Pyrolytické čištění trouby: co to je, výhody a nevýhody metody, způsobu jejího provádění, vlastností

Při častém používání trouby jsou stěny pokryty tukem. Je těžké jej vyčistit. Výrobci domácích spotřebičů Whirlpool, Siemens, Electrolux, Ariston vyrábějí modely vybavené pyrolytickým čistícím systémem. Co to je a jak se liší od jiných metod čištění?

Popis pyrolýzy

Pyrolytické čištění trouby lze chápat tím, že se rozpozná původ pojmu pyrolýza. Je odvozen ze dvou řeckých slov: oheň (hody), rozklad (lýza). Označují způsob čištění, při kterém je tuk zcela vypálen působením vysokých teplot.

Princip pyrolýzy

Zařízení se zahřeje na teplotu 500 ° C. Molekuly tuků, které na stěnách tvoří trvanlivou vrstvu, se přenášejí z pevného do plynného stavu a lehkého popela. Potopí se ke dnu trouby.

Plyn uvolněný během režimu absorbuje katalytický filtr. Jsou vybaveny všemi novými modely s pyrolytickým čistícím systémem. Změnit, vyčistit filtry nepotřebujete. Jsou určeny pro plnou životnost výrobku. Jsou čištěny v režimu vysokoteplotního žíhání.

Funkce systému

Pouze elektrická trouba je vybavena pyrolytickým způsobem čištění. Plynové skříně nemají takové modely, protože neexistuje možnost ohřevu na velmi vysoké teploty. Domácí spotřebiče s pyrolýzním systémem jsou vyrobeny z tepelně odolných materiálů.

Poznámka!

Během režimu pyrolytického čištění se vnější povrchy trouby zahřejí na 90-100 ° C.

Používejte vysoce kvalitní ocel, která vydrží dlouhodobou teplotní expozici. Všechny vnitřní povrchy trouby jsou pokryty vrstvou žáruvzdorného smaltu. Dveře jsou vyrobeny ze 3-4 tlustého, kaleného skla. Pro ochranu před vysokými teplotami se nanáší keramický povlak.

Výhody a nevýhody

Náklady na výrobky s pyrolytickým systémem jsou vysoké, ale odůvodněné. Během provozu nemusíte používat speciální nelepící nástroje. Filtry, kterými je trouba vybavena, nevyžadují výměnu. Majitel tohoto modelu nemusí prát tuk. Čištění probíhá v automatickém režimu, ovládání od osoby není nutné.

Kromě profesionálů existují i ​​nevýhody:

  • ruční čištění zásobníků, roštů;
  • režim vyžaduje náklady na elektřinu;
  • nepříjemný zápach;
  • objekty v blízkosti zařízení se zahřívají;
  • vysoké náklady na modely pyrolýzy.

Spalování tuků vydává zápach. Cítí se v režimu pyrolýzy. Na zadní straně zařízení je otvor pro odstranění plynu. Tam se můžete připojitpotrubí, přivádějící ho do ventilačního systému. To zcela zbaví majitele nepříjemného zápachu. Výrobci trouby doporučují v režimu pyrolýzy: otevřená okna pro větrání, zapněte odsavač par.

Viz také
Jak čistit troubu ze starého tuku

Otázka, jak čistit troubu, je nastavena, když uvnitř je již velmi špinavá. Během přípravy na stěnách ...

Vývoj pyrolýzy a spotřeby energie

V prvních modelech s pyrolýzou byly 3 režimy (intenzivní, normální, minimální). Nejprve se teplota v peci zvýšila na 500 ° C. Byl udržován po určitou dobu, která závisela na zvoleném režimu:

  • 3 hodiny a 15 minut intenzivní;
  • minimálně 2 hodiny 15 minut;
  • 2 hodiny a 45 minut obvyklým způsobem.

S ohledem na různé druhy vaření jsou ocelové výrobky vybaveny dodatečným čisticím režimem. Dostal jméno pohodlné pyrolýzy. Tato volba je vhodná pro ty, kteří pečou zeleninu a pečou pekařské výrobky.

Kontaminace z mouky na pečení a zeleniny je nestabilní. Pro jejich čištění se zařízení zahřívá pouze na 230 ° C. To vám umožní snížit náklady na energii. Vývojáři společnosti Whirlpool vybavili své trouby funkcí „Sixth Sense“.

Volba šetří energii. Princip je založen na provozu čidel instalovaných v troubě. Zařízení monitorují hladinu oxidu uhličitého v komoře zařízení. Když je koncentrace snížena na minimum, režim pyrolýzy je deaktivován.Systém chápe, že veškerý tuk na stěnách skříně vyhořel.

Jak používat

Uživatel trouby s pyrolýzou nemusí studovat komplexní provozní pokyny. Je to velmi jednoduché. Než začnete čištění, skříň je bez mřížek, plechů na pečení a jiných pokrmů.

