Menu na Velký příspěvek ve dnech 40 dní 2019: recepty s fotografiemi

V nadcházejícím roce 2019 Lent před Velikonocemi začíná 11. března. Jedná se o nejdelší období, které pokrývá 48 dní dodržování zvláštního režimu. V tomto Lent je považován za nejpřísnější. První den půstu a dobrý pátek před vzkříšením Ježíše Krista vyžadují naprosté odmítnutí jídla. Každý pondělí, středa a pátek by měli být laici krmeni výhradně produkty, které nemohou být tepelně zpracovány (syrové potraviny) a bez přidání rostlinného oleje. Když vezmeme v úvahu pravoslavné kánony, nabídneme příkladné menu pro postní dny dnů požitků a přísných dnů, pouze 40 dní v roce 2019.

Důležité! Účelem půstu před Velkou pravoslavnou dovolenou je očistit tělo a duši od hříšných sporů, od negativních myšlenek a přestupků. Kromě dodržování zvláštního přísného dietního režimu musí laici věnovat svůj volný čas modlitbám, návštěvě chrámu a čtení Bible.

Povolené a zakázané potraviny během postní doby

Podle historie Ježíš Kristus strávil 40 dní putováním v poušti, věnoval se modlitbám a vzdal se světského života a jídla.Proto církev vyzývá věřící, aby se vydali na duchovní cestu a projeli všemi zkouškami, které kdysi prošel náš Spasitel. Pozorování půstu je bojem proti pokušení a pokušení, která musíme překonat ve jménu duchovního růstu a očištění od hříchu.

V nabídce Úvěr ve dnech 40 dnů roku 2019 je povoleno zahrnout tyto produkty:

  • různé zeleninové plodiny (včetně nakládaných, nakládaných nebo fermentovaných);
  • ovoce a sušené ovoce;
  • houby;
  • různé obiloviny;
  • všechny druhy ořechů;
  • čaj;
  • přírodní kvas;
  • želé a ovocné kompoty na ovoce nebo sušené ovoce.

To, co je kategoricky vyloučeno z menu pro postní, bez ohledu na dny požitků, za všech 40 dnů v roce 2019:

  • různé druhy masa a masných výrobků;
  • mléko a mléčné výrobky;
  • pečivo;
  • vejce;
  • sladkosti;
  • bílý chléb;
  • alkoholické nápoje;
  • káva.

Ve dnech požitků laiků může církev používat:

  • ryby a mořské plody;
  • červené víno.

Kromě toho je strava nalačno omezena pouze na zeleninové potraviny, v některých dnech by měla zcela odmítnout jíst a v některých dnech by měla omezit příjem potravy jednou denně.

Důležité!

Církev nenutí lidi, aby se postili. Je to dobrovolná záležitost a každý se rozhodne, kdy je připraven přijmout křesťanská pravidla a začít bojovat s pozemskými pokušeními.

Suché krmivo

Na místě Lentv některých dnech, kdy je laikům dovoleno jíst pouze syrové potraviny. To znamená, ovoce, zelenina bez tepelného ošetření, stejně jako chudý chléb. Suché stravování je stanoveno na pondělí, středu a pátek. Ve dnech, kdy je podvýživa deklarována, nelze konzumovat ani čaj nebo jiné nápoje (kompot, želé). Jídelní lístek na Lent ve stanovené dny (na 40 dní půstu v roce 2019) obvykle obsahuje zeleninové saláty nebo ovocné saláty, ochucené medem.

Salát s ovocem a celerem

Zahrňte tento překvapivě zajímavý salát do menu Lentu ve dnech xmask. Strava po dobu 40 dnů 2019 pro laiky nebude tak tvrdá, pokud diverzifikujete svou stravu s různými možnostmi libových pokrmů. Salát se snadno připravuje a je velmi užitečný pro naše tělo. Celer, čínské zelí a ovoce, které jsou obsaženy v receptu, jsou zdrojem energie, vitamínů a stopových prvků.

Složky:

  • celer - 2 stonky;
  • Kiwi - 1 ks;
  • jablko - 1 ks;
  • čínské zelí - ¼ ks;
  • mořská sůl podle chuti;
  • citronová šťáva - 1 polévková lžíce. Já

Způsob přípravy:

  • Celer se dobře promyje pod tekoucí vodou a suší se na papírovém ubrousku.

  • Celer vyjměte z horní vrstvy kůže. Děláme to nožem nebo škrabkou na zeleninu. Nyní musíme celer rozřezat na malé kostky.
  • Zelí je také mé, sušené na papírovém ručníku. Jemně sekejte.

