Tipy na péči o prkno - to bude vždycky jako nové

Řezací desky jsou nepostradatelným atributem v každé kuchyni a domácnosti. Každý druh má své vlastní charakteristiky. Povrchy mohou mít poměrně krásný vzhled a hrají roli výzdoby. Jsou také schopni dlouhodobě udržovat svou integritu.

Pravidla pro péči o dřevěné prkénko

Nyní jsou desky vyrobeny z různých materiálů: sklo, dřevěné, kamenné, plastové, bambusové, olivové. Každý z nich má své výhody i nevýhody. Proto byste měli znát pravidla pro správný výběr a jak se o ně správně starat, aby se po několika dnech nestaly nepoužitelnými.

Dřevo

Řezací desky vyrobené z tohoto materiálu jsou populární již od starověku. Z výhod - nízká cena, nože nožů nejsou otupené, bakterie tvoří méně, jsou trvanlivé. Je však třeba mít na paměti, že v myčce nádobí není tento typ výrobku možný. Pro delší uložení potřebujete věděto některých pravidlech:

  1. Po použití okamžitě důkladně opláchněte a osušte.
  2. Aby se odstranily silné skvrny, nestříkejte desku, nalijte na ni trochu soli a sody a otřete ji plátkem citronu.
  3. Aby nedošlo k deformaci věci, měla by být skladována na vodorovném povrchu.
  4. Pro hluboké řezy musí být povrch broušen brusným papírem.
  5. Včelí vosk nebo vazelínový olej každých půl roku by měly být naolejované prkénko.
  6. Uchovat dřevěné výrobky nejlépe ve větrané místnosti a nikoli ve skříni. Nenechávejte je mokré a na slunci.
  7. Pokud po použití došlo k ostrému aroma, pak ho můžete odstranit octem, kuchyňským mýdlem.
  8. V případě silných nečistot lze škrábnout hrubou solí.

Důležité!

Většina bakterií absorbuje - tropická plemena. Proto by měly být po použití velmi pečlivě omyty.

Z bambusu

Takové desky se prakticky neliší od dřevěných desek. Obsahují však několik výhod: jsou odolnější, trvanlivější, mnohem méně namalované a poškrábané, odolné vůči poškození, nebojí se vlhkosti a jsou šetrné k životnímu prostředí. Mohou být také použity jako tácky pro horké. Je velmi jednoduché se o ně starat:

  • prkénko prát vždy mýdlem;
  • nenechávejte dlouho ve vodě, protože se mohou jednoduše rozpadnout;
  • po promytí otřete dosucha;
  • aby barviva nezanechávala stopy, povrch by měl být ošetřen lněným nebo minerálním olejem. To pomůže vytvořit olejovou bariéru ze všech skvrn.
Nevýhodou takového materiálu jsou nadměrné ceny, výroba v malých velikostech, nižší kvalita než povrchy vyrobené z polypropylenu a tvrdých hornin.

Dub, ořech

Takové řezací desky z tvrdého dřeva vypadají krásněji a dražší. Proto jsou tyto druhy důvěřovány mnohem více. Neabsorbují vlhkost, nezanechávají skvrny, jsou trvanlivé, nože nejsou otupené. Ale jsou mnohem dražší, netolerují vlhkost, sušení a vysoké teploty, vyžadují více pozornosti. Pravidla péče o ně jsou stejná jako u běžného dřeva.

Z oliv

Tento strom obsahuje velké množství přírodních fytoncidů a repelentů. Proto se nazývají antibakteriální. Struktura je podobná poměrně tuhé gumě. Při lisování nože na takovou desku nezůstávají žádné stopy po řezu, jeho materiál je z jeho lisování zalisován. Péče o ně by měla být stejná jako u dřeva.

Jak se starat o desky z jiných materiálů

Měli byste se také starat o skleněné, plastové nebo silikonové desky, jinak se stanou nepoužitelnými dříve, než očekáváte.

