Poradíme, kdy sbírat pór a jak správně skladovat

V Evropě je pór vždy přítomen ve většině jídel po dlouhou dobu. Pro ruská města to vypadalo relativně nedávno. Pro pěstování takové zeleniny nevyžaduje žádné speciální znalosti a dovednosti. Ale pro dlouhodobé uchování užitečných vlastností byste měli znát několik pravidel při čištění.

Jak určit dobu odběru póru pro skladování

Při sklizni nezralého póru bude mít cibulku neúplně tvarovanou a krk není zcela vysušen, což vede k rychlému poškození. To je důvod, proč byste měli vzít v úvahu, při jaké teplotě by měla být pěstována, kdy úplně odstranit z lůžka a jak dlouho je skladovat.

Povětrnostní podmínky

Pór je ve stejné skupině s šalotkou, pažitkou, cibulí, naskládaným, batunem. Jsou schopny tolerovat krátkodobé snížení teploty na -10 stupňů a dlouho na -2 stupně.Nejvhodnější povětrnostní podmínky v rozmezí od +17 do +23. Maximální hodnota je 30 stupňů, ale v tomto případě bude pórek růst špatně. Je třeba mít na paměti, že půda během pěstování by měla být vždy mírně vlhká a hojně osvětlena sluncem. Slunečný, teplý, větrný den bude vyhovovat pro sbírání cibule.

Jak zjistit, zda zralá cibule

Pór nemá žádné znaky pro určení své splatnosti. Chcete-li zjistit, zda cibule dozrává, je třeba vzít v úvahu den, kdy byla pěstována, a určit načasování její sklizně - obvykle mezi 68 a 83 dny od výsadby do sklizně. Pokud léto nebylo deštivé, suché, musíte se zaměřit na minimální dobu, s častými dešti a ne horkým počasím - maximum. Zpravidla se rozhodlo, že ho v září až říjnu zcela odstraníme ze zahrady. S dobrou tolerancí chladného počasí by se mělo začít sbírat před začátkem silného deště a mrazu.

Lunární kalendář

Pokud používáte lunární kalendář, můžete zjistit, zda je nejvhodnější začít sbírat cibuli nebo úplněk. Tato data budou velmi přínosná. Podle 2018 budou nejpříznivější dny pro pórek:

  • Červenec - 7-14 a 27 čísel;
  • srpen - 5-12, jakož i 27-30 čísel;
  • Září - 4-10, 26-29 čísel.

Je třeba poznamenat, že údaje mohou být v tomto okamžiku opraveny.

Kdy začít sklízet pór ze zahrady do skladu

Je vhodné vědět, kdy můžete začít sbírat zeleninu. K tomu je třeba zvážitoblasti, ve které byl pěstován. Cibule se může rychleji zhoršit, pokud při čištění neberete v úvahu doporučení:

  • podkopat trochu lopatou nebo vidličkou, ustoupit asi 10 cm od ovoce;
  • jemně sejměte ze země tak, aby země mezi listy nespadla;
  • protřepejte zem;
  • oříznout všechny listy o 2/3;
  • pro vysušení.

Přednostně, několik týdnů před začátkem sklizně, přestat zalévat pór.

Důležité!

Plodina může být odstraněna více než jednou, pokud se peří cibule ořízne o něco více než její růstový bod. Je třeba mít na paměti, že zatímco další kolekce nebude tak velká.

Počátek sklizně musí být vypočítán v závislosti na regionu, ve kterém byl pěstován:

  • v moskevské oblasti - přistání se provádí na jaře a čištění by mělo být provedeno počátkem srpna. Pokud bylo počasí slunečné, pak to může být zahájeno na konci července;
  • Severozápad - léto v Uralu je poměrně krátké, ale zároveň je horké. Můžete přistát 15. května. Sklizeň celé plodiny až do konce července. Zraje do 76 dnů. Na Sibiři se cibule pěstuje o něco později a proto se sklízí na konci srpna nebo v září. Ale jistě před nástupem silných dešťů;
  • Střední zóna Ruska - obvykle trvá 70-80 dní před plnou splatností, ale doba se může lišit v závislosti na počasí: v horkých dnech zraje rychleji a během chladných dnů se zpomalí. Můžete začít sbírat na konci července.

Jak se připravit na skladování

Než odešlete pór pro dlouhodobé skladování, je třeba jej na to připravit - suché a čalouněné.

Sušení

Poté, co byla celá plodina vykopána, měla by být sušena asi 20 dní v místě, kde bude teplý a čerstvý vzduch.

  1. Venku můžete vyschnout za slunečného počasí a v jedné řadě umístit všechny žárovky. V noci je žádoucí zakrýt nebo skrýt něco pod střechou.
  2. V případě zataženého, ​​deštivého počasí by se měla plodina ponechat v suché místnosti s větracím systémem.

V těchto dvou metodách je často důležité obrátit cibuli tak, aby se nezakryla plísní a nezačala klíčit. Můžete také použít troubu, ale to by mělo být provedeno v pinch. Sušené cibule bude šustit hlavy, zlatý odstín se objeví na slupce, to začne zaostávat a zmenšovat velikost.

