Pravidla pro péči o dřevěné prkénko
Nyní jsou desky vyrobeny z různých materiálů: sklo, dřevěné, kamenné, plastové, bambusové, olivové. Každý z nich má své výhody i nevýhody. Proto byste měli znát pravidla pro správný výběr a jak se o ně správně starat, aby se po několika dnech nestaly nepoužitelnými.
Dřevo
Řezací desky vyrobené z tohoto materiálu jsou populární již od starověku. Z výhod - nízká cena, nože nožů nejsou otupené, bakterie tvoří méně, jsou trvanlivé. Je však třeba mít na paměti, že v myčce nádobí není tento typ výrobku možný. Pro delší uložení potřebujete věděto některých pravidlech:
- Po použití okamžitě důkladně opláchněte a osušte.
- Aby se odstranily silné skvrny, nestříkejte desku, nalijte na ni trochu soli a sody a otřete ji plátkem citronu.
- Aby nedošlo k deformaci věci, měla by být skladována na vodorovném povrchu.
- Pro hluboké řezy musí být povrch broušen brusným papírem.
- Včelí vosk nebo vazelínový olej každých půl roku by měly být naolejované prkénko.
- Uchovat dřevěné výrobky nejlépe ve větrané místnosti a nikoli ve skříni. Nenechávejte je mokré a na slunci.
- Pokud po použití došlo k ostrému aroma, pak ho můžete odstranit octem, kuchyňským mýdlem.
- V případě silných nečistot lze škrábnout hrubou solí.
Důležité!
Většina bakterií absorbuje - tropická plemena. Proto by měly být po použití velmi pečlivě omyty.
Z bambusu
Takové desky se prakticky neliší od dřevěných desek. Obsahují však několik výhod: jsou odolnější, trvanlivější, mnohem méně namalované a poškrábané, odolné vůči poškození, nebojí se vlhkosti a jsou šetrné k životnímu prostředí. Mohou být také použity jako tácky pro horké. Je velmi jednoduché se o ně starat:
- prkénko prát vždy mýdlem;
- nenechávejte dlouho ve vodě, protože se mohou jednoduše rozpadnout;
- po promytí otřete dosucha;
- aby barviva nezanechávala stopy, povrch by měl být ošetřen lněným nebo minerálním olejem. To pomůže vytvořit olejovou bariéru ze všech skvrn.
Dub, ořech
Takové řezací desky z tvrdého dřeva vypadají krásněji a dražší. Proto jsou tyto druhy důvěřovány mnohem více. Neabsorbují vlhkost, nezanechávají skvrny, jsou trvanlivé, nože nejsou otupené. Ale jsou mnohem dražší, netolerují vlhkost, sušení a vysoké teploty, vyžadují více pozornosti. Pravidla péče o ně jsou stejná jako u běžného dřeva.
Z oliv
Tento strom obsahuje velké množství přírodních fytoncidů a repelentů. Proto se nazývají antibakteriální. Struktura je podobná poměrně tuhé gumě. Při lisování nože na takovou desku nezůstávají žádné stopy po řezu, jeho materiál je z jeho lisování zalisován. Péče o ně by měla být stejná jako u dřeva.
Jak se starat o desky z jiných materiálů
Měli byste se také starat o skleněné, plastové nebo silikonové desky, jinak se stanou nepoužitelnými dříve, než očekáváte.
Ze skla
Řezací desky vyrobené z takových materiálů jsou dobré, protože nejsou žádné škrábance, skvrny, jsou hygienické, odolné vůči vlhkosti, teplu, atraktivní,odolné proti opotřebení a lze je umýt v myčce. Pro udržení dobrého stavu je třeba zvážit několik pravidel:
- Po použití vždy důkladně omyjte mýdlem a vodou;
- pro řezací desky tohoto typu je lepší nepoužívat. Doporučuje se použít k servírování nebo hnětení těsta.
Navzdory výhodám existuje několik nevýhod: čepele nožů jsou při interakci s takovým povrchem mnohem rychlejší, při řezání vytvářejí nepříjemný zvuk, je nežádoucí používat keramické nože, při pádu se mohou snadno zlomit. Je lepší použít pro krásné krmné produkty.
Z mramoru, břidlice, žuly
Takové desky z umělého kamene vypadají neuvěřitelně krásné a drahé. Mají stejné výhody jako sklo. Vzhledem k jejich závažnosti jsou však při mytí zcela nepohodlné. Z tohoto důvodu je používání tohoto druhu poměrně vzácné.
Z plastů
Hlavní výhodou oproti jiným možnostem je cena. Jsou naprosto vybíraví ve své péči: mohou být uchovávány ve vodě po dlouhou dobu, skladovány kdekoli a dokonce umývané v myčce na nádobí, ale s přidáním dezinfekčního detergentu. Nicméně, z minusů je třeba poznamenat, že takové prkénky by měly být omývány mnohem častěji kvůli nedostatku antibakteriálních vlastností, poškrábání a ztmavnutí mnohem silněji, nemohou být umístěny horké, nejsou vyráběny ve velkých rozměrech, silně ohýbány a měnit je budou muset být změněny každý. 3 měsíce.
Důležité!
Než si koupíte plastovou desku, měli byste se vždy podívat na štítek, některé nemusí být určeny k vaření.
Existují speciální ohýbací desky z plastu. Jsou vhodné pro nalití do pánve, mytí potravin. Zabírají také velmi málo místa, a proto jsou velmi kompaktní.
ze silikonu
Gumová rohož je ideální pro rekreaci v přírodě. Nepohybují se, nekazí nože, dokáží se navinout do tenké role. Taková věc se však nazývá deska podmíněně a nebude fungovat jako stojan nebo podnos. Péče o ni by měla být stejná jako u plastu.
Jak otřít a zpracovat dřevěné prkénko
Aby byly podlahy desek neporušené, bez poškození, aby byly atraktivní, chráněny před vlhkostí, aby nebyly absorbovány zbytečné aromatické látky, jsou pokryty speciální směsí.
Olej z vazelíny
Ve srovnání se všemi známými metodami je použití vazelíny nejúčinnější. Patří do minerálních olejů, a proto, pokud vstoupí do těla, nezpůsobí žádné škody na zdraví. Pro zpracování by mělo být zváženo několik pravidel:
- nalijte malé množství oleje na desku a otřete jej kruhovým pohybem hadrem;
- otřete, dokud není vše absorbováno. Není třeba se obávat, že povrch absorbuje příliš mnoho;
- přebytek může být odstraněn papírubrousky.
Takový povlak bude chráněn před bakteriemi a bude obsahovat vodotěsné prvky. Pro provedení tohoto postupu s novou deskou by mělo být několikrát v intervalech 2 hodin.
Včelí vosk
K posílení výsledku po předchozí metodě můžete vytvořit směs včelího vosku a vazelíny. Příprava takové směsi je poměrně jednoduchá:
- ve vodní lázni, olej zahřejte a vosk rozpusťte. Pro urychlení procesu se hodí také mikrovlnná trouba;
- je vhodné zahřát prkno, pokud se nevejde do mikrovlnné trouby, pak můžete troubu použít;
- , pak štětcem nebo hadříkem pokrýt všechny strany směsí;
- v této formě ponechat až do pevné látky.
Tato impregnace je považována za trvanlivější. Je schopna uzavřít všechny póry a malé trhliny. Tento postup by měl být proveden asi 1 krát za 2-3 měsíce.
Prevence
Aby řezná deska trvala dlouhou dobu, je nutné pravidelně provádět dezinfekční postupy:
- Ocet - tato kyselina má silné dezinfekční vlastnosti, které mohou zabránit tvorbě salmonel, Escherichia coli, stafylokoků. Dokonale nahradit profesionální nástroje.
- Peroxid vodíku - je žádoucí použít 3%. Lze jej ošetřit po octu, otřít vlhkým hadříkem nebo samostatně.
- Sůl a soda - tyto dvě složky by měly být nality na povrch ana chvíli nechte, otřete, umyjte, osušte.
- Chlorové bělidlo - s výhodou kapalné. V litru vody se míchá 1 čajová lžička prostředků. Připravený roztok nalijte na desku a nechte asi 5 minut. Dále je třeba otřít a vysušit.
- Citron - je třeba otřít celý povrch polovinou citronu, pak jej otřete papírovým ručníkem a osušte. Soda, sůl a citron mají schopnost odstranit všechny ostré příchutě.
Zajímavé!
Bez vlhkosti mohou bakterie trvat asi 2 hodiny. Proto by měly být všechny povrchy vždy suché.
Tipy
Chcete-li udržet řezací desky v dobrém stavu po dlouhou dobu, musíte znát několik tipů a triků:
- Při výběru dřevěné desky je třeba zvážit, že se jedná o tuhou a lepenou. Je lepší zvolit první variantu, protože při namočení se nerozdělí a když se jí jídlo, dřevo a lepidlo se nedostanou do těla.
- Chcete-li opravit jeho deformaci, položte na něj vlhký hadřík a vyhlaďte ho železem.
- Nejlepší velikost povrchu pro řezání chleba 20 * 40, pro zeleninu, válcování těsta, je žádoucí, aby se trochu více.
- Nedoporučuje se olejovat desku rostlinným a slunečnicovým olejem. Z tohoto důvodu se může zdát, že to není příliš příjemný zápach.
- Vyberte plastovou desku s výhodou z propylenu nebo polyethylenu - nezpůsobí poškození zdraví.
- Neprovádějte zpracováníbambusový povrch rostlinný olej.
- Nyní vyrábíme plastové desky, které se skládají z mnoha vrstev. Jsou vhodné, protože je můžete zase odložit, jakmile se poškodí.
- Pro dodatečnou dezinfekci si můžete připravit roztok sami. Smíchejte vodu s octem a posypte povrchem. Poté se ujistěte, že je otřete měkkým hadříkem.
- Je nutné si vybrat na základě vašich chutí a schopností, doporučuje se mít asi 4 různé desky pro různé účely: pro ryby, maso, zeleninu, chléb.
- Pokud chcete, aby řezná plocha sloužila dlouhou dobu, měli byste si vybrat ze dřeva nebo plastu, pokud se nebojíte otupit nůž, pak bambusové sklo udělá.
- Pokud se na povrchu objeví trhliny, skvrny, třísky, je vhodnější je nahradit.
- Uchovávejte mimo dosah slunečního záření, z vlhkého prostředí, ve větraném prostoru.
- Před nákupem musíte studovat vlastnosti, pokud je v nich přítomen polyuretan, pak nebude schopen vydržet více než 80 stupňů, to znamená, že nebudete schopni ho zahřát.
- U chleba je vhodnější zakoupit dřevěnou desku, pro těsto - skleněnou, pro ryby - plastovou.
- Vosk pro povrchovou úpravu lze nalézt na trhu, kde prodávají med.
Pro bezpečnost všech řezacích prken a zdraví je hlavní věcí čistota. Kompetentní péče, aby proces vaření nádobí hygienické a prodloužit dobu jeho provozu. Při správném výběru povrchů nemohou sloužitpouze pro řezání, ale také pro výzdobu interiéru.