Musím před použitím odlupovat zázvor?

Ginger v posledních letech připsán superfoods. To znamená, že jde o produkt, který svými vlastnostmi a vlastnostmi může nahradit mnoho dalších. Zázvor je schopen naplnit tělo potřebu mnoha užitečných látek. Pivovarnictví je populární způsob, jak jej používat, ale není vždy jasné, které bylinky jsou pro něj vhodnější a zda je nutné koření před použitím k jídlu vyčistit.

Užitečné vlastnosti zázvoru

Zázvor obsahuje vitaminy C a B, kyseliny nikotinové, kyseliny listové a pantothenové, fosfor, železo, zinek, selen, draslík a hořčík. Kombinace užitečných stopových prvků z něj učinila slavného léčitele a pomocníka při hubnutí. Schopnost kořene zázvoru pozitivně ovlivnit lidské tělo byla známa ještě před naším letopočtem, primát v této věci je přisuzován Číňanům a jejich tradiční medicíně. Každopádně zázvor je nyní ceněn pro svou schopnost:

  • snížení zánětu;
  • stimulovat imunitní systém;
  • urychlit metabolismus lipidů (což způsobuje účinek spalování tuků);
  • snížení cholesterolu;
  • posílení sekrečních funkcí trávicího systému;
  • zesílit stěny cév;
  • zmírnit bolesti kloubů;
  • vyloučit toxicitu během těhotenství;
  • urychluje krevní oběh;
  • zvýšenítón dělohy (může mít stimulační účinek).

Důležité!

Zázvor by neměl být konzumován s krvácením, žaludečním vředem, gastritidou s vysokou kyselostí, cirhózou jater a také při exacerbacích koronárních srdečních onemocnění.

Proč čaj se zázvorem

Kořen zázvoru se používá hlavně jako koření, což je vysvětleno jeho specifickou hořko-hořkou chutí. Způsobuje ostré ochlazení, jako u mentolu, pocity na kůži a sliznicích, které se mohou objevit i po zpracování koření při vysokých teplotách. Jíst kořen samotný se nedoporučuje, protože je možné spalovat sliznici úst a jícnu. Přidává se do pečiva, okurek a polévek, ale s tímto použitím se cenné vlastnosti koření prakticky neuvádějí. Nejpřístupnější možností vaření kořenů zázvoru s udržením jeho příznivých vlastností je vaření s bylinkami nebo ovocem.

Nejčastěji koření sousedí s recepty se zeleným čajem a citronem, protože je to tato kombinace produktů, která má obrovský účinek na spalování tuků. Ale můžete vařit zázvor s:

  • černý, bílý, červený čaj;
  • lipa;
  • jakýkoli citrus;
  • jablka;
  • hrušky;
  • med;
  • šalvěj;
  • rybíz;
  • kalina;
  • brusinky;
  • oregano;
  • heřmánek;
  • mincovna;
  • maliny.

Zázvor se v podstatě kombinuje s téměř všemi bylinami a ovocem, které se používají k přípravě čaje.Jediné, co může pokazit nápoj, což sníží jeho zdravotní vlastnosti, je cukr nebo umělá sladidla.

Výběr výrobku

Zázvor může být skladován relativně dlouhou dobu, není obtížné určit z jeho vzhledu, jak je potrava přijatelná. Kořen by měl být:

  • světlo (indický poddruh) nebo tmavý (africký poddruh) zlatavě hnědý;
  • s jednotnou barvou bez tmavnutí a skvrn;
  • tvrdé;
  • suché a lehce drsné na dotek;
  • s čerstvou citrusovou vůní;
  • prosté šupin, plaků, trhlin a jiných škod;
  • bez kopců a ocelli, které ukazují, že zázvor byl skladován v nevhodných podmínkách a začal klíčit.

Zajímavé!

Výhonky zázvoru mohou být vysazeny v hrnci se zeminou pro citrusy a po 10 měsících vykopat čerstvou úrodu koření.

Nestačí kupovat více než jeden kořen pro vaření čaje, bude se používat pomalu. Skladování je velmi snadné i po přestřižení nebo přestávce. Stačí koření obalit fólií a dát do ledničky.

Příprava zázvoru

Kořen zázvoru má pevnou, vláknitou a hustou kůži, která chrání šťavnaté maso před okolním prostředím a neumožňuje, aby se kapalina v něm obsažená vypařovala. Proto je nutné před použitím koření na vaření čaje očistit pokožku. V opačném případě se může nápoj objevit hořká dřevitá chuť a vitamíny aprospěšné stopové prvky se nebudou moci dostat do kapaliny. Před tím musí být kořen omyt pod tekoucí studenou vodou.

Kůže může být odstraněna nožem, s výhodou keramickým materiálem, protože kov je schopen reagovat s enzymy kořene a oxidovat je. Princip čištění je stejný jako u brambor nebo jiné tvrdé zeleniny. Na 1 litr horké vody bude dost 1 cm kořene zázvoru. Takové množství koření bude chuť čaje expresivní, ale nenápadné.

Kořen zázvoru je křivý a zahnutý, takže není vždy snadné ho vyčistit kuchyňským nožem, v tomto procesu můžete řezat spoustu dobrých částí koření. Některé nahrazují břitvou, čepelí nebo škrabkou. Zkušení kuchaři ale přišli s dalším šetrnějším způsobem - odstranění kůže lžící. Spěšně seškrabala vláknitou pokožku koření. Pohyby by měly být jednosměrné, neměli byste klást velký tlak na kořen. Lžíci můžete vyměnit za škrabku z tvrdého kovu, ale pak existuje možnost poškození buničiny.

Loupaný zázvor může:

  • nakrájíme na tenké plátky;
  • kotleta s nožem na prkénku;
  • mlýn na mletí koření;
  • prochází mixérem;
  • Malty na koření.

Hlavním účelem zpracování kořenů je poškodit co nejvíce vláken, aby se dosáhlo maximálního množství šťávy, a pak se dostat do čaje.

Důležité!

Při vaření se zázvor přidává současně s hlavními bylinami, listy nebo ovocem.

Tipy

Zázvorový čaj dokáže povzbudit chuť a osvěžit. Proto je optimální doba pro jeho použití - před nebo po snídani.

Med by měl být přidáván do horkých nápojů, když kapalina mírně vychladla, protože toxické karcinogeny jsou uvolňovány z vroucí vody a rozkládá se cenná enzymová diastáza.

Zázvor dokonale kombinuje další koření - hřebíček, badyán, kurkuma, skořice, kardamom, anýz.

Pro výrobu čaje je lepší brát čerstvý kořen, ne mletý prášek, protože tento je špatně rozpustný, což způsobuje zakalení kapaliny.

Kromě medu osvěžte zázvorový nápoj stevií, lékořice, javorovým sirupem.

Většina užitečných látek bude v kapalině, pokud koření vaří 15 minut při nízkém teple.

Zázvorový čaj je užitečným teplým nápojem s exotickou chutí a lehkou citrusovou vůní. Má protizánětlivý, imunostimulační a spalovací účinek. Kořen zázvoru pro použití v pivovarnictví musí být oloupán a po - sekání pohodlným způsobem. Pro zvýšení účinku na tělo mohou být do nápoje přidány bylinky a ovoce.