Tajemství výběru grilovací pánve

Hlavním rysem grilovací pánve je její žebrované dno, které umožňuje vařit pokrmy jako na grilovacím grilu. Pruhované maso a zelenina vám nejen připomínají odpočinek, ale i chutné, šťavnaté a dokonce zdravé. A nejdůležitější je, že s takovým přístrojem může být večeře ve stylu "jídla v přírodě" uspořádána v kterýkoliv den, aniž by opustila domov.

Rozdíl od konvenční pánve

Vlnité dno grilovací pánve neumožňuje produktům, aby se plně dotýkaly povrchu, což je důvod, proč oba dušené a dušené maso ve stejnou dobu, a nelepí na dno a udržet přesnější tvar.

Zajímavé!

Zakrytím grilovací pánve získáte efekt trouby. Výrobky nevytvářejí hustou kůru a jsou uvnitř dobře zapečené.

Pánev pomáhá šetřit na oleji, což umožňuje vařit více "zdravých" jídel. Kousky kuřete pečené na vlnitém povrchu nebo steak z masa budou méně kalorické než ty, které byly v průběhu vaření „vykoupány“ v oleji. Některé grilovací pánve mají dokonce speciální žlab pro odvod horkého oleje a maziva.

Má forma formu?

Gril pánve mohou být kulaté nebo oválné, čtvercové nebo obdélníkové. Tam jsou také pánve, který zabírat polovinu talíře, a oboustranné vzorky, podobný starým vaflovým železám. Každý typ má svůj účel, na jehož základě je nutné vybrat pokrmy pro smažení.

Důležité!

Čtvercová pánev je nejvšestrannější, protože je vhodná pro vaření všech potravin.

Kruhová pánev je vhodnější pro smažení pokrmů: kotlety, sýrové koláče, kousky ryb. Je méně prostorný, ale ohřívá se rychleji a rovnoměrněji.

Oválná (stejně jako pravoúhlá) pánev se zabývá posláním vaření ryb nebo jiných pokrmů, které jsou vhodně smažené v takovém prodlouženém tvaru.

Zajímavé!

Pánev „misky“ jsou velké obdélníky o velikosti „2 hořáky“. Mohou mít jednu pevnou rukojeť, jako běžnou pánev, nebo uši na bocích, jako podnos.

Oboustranné pánve na smažení vypadají jako dva identické výrobky, které jsou spojeny dohromady. Při vaření uvnitř takové pánve je vytvořen efekt trouby a můžete smažit potraviny na obou stranách, které je v procesu otáčí. V tomto případě se šťáva z pánve nesleduje, takže prakticky neexistuje nebezpečí opaření.

Litina nebo hliník?

Grilovací pánve jsou vyrobeny z litiny nebo hliníku. Každý z materiálů má své klady a zápory, které by se měly při výběru tohoto kuchyňského příslušenství řídit.

Litinagrilované pánve jsou dobré, protože se zahřívají rovnoměrně a zůstávají horké po dlouhou dobu. Díky tomu se maso (stejně jako ostatní produkty) vaří rychleji, je měkké a šťavnaté.

Takoví pomocníci mají také přirozené nelepivé vlastnosti, které snižují spotřebu oleje. Materiál je považován za bezpečný pro zdraví, velmi trvanlivý, a může sloužit v kuchyňské armádě po mnoho let.

Důležité!

Nevýhody litinových pánví zahrnují jejich hmotnost. Tyto výrobky jsou zpravidla spíše těžké a obtížně manipulovatelné (zejména pro miniaturní hostesky). Kromě toho, po kulinářských experimentech, litinové pánve nejsou vždy snadno čistitelné.

Dlouhé a nesprávné uskladnění pánve může vést ke korozi železa. Proto, kupovat takový produkt, musíte pochopit, že to bude často muset být uveden do akce, takže to nezapomene na jeho účel.

Pokud vždycky necháte jídlo na pánvi, budete se muset rozloučit s nákupem litinového vzorku s tímto zvykem, protože tento materiál přenáší vůně kovu k výrobkům.

