Kde, kolik a jak můžete v bytě uložit mezery

Když stojí za úsilím o sklizeň, vyvstává nová otázka - kde je toto všechno uloženo? Konec konců, zásoby obvykle nejsou omezeny na jeden nebo dva sklenice, chci zásobit celou zimu chutnými kompoty, okurkami, houbami a nakládanou zeleninou. Když je celá kuchyně již obsazená, je nutné naléhavě hledat místa v bytě, kde je stále volné místo. Otázkou však není pouze prostor, ve kterém je vše možné ubytovat, ale je důležité vzít v úvahu podmínky skladování, aby se všechny práce nestaly prachem. Je velmi zklamáním, když jsou saláty nebo nakládané rajčata „zasolené“ a je třeba je zpracovat a sušení je pokryto plísní. Abychom nebyli rozrušeni zkaženými produkty, je lepší si problém předem prostudovat a připravit podmínky pro uchování jejich polotovarů.

Typy domůzachování

Rozdělit 4 druhy konzervování - sladké, zeleninové, masové, konzervované ryby. Zelenina a sladkosti jsou obvykle válcovány do sklenic, ale maso a ryby mohou být skladovány ve formě klobás, balyku, koláčů nebo sušených těl. Použitými metodami zpracování:

  • zmrazení;
  • moření, močení, solení;
  • marinování;
  • pasterizace;
  • sterilizace;
  • vaření;
  • sušení;
  • vakuové balení.

Pro sladké konzervy používají ovoce, méně často zeleninu, ze které se vyrábí džem, kompoty, džemy, sladkosti a džemy. Z tvrdých bobulí nebo kůže, aby kandované nebo sušené. Šťavnaté měkké ovoce vhodné pro šťávu.

Existuje mnoho receptů ze zeleniny - celé, plátky, brčka, kostky, odděleně, v kombinaci s ostatními, s olejem, octem. Zde jsou obvykle nakládané, solené nebo nakládané, někdy pasterizované, sterilizované.

Maso a ryby mohou být uzené, sušené, solené, sušené, někdy dušené s obilovinami, kořením nebo paštikou. Klobásy, masové kuličky, řízek, hovězí stroganoff, saltison, brawn - existuje mnoho receptů, které někteří ani nevědí o mnoha možnostech a odrůdách.

Poznámka!

Pokud nedůvěřujete obchodům v konzervách, můžete vařit i šproty, sleďy nebo šproty, které budou chutnat lépe, navíc bez použití škodlivého glutamátu sodného.

Kde a jak ukládat domácí úkoly v bytě

Otázky týkající se skladování jsou důležitější pro ty, kteří žijí v městském bytě a nemajímožnost umístit banky do sklepa. Nejčastěji pro tento účel používají skříň, balkon nebo chodby. Pokud však taková možnost neexistuje, nebo je jich příliš mnoho, můžete vybavit další místnosti kreativním a zajímavým řešením. Každý apartmán má spoustu rohů, výčnělků, výklenků, jen volné stěny, které jsou vhodné pro uspořádání skladovacích systémů, na druhou stranu je hlavní věc, na kterou je třeba se zaměřit, zvážit otázku a zvážit klady a zápory. ".

Pokud je balkon malý nebo žádný

Skladování plechovek na balkóně není pro každého vhodné, v některých případech je příliš malé nebo není vůbec přizpůsobeno. Někdy je připevněn k obýváku, jsou zde umístěny sportovní simulátory, vytvářejí pracoviště nebo koutek pro relaxaci, takže zde není prostor pro zachování. A ve velkých rodinách, kde jsou zásoby zvyklé na výrobu závažných, nemusí být dostatek místa, takže je vždy užitečné mít alternativní nebo dodatečné příležitosti.

Pod oknem

V některých bytech, nejčastěji v chruščovských domech, jsou regály s dveřmi, které jsou přímo pod oknem v kuchyni a mají průchozí větrání, které udržuje teplotu na nižší úrovni než v místnosti. Ideální místo pro zeleninu a ty konzervované potraviny, které lze konzumovat v blízké budoucnosti. V jiných rozvrženích, i když to plán nezajišťuje, můžete takové regály vybavit sami, dokonce i do nich zapadnout malý ventilátor.