Ořezávání

Po vysušení celé cibule potřebuje řezat peří a kořeny. V tomto případě by se neměl krk sám řezat, aby se zelenina nezačala hnit. V případě předčasného prořezávání žárovky nebudou schopny dobře vyschnout. Pokud bude skladování v věnce, pak jsou všechny listy řezané, a kořeny nejsou řezané až do konce. Předtím, než přistoupíte k vlastnímu skladování, je třeba jej vypláchnout.

Jak skladovat pór doma v zimě

Pór je bohatý na příznivé léčivé prvky: látky obsahující železo, éterické oleje, quercetin, sloučeniny síry. Pomáhá při léčbě zánětlivých procesů, kloubů, střev, prostaty, žlučníku, chřipkystavy, játra, oftalmologická onemocnění, snižuje cholesterol, zmírňuje problémy s plicemi, gastrointestinálním traktem. Je však třeba mít na paměti, že tato zelenina může v některých případech způsobit exacerbace Proto je v případě výskytu jakýchkoli nemocí vhodné poradit se s odborníkem. Chcete-li ušetřit všechny tyto vlastnosti v domácnosti jsou vhodné několik možností.

Fresh

Pro tuto možnost je vhodná lednice. Skladovat pór po dlouhou dobu v této formě by měl být vybrán se silnými, velkými listy, se šupinami, bez čerstvých výhonků, bez plísní, suchého krku, přítomnosti špiny. Poté, co je musíte vyčistit, zkrajte kořeny. Pak je musíte ochladit na -1 stupně a zabalit do plastových sáčků s perforací. Ale stojí za to pravidelně kontrolovat stonky cibule za škody. Pokud tak neučiníte, zjistíte, že všechny listy začnou slábnout a stanou se nevhodnými pro konzumaci. Tato metoda je nejjednodušší. Při použití můžete ušetřit šest měsíců všechny příznivé vlastnosti zeleniny.

Poradenství!

Aby se cibule mohla uvolnit v plastových pytlích, doporučuje se položit je do jednoho z 8 stonků.

Sušené

K sušení cibule můžete použít troubu. Existují 2 způsoby, jak toho dosáhnout:

  1. Pór se suší asi 6 hodin v peci, která se zahřeje na +55 ° C.
  2. Předehřejte troubu na 145 stupňů a nechte ji 15-18 minut.

vezměte v úvahu, že když je pórek příliš vysoký, pór je schopen ztratit některé užitečné prvky. Tímto způsobem skladování ztrácí hořkost a získává jemnou sladkou chuť. Můžete použít ve formě koření.

Metoda písku

Vykopanou zeleninu lze kopat ve sklepě nebo ve skleníku ihned po sklizni. K tomu se vejde krabička, ve které bude písek asi 6 cm, cibule by měla zůstat ve svislé poloze. S vhodně zvolenou teplotou kolem, bude moci přetrvávat po dobu 6 měsíců, zdvojnásobení obsahu vitamínu C. Hlavním nepřítelem póru je vlhkost.

Zmrazené

Velkou možností pro skladování cibule je zmrazení. K tomu je třeba důkladně vyčistit, opláchnout, osušit. Po krájení a blanšírování po dobu asi 4 minut. Poté ochlaďte a vložte do pytlů nebo nádob na potraviny. V mrazáku by měl být skladován při teplotě -16-18 ° C.

Lák

Tato zelenina může být použita jako předkrm. K tomu je třeba, aby se pórek opláchl a umístil do velké hluboké misky se smaltovaným povlakem. Další, měli byste připravit solanku - 3 lžíce soli se přidá do litru vody. Je třeba nalijte do listů, přidejte pepř, koření a bobkový list. Po odstranění pod tlakem asi týden. Je žádoucí, aby hotová cibule byla přemístěna do skleněných nádob a vložena do chladničky.

Opletení

S touto metodou se nemůžete obávat nástupu hnijící cibule.Chcete-li to udělat, vezměte lano a vítr kolem krku, který vytvoří dlouhý cop. Pozastavení by mělo být v místě, kde bude přístup ke slunečnímu záření.

Zásobníky

Chcete-li zachovat pór v zimě, měli byste si vzít pouze nádrž s ventilací. Za tímto účelem:

  • koše;
  • lepenkové obaly, ve kterých musí být zhotoveny otvory ze všech stran;
  • tašky;
  • krabice s otvory;
  • nylonové punčochy, které lze zavěsit.

Chránit zeleninu před rozpadem nebo chorobou, ošetřit prášek z křídové cibule, potřít vápno dnem roztoku nebo lehce spálit kořeny. Je však třeba mít na paměti, že se nehodí k přistání.

Pór je schopen nejen uchovávat všechny své užitečné látky během dlouhodobého skladování, ale také je množit. Základem pro sběr dobré, slušné sklizně těchto plodů je dodržovat všechna doporučení, rady a základní pravidla pro sběr a skladování této zeleniny.