Jak skladovat jahody v chladničce

Jedinečná a voňavá chuť jahod je pro milovníky bobulí stále populárnější. Ale jak si udržet čerstvý déle bez vaření na zimu není snadný úkol.

Správný sklizeň

Za účelem zachování čerstvých bobulí na zimu tak dlouho, jak je to jen možné, je třeba je řádně shromáždit a připravit.

  • Sbírejte jahody pouze za suchého počasí, kdy na nich nejsou žádné dešťové kapky nebo rosa: přebytečná vlhkost urychluje vznik hniloby.
  • Odtrhněte jahody se stonky, zkuste kropit plodinu několikrát z nádoby do nádoby: šťáva se začne vynořovat z šťávy, po které nebude možné tyto suroviny dlouhodobě skladovat.
  • Nejzkušenější hostesky kategoricky nedoporučují mytí bobulí, i když je budete chtít na krátkou dobu uchovat v chladničce. Je lepší seřídit plodinu hned, aby se odstranily poškozené a zmačkané bobule, a umyjte ji těsně před použitím.
  • Aby se zachovala sklizeň jahod bez varu, vyberte pro tento účel pouze husté ovoce. Při dodržení správného teplotního stavu nepoškozené jahody leží celou zimu dlouho a zároveň zachovávají jemnou chuť a vůni.

Doporučení: ovoce důkladně omyjte pod tekoucí vodou jemným tlakem, nalijte do cedníku tak, aby sklo mělo přebytečnou vodu a až po všech postupech odtrhněte plodystonek. Pokud tak učiníte před mytím jahod, většina šťávy zmizí s vodou.

Chladírenský sklad

Při pokojové teplotě, držet jahody na pár dní: každý den ztrácí chuť. To může být uložen v chladničce o něco déle, takže pokud máte v plánu jíst ovoce ne v jednom sezení, ale alespoň několik dní, dát je do nádoby s širokým dnem s tenkou vrstvou, v blízkosti přilepení filmu.

Při teplotách do 6 ° C budete moci sklizeň skladovat pouze 4 dny, ale pokud budete udržovat teplotu v chladničce od 0 ° C do + 2 ° C, skladování bobulí se zvýší na týden.

Správné zmrazení

V ledničce v mrazničce si jahody mohou uchovat svou chuť po celou zimu i do příští sklizně.

Správně připravit suroviny pro zmrazení: pečlivě třídit, mýt z hrudek země, písku. Ovoce oddělte od bobulí, dejte jahody do jedné vrstvy na papírový ručník, aby se dostatečně vyschlo.

Existuje několik způsobů, jak zmrazit bobule, které vám umožní udržet je čerstvé po dobu 10 měsíců - vyberte si ten, který se vám líbí.

  • Nalijte ovoce na speciální podnos, srovnejte plody tak, aby ležely v jedné vrstvě, a zmrazte při -18 ° C. Když jsou jahody zcela zmrazené, rozptýlete je do plastových sáčků. Snažte se držet na paletě příliš dlouho - maximálně jeden den, aby bobule nemrzly. Pokud jahody nemrznoupalety, a okamžitě nalít do plastového sáčku, bobule mohou zmrazit navzájem.
  • Pokud se jahody během přepravy trochu uškrtily, rozmělněte takové ovoce v mixéru, protřepejte přes síto (tento postup bude vyžadovat více času a úsilí, pokud plody nejsou dostatečně zralé). Nalijeme pyré do forem - ledové tácky, malé jednorázové kelímky - vložte do mrazničky. Když je hmota zcela vytvrzena, přeneste ji do kontejnerů, plastových sáčků a posílejte pro dlouhodobé skladování při teplotě ne vyšší než -18 ° C
  • .
  • V případě potřeby můžete přidávat cukr do pyré před zmrazením - v tomto případě se vám podaří připravit připravenou zmrzlinu z bobule na zimu.

Další metody skladování bobulí

\ t Promyté a sušené jahody (1 kg) nalijte do smaltované nádoby, přidejte cukr (500 g), jemně promíchejte a výslednou hmotu vložte do sterilizovaných nádob, zavřete víko kapronu. Jahody naplněné cukrem mohou být skladovány bez vaření v chladničce při nulové teplotě po dobu až šesti měsíců.

Při sbírání jahod neuspívejte, abyste vyhodili malé plody s listy: řádně je usušte a strávte celou zimu, nebo z nich připravte ochucený a zdravý čaj nebo přidejte svařené víno.

Prodloužit lahodnou jahodovou sezónu osvědčenými způsoby skladování vonných bobulí.