Komora

nejoblíbenější místo, které je speciálně vyhrazeno pro skladování a často již vybavené policemi. Je to dobré, protože se nachází blíže k vchodu, teplota je o něco nižší než v otevřených místnostech hluboko v bytě. Kromě toho, že dostane málo světla, nejsou tam žádné přímé sluneční světlo a vliv topení v horkém počasí. V moderním plánování se stává, že tato místnost chybí nebo prochází rekonstrukcí, aby se zvýšila plocha kuchyně nebo chodby. V takových případech budete muset hledat jiné možnosti s využitím volného prostoru.

Entresol

Dříve byli ve všech apartmánech, které se nacházejí mezi kuchyní a chodbou. Teď to není povinný atribut, ale pokud je potřeba, můžete je postavit sami. Není nutné dělat je v kuchyni, podobný princip využití prostoru nad vchodovými dveřmi je možný v chodbě a dokonce iv ložnicích. Rozdíl bude jen to, co tam udržíte.

Tamboury před vstupními dveřmi

Došlo k období, kdy se na přistání začaly aktivně otevírat další dveře, což umožnilo přidat několik metrů využitelného prostoru před vchodem. Začalo to dělat věci, které se používají jen zřídka a zabírat místo v obývacím pokoji. Máte-li dobré vztahy se sousedy, a ne mnoho zbytečných věcí, můžete také dát zachování tam. V některých moderních domech jsou tyto prostory již poskytovány podle plánu, mohou být využity nejen pro skladování outdoorového oblečení a sezónního oblečení.boty, ale i pro lahodné polotovary.

Skříně, police

Můžete použít hotové skříně nebo sestavit nábytek na míru speciálně pro tyto potřeby. Na nízký může být nahoře, na nohách - použijte mezeru mezi podlahou. Regály nebo vestavěné skříně na zakázku mohou být dodány na základě jejich potřeb, nastavení výšky, hloubky, počtu polic. Není nutné, aby byly těžké dveře, pokud je málo místa, je lepší udělat spoustu polic podél šířky plechovky a zavřít je závěsem. Dlouhé chodby, výklenky, prohlubně, stěny mezi místnostmi jsou ideální pro jejich umístění.

Poznámka!

Ve ​​čtvercových místnostech, kde nejsou žádné úzké chodby, ale je zde velká vstupní hala, můžete oddělit roh a vybavit ho pod policemi. Princip je podobný šatně, pouze místo věcí bude uchování.

Jiná odlehlá místa

Tyto možnosti jsou vhodné pro ty, kteří nemají absolutně žádné jiné možnosti, nebo nechtějí přidělit stálé místo nebo jej specificky vybavit. Takové umístění však bude méně esteticky příjemné a bude vhodnější pro dočasné zásoby, které budou v blízké budoucnosti konzumovány. Kde jinde můžete banky udržet:

  • pod postelí;
  • pod tabulkou;
  • za šatní skříní nebo pohovkou;
  • podél stěn na podlaze.

Na balkóně nebo lodžii

Vše záleží na velikosti balkonu nebo lodžie a objemu přířezů. Nezapomeňte na toskladování vhodné pouze prosklené izolované prostory, jinak s nástupem subzero teploty skla balení praskne, takže všechny vaše práce marně. Pokud je zde málo ochrany, můžete to udělat s uzamykatelnými skříňkami umístěnými níže - od podlahy až po okna a umístit rostliny na vrchol. Na lodžii je vhodné plně zapadnout do jedné nebo obou bočních stěn, což činí police nebo skříňku do plné výšky. Aby se neuspořádaly s prostorem a byly chráněny před přímým slunečním zářením, je lepší je zavřít.

Poznámka!

Nábytek pro balkony a lodžie by měl být silný, odolný vůči nízkým teplotám a vlhkosti. I když se jedná o teplou místnost, je důležité předvídat různé situace, a to při výběru materiálů. Nedoporučuje se používat starý nábytek bez úprav, protože umístění polic a jejich šířka bude pro umístění a vytahování plechovek spíše nepohodlné.

