Jak skladovat banány tak, aby nečerněly

Nákup banánů do budoucna - myšlenka není příliš dobrá, i když nezralé plody mohou dlouho ležet doma. V každodenním životě tato exotická ovoce vstoupila pevně - chutná, nenákladná, vhodná pro občerstvení a dezert. Jak skladovat banány tak, aby nečernaly, ne všechny ženy v domácnosti vědí. Ze zvyku se ukládají do chladničky a jsou velmi zklamaní, když se po několika hodinách zřetelně zčernalé zřetelně zčernalé barvy zjevně zčervená. Rozhodli jsme se podrobně zjistit, jak se těmto překvapením vyhnout a říct vše o volbě a bezpečnosti. Začneme výletem do supermarketu.

Správně nakupujeme

Chcete, aby se banány na druhý den nezbarvily do černého - vyberte si je přímo v supermarketu. Nejdříve se rozhodněte, za jaké období plánujete používat ovoce doma: pokud se do jednoho dne sníte, můžete si koupit nejzajímavější kousky. Zde je několik tipů, které vám pomohou vybrat:

  • Zralé a čerstvé ovoce by mělo být hladké žluté, bez otlaků na kůře.
  • Šedivý odstín slupky signalizuje, že produkt již byl v chladničce a trpěl prudkým poklesem teploty.
  • Pokud dozrává ovoce není zcela správné, pak se vůně a chuť stává méně nasyceným.
  • Hnědé skvrny na povrchu jsou signálem alarmutento produkt přezkouší. Je lepší nekupovat takové ovoce, pokud je plánujete udržet déle než jeden den, ale to jsou ty nejkrásnější a nejsladší!

Když potřebujete zachovat plody dnů 5-7, můžete se podívat na zelené neporušené ovoce: jejich kůže by měla být pružná, jasně zelená, bez škrábanců a modřin.

Zelené banány: skladové částky

Je nemožné ponechat banány v polyetylénu po dlouhou dobu doma: ovoce vydává vlhkost, která se shromažďuje uvnitř sáčku a způsobuje hnilobu jejich oblíbených potravin. Také nenechávejte zelené ovoce na poličce v chladničce, ani jej neuchovávejte v mrazničce, aby nezmrzly a nepokazily.

Aby zelené banány dozrávaly lépe doma, vytvořte pro ně „přirozené“ klima - vysoké teploty a vybírejte ty správné sousedy. Můžete dát nezralých vzorků do tmavého papírového sáčku a poslat je do skladu ve spíži nebo jiném tmavém místě doma, a když je třeba zralé ovoce, je třeba přidat zralé jablko nebo rajče k nim.

Při teplotách nad 16 ° C se etylen aktivně vyrábí v ovoci, který je zodpovědný za zrání. Pokud však zelené banány vydrží déle, než je potřeba, v chladničce nebo mrazničce, nebudou již moci nezávisle produkovat správné množství rostlinného hormonu.

Správné skladování zralých plodů

Doma, ihned po odchodu do skladu, rozebrat svazek do samostatných kopií. Vyberte správný úložný prostor.

Chraňte je před nechtěnýmisousedé - zralé a rychle se kazící ovoce, lépe přidávají do banánů zelené hrušky a avokádo: první z nich s radostí sdílejí etylen a přestanou černit a druhé naopak rychleji dozrají.

Je možné zabalit nohy ovoce lepící fólií, upevnit ho lepící páskou a tím mírně snížit uvolnění rostlinného hormonu. A pokud je každá kopie také zavěšena na noze, můžete zralé banány uložit o něco déle - až 4 dny.

Jedna námitka: zaslání v zavěšené formě do temné místnosti domu, kde teplota nepřesáhne + 14 ° C
.

Pokud banány zcela zrají a je třeba je několik dní držet doma, stále používejte chladničku. Při nízkých teplotách tropické ovoce téměř přestává vyrábět ethylen a díky tomu zůstávají čerstvé mnohem déle než v teplé místnosti.

Banány nemají moc rád pokles teploty (koneckonců, jsou to tropické ovoce), proto, když jsou uloženy v chladničce, kůra ovoce zčernal, ale nenechá tě rozrušit: tělo zůstane lehké a husté.

I když to trochu ztmavne, je stále možné s pomocí nízkých teplot zachránit doma téměř všechny příznivé vlastnosti a vitamíny tohoto produktu.

Banány obsahují důležitou látku - tryptofan, která stimuluje produkci serotoninu (hormonu radosti). Při konzumaci pouze jednoho ovoce denně můžete výrazně zlepšit svou náladu. Skladování banánů nebylo snadné.v chladničce a přímo v mrazáku - pak je lepší odstranit kůru z ovoce a použít funkci hlubokého zmrazení. Po rozmrazení jsou tyto plody vhodné pouze pro výrobu koktejlů, pěn, ovocných pyré.

Na závěr shrneme: nekupujte exotické ovoce do budoucna. Přemýšlejte o tom, kolik času banány strávené na silnici, což znamená, že jsou jen relativně čerstvé. Navíc lékaři říkají, že ovoce a zelenina, které rostou v oblasti, kde žijete, jsou zdravější. Proto, pokud se rozhodnete hodit na exotické banány, které jsou v naší zemi velmi běžné, prosím. Ale kupte je přesně jednou. To je optimální.