Poznámka!

Režim by měl být provozován po dobu nejméně jednoho měsíce, pokud je skříň používána pravidelně.

Vizuálně zkontrolujte stupeň znečištění, vystavte požadovaný režim. Během pyrolýzy není možné dveře otevřít. Poskytuje spolehlivý systém zamykání. Spouští se, když teplota v komoře dosáhne 300 ° C.

Blokování je zakázáno, když teplota ve skříni klesne na 200 ° C. Dveře se otevřou, popel se odstraní kartáčem (hadrem) a povrchy se promyjí vlhkým hadříkem. Vraťte se na původní místo mříže, pečení.

Alternativní způsoby čištění trouby

Výrobci domácích spotřebičů nabízejí modely pecí s jinými samočistícími metodami: katalytickou, hydrolytickou. Srovnávací analýza pomůže pochopit, že určitá žena v domácnosti bude lepší.

Katalýza

Metoda je založena na chemické reakci, ke které dochází, když tuk přijde do styku s látkami, které tvoří povlak boční stěny. 3 panely pokrývají smalt absorbující tuk: 2 boční, 1 zadní. Nátěrová kompozice:

  • absorbent sestávající z nanočástic;
  • substrát (porézní, neporézní);
  • oxidační katalyzátor (mangan, kobalt, oxid měďnatý).

Proceskatalytické čištění je zahájeno během vaření, když jsou vnitřní povrchy zahřívány na určitou teplotu (ne nižší než 140 ° C). Tuk, v kontaktu s povrchem panelů, se rozděluje do následujících složek:

  • voda;
  • uhlík;
  • saze.
Poznámka!

Maximální účinek je zaznamenán při zahřívání trouby na 200 ° C.

Produkty rozkladu jsou absorbovány porézním povrchem panelů. Výhody této metody čištění:

  • náklady na elektřinu jsou malé;
  • používané v plynových pecích;
  • přijatelná cena;
  • nevyžaduje lidskou kontrolu.

Výrobky s čistícím systémem katalytického typu jsou určeny pro hostesky, které málokdy používají troubu. Sklo dveří a spodní panel se čistí ručně.

Hydrolýza

Tato metoda zahrnuje zapojení člověka a použití čisticího prostředku. Pára čistí stěny skříně od tuku. Proces trvá asi 30 minut, provádí se podle následujícího schématu:

  • přidejte prací prostředek do plechu na pečení, přidejte vodu, vložte ji do skříně;
  • zahřátý na 90 ° C;
  • po půl hodině vypnutí.

Když se kapalina zahřívá, vzniká pára. Usadí se na stěnách, změkčí vrstvy tuku. Když se povrchy ochladí, odstraní se vlhkým hadříkem. Způsob není drahý, ale je účinný, dokud není stupeň znečištění vysoký.

Užitečné tipy

Nejlepší jsou modely pecí od firmy Hansa, Bosh, Siemens s režimem pyrolytického čištění povrchů:

  • BOEI 69656;
  • HBA 63B251;
  • HB 65 AR 620 S.

Jsou levné (35-50 tisíc rublů.), Jsou vhodné pro provoz, mají stylový design. Takové možnosti pro ženy v domácnosti, často pečení masa a zeleniny, dobrá volba.

Pro ty, kteří používají troubu pro domácí pečení, vhodné produkty s katalytickým čištěním. Stojí za to koupit modely pecí s oboustrannými panely. Prodlužují životnost. Čistící vlastnosti povlaku jsou 5 let.

Recenze

Lyubov Ivanovna, 44, Moskva

Doporučuji pece se systémem pyrolýzy. Začnu režim ne více než 1 čas v 1-2 měsících. Povrchy jsou vždy čisté. Po ochlazení se zámek otevře. Otírám vlhkým hadříkem, vnitřky svítí jako nové.

Maria Nikolaevna, 35 let, Moskva

V době čištění trouby skříňky jsem spustil kapotu. Žádný cizí pach v kuchyni, žádný popel. Skříň se nezahřívá, dřevěný kuchyňský nábytek se nezhoršuje. Čistota domácích spotřebičů pro mě znamená hodně. Jsem ráda, že šetřím čas na její mytí.

Svetlana Petrovna, 40, Jekatěrinburg

Trouba od společnosti Electrolux 4 roky. Zapněte, když vidím znečištění. Nebyly žádné problémy. Vše je zapečetěno, sklo je celé.

Milovníci chutných domácích koláčů, pečeného masa a ryb potřebujímít troubu s pyrolýzou. Minimální úsilí a svítí čistotou. Slouží po dlouhou dobu, potěší se stylovým designem. Chemie k odstranění tuku nezkazí vzduch v kuchyni.