  • Oloupeme Kiwi, omyj. Ovoce nakrájejte na malé kostky.
  • Oloupejte jablko a nakrájejte ho stejným způsobem jako kiwi v malých kostkách. Nebo volitelně ve velkých řezech.

  • Poté smíchejte všechny připravené ingredience v hluboké misce. Ochutnejte mořskou solí, přidejte trochu černého pepře.

  • Konečným nádechem je naplnění salátu citrónovou šťávou a servírování na stůl.
Tip!

Citronovou šťávu lze nahradit přírodní pomerančovou šťávou.

Přečtěte si také

Lahodný salát "Obzhorka" - klasický recept s hovězím masem

Jedná se o klasický recept s fotografií jednoho z nejchutnějších a nejjednodušších salátů, který je v top 10 občerstvení na slavnostním ...

Salát z avokáda

Avokádo je velmi užitečné ovoce, které se dlouhodobě prodává v domácích prodejnách. Díky svým příznivým vlastnostem je ovoce v top 10 nejvíce vitamínových produktů na Západě. S avokádem, tam je mnoho různých receptů na saláty, jeden z nich budeme zahrnovat v menu pro postní ve dnech suchého stravování. Po dobu 40 dnů v roce 2019 bude strava nejen laskavá, ale i příjemná.

Ingredience na salát:

  • avokádo - 1 ks;
  • zelené cibule - 3-4 peří;
  • bulharský pepř - ½ ks;
  • cherry rajčata - 4 ks;
  • stroužek česneku - 1;
  • čerstvý kopr nebo petržel - 3-4 větvičky.

Ingredience pro tankování:

  • citronová šťáva (přírodní) - 0,5 tsp;
  • ocet balsamico - 1 lžička;
  • voda - 1 lžička;
  • sůl, koření podle chuti.

Metoda přípravy:

  • Pod kohoutkem je avokádo. Sušené na papírovém ručníku. Rozdělte ovoce na dvě části, opatrně vyjměte kost a rozkrájejte ovoce na malé kostky.

  • Umyjte rajčata, papriku a bylinky.
  • Nakrájejte rajčata na čtvrtiny. Posíláme misku na avokádo.

  • Dostávat se k krájení bulharského pepře. Nakrájíme na malé kostky. Posíláme misku na avokádo.

  • Suché zelené peří cibule jemně nasekejte. Také s petrželkou a /nebo koprem. Přidat do salátu.

  • Česnek lze přeskočit přes lis a lze jej jemně nasekat nožem. Potřebujeme ho na tankování, takže ho posíláme na další malou desku.

  • K česneku přidáme balsamikový ocet, citronovou šťávu, sůl, koření a 1 lžičku. vody. Vše dobře promíchejte.

  • Naplňte zálivku, dobře promíchejte a podávejte ke stolu. Snadný, lahodný avokádový salát je připraven!

Poradenství!

Avokádová buničina je do vzduchu poměrně náročná. Několik minut po loupání začíná ztrácet svou světlou chuť, ztmavne. Aby se tomu zabránilo, doporučuje se posypat plátky avokáda s citronovou šťávou, ale nepřehánějte to, protože budeme také vyplnit salát s citronovou šťávou.

Rychlé dny bez ropy

Zvláštní dietaběhem období půstu zahrnuje dny bez ropy. Výrobky mohou být tepelně zpracovány, ale není možné naplnit rostlinným olejem. V takových dnech můžete vařit kaši, polévky. Jíst džem, různé zeleninové okurky.

Lentenová kaše

Navzdory tomu, že se mléko a mléčné výrobky nespotřebovávají, neměli byste si popírat potěšení jíst mléčnou kaši pro půst. Kravské mléko je nahrazeno kokosem a kaše je vynikající.

Složení:

  • kokosové mléko - 1 plechovka;
  • proso - 200 gramů;
  • voda - 300 ml;
  • cukr nebo med podle chuti.

Způsob přípravy:

  1. Jáhly se dobře umyjí, naplní se vodou a na sporáku se připraví. Vařte do poloviny vařené.
  2. Když se obilí stane, jak potřebujeme, nalijte kokosové mléko a promíchejte.
  3. Přinášíme kaši připravenosti, naplníme cukrem nebo medem podle chuti.
  4. Kaše je chutná jak horká, tak i studená. Bon appetit!
Důležité!

Med při vysokých teplotách uvolňuje toxické látky, a proto, pokud si vyberete medový dresing, musíte počkat, až kaše vychladne na 50 stupňů, a pak přidejte med podle chuti.

