je dostatečná pro sezónu. Sušené ořechy se na verandě dobře suší, dokud není skořápka pevná, pevná a uložena v malých dřevěných bednách nebo koších na regálech v teplém suterénu s ventilací. Jeden rok byla spuštěna do sklepa, ale jádra byla páchnoucí vlhkostí a v některých boxech byly pokryty plísní. Je vhodné se dostat z suterénu v malých dávkách a dělat vše, co chcete, a je vhodnější čistit malé porce. Líbí se mi dělat kozinaki s medem z ořechů, přidávat je do různých chlebů, do omáček, do salátů.

Závěrem lze říci, že dodržování jednoduchých pravidel pro výběr a skladování surovin významně rozšiřuje podmínky používání ořechů při zachování jejich chuti a kvality.