Sterlet: jak čistit, řezat a střevo čerstvé nebo zmrazené

Před použitím jesetera se musí vyčistit. To lze provést, když je kostra zmrazená nebo čerstvá. V závislosti na budoucím použití ryb, musíte použít určité metody řezání. Z jesetera lze připravit více než tucet chutných a originálních pokrmů, bohatých na stopové prvky a vitamíny. Hlavní věcí je udržet ryby čerstvé a nástroje pro práci pohodlné a kvalitní.

Obecné vlastnosti a nutriční hodnota jesetera

\ t

Jedním z největších členů rodiny jeseterů je dlouhá játra na pevnině - má se za to, že jeseteri byli nalezeni ve sladkých vodách řek a jezer dlouho předtím, než se objevil člověk. Tato úžasná ryba může vážit až 80 kg. Jako surovina ve vaření, tento výrobek vyniká mimo jiné, protože při zpracování procento odpadu je pouze 14%, to znamená, že téměř všechny části těla jsou jedlé. Extrémně vysoký hmotnostní zlomek kaviáru - až 20% hmotnosti dospělého jedince. Rybí maso je bohaté na živiny:

  • sodík;
  • fosfor;
  • draslík;
  • hořčík;
  • železo;
  • jod;
  • vitamíny B;
  • mastné aminokyseliny.
Poznámka .

Systematické začleňování jesetera do stravy snižuje riziko vzniku srdečních záchvatů aoptimalizuje metabolismus a přispívá k normalizaci tlaku.

Jak správně čistit jesetera

Ryby můžete nakupovat v různých formách:

  • živé;
  • chlazené;
  • zmrazené.

V závislosti na stavu, v jakém byl cenný výrobek ve vaší kuchyni, budou mít doporučení v počáteční fázi obvazu a pitvování sterletů rozdíly.

Jak řezat živý nebo chlazený jeseter:

  1. Ryby musí být omráčeny, zejména pokud je živá sterleta velká. Nejjednodušší způsob, jak to udělat, je zasáhnout hlavu zabalenou v hadříku nebo ubrousku s řezacím kladivem. Pokud je však tato možnost pro vás nepřijatelná, můžete „spát“ živého jedince, který ho na několik hodin vloží do mrazničky.
  2. Dále je třeba vyčistit ryby z hlenu. Pro tento účel je vhodné použít velké krystaly mořské soli: potřete s nimi kůži ryb, získáte efekt křoviny. Dalším způsobem je nalít vroucí vodu přes jatečně upraveného těla, což pomáhá odstranit hlen a odlupovat kůži z masa.
  3. Odstraňte brouky - husté ostré výrůstky na těle jesetera. Můžete to udělat s ostře naostřeným nožem v jednom pohybu, najednou provádějící nástroj od ocasní ploutve k hlavě. Pokud plánujete péct jesetera jako celek, je lepší odstranit chyby jeden po druhém. Hroty na bocích a břiše sterlet jsou obvykle měkčí a mohou být odloupnuty běžným nožem pro čištění ryb.
Rada .

Hroty na bocích lze čistit středním struhadlem na zeleninu.

Pravidla pro čištění mražených ryb

Pokud se rozhodnete koupit jesetera ve zmrazeném stavu, musíte si vybrat střední nebo malou rybu, protože musí produkt rozmrazit při pokojové teplotě bez použití agresivních tepelných účinků. Kromě toho se ujistěte, že je zajištěna integrita získaného jatečně upraveného těla.

Po rozmrazení ryb pokračujte v procesu čištění podle pokynů v návaznosti na živý sterlet:

  1. Odstraňte vrstvu hlenu.
  2. Odstřihněte chyby na zadní straně.
  3. Odstraňte porosty na bocích a břiše.
  4. Odstraňte kůži.

Jak střevní jeseter:

  1. Je třeba začít s podélným řezem podél břicha.
  2. Prolomit peritoneum, lze si všimnout podél hřbetní části bílé dlouhé šlachy, jako by se skládala z malých vzduchových bublin. Jedná se o vizig, orgán, který nahrazuje hřbet ryby. Existuje názor, že tato část těla je jedovatá. Faktem však je, že se škrábání zhoršuje mnohem rychleji než jiné části těla, takže je lepší se ho zbavit. Musíte jemně zvednout akord a jemně vytáhnout bez ostrých trhnutí.
  3. Vyjměte kaviár a mléko, pokud se nacházejí uvnitř ryb. Opláchněte, odstraňte z nich film.
  4. Vyčistěte kostru z vnitřních prostor. Péče by měla být vykonávána se žlučníkem (to je lokalizováno blízko jater, v oblasti prsního ploutve) - jestliže to praskne, maso bude ochutnat hořkou. Je důležité nepoškozovat ho v procesu odstraňování vnitřností. Pokud však nebylo možné tento orgán odstranit v neporušeném stavu, je nutné toto místo důkladně otřít solí, poté opláchnout solenou vodou nebo vodou.vyškrábat
  5. Dobře opláchněte břicho ryb z krevních sraženin, zbytků vnitřních orgánů, stop kaviáru.
  6. Odřízněte hlavu, vyřízněte ploutve (pokud nepotřebujete pochoutku).

