Správné skladování sušeného ovoce doma

Sušené ovoce a ořechy jsou nejen oblíbenou pochoutkou mnoha dospělých a dětí, ale také nepřekonatelným skladem vitamínů, zejména pokud je venku venku. To vše samozřejmě znáte, takže si je kupte s radostí. Ale volba vysoce kvalitních produktů na trhu nebo v obchodě je jen polovina bitvy, musíte také zjistit, jak správně skladovat sušené ovoce.

Dodržujeme určitou teplotu a vlhkost

Jaké jsou nejpozoruhodnější nepřátelé sušeného ovoce, které se schovávají ve vaší domácnosti? Většina žen v domácnosti okamžitě vzpomíná na nenasytné brouky, nemilosrdně zametá všechny zásoby v bytě - přidat k hmyzu škůdce také vysokou vlhkost s vysokou teplotou.

Sušené ovoce má odlišný optimální obsah vlhkosti - od 17 do 24%. Jablka suší déle a sušené švestky s rozinkami se nejlépe nepřesušují. A tak, aby tyto různé produkty mezi sebou nesdílely vlhkost, neměly by být míchány a skladovány doma ve stejné nádobě. Další upozornění: udržovat správnou vlhkost v místnosti, kde se sušené ovoce skladuje - nesmí překročit 70%.

Ideální teplota pro skladování sušeného ovoce a bobulí doma je od 0 ° C do + 10 ° C, ale v jaké místnosti jej najdete u vás doma? Je to jen v chladničce a lodžii v chladu, takže skladování je povoleno i kdyžteploty do 30 ° C, pokud je udržována pouze optimální vlhkost.

Když sloupec na teploměru klesne pod + 10 ° C, sušené ovoce a ořechy se nezkazí doma tak rychle, lépe se v nich uchovávají vitamíny a vyvíjejí se méně škodlivé bakterie.

Kolik je sušené ovoce konzervováno? Při správném skladování doma neztrácejí všechny druhy sušeného ovoce své příznivé vlastnosti a chuť ani do jednoho roku. Čím vyšší je však teplota a vlhkost v místnosti, tím kratší je doba skladování sušeného ovoce.

Výběr správného místa a nádobí

Sušené ovoce můžete skladovat ve skleněných nádobách, keramických a dřevěných nádobách. Přítomnost těsně přiléhajícího víka je nutností. Balené v kontejneru sušené ovoce ukládat na polici v temné místnosti doma - skříň, skříň. Když je jediné volné místo pro sušené ovoce pouze v kuchyňské skříni nebo lednici, snažte se držet víčka na sklenicích sušeného ovoce pevně uzavřené tak, aby se tam nedostala vlhkost.

Můžete také použít plátno, bavlněné papriky, pytle s hustým papírem (jsou obzvláště dobré při uchovávání jablek): naplňte je sušeným ovocem, vložte několik větviček máty (aby se škůdci zbavili škůdců), pevně je svázali a pověsili na věšák, hřebíček ve skladu. K ochraně před přebytečnou vlhkostí umístěte talíř se solí do blízkosti sušeného ovoce.

Uchovávejte obal se suchým ovocem těsně uzavřený. Pokud jsou sušená jablka, bobulejsou skladovány poměrně dlouhou dobu v otevřeném obalu v té části domu, kde je velmi vlhká, pak v takových podmínkách rychle vlhnou a začnou se zhoršovat, v nich jsou okamžitě napadeni škůdci.

Aby nedošlo k narušení obsahu vlhkosti sušeného ovoce různých druhů doma, zkuste je poslat k uskladnění v odděleném obalu. Když není možné dodržovat tato pravidla, můžete vyrovnat vlhkost ovoce - sušit určité ovoce. Například, pokud sousedé mají být jablka, švestky, bobule a sušené meruňky, pak budete muset poslat švestky a sušené meruňky do trouby.

Sušené ovoce, jehož vlhkost je vyšší než 20% (sušené švestky, rozinky, sušené meruňky), lze uchovávat v chladničce po dobu až 4 měsíců. Jablka, hrušky a bobule jsou nejlépe uchovávány doma v sušárně, a pokud se chystáte na jejich uschnutí v chladničce, pak pouze v zapečetěném balení, aby se nestaly vlhkými a nezačaly se formovat.

Cítit se dobře v oříšcích lednice - když jsou skladovány při teplotě + 6 ° C, vydrží déle než šest měsíců a kolik mohou ležet v mrazáku? V podmínkách hlubokého zmrazení plody neztrácejí chuť až jeden rok.

Systematicky kontrolovat zásoby

Velmi často se v domácím sušeném ovoci vytvářejí škůdci, objevují se plísně, proto čas od času kontrolujte zásoby. Pro větší pohodlí si tyto lahůdky uchovávejte v průhledném obalu, abyste si všimli jakýchkoli změn v sušeném ovoci.

Pokud náhle zjistíte, že v sušených plodech nenasytný hmyz nebo známky jejich činnosti, okamžitěDostaňte se do práce: Ovoce v jedné vrstvě rozprostřete na plech a smažte v troubě při maximální teplotě, která je povolena pro sušení při teplotě 75 ° C. jejich domov je v lednici v mrazáku. Když však přivezete mražené ovoce do teplé místnosti, budete muset počkat, až se z nich odpaří kondenzace, a pak je poslat do čisté nádoby.

U sušeného ovoce v domácnostech, zejména pokud se jedná o jablka, pokud jsou skladovány nesprávně, je také shromažďována přebytečná vlhkost - příčina plísně a předčasné poškození výrobku. V tomto případě ihned smažte vlhká jablka, bobule způsobem popsaným výše.