Přečtěte si také

Salát, který hosté vymetou ze stolu během několika sekund

Salát s krekry lze připravit nejen na obvyklou večeři. Předkrm se dokonale vejde do prázdninového menu.

Lean boršč bezoleje

Každý z nás je na takový tradiční kurz zvyklý jako boršč. Každý ví, že tajemství lahodné boršč je bohatá, aromatická zazharka. V půstních dnech však není možné smažit zeleninu bez oleje, ale to není problém. Menu pro velký rychlý den bez oleje, jsme diverzifikovat vynikající polévku bez zazharki a bez oleje. Po dobu 40 dnů speciální diety můžete tento recept vařit a léčit své příbuzné.

Složky:

  • žampiony - 200 gramů;
  • bílé zelí - 200 gramů;
  • brambory - 4 ks;
  • mrkev - 1-2 ks;
  • cibule - 1-2 ks;
  • řepa - 1 ks;
  • celer (kořen) - 100 gramů;
  • bulharský pepř - 1 ks;
  • česnek - 1 hlava;
  • adjika (čerstvý bez oleje) - 1 šálek;
  • zelené - 2 lžíce. Já

Metoda přípravy:

  • Kořen celeru vyčištěný, praný a nakrájený na proužky. Naplňte celer vodou a položte ho na sporák.

  • Aby vývar získal chuť a stal se co nejužitečnějším, doporučujeme k ní přidávat zelené stonky. Můžete použít čerstvé a mohou být sušeny. Mnoho hostesek opustí stonky po sklizni zeleně na zimu.
  • Oloupejte mrkev a cibuli. Nakrájejte mrkev na tenké proužky a cibuli na malé kostky.

  • Když se náš vývar s celerem vaří, posíláme mu připravenou zeleninu.

  • Nyní přistoupíme k bramboru. Vyčistěte ho a dobře opláchněte pod kohoutkem. Řezemekostky. Pokud dáte spoustu brambor, polévka bude bohatá a hustá.

  • Nyní je řada žampionů. Řezeme je (dle vlastního uvážení: kostky nebo plátky) a pošleme je k vaření s jinou zeleninou.

  • Namísto chutného a aromatického zazharki použijeme jen takový obvaz. Vezměte česnek, oloupejte ho, projděte tiskem. Jemně nasekejte bulharský pepř a nasekejte zeleninu. Vše smíchejte.

  • Do této směsi přidejte adzhiku. Můžete si vzít adjika, sklizené na zimu, ale co je nejdůležitější, že recept neobsahuje rostlinný olej. Posíláme tankování na boršč, mix.

  • Spadání do zelí. Mělo by se prát pod tekoucí vodou, nechat odtéct, pak jemně nasekat.

  • Zelí posíláme do pánve 5-7 minut po obložení česneku. Vařte dalších 5 minut a vypněte pánev.

  • Zelenina v boršći by męla být trochu aldinte, protoże se dostanou po borschtu pod uzavřeným víkem.
Poradenství!

Aby byl boršč více nasycený a bohatý, současně s celerem, vařte jeden celý brambor (oloupaný). Když je hlíza připravena, vyjměte ji a rozmačkejte ji na bramborovou kaši, která bude poslána zpět na pánev se zbytkem brambor.

Dny nalačno s máslem

V dnešní době si laici mohou odpočinout. V receptu čočkových jídel můžete přidatrostlinného původu. Zde bude výběr jídel jednodušší. Můžete experimentovat, vařit různé chutné polévky v zeleninovém vývaru, vyrábět zeleninový pilaf, smažit libové placky apod.

Viz také

Cuketa jako mléčné houby na zimu - vynikající recept

Cuketa může být vařena spoustou různých pokrmů, dělat spoustu různých příprav na zimu. Jeden z ...

Zeleninový kuskus

Miska se vyživuje, voní, je velmi chutná. Oceníte štíhlý kuskus a budete rádi vařit v obvyklém denním menu.

Složky:

  • dýně - 200 gramů;
  • cuketa - 200 gramů;
  • mrkev - 200 gramů;
  • celer (stonky) - 100 gramů;
  • cizrna (konzervovaná) - 200 gramů;
  • kuskus - 200 gramů;
  • rostlinný olej - 3 lžíce. l.;
  • čerstvé bylinky podle chuti;
  • sůl, pepř a jiné koření podle chuti.

Metoda přípravy:

  • Připravte si kotel nebo pánev na smažení s tlustým dnem. Nalijte tam rostlinný olej a dejte na kamna zahřát na nízké teplo.

