Všude vůně ryb? Odstraňujeme ji osvědčenými metodami

Takový výrobek jako ryba je nejen chutný, ale také užitečný. Odborníkům na výživu z celého světa se doporučuje, aby ji používali nejméně jednou týdně. Nicméně, navzdory velkému množství užitečných vlastností, milenci hodovat na této mořské plody si všimnout obrovskou nevýhodu, která odrazuje od jakékoli touhy vařit - zvláštní chuť. Vůně ryb se šíří všude a jí do všeho: nože, prkénko, nádobí, pánve, oblečení, se nesmyjí z rukou, a pokud nemáte kuklu, šíří se po celém krytu. Ale existují tajemství, která pomohou hosteskám zbavit se nepříjemné vůně.

Při vaření

Když smažete rybu, všichni sousedé o ní již vědí a to vše kvůli specifickému zápachu, který jí do všeho, co je v domě. Někdy, aby se odstranil rušivý zápach, je nutné koupit drahé, state-of-the-art nástroje a v panice hledat v obchodech. Ale hlavní asistenti jsou v každé kuchyni: citron, sůl nebo ocet. Zde jsou některé z nich:

  • dokonale absorbuje vůni směsi složené z roztaveného cukru a vanilinu;
  • Při vaření v blízkosti sporáku umístěte misku s vodou. Nalijte skořici, hřebíček, citronovou šťávu, bobkový list a ocet;
  • je-li k vaření použita pánev na grilování, vložte na něj 2-5 listů;
  • když je ryba horká, pak dejte na sporák pár čajových lístků.

S nádobí

Všechny nádobí, které bylo použito v přípravku, by mělo být okamžitě omyto, aby všechny příchutě neměly čas vstřebat. Pokud zápach zůstane, pak nenahraditelnými pomocníky budou:

  1. Sůl - po uvaření ryby umyjte pánev. Nalijte ji solí a dejte na pár minut na oheň. Sůl může absorbovat veškerý nepříjemný zápach a vaše pánev bude nová.
  2. Citron - umyjte všechny nádobí mycím prostředkem. Pak vymačkejte citrónovou šťávu a pečlivě zpracovejte veškeré kuchyňské potřeby. Poté znovu opláchněte vodou. Vůně nejen odejde, ale jídla budou skvělá.
  3. Hořčice (suché) - mnoho zkušených hostesek se této metodě líbilo.

    Výhody!
    Hořčičný prášek pomáhá nejen odstraňovat rybí vůni, ale je také vynikající pro čištění polic, stěn a chladniček.

  4. Brambory - nakrájíme na kousky syrových brambor a potřeme je všemi potřebnými nádobami. Po opláchnutí.
  5. Ocet - musí být zředěn vodou a několik minut ponořen do celého nádobí. Poté opláchněte studenou vodou.
  6. Slunečnicový olej - namočte hadřík nebo ubrousek do oleje a otřete nože a nádobí. Ujistěte se, že po těchto činnostech by se měla umýt v horké vodě.

Pans v procesusmažení

Silná chuť bude při samotné přípravě ryb, protože ani nejsilnější kapuce se s ní nedokáže vyrovnat. Ve skutečnosti není třeba provádět žádné komplikované postupy. Postupujte podle těchto tipů:

  • vložil do oleje pár kruhů cibule nebo brambor, které jsou předem oloupány, pak nebude žádný zápach. Po tom rozložte ryby;
  • jako volitelný doplněk před vařením si v pivu vyndávejte kousky ryb, což také výrazně odstraní nepříjemné aroma.

Z pánve po smažení

Samozřejmě, po smažení je nejintenzivnější vůně na pánvi, kterou je těžké se zbavit. Nic ale není nemožné, díky těmto metodám, vůně zmizí:

  • po vaření otřete chlazenou misku papírovou utěrkou, aby na ní nezůstal žádný olej. Poté použijte pravidelnou sodu na pečení. Dále opláchněte pod tekoucí vodou. Pokud je po tom ještě zápach, nalejte trochu soli a ohřejte pánev na ohni. Absolutně žádný zápach nezůstane;
  • aroma může být odstraněno pomocí trvalejších pachů: vápna, pomeranče, grapefruitu, citronu, kávových zrn, octa.

S rukama

Jednoduchou možností není mít nepříjemný zápach na rukou, který může zničit veškeré potěšení z chuti rybích rukavic. Nicméně, i když je to dobrá volba, není příliš vhodné vařit v nich. Pokud budete vařit bez nich, mycí prostředek nebude schopen tuto vůni umýt, takže mohou pomociimprovizované prostředky:

  • ocet - než začnete s rybami pracovat, otřete si ruce octem. Potom se vůně nevejdou do kůže;
  • profesionální lék - existuje zvláštní lék, který již přichází s výtažkem z citronu a vápna, eliminuje zápach - používejte jej;
  • citron - po umytí rukou si otřete ruce citronem nebo limetkou. Je nutné otřít zadní stranu a prostor mezi prsty;
  • pivo - to docela dobře odstraňuje specifický zápach. Umyjte si ruce vodou a pak pečlivě otřete pivem;

Výhody!