Jak odstranit sviště bez poškození jatečně upraveného těla:

  1. Udělejte dva malé vpichy nebo zářez ve středu jatečně upraveného těla - za hlavou a nad ocasem.
  2. Na místě řezu v blízkosti ocasu sisal s úzkým nožem.
  3. Proveďte hluboký řez na dřeň a pomalu a jemně táhněte akordem prsty skrz otvor.
Rada.

Použijte háčk na háčkování, abyste vytáhli stlačení jesetera

.

Příprava kusů ryb pro různé pokrmy

Jeseter není jen lahůdka, která dokáže uspokojit chuť nejkrásnějšího gurmána. Dlouho, protože pokrmy z této carské ryby byly zdobeny hody v palácích a v panském sídle šlechtických knížat, vlivných obchodníků a vládních úředníků. Výhody pro tělo, výjimečnou výživovou hodnotu a různé možnosti vaření činí z jesetera oblíbený gurmánský výrobek.

Více než 80% jatečně upravených těl jeseterů lze použít k přípravě různých pokrmů. V závislosti na receptu jeseterovitých pokrmů mají metody stříhání své vlastní vlastnosti.

Příprava ryb v závislosti na budoucím použití:

  1. Stroganin. Tato pochoutka pro opravdové gurmány by měla být připravena ze zmrazeného jesetera. Ryby čisté a střeva zmrazené. Je-li kostra velká, nejprve se rozdělí na 2-3 kousky a pak tenkáPoužijte ostrý nůž k řezu na průsvitné řezy. Nalijte solí a pepřem, přidejte citronovou šťávu a kopr.
  2. Parní placky. Sturgeon kotlety jsou velmi jemné, lehké a výživné. Po kartáčování a vykuchání oddělte filety, nakrájejte na velké kostky. Nakrájejte maso s několika noži na malé kousky. Nedoporučuje se přeskakovat mlýnek na maso nebo používat mechanické drcení - tato metoda pouze rozdrtí dužinu a zbaví vzdušnost a lehkost. Je dobré přidat jemně nasekané zelení, jemně promíchat rukama, tvořit malé kuličky a položit obrobek do mrazničky, pokud jsou plány pro dlouhodobé skladování.
  3. Ucho. Nejbohatší vývar pro rybí polévku z jeseterů se získává z hlav. Je nutné odstranit žábry, jinak hotová polévka dá hořkost. Vařit polévku by měla být do 2-3 hodin po řezání ryb. Pokud bude hlavní část kostry použita pro jiné pokrmy, můžete vařit kombinovanou polévku - například s sig nebo burbotem.
  4. Záplavy. Pro vývar můžete použít hlavu a chrupavku. Musí být vařeny ihned po řezání, protože tyto části jesetera jsou nejrychleji se kazícími orgány. Opláchněte chrupavku dodatečně z krve a sraženin, odřízněte žábry z hlav.
  5. Pečení, kouření. Ryby čistě a střeva pečlivě, nalijte na něj vroucí vodu, aby se kůže neodlupovala. Není třeba odříznout hlavu. Hlavní pravidlo: odstranit visigu a žábry. Brouci jsou odstraněny jeden po druhém zachovat krásný vzhled.
  6. Steakypro smažení nebo kebab. Nakrájejte ryby ostrým nožem napříč jatečně upraveným tělem na porce. Pokud plánujete sklizeň mražených ryb, je nejlepší vytvořit steaky z poloviny zmrazené. Úspěch závisí v každém případě na ostrosti nože.

Není těžké čistit a rozřezávat jesetera doma.

Časy, kdy si lidé nejvyšší třídy mohli dovolit užívat si královských lahůdek, jsou v minulosti. Dnes si bez problémů můžete koupit jesetera v obchodě nebo na trhu a připravit vynikající pokrm v běžné kuchyni. Hlavní je vědět, jak čistit jesetera správně doma.