Grilovaná hliníková pánev na smažení je v obchodech mnohem běžnější než litina - to je jejich první významná výhoda. Zahřívají se také rychleji a nevyžadují dobrý sportovní trénink od hostesky.

Kvalitní hliníkové pánve se snadno čistí, protože mají dobré nelepivé vlastnosti. Faktem je, že na hliníkové pánve se nanáší speciální nátěr. Pokudvýrobce je pilný, vyrobí minimálně 3 vrstvy. Je však důležité nejen to, ale také materiál, ze kterého je tato vrstva složena.

Teflonový povlak . Plní své funkce dobře, ale s dlouhodobým vystavením vysokým teplotám (nad 200 stupňů).

Keramický povlak . Schopen odolat vysokým teplotám, takže nádoba s touto vrstvou může být vložena do trouby. Povlak nevydává při zahřívání škodlivé látky, dobře distribuuje teplo a snadno se čistí, ale vyžaduje si velmi opatrný přístup k sobě, protože je poměrně křehký.

Titanový povlak . Šetrné k životnímu prostředí a neškodné pro zdraví, mají vysoké vlastnosti proti popálení a ani se bojí kovových čepelí. Do trouby lze umístit pánev s titanovým povlakem. Hlavní je, že rukojeti jsou odolné vůči teplu.

Mramorové podlahy . Kamenné třísky přidané do nelepivé povrchové vrstvy ji činí trvanlivější a odolnější proti poškrábání. Takový povrch ochlazuje pomaleji než keramika a teflon. Čím více vrstev mramorového nátěru - pánev bude trvat déle, ale je lepší i na dřevěných nebo silikonových listech.

Důležité!

Se všemi pozitivními vlastnostmi je hliníková pánev výrazně nižší než pevnost litiny. Při častém používání se snadno deformuje a rychle se stává nepoužitelným.

Výrobci si toho jsou vědomi, \ tproto je speciální disk někdy zabudován do hliníkových pánví, které jsou pájeny na dno a chrání strukturu před deformací. Ve své čisté formě je hliníkový povlak velmi citlivý na škrábance.

Charakteristika rukojeti

Snímatelný

Nejpohodlnějším způsobem je zakoupení pánve na grilování s odnímatelnou rukojetí: to je výhodnější pro kompaktní skladování nebo použití v troubě. Nejčastěji jsou odnímatelné rukojeti z hliníkových pánví a litiny jsou odlévány.

Odolnost proti teplu

Mramorové pánve jsou velmi horké, takže materiál držadla musí být odolný vůči vysokým teplotám.

Ne "osamělý"

Velké a těžké pánve mohou mít 2 rukojeti najednou - což je velmi dobré, protože v tomto případě jsou snazší zvedat a pohybovat se po kuchyni.

Výška vlnitosti

Klenby vyčnívající nad povrchem dna jsou jedním z klíčových prvků pánve na grilování, protože to vytváří atraktivní „pruhování“ výrobků. To znamená, že jídlo je připraveno nebo zahříváno „žebry“, aniž by bylo nutné přidávat olej. Proto musí být výška alespoň 1,5-2 mm. Jinak vše, co dostanete z pánve, je mírně znatelný proužek na steacích, ale ne gril.

Gril a domácí vařiče

Než si koupíte grilovací pánev, je důležité zjistit, zda se „vaří“ s vařičem. Opakujte v tomto případě, budete potřebovat preference druhé.

Plynová kamna jsou nejméně náročná a lze na ně použít jakýkoli typ pánve s grilem.

Poradenství!

Elektrický sporák vyžaduje použití pánví na smažení na dně, protože se může ohřívat více než plyn.

U skleněných keramických desek je teplota ohřevu ještě vyšší, takže tloušťka dna by měla být nejméně 3 mm. Kromě toho, sklo keramiky se bojí "drsnosti", takže spodní část výrobku by měla být hladká. Ona také zaujatý proti hliníkovým nádobám, od kterého bílé skvrny zůstanou na povrchu.

Indukční vařič je tolerantní jak pro litinu, tak pro hliník, ale mřížka musí mít ocelové vložky v tlustém dně.