Kromě toho pivo dokonale změkčuje pokožku.

  • esenciální oleje - citrusové vonné oleje jsou dokonalé. Přidejte několik kapek oleje do vody a položte do ní ruce. Poté opláchněte ruce chladnou vodou.

S oděvy

Nejen kuchyňské vybavení je nasáklé rybím zápachem, ale také všude kolem: ručníky, hrnce, zástěra, záclony a samotné oblečení. Pokud tedy neuskutečníte včas nezbytná opatření, bude s největší pravděpodobností nutné věci vyhodit. Co je třeba udělat:

  • pračka - tato možnost přijde na mysl úplně první, ale nejčastěji je neúspěšná, protože zcela neodstraní celý zápach. Do pracího detergentu proto přidejte citrónovou šťávu a kondicionér citrusů. Dokonale neutralizuje celý nepříjemný zápach;
  • mycí hadřík - k dosažení lepšího výsledku před mytím omyjte prací mýdlo a namočte do vodyvěci po dobu 50 minut;
  • solný roztok - pokud věci voní jako shnilá ryba, pak ze soli udělejte silně koncentrovaný roztok a všechny věci namočte na 30-40 minut. Po obvyklém mytí;
  • vaření - pokud byl pach tak silný, že ani namáčení, ani mytí nepomohlo, pak je tu další možnost, která je nejefektivnější - vařit vše ve vodě a mýdle na prádlo. V tomto případě však může dojít k poškození tkaniny;
  • Suché čištění - tato možnost je vhodná pro ty, kteří nemají čas a mají příležitost dát své věci profesionálům.

Důležité!

Po praní nenechávejte věci v pračce. Vydejte se na ulici, abyste je lépe uklidili.

V chladničce

V létě je skladování mořských plodů poměrně problematické, protože se rychle zhoršují. Existují však situace, kdy ryby musí být vloženy do chladničky, pak je lepší to udělat ve speciálním sudochkah, jinak všechno, co je v něm uloženo, bude pravděpodobně nasyceno svým pachem. Pokud se vůně rozšířila, pomůže vám několik triků:

  1. Roztok octa - Nejprve rozmrazte chladničku. Pak zřeďte ocet ve vodě a otřete všechny police, dveře a všechno ostatní.
  2. Jedlá soda - rozpustit sodu ve vodě. Poté opláchněte všechny prostory v chladničce.
  3. Adsorbenty pro vůni - odstranit nepříjemný zápach, dát do malé misky plátek brambor, jablek, kůry černého chleba, nebo posypeme sodu. Tyto produkty stačí pravidelně měnit.

Tipy

Podle těchto jednoduchých tipů a triků můžete snadno a jednoduše odstranit nepříjemný zápach:

  1. Při vaření rybí vývar lze vůni odstranit přidáním několika lžiček mléka.
  2. Po smažení lze vůni v kuchyni zlikvidovat s octem. Vaříme vodu s octem a necháme pár minut. Poté místnost vyvětrejte.
  3. Pro milovníky kávy držte kávu u ohně. Jeho vůně nahradí všechny nepříjemné.
  4. Zápach z desek lze odstranit rostlinným olejem. Po smažení opláchněte nádobí pod studenou vodou. Poté se rozetřete slunečnicovým olejem a opět omyjte saponátem.
  5. V zimě můžete odstranit vůni z oděvů, pokud je zavěsíte „mrazem“ v zimě, po natažení.
  6. V případě, že není čas na mytí, přijde na záchranu pravidelný deník. Zabalte do ní věci a zápach zmizí.
  7. Většina rybích příchutí absorbuje prkénko, takže ho posypte solí, rozetřete citronem a nechte 2-3 minuty. Po opláchnutí čistou vodou.

Recenze

Alexander

Vypnuli světlo jednou v létě a zůstali bez ledničky, ale s čerstvými rybami, které také unikly. Takový pach byl, což je mimo slova. S pomocí „babiččiny receptury“ - roztoku hořčičného prášku a pracího mýdla - jsme si poradili. Jen umyl celou ledničku a voněl jako neStalo se to.

Christine

Ryby miluji v jakékoli formě, ale nejčastěji odrazuje její touhu připravit mořskou chuť. Dlouho jsem se musel omezovat. Nedávno mi kamarádka poradila, abych vyzkoušela novou metodu vaření - před vařením, nakládanou rybu v koření a bílém víně, a kdy se připravit na sypání citronovou šťávou nebo limetkou. Teď si mohu vychutnat jídlo bez jakýchkoliv chutí.

Nevzdávejte své oblíbené rybí recepty kvůli nepříjemnému zápachu. Koneckonců existuje mnoho způsobů, jak ji neutralizovat. Všechny tyto techniky mohou pomoci nejen zabránit charakteristické vůni ryb, ale také udržet celý šatník bez nepříjemného zápachu.