  • Nejprve mrkev očistíme, nakrájíme na malé brčka a pošleme do kotle.

  • Pak vyčistíme dýně a nakrájíme na kostičky. Posíláme dušené maso.

  • Celer čistíme, jemně ho nakrájíme a posíláme do kotle.

  • Cuketa nakrájená na kostky ataké poslat dušené maso. Smícháme všechny ingredience.
  • Plníme podle chuti solí, černým pepřem a jinými kořením. Míchej. Doplňte trochu vody a zakryjte kotel. Nechte dusit na nízkém ohni 15-20 minut.

  • Mezitím otevřete sklenici cizrny a nakrájejte jemně zelené. Mimochodem, kapalina z cizrny může být přidána k kotli místo vody. Když je zelenina aldente, pošlete jim cizrnu a zelení. Zamíchejte a vypněte.

  • Nechte trvat 10–15 minut pod víkem.
  • Zatímco je dušené maso s cizrnou nakresleno, vezměte kuskus, nalijte ho do malé pánve, přidejte 1 polévkovou lžíci. Já rostlinný olej a naplňte vroucí vodou tak, aby voda pokryla kuskus. Zavřete víko a nechte jej 3-4 minuty.

  • Když kuskus dobře nabobtná, musí být hněteno vidličkou. Dejte kuskus na porci talíř, a pak nalijte dušené zeleniny a cizrny na vrcholu. Podáváme ke stolu. Bon appetit!
Tip!

Používáte-li suchou cizrnu, musíte ji nejprve namočit ve studené vodě. Radši to udělat v noci.

Viz také

Salát z protěže s kuřecím masem a korejskou mrkví

Salát s krásným názvem "Edelweiss" neuspěje ve vašich očekáváních: je výživný díky kuřecím filetům a sýrům, ...

Štikozubec zapečený se zeleninou

Podle tohoto receptu je štikozubec velmi šťavnatý, voňavý. Zeleninová nádivkadává pokrm lehkost a svěžest. Rodina bude tímto receptem potěšena. A věřte mi, štikozubec se zeleninou navždy vstoupí do vašeho denního menu.

Složky:

  • jatečně upravená těla - 2 média;
  • sůl, černý pepř podle chuti;
  • koření na ryby podle chuti;
  • napůl citronová šťáva.

Ingredience pro plnění:

  • cibule - 1 ks;
  • mrkev - 1 ks;
  • rajčatová omáčka - 2 lžíce. l.;
  • rostlinný olej - 1 polévková lžíce. l.;
  • sůl, mletý černý pepř podle chuti.

Metoda přípravy:

  • Veškerá zelenina se čistí a promyje pod tekoucí vodou.

  • Cibuli nakrájejte na tři struky na hrubém struhadle.
  • Zahřejte pánev a nalijte do něj rostlinný olej. Cibuli smažíme a pak přidáme mrkev. Smažte, dokud nebude mrkev připravena.

  • Přidejte v rajčatové omáčce, sůl, pepř, koření. Míchejte a vypněte pánev.
  • Hák dobře umyjte pod tekoucí vodou. Střih podél břicha, rozdělený do dvou částí, bez ovlivnění zad. Hřeben je pečlivě odstraněn.
  • Sůl ryby, pepř podle chuti. Posypeme citronovou šťávou, snažíme se to přehánět, jinak štikozubec dá příliš mnoho kyseliny.

  • Ponechte štikozubce mořské. Trvá to asi půl hodiny. Ryby naplňte hotovou studenou nádivkou. Dali jsme štikozubce do rukávu, který je na několika místech propíchnut jehlou.

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů a loď tam.plněné štikozubce. Pečeme 1 hodinu. Pokud chcete, aby se na rybku dostala rudá kůrka, pečte posledních 10 minut řezaným rukávem.
  • Štikozubec pečený se zeleninou je velmi chutný, horký i studený.
Důležité!

Štikozubec během tepelného ošetření je snadno deformovatelný, proto doporučujeme, abyste ho po ucpání zeleninou opatrně potáhli po obvodu nitě.

Půst je primárně bojem s touhami a pokušením. Abstinence od mastných, masitých potravin, oddanost modlitbám - to vše zažívá naši duchovní podstatu. Není žádným tajemstvím, že někdy budete chtít něco neobvyklého a chutného. My, konkrétně pro naše ortodoxní čtenáře, jsme vybrali zajímavé recepty, které lze použít pro Lent. Užijte si jídlo a duchovní růst!