Ze skla

Řezací desky vyrobené z takových materiálů jsou dobré, protože nejsou žádné škrábance, skvrny, jsou hygienické, odolné vůči vlhkosti, teplu, atraktivní,odolné proti opotřebení a lze je umýt v myčce. Pro udržení dobrého stavu je třeba zvážit několik pravidel:

  • Po použití vždy důkladně omyjte mýdlem a vodou;
  • pro řezací desky tohoto typu je lepší nepoužívat. Doporučuje se použít k servírování nebo hnětení těsta.

Navzdory výhodám existuje několik nevýhod: čepele nožů jsou při interakci s takovým povrchem mnohem rychlejší, při řezání vytvářejí nepříjemný zvuk, je nežádoucí používat keramické nože, při pádu se mohou snadno zlomit. Je lepší použít pro krásné krmné produkty.

Z mramoru, břidlice, žuly

Takové desky z umělého kamene vypadají neuvěřitelně krásné a drahé. Mají stejné výhody jako sklo. Vzhledem k jejich závažnosti jsou však při mytí zcela nepohodlné. Z tohoto důvodu je používání tohoto druhu poměrně vzácné.

Z plastů

Hlavní výhodou oproti jiným možnostem je cena. Jsou naprosto vybíraví ve své péči: mohou být uchovávány ve vodě po dlouhou dobu, skladovány kdekoli a dokonce umývané v myčce na nádobí, ale s přidáním dezinfekčního detergentu. Nicméně, z minusů je třeba poznamenat, že takové prkénky by měly být omývány mnohem častěji kvůli nedostatku antibakteriálních vlastností, poškrábání a ztmavnutí mnohem silněji, nemohou být umístěny horké, nejsou vyráběny ve velkých rozměrech, silně ohýbány a měnit je budou muset být změněny každý. 3 měsíce.

Důležité!

Než si koupíte plastovou desku, měli byste se vždy podívat na štítek, některé nemusí být určeny k vaření.

Existují speciální ohýbací desky z plastu. Jsou vhodné pro nalití do pánve, mytí potravin. Zabírají také velmi málo místa, a proto jsou velmi kompaktní.

ze silikonu

Gumová rohož je ideální pro rekreaci v přírodě. Nepohybují se, nekazí nože, dokáží se navinout do tenké role. Taková věc se však nazývá deska podmíněně a nebude fungovat jako stojan nebo podnos. Péče o ni by měla být stejná jako u plastu.

Jak otřít a zpracovat dřevěné prkénko

Aby byly podlahy desek neporušené, bez poškození, aby byly atraktivní, chráněny před vlhkostí, aby nebyly absorbovány zbytečné aromatické látky, jsou pokryty speciální směsí.

Olej z vazelíny

Ve srovnání se všemi známými metodami je použití vazelíny nejúčinnější. Patří do minerálních olejů, a proto, pokud vstoupí do těla, nezpůsobí žádné škody na zdraví. Pro zpracování by mělo být zváženo několik pravidel:

  • nalijte malé množství oleje na desku a otřete jej kruhovým pohybem hadrem;
  • otřete, dokud není vše absorbováno. Není třeba se obávat, že povrch absorbuje příliš mnoho;
  • přebytek může být odstraněn papírubrousky.

Takový povlak bude chráněn před bakteriemi a bude obsahovat vodotěsné prvky. Pro provedení tohoto postupu s novou deskou by mělo být několikrát v intervalech 2 hodin.

Včelí vosk

K posílení výsledku po předchozí metodě můžete vytvořit směs včelího vosku a vazelíny. Příprava takové směsi je poměrně jednoduchá:

  • ve vodní lázni, olej zahřejte a vosk rozpusťte. Pro urychlení procesu se hodí také mikrovlnná trouba;
  • je vhodné zahřát prkno, pokud se nevejde do mikrovlnné trouby, pak můžete troubu použít;
  • , pak štětcem nebo hadříkem pokrýt všechny strany směsí;
  • v této formě ponechat až do pevné látky.

