15 úžasných faktů o banány

Banán je dlouhý a pevně vstoupil do naší stravy, ale většina lidí, kteří ho konzumují, ve skutečnosti o tomto užitečném a jedinečném produktu ví jen velmi málo.

Zajímavosti o banánech

Zvažte 15 faktů o banány, které potřebujete vědět.

  • Banán není ovoce, ale bobule. Je to největší bylinná rostlina na světě, protože banánové palmy nemají kmen stromu. Jedná se o obří trávu, jejíž výška může dosáhnout 10 metrů, a průměr takového "stébla trávy" může být až 40 cm, jeden takový kmen může vydržet až 300 velkých banánů, jejichž hmotnost dosahuje 500 kg.

  • V přírodě neexistují pouze žluté banány, ale také červené, černé a zlaté barvy.
Poznámka!

Červení se považují za cennější a dražší díky své jemné buničině, ale nemohou být přepravováni po moři, protože se rychle zhoršují. Tam je jen jedno místo v celém světě, kde pestré banány rostou - to je Mao Island.

  • Banány mají vysoký obsah vitamínu B6. V tomto objemu již není v žádném ze známých plodů ani v jiných bobulích.

  • Odrůda Gros Michel byla nejoblíbenější a nejoblíbenější odrůdou žlutých banánů mezi Evropany. Vyznačuje se sladší chutí a krémovou texturou.
Poznámka!

Všechny plantáže tohoto typu banánů ve Střední a Jižní Americe však zemřely v důsledku houbové infekce, která vypukla v 50. až 60. letech minulého století. Dnes je nejsladší a nejchutnější druh banánů nenávratně ztracen.

  • BanányJsou vynikajícím preventivním přípravkem při snižování rizika mrtvice a srdečního infarktu. Obsahují velké množství draslíku, jehož nedostatek vede k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění. Pravidelné používání tohoto přípravku pomáhá vyhnout se rozvoji infarktu.

  • Je užitečná nejen banánová buničina, ale i její kůže. Na vnitřní straně jsou oleje, které působí protizánětlivě. Trením kůže čerstvou banánovou slupkou můžete odstranit zarudnutí a zánět způsobený bodnutím hmyzem.
  • Jižní Indie je považována za místo narození banánů, kde se pěstuje po dobu 3000 let. V evropských zemích bylo toto ovoce až do počátku 20. století považováno za drahý exotický výrobek.

  • Banánová buničina je zdrojem vitaminů a organických kyselin. Obsahuje sacharózu, enzymy, stopové prvky, esenciální oleje a škrob.
  • Dezertní odrůdy banánů se konzumují nejen syrové. Můžete si z nich vyrobit víno, pivo, ocet, marmeládu, zmrzlinu, cukrárnu.

  • Banány nelze skladovat v chladničce, protože začínají zčerpat z důvodu nízkých teplot.
  • Dnes je většina vývozu dezertních banánů vázána na odrůdu Cavendish. Hrozí mu však totální zničení, stejně jako odrůda „Gros Michel“ z plísňové infekce.
  • Banánová buničina je 75% vody ve srovnání s okurkou a ředkvičkami, které obsahují 96% vody a 95% vody.

  • VětšinaBanány jsou konzumovány lidmi Ugandy. Podle statistik každý obyvatel sní o 605 g denně.
  • Banánové palmy vyžadují pro pěstování zvláštní podmínky.
Poznámka! Půda pro ně by neměla být příliš studená, hladina pH v ní by měla být od 5,5 do 6,5, jinak rostlina začne vytvářet kořenovou hnilobu.
  • Banány s pepřem a solí můžete smažit tak, že tento pokrm použijete jako přílohu pro maso. Obsah škrobu v nich je několikrát vyšší než u brambor.

Použití těchto informací umožní diverzifikovat denní menu zdravými jídly a obohatí stůl o užitečný a chutný výrobek.