Jak a kolik ukládat ochranu v bytě

Pokud jde o skladování potravinářských výrobků, které se mohou poškodit v důsledku nesprávných podmínek, které mohou poškodit zdraví, je důležité nejen najít volné místo, ale také zajistit správnou teplotu, vlhkost a žádné přímé sluneční světlo. Je třeba mít také na paměti, že ne všechny konzervované potraviny vyžadují stejné podmínky, takže i když na to máte jednu velkou místnost, měli byste tento rozdíl zohlednit. V jednom prostoru to lze vyřešit umístěním na různé úrovně - něcospodní police, něco nahoře. Pokud jsou police hluboké, některé sochy jsou umístěny blíže k vnější stěně, jiné do středu místnosti. S neustálým přístupem světla je možné, aby některé police vytvořily záclony nebo dveře, aby na ně světlo nespadlo.

Pro zohlednění teplotního rozdílu a jeho optimální umístění můžete analyzovat nezbytné podmínky uspořádáním úložiště v souladu s ukazateli z tabulky:

\ t
Metoda zpracování Teplota (t ° C) Úroveň vlhkosti (%)

Kolik lze uložit (měsíce)

Močení -2 až +2 90-93 9-12
Marinování pasterizací 0 až +15 75 24
Marinování bez pasterizace 0 až +2 9 9-10
Sušené ovoce až +30 7 12
Sušená zelenina až +20 70 12
Pasterizace ovocných džemů, konzerv, omáček, sirupůaž +20 70 12
Džemy bez pasterizace od +10 do +20 75 9-10
Nalití -2 až +1 90 2-4

Maso v konzervách

Před dlouhým skladováním musí být konzervované maso chlazeno a poté znovu zkontrolováno na případné úniky. Po sterilizaci se umístí do studené vody nebo ponechá ve vzduchu. Pár hodin po ochlazeníumístěna v místnosti s teplotou + 10-15 ° C. Není-li možné tuto teplotu udržet, je vhodné zvážit, že životnost je výrazně snížena a pravidelná kontrola je pro sledování změn velmi důležitá. Za vhodných podmínek může konzervované maso trvat až 3-5 let v závislosti na typu a způsobu přípravy.

Zajímavosti!

V případě zakalení, nadýmání víček musí být tyto produkty zlikvidovány, jejich konzumace v potravinách může vést k infekci botulismem.

Solená, nakládaná, dušená zelenina a ovoce

\ t

Sůl, kvas, namočený obvykle v dřevěných sudech. Recepty jsou velmi rozdílné, u malých objemů domácích okurek ​​je k dispozici další kontejner, ale klasický recept zahrnuje použití dubových sudů. Skladovatelnost závisí na teplotě, tím nižší je, tím déle můžete ušetřit. Za podmínek od -4 do -1 ° C je to přibližně 9 měsíců, pokud teplota stoupne nad + 10 ° C, pak se doba zkrátí na 3 měsíce.

Marinovaná zelenina

Je optimální konzervovat zeleninu po celý rok, protože tato metoda byla původně používána k tomu, aby byla sklizeň konzumována v zimě, když nejsou čerstvé. Ve vzácných případech, kdy byl rok plodný a akcie se ukázaly být více než obvykle, mohou být konzumovány další 1-2 roky. Nebezpečí při delším skladování může být nádobí s kovovými víčky, které časemoxiduje na rez.

kompoty a konzervy

Zde mnoho záleží na množství cukru, čím více je, tím déle šetří. Důležitý je také způsob a čas zpracování. Pečlivě zvažte uvíznutí a kompoty z bobulí s kostmi. V takových produktech se kyselina kyanovodíková tvoří postupem času, což představuje zdravotní riziko. Nedoporučuje se ponechat tuto ochranu déle než 2 roky.

Houby

Dlouhou dobu si můžete nechat houbový kaviár a marinované houby. Je však lepší je uchovávat v chladničce nebo na chladném místě a pravidelně sledovat nežádoucí změny. Je velmi nebezpečné vyhazovat osolené houby, protože se zvyšuje riziko vzniku botulotoxinu, který způsobuje botulizmus. Je lepší nechat je pod plastovými kryty při teplotě do + 6 ° C, dobře snáší mráz a lze je skladovat na balkóně.

Sušené houby jsou také dobré pro dlouhodobou konzervaci, ale je důležité je řádně zabalit tak, aby se nezakryly plísní a nestaly se vlhkými. Pro ně je důležitá úroveň vlhkosti, větrání, uddalnost z výrobků se silným zápachem. Můžete je skladovat v těsně uzavřených skleněných a kovových nádobách nebo pytlích, které umožňují průchod vzduchu.

Poznámka!

Před zabalením do skleněné nádoby nalijte do víčka několik kapek vodky, zapálte ji a ihned pevně utáhněte. Tato metoda šetří i špatně sušené houby a zabraňuje tvorbě plísní.

Sušená zelenina a ovoce

Při sušení ovoce a zeleniny je hlavním úkolem pozorovat teplotu a větrat. V takových případech se výrazně snižuje riziko ztráty plodiny v důsledku poškození během skladování. Pokud v procesu sušení ovoce těsně přiléhají k sobě, byly ve vlhké nebo špatně větrané místnosti, existuje riziko plísní a chyb. Aby se tomu zabránilo, je hotové sušení umístěno ve skleněné nádobě s uzavřenými víčky. Je také přípustné používat plastové nádoby, papírové sáčky nebo látkové sáčky. Méně často se používá polyethylen. Pohodlné podmínky - od 0 do + 10 ° С. Z času na čas je důležité podívat se na zásoby pro výskyt nežádoucích změn barev, doteků nebo zápachu. V případě detekce zkažených kusů jsou nutně odhozeny a nádoba je před složením omyta.

Jak skladovat plechovky po otevření

Hodně záleží na množství a způsobu přípravy. Je však nutné po otevření domácí konzervy umístit do chladničky. Pokud bylo během sterilizace použito cínové víčko, mělo by být navíc nahrazeno nylonovým víčkem. V každém případě stojí za to připomenout, že je důležité, aby nedošlo k vypuštění solanky, oleje nebo odstranění veškerého tuku, protože vám umožní udržet produkt déle. Potraviny, které zůstaly bez těchto složek i při teplotách pod nulou, budou zvětralé a rychlejší.

Houby by měly být konzumovány 4 dny, ryby 2-4 dny, maso asi týden. Velké plechovky rajčat, okurek, \ tzelí může stát až 2 týdny, hlavní věc je udržet formu uvnitř. Kompoty - 2-3 dny, džemy a džemy vydrží pár týdnů, ale to bude záviset na množství cukru v nich a teplotě uvnitř chladničky.

Tipy

Neuzavírejte víc, než můžete jíst, dlouhodobé uskladnění se brzy promění v ztrátu času, když se ukáže, že musíte odhodit to, co bylo tak pečlivě připraveno. Srovnejte své chuti a vezměte v úvahu zkušenosti z minulosti - pokud víte, že vaše rodina nemá rád pepř nebo nejezdí džemy, nepoužívejte jiné produkty nebo si vyzkoušejte nové recepty. Mimochodem, pokud chcete zkusit něco nového, neudělejte to hned v průmyslovém měřítku, možná se vám nelíbí výsledek a váš čas a úsilí budou vynaloženy.

Neuchovávat konzervaci na takových místech:

  • záchod;
  • pod dřezem u popelnice;
  • u sporáků nebo baterií;
  • pod lázní;
  • uličky, ve kterých hrozí nebezpečí zakopnutí a nárazu;
  • těžko přístupné výklenky nebo skříně, pokud existuje riziko pádu sklenice při dodání.

Závěr

  1. Bez ohledu na místo, které si vyberete, je důležité dodržovat podmínky přípravy a skladování tak, aby se sklizeň a síla marně neztratily.
  2. Pečlivě zkontrolujte těsnost válcovaných krytů.
  3. Nádoby ihned po zavření neodstraňujte, nechte je vychladnout a znovu zkontrolujte těsnost víček.
  4. Nezapomeňte pravidelněZkontrolujte obrobky, zda nejsou poškozené, a včas je odhoďte, aby se ostatní výrobky nezhoršily.
  5. Dodržujte optimální teplotu a vlhkost.
  6. Aplikujte štítky s názvy a daty, někdy ve vzhledu, je těžké si pamatovat všechny složky a okamžik přípravy.

Využijte našich tipů a sdělte své výsledky v komentářích. Domácí úkoly nejsou jen povinností, zde můžete a měli byste být kreativní! Nepokoušejte se s preventivními opatřeními při přípravě a zpracování výrobků, aby nedošlo ke zdravotním problémům.