Jak skladovat sušené ryby

Jakmile má dům příliš mnoho nenahraditelného občerstvení pro pivo, okamžitě vyvstává otázka, jak ukládat sušené ryby. Na první pohled lze výrobek uchovávat v jakémkoliv, včetně domácích podmínek. Ale existují některé nuance, které byste měli vědět, pokud chcete, aby slaná pochoutka neztratila svou chuť na dlouhou dobu.

Obecné poznámky a tipy

U řádně sušených ryb je jistě uloženo určité množství tuku, které se za nevhodných skladovacích podmínek může stát žluklým a oblíbený výrobek již nebude tak chutný.

Pokud jsou sušené ryby neustále drženy doma na slunci, rychle ztratí veškerou vlhkost a vyschnou příliš mnoho a budou pokryty plísní při vysoké vlhkosti - obě možnosti jsou stejně špatné, protože se stávají nevhodnými pro potraviny.

Skladovatelnost závisí na kvalitě vybraného výrobku. Nenechávejte podezřelé sušené ryby pro dlouhodobé skladování doma: nezůstane dlouho a bude kazit své sousedy.

Odstraňte ryby se specifickým zápachem a stopami plísní: je nejen nemožné nechat je ve skladech doma, ale je lepší je nejíst vůbec.

Různé způsoby skladování

\ t

Záleží na tom, jak si vyberete své oblíbenépochoutka doma, udržet celou kytici své vůně a chuti na maximum.

Skladování ve svazcích

Po dostatečně dlouhou dobu je možné uchovávat sušené ryby zavěšením ve speciálních svazcích v podkroví domu, balkonu, skladu nebo kůlny. To však musí být provedeno správně, aby nedošlo ke zhoršení výrobku.

  • Zabalte ryby do balicího papíru, pauzovacího papíru nebo pergamenu. Velké vzorky zabalte jeden po druhém, malé několik jatečně upravených těl tak, aby nevyschly.
  • Pečlivě zkontrolujte obal tak, aby do hmyzu nevnikly různé druhy hmyzu. Zavěste svazky a ujistěte se, že na nich nesvítí slunce.
  • Místnost by neměla být příliš suchá, ale také vlhká - 65-80% vlhkost.
  • Optimální skladovací teplota by neměla překročit + 8 ° C.
  • Svazky lze udržovat na balkóně, pokud se nachází na stinné straně domu. V takových podmínkách se ryby nezhoršují až na 3 měsíce, ale pouze první měsíc neztrácí svou původní chuť, pak rybí olej stále více oxiduje a začíná chutnat hořce.

Velcí milovníci sušených ryb dokonce staví krabice z prken nebo překližky, uvnitř dělají speciální příslušenství, pro které jsou zavěšena těla. Na stěnách je nutné vyvrtat otvory pro větrání, chránit samotnou krabici před hmyzem - zabalit ji do tkaniny nebo gázy, složené v několika vrstvách.

Použití nízkých teplot

Pro chladírenské sklady je lepší zabalit sušené ryby do tlustého papíru (ne v novinách!) A poslat je na polici sminimální teplota, do 0 ° C, ale ne vyšší než + 4 ° C.

Další metoda: namažte každé jatečně upravené tělo rostlinným olejem a vložte do čistých skleněných nádob, zavřete nylonový kryt, dejte nádobu na spodní polici. V takových podmínkách suché ryby neztratí své vlastnosti za šest měsíců.

Pokud je to možné, uchovávejte ryby v chladničce v mrazáku doma. Těsně před zabalením je zabalte do porcí, pečlivě zabalte do papíru a chráňte před zamrznutím lepící fólií: tím se zvýší bezpečnost až na jeden rok.

Někdy ženy v domácnosti zanedbávají rady, jak zabalit výrobek nejprve do tlustého papíru, a pak do potravinářského filmu a použít pouze poslední balení. A marně: ostré ploutve mohou snadno rozbít polyetylén a odtlakovat obal. Výsledkem je, že produkt může zcela ztratit vlhkost, zamrznout, jít žluknout. Když se chystáte podávat ryby na stůl, rozmrazte je správně: vyjměte je z mrazáku a nechte je na chvíli rozmrazit přirozeným způsobem.

Po rozmrazení by produkt měl být obvykle mírně vysušen: ryby položte na provázek a jeden den zavěste na suché místo.

Skladování v různých nádobách

V chladničce není místo, ale doma by mělo být uchováváno dostatečně velké množství sušené pochoutky - přeložte jatečně upravené tělo do lepenkové krabice, dřevěné krabice a každou vrstvu posuňte silným papírem. Nádobu zakryjte dobrou prodyšnou látkou. Umístěte krabice nebo zásuvky do tmavé skříně, další vhodné místnosti sdobrá ventilace, udržujte výše uvedenou vlhkost. V takových podmínkách si oblíbené občerstvení uchová chuť až 6 měsíců. Když je lhůta překročena, ryba ztmavne, stane se hořkou a objeví se vůně starého rybího oleje.

Jatečně upravenou kostru můžete složit do čisté, suché nádoby (nejlépe z tónovaného skla), svisle umístit svíčku mezi svíčky, rozsvítit ji, těsně uzavřít nádobu. Když veškerý kyslík zhasne a svíčka zhasne, přiveďte nádoby do sklepa - do místnosti, kde je tmavá a ne vlhká.

Takové neobvyklé „uchování“ bude trvat až 9 měsíců, a pokud ho uchováváte v chladničce, tento termín se zvýší na jeden rok. Když nemáte svíčku nebo touhu po nepořádku s ní, ale je tam alkohol, zakryjte ji dnem čisté, suché skleněné nádoby, pak umístěte ryby.

Odborníci tvrdí, že doba použitelnosti pochoutky se nemění a zůstává stejná jako při použití svíčky. Správně konzervovaná sušená ryba je nejen chutným pivem, ale také užitečným doplňkem k jídelnímu stolu.