Tato impregnace je považována za trvanlivější. Je schopna uzavřít všechny póry a malé trhliny. Tento postup by měl být proveden asi 1 krát za 2-3 měsíce.

Prevence

Aby řezná deska trvala dlouhou dobu, je nutné pravidelně provádět dezinfekční postupy:

  1. Ocet - tato kyselina má silné dezinfekční vlastnosti, které mohou zabránit tvorbě salmonel, Escherichia coli, stafylokoků. Dokonale nahradit profesionální nástroje.
  2. Peroxid vodíku - je žádoucí použít 3%. Lze jej ošetřit po octu, otřít vlhkým hadříkem nebo samostatně.
  3. Sůl a soda - tyto dvě složky by měly být nality na povrch ana chvíli nechte, otřete, umyjte, osušte.
  4. Chlorové bělidlo - s výhodou kapalné. V litru vody se míchá 1 čajová lžička prostředků. Připravený roztok nalijte na desku a nechte asi 5 minut. Dále je třeba otřít a vysušit.
  5. Citron - je třeba otřít celý povrch polovinou citronu, pak jej otřete papírovým ručníkem a osušte. Soda, sůl a citron mají schopnost odstranit všechny ostré příchutě.

Zajímavé!

Bez vlhkosti mohou bakterie trvat asi 2 hodiny. Proto by měly být všechny povrchy vždy suché.

Tipy

Chcete-li udržet řezací desky v dobrém stavu po dlouhou dobu, musíte znát několik tipů a triků:

  1. Při výběru dřevěné desky je třeba zvážit, že se jedná o tuhou a lepenou. Je lepší zvolit první variantu, protože při namočení se nerozdělí a když se jí jídlo, dřevo a lepidlo se nedostanou do těla.
  2. Chcete-li opravit jeho deformaci, položte na něj vlhký hadřík a vyhlaďte ho železem.
  3. Nejlepší velikost povrchu pro řezání chleba 20 * 40, pro zeleninu, válcování těsta, je žádoucí, aby se trochu více.
  4. Nedoporučuje se olejovat desku rostlinným a slunečnicovým olejem. Z tohoto důvodu se může zdát, že to není příliš příjemný zápach.
  5. Vyberte plastovou desku s výhodou z propylenu nebo polyethylenu - nezpůsobí poškození zdraví.
  6. Neprovádějte zpracováníbambusový povrch rostlinný olej.
  7. Nyní vyrábíme plastové desky, které se skládají z mnoha vrstev. Jsou vhodné, protože je můžete zase odložit, jakmile se poškodí.
  8. Pro dodatečnou dezinfekci si můžete připravit roztok sami. Smíchejte vodu s octem a posypte povrchem. Poté se ujistěte, že je otřete měkkým hadříkem.
  9. Je nutné si vybrat na základě vašich chutí a schopností, doporučuje se mít asi 4 různé desky pro různé účely: pro ryby, maso, zeleninu, chléb.
  10. Pokud chcete, aby řezná plocha sloužila dlouhou dobu, měli byste si vybrat ze dřeva nebo plastu, pokud se nebojíte otupit nůž, pak bambusové sklo udělá.
  11. Pokud se na povrchu objeví trhliny, skvrny, třísky, je vhodnější je nahradit.
  12. Uchovávejte mimo dosah slunečního záření, z vlhkého prostředí, ve větraném prostoru.
  13. Před nákupem musíte studovat vlastnosti, pokud je v nich přítomen polyuretan, pak nebude schopen vydržet více než 80 stupňů, to znamená, že nebudete schopni ho zahřát.
  14. U chleba je vhodnější zakoupit dřevěnou desku, pro těsto - skleněnou, pro ryby - plastovou.
  15. Vosk pro povrchovou úpravu lze nalézt na trhu, kde prodávají med.

Pro bezpečnost všech řezacích prken a zdraví je hlavní věcí čistota. Kompetentní péče, aby proces vaření nádobí hygienické a prodloužit dobu jeho provozu. Při správném výběru povrchů nemohou sloužitpouze pro řezání, ale také pro